Sök
Test - 8 julgransbelysningar 2009

Test - 8 julgransbelysningar 2009

Lys upp i juletider

2009-12-23

Nu stundar vinterhalvåret och julen väntar bakom knuten. Att dekorera granen med ljus är ett måste i mörkret. Smartson testar åtta traditionella julgransbelysningar där Rusta kniper första plasten.

Modell Betyg Pris Kommentar
Rusta julgransbelysning 20/25 150 Bäst i test
Markslöjd 8131-000 19/25 200 Brett användningsområde
Konstsmide 1127-000 17/25 270 Lyser upp granen
Markslöjd 700224 16/25 300 Spar på elräkningen
Biltema 88-178 15/25 100 Bästa budgetval
Konstsmide 1000-010 14/25 230 Inte helt lysande
Jula 946-140 13/25 50 För den lilla granen
Konstsmide 2000-000 10/25 100 Osmidig uppsättning

Sammanfattning

Att glittriga detaljer hör granen till råder det ingen tvekan om. Men utan en bra julgransbelysning i trädet skulle inget pynt komma till sin rätt. I vårt test fokuserar vi på den traditionella julgransbelysningen med krokodilklämmor. Vi testar både modeller med glödlampor och lysdioder. De med lysdioder, även kallad led, har längre livslängd och energisnåla. De blir heller inte varma som glödlampor varför de passar bra om det kommer att springa barn runt granen. Nackdelen är att de ofta ligger på en högre prisnivå och saknar den klassiska belysningens gemytliga, starkare sken. Bäst i test är Rustas julgransbelysning tack vare praktiska funktioner och ett härligt sken i granen.

Inledning

Olika utföranden
Samtliga testade modeller har utbytbara lampor och till många medföljer en extralampa i förpackningen. Dock hade det varit önskvärt med några fler extralampor. Biltemas belysning har 30 ljus och fyller även ut en stor gran. De övriga testade modellerna har 16 ljus vilket nästan är för få i en normalstor gran. Alla förutom Rusta är seriekopplade vilket betyder att flera komponenter ligger efter varandra i samma elektriska ledning. Går en lampa sönder så slutar hela belysningen att fungera. Att Rustas modell är parallellkopplad innebär att de övriga lamporna fortsätter att fungera även om en lampa går sönder.
Konstsmide 1127-000 har stavlampor som innebär att hela ljuset är i glas vilket kräver en försiktig hantering.

Hantering
Monteringen förenklas om belysningen är dubbelledad. Då kan du börja högst upp och klämma resterande ljus runt granen likt en spiral. Hantera alltid slingan varsamt och följ bruksanvisningen. Ingen av tillverkarna har satsat speciellt mycket på kartongerna. Biltema, Markslöjd 700224 och Rustas kartonger saknar till exempel hål där ljusen kan placeras i vid nedpackning.

Användningsområden
Flera av de testade modellerna går att använda inom- och utomhus. Ska julgransbelysningen användas ute är det viktigt att kontrollera att modellen är tillverkad för utomhusbruk. Belysningen ska ha kapslingsklass IPx4 vilket betyder att den har skydd mot överstrilning av vatten. Den ska även vara CE-märkt och vara 230 volt. Det fasta eluttaget som ska användas utomhus ska vara försett med en jordfelsbrytare. På en inglasad balkong kan man använda en julgransbelysning för inomhusbruk.

Att tänka på:
Se till att ljusen i belysningen inte lutar mot brännbart material.
Kontrollera att din brandvarnare fungerar.
En julgransbelysning ska släckas med strömbrytare eller genom att man drar sladden ur vägguttaget.
Skruva inte på glödlamporna då det finns risk att det kan bli glapp i kontakten. En gnista kan då bildas som kan antända brännbart material.
Koppla en timer till julgransbelysningen och elljusstaken.
Källa: Punkt 2-5 www.brandskyddsforeningen.se

Så gjorde vi

Vi har testat julgransbelysningarna i en 210 cm hög plastgran. Samtliga modeller har 230 volt nätspänning. Vi har bedömt modellerna utifrån kapacitet, kvalitet, design och funktioner, ljuskvalitet samt prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Kapacitet: sladdlängd, lamptyp och antal lampor, effekt
Kvalitet: material och hållbarhet
Design och funktioner: användarvänlighet, inom- och utomhusbruk, serie- eller parallellkopplad
Ljuskvalitet: lampornas sken
Prisvärde: priset i relation till ovanstående resultat

Rusta julgransbelysning - Bäst i testbetyg

Typ: Glödlampor, 1W, 12V
Effekt: 16 watt
Antal lampor: 16
Sladdlängd till första lampa: 518 cm
Sladdlängd mellan lampor: 76 cm
Total sladdlängd: 17 m

