Sök
Test - 8 handdammsugare

Test - 8 handdammsugare

Snabbstädning utan sladd

2011-10-19

Fort och effektivt, det är så man önskar sin städning. Vi har testat 8 laddningsbara handdammsugare med skaft som ska underlätta i vardagen.

Modell Betyg Pris Kommentar
Dyson DC35 Digital Slim 22 3400 Bäst i test
Electrolux Ergorapido Plus(ZB2904X) 20 2230 Laddar snabbt
Bosch Move4 2in1 19 1500 Skönt handtag
Bosch Move1 2in1 18 1400 Tilltalande utseende
Electrolux Ergorapido(ZB2902) 18 1830 Lampa i fronten
Philips Daily Duo (FC6161) 17 1600 Elegant design
Nilfisk Handy 2-in-1 16 1000 Bästa budgetval
Black and Decker Pivot Plus(FV1205N) 14 1600 Högt oljud

Inledning

Varför sladdlöst?
Tiden är helt klart en lyxvara idag och dammsugning ska gå fort och effektivt. En produkt som är perfekt för snabbstädning är handdammsugare med skaft. Gör man en ordentlig grundstädning med den ”stora” dammsugaren med jämna mellanrum räcker det ofta att finputsa med en handdammsugare för att det ska kännas rent och fräscht hemma.

Smidigt
Med dammsugarna kommer laddningsstationer och tanken är att de ska ställas in eller hängas upp i städskåpet. Att man kan ta loss den integrerade dammsugaren från skaftet för att använda på möbler, bord och varför inte bilen är givetvis en fördel. En del har också en formgivning som tål att stå framme som prydnad vilket gör vardagstädningen ännu smidigare. Alla är utrustade med roterande borste i munstycket vilket innebär att de fungerar bra på matta där alla produkter i testet får godkänt resultat. På hårt golv blev resultaten lite varierande. Damm och lättare smuts klarade alla. Vid grövre partiklar fick man dock ta extra varv med några av dammsugarna.

Fort ska det gå
Något som också förenklar är det inte behövs några dammsugarpåsar utan man tömmer dammet direkt i sopkorgen. Vissa har till och med en så kallad snabbtömning i fronten på behållaren som är perfekt för att spara tid. Filtrerna är också ofta lätta att rengöra, vid behov går de också att göra rent med vatten. Att få loss borsten från munstycket fungerade smidigt hos de flesta via en knapptryckning. Men några hade en lösning där du är tvungen att använda en stjärnskruvmejsel. Det senare är alldeles för omständligt då borsten behöver tas loss för rengöring, speciellt vid mycket hår på golvet som snurrar sig fast på borsten.

Dyrast ger bäst resultat
Alla presterar klart godkänt. Det som främst skiljer dem åt är konstruktion och användarvänlighet. Dyson som har högst pris i testet blir testvinnare tack vare att den helt enkelt presterar bäst i de olika testmomenten. Nilfisk har förvisso lägst pris men gör inte bort sig och är ett prisvärt alternativ. Produkterna från Elextrolux påminner om varandra men ZB2904X är smidigare att använda och kommer med ett annat batteri.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har utvärderat 8 handdammsugare. Vi har testat produkterna på trägolv och olika tjocka mattor genom att suga upp solrosfrön, kokosflingor, mjöl med mera. De är bedömda utifrån fem kriterier som är design, kvalitet, funktioner, prestanda och prisvärde. Priserna är tillverkarnas rekommenderade priser och kan variera mellan olika återförsäljare. Vikten som anges är utan laddningsstation och tillbehör. Maxbetyg är 25 poäng.

Dyson DC35 Digital - Bäst i test 

handdammsugare bäst i test

1.-Dyson-DC35.jpg


Omdöme
En handdammsugare med annorlunda utseende. Har ingen löstagbar handenhet men aluminiumröret går att ta bort och då kan man fästa ihop munstycket med dammsugaren. Resultatet blir en smidig handvariant som passar perfekt till andra ställen som soffan och bilen. Tydliga och enkla anvisningar när det gäller tömning samt hur man får bort det tvättbara filtret. Kan inte stå själv utan måste hängas upp i laddstationen som fästes på en vägg. Är kraftfull och suger upp effektivt på olika underlag, extra bra på mattor tack vare sin täta borste. En nackdel är att du måste hålla inne startknappen vilket blir tröttsamt i längden. Genomgående välgjord med hög kvalitet och rengör ytterst effektivt men med ett högt pris. Ingår borste samt fogmunstycke.

Specifikationbetyg
Spänning: Ingen uppgift
Löstagbar handenhet: Nej, men går att göra mindre.
Dammkapacitet: 0,35 liter
Batterityp: Lithium-Ion
Laddningstid första gången: 3,5 tim
Drifttid: 15 min
Vikt: 2,3 kg
Cirkapris: 3400 kronor

Electrolux Ergorapido Plus - Laddar snabbt

2.-Electrolux-Ergorapido-Plus-ZB2904X

Omdöme
Tack vare utseendet är det inga problem att ha denna dammsugare framme som prydnad. Den är lättmanövrerad och följsam. Kan inte stå av sig självt utan får stå i laddstationen eller lutas mot någon möbel då baksidan av skaftet har en konstruktion i gummi som gör att den inte glider. Behållaren är smidig att ta bort och tömma men det finns också en snabbtömningslucka i fronten. För att få loss handenheten behöver man trycka in två knappar, hade räckt med en. Filtret är uppbyggt på en konformad fjäder som har ett handtag, denna drar man i när man rengöra filtret från allt damm. Sugförmågan är konstant vid användning. Plus också för två effektlägen. Vid grövre smuts på hårt golv hände det ibland att det sprätte ut lite smuts bakåt men vid lättare smuts, damm och speciellt mattor ger den ett bra och fint sugresultat. Tydlig laddningslampa som visar nivån på laddning. Kort drifttid på 12 minuter. I fronten på borstmunstycket sitter en lampa som underlättar vid brist på ljus. I laddningsstationen sitter extra borste samt fogmunstycke.

Specifikationbetyg
Spänning: 18 V
Löstagbar handenhet: Ja
Dammkapacitet: 0,5 liter
Batterityp: Lithium-Ion
Laddningstid första gången: 4 tim
Drifttid: 12 min
Vikt: 1,2 kg
Cirkapris: 2230 kronor

Bosch Move4 2in1 - Skönt handtag

3.-Bosch-Move4-2-in-1

Handdammsugare som är följsam och lätt att använda. Skönt och greppvänligt handtag. Start/stopp-knappen är placerad något för långt ned på skaftet. Är kraftfull och ger ett bra resultat på lättare smuts på både hårt golv samt på matta. Vid tyngre partiklar flyger en del bakåt då borsten sprätter iväg dem. Skaftet är vikbart vilket gör den smidig att förvara. Bra fogmunstycke ingår.

Specifikation
Spänning: 18 Vbetyg
Löstagbar handenhet: Ja
Dammkapacitet: 0,3 liter
Batterityp: NiMh
Laddningstid: Ingen uppgift
Drifttid: 20 min
Vikt: 3 kg
Cirkapris: 1500 kronor

Bosch Move1 2in1 - Tilltalande utseende

4.-Bosch-Move1-2in1.jpg

Omdöme
Denna dammsugare behöver inte placeras i städskåpet utan kan med fördel stå framme. Står stabilt utan laddstationen och en fördel vid en eventuell förvaring är att skaftet går att vika. Den är följsam och enkel att använda men räcker inte till riktigt vid grövre partiklar. Har ingen snabbtömningslucka men den stora behållaren är lätt att tömma. Filtret är förvisso litet och behöver rengöras ofta men det görs utan större problem. Bra fogmustycke ingår.