Julgransbelysning RustaSnabbfakta:
För inom- och utomhusbruk, dubbelledad, parallellkopplad, utbytbara lampor, transformator.
Omdöme: Rustas belysning har glödlampor i plast med annorlunda form. Som tillverkaren lovar är lamporna slitstarka och tåliga och ger ett vitt härligt sken. Lamporna dras rakt upp om de ska bytas ut och vrids inte ur som övriga testade modeller. Klämmorna är bekväma att trycka upp och sitter bra även på tjockare grenar. Den mörkgröna sladden är försedd med en transformator vilket gör att belysningen fortfarande fungerar även om en lampa går sönder. Belysningen är dubbelledad och sätts enkelt upp förutom att den något tunga transformatorn måste bäras upp medan ljusen placeras. Extralampor finns att köpa på Rusta. En trevlig julgransbelysning med praktiska funktioner som på grund av sina generösa mått förmodligen gör sig bättre i en större gran.
Cirkapris: 150 kronor

Markslöjd 8131-000 - Brett användningsområdebetyg

Typ: Glödlampor E10, 3W, 14V
Effekt: 48 watt
Antal lampor: 16
Sladdlängd till första lampa: 154 cm
Sladdlängd mellan lampor: 55 cm
Total sladdlängd: 10,42 m
Snabbfakta: För inom- och utomhusbruk, seriekopplad, utbytbara lampor, dubbelledad, levereras med reservlampa samt klämma.

Julgransbelysning Markslöjd 1Omdöme:
Denna julgransbelysning från Markslöjd är robust. Det både syns och känns att den även passar för utomhusbruk. Dock är sladden tjock och grå vilket inte riktigt gör sig i en inomhusgran. Klämmorna är rejäla och det går bra att fästa dem på lite tjockare grenar. Plus för den rörliga konstruktionen på fästet som gör att det går att justera ljusen utan att behöva plocka bort dem från grenarna. Belysningen är dubbelledad och sätts enkelt upp med början från granens topp. Plus för medföljande instruktioner som anger hur slingan ska placeras. Även denna modell är seriekopplad. Lamporna ger ett fint sken och kvaliteten känns överlag bra.
Cirkapris: 200 kronor

Konstsmide 1127-000 - Lyser upp granenbetyg

Typ: Glödlampor, E10, 4W, 16V
Effekt: 64 watt
Antal lampor: 16
Sladdlängd till första lampa: 154 cm
Sladdlängd mellan lampor: 46 cm
Total sladdlängd: 12,77 m
Snabbfakta: För inomhusbruk, utbytbara stavlampor, seriekopplad, delad stickpropp möjliggör förlängning av sladden.

Julgransbelysning Konstsmide 2Omdöme:
En julgransbelysning med stavlampor vilket innebär att hela ljuset är en lampa i glas. Detta gör hanterbarheten en aning svår då man måste vara extra försiktig när de sätts upp i granen. Att reda ut sladden när slingan packats ur förpackningen sker inte helt riskfritt då lamporna lätt kan gå sönder. Dock ger glödlamporna ett starkt och vackert sken från hela ljuset. Omslutningen kring ljusen är gedigen men ful och ljusen är långa vilket kräver större gran med gott om utrymme. Belysningen kan sättas upp som en spiral tack vare den delade stickproppen som även gör det möjligt att koppla till ytterligare en slinga om så önskas. Klämmorna är enkla att placera på grenarna men är av låg kvalitet. Rörlig konstruktion på fästet gör att ljusen kan justeras efter att de klämts fast i granen.
Cirkapris: 270 kronor

Markslöjd 700224 - Spar på elräkningenbetyg

Typ: Led 0,066W, 3,2V
Effekt: 1,056 watt
Antal lampor: 16
Sladdlängd till första lampa: 150 cm
Sladdlängd mellan lampor: 49 cm
Total sladdlängd: 10,56 m
Snabbfakta: För inomhusbruk, utbytbara lampor, seriekopplad, kan anslutas till jordat och ojordat uttag.

Julgransbelysning Markslöjd 700224Omdöme:
Markslöjd 700224 är försedd med lysdioder eller led som det även kallas.
Plus för att de ger låg energiförbrukning men lamporna ger markant svagare sken i jämförelse med glödlampor. Belysningen levereras uppsnurrad och det tar ett tag att reda ut sladden. Den har även en tendens att trassla till sig vid uppsättning. Belysningen träs över granen och sätts upp som en slinga. Konstruktionen är inte helt optimal då det är svårt att komma runt hela granen på ett smidigt sätt. Bra att det medföljer instruktioner. Sladden är tunn och grön och smälter in i granen. Klämmorna är rejäla och sitter åt på grenarna men de är en aning tröga att trycka upp. Rörlig konstruktion gör att ljusen kan justeras utan att plocka bort dem från grenarna. Överlag hög kvalitet men som tidigare nämnts något svår vid montering.
Cirkapris: 300 kronor

Biltema 88-178 - Bästa budgetvalbetyg

Typ: Glödlampor E10, 2W, 8V
Effekt: 60 watt
Antal lampor: 30
Sladdlängd till första lampa: 152 cm
Sladdlängd mellan lampor: 49 cm
Total sladdlängd: 17,75 m
Snabbfakta: För inomhusbruk, seriekopplad, utbytbara lampor, levereras med reservlampa.

Julgransbelysning Biltema 88-178Omdöme:
Biltemas klassiska belysning har gröna klämmor och vita ljus med glödlampor som ger ett härligt ljus. Plus för att modellen är försedd med 30 ljus vilket gör att de täcker hela granen. Minus för att lamporna är seriekopplade. Sladden delar upp sig i två delar och bildar en slinga. Slingan träs över granen så att en cirkel bildas, därefter är det bara att påbörja fästsättningen som görs från båda håll. Klämmorna är klena och på de tjockare grenarna är det svårt att få dem på plats. I det stora hela känns kvaliteten inte helt gedigen men produkten är prisvärd tack vare antalet lampor som även fyller ut en stor gran.
Cirkapris: 100 kronor

Konstsmide 1000-010 - Inte helt lysandebetyg

Typ: Led 0,1W, 14-55V
Effekt: 1,6 watt
Antal lampor: 16
Sladdlängd till första lampa: 150 cm
Sladdlängd mellan lampor: 70 cm
Total sladdlängd: 12,17 m
Snabbfakta: För inomhusbruk, seriekopplad, utbytbara lampor, dubbelledad, levereras med extralampa.

Julgransbelysningar Konstsmide-1000-010Omdöme:
Konstsmides julgransbelysning med led ger låg energiförbrukning men lyser svagt, speciellt i dagsljus. Belysningen är dubbelledad vilket gynnar uppsättningen. Klämmorna är stora och sitter bra men de är plastiga och kvaliteten känns inte speciellt hög. Den dubbelledade sladden är enkel att sätta upp men sladden gör att det ser stökigt ut i granen och den gröna färgen smälter inte in. Även avståndet mellan lamporna känns för långt vilket kan bero på sladdens utförande. Plus för rörlig konstruktion på ljusen som ger goda justeringsmöjligheter. En julgransbelysning för dig som vill spara på elräkningen men inget för den som vill ha något snyggt i sin gran.
Cirkapris: 230 kronor

Jula 946-140 - För den lilla granenbetyg

Typ: Glödlampor, E10, 2,5W, 15V
Effekt: 40 watt
Antal lampor: 16
Sladdlängd till första lampa: 150 cm
Sladdlängd mellan lampor: 49 cm
Total sladdlängd: 10,64 m
Snabbfakta: För inomhusbruk, seriekopplad, utbytbara lampor, extralampa medföljer.

Julgransbelysning Jula 946-140Omdöme:
Julas belysning har små ljus och små klämmor. Klämmorna är tröga att trycka upp och väldigt svåra att klämma fast på de tjockare delarna i granen. Belysningen sätts enklast upp genom att trä den över granen så att sladden bildar en cirkel och lamporna ger fint sken. Minus för att modellen är seriekopplad och att inga justeringsmöjligheter finns för ljusen. Ljusen har mönster som påminner om när stearin droppat ner på ljusskaftet. Kvaliteten får endast godkänt men så kostar inte heller denna julgransbelysning många kronor.
Cirkapris: 50 kronor

Konstsmide 2000-000 - Osmidig uppsättningbetyg

Typ: Glödlampor, E10, 3W, 14V
Effekt: 48 watt
Antal lampor: 16
Sladdlängd till första lampa: 152 cm
Sladdlängd mellan lampor: 43 cm
Total sladdlängd: 9,78 m
Snabbfakta: För inomhusbruk, seriekopplad, utbytbara lampor, levereras med extralampa.

Julgransbelysning Konstsmide 2000-000Omdöme:
En slinga med något plastig och osmidig konstruktion. Klämmorna sitter vertikalt och öppnas inte som övriga testade modeller genom att trycka upp klämman. Konstruktionen kräver nästan två händer även om det går att använda enhandsgrepp. Enklast är dock att hålla ljuset med ena handen dra upp klämman med den andra när de ska placeras på grenen. Det är svårt att klämma fast dem på de tjockare delarna i granen. Vid uppsättning träs slingan lämpligast över granen så att en cirkel bildas. Minus för att ljuskonstruktionen saknar justeringsmöjligheter och är seriekopplad. Glödlamporna lyser fint men en lampa blev snabbt nedsvärtad inuti. En billig julgransbelysning som även känns billig i kvaliteten.
Cirkapris: 100 kronor