Specifikationbetyg

Spänning: 14,4 V
Löstagbar handenhet: Ja
Dammkapacitet: 0,3 liter
Batterityp: NiMh
Laddningstid: Ingen uppgift
Drifttid: 15 min
Vikt: 2,8 kg
Cirkapris: 1400 kronor

Electrolux Ergorapido(ZB2902) - Lampa i fronten

5.-Electrolux-Ergorapido-ZB2902.jpg

Omdöme
Har gummibeklätt handtag som är bekvämt för handen. Kan inte stå själv men tack vare gummibeslag en bit ned på baksidan av skaftet går den att luta mot en möbel. Två knappar måste tryckas in för att få loss handenheten, hade varit smidigt med en. Behållaren är okomplicerad att ta loss för tömning, har även en liten lucka för snabbtömning i fronten. Filtret är lätt att rensa. Är uppbyggd på en konformad spiral med handtag som man drar i och släpper när man håller över sopkorgen så släpper allt damm. Vid användning ger den ett bra resultat på lättare smuts. Vid grövre smuts på hårt golv sprätte en liten del av smutsen bakåt så man fick backa och göra om. Kort drifttid på 12 min. Borste och fogmunstycke ingår och sitter i laddningsstationen.

Specifikationbetyg

Spänning: 12 V
Löstagbar handenhet: Ja
Dammkapacitet: 0,5 liter
Batterityp: NiMh
Laddningstid första gången: 16 tim
Drifttid: 12 min
Vikt: 1,2 kg
Cirkapris: 1830 kronor

Philips Daily Duo (FC6161) - Elegant design

6.-Philips-Daily-Duo

Omdöme
Den moderna och eleganta formen är en fröjd för ögat men gör den stel och klumpig vid användning med sitt bananformade skaft. Skaftet saknar till skillnad mot många andra produkter i testet något greppvänligt material. Det finns en välplacerad start/stopp knapp och nedanför den finns en knapp där man kan välja låg eller hög effekt. Handenheten frigörs via en enkel knapptryckning. Dammsugaren kan stå för sig självt samt i laddaren. För tömning av mindre partiklar finns snabbtömning. Filter rengörs med en annan dammsugare eller med ljummet vatten. Bra sugförmåga som även klarar större partiklar. Borsten är ytterst lätt att ta bort via ett knapptryck. Extra borste och fogmunstycke ingår.

Specifikationbetyg
Spänning: 16,8 V
Löstagbar handenhet: Ja
Dammkapacitet: 0,5 liter
Batterityp: NiMh
Laddningstid första gången: 7 tim
Drifttid: 20 min
Vikt: 3,4 kg
Cirkapris: 1600 kronor

Nilfisk Handy 2-in-1 - Bästa budgetval

stege bäst i test

7.-Nilfisk-Handy-2-in-1

Omdöme
Enkel design där handtaget är vikbart vilket förenklar förvaring. Kan stå själv samt i laddningsstationen. Har ingen snabbtömningslucka men behållaren är lätt att ta loss och tömma. Även filtret är smidigt att rengöra. På den lilla handenheten under munstycket finns det ett inbyggt fogmunstycke som går att skjuta ut vid behov. Borsten är dock krånglig att ta bort då det krävs stjärnskruvmejsel, hade varit mindre tidsödande med en knapp vilket många andra modeller har. Effekten räcker inte riktigt till när man dammsuger på matta och även på grövre smuts på golv kan man få ta om. Bra resultat med tanke på priset. Extra borste ingår inte.

Specifikationbetyg
Spänning: 12 V
Löstagbar handenhet: Ja
Dammkapacitet: 0,5 liter
Batterityp: NiMh
Laddningstid första gången: 16 tim
Drifttid: 20 min
Vikt: 2,7 kg
Cirkapris: 1000 kronor

Black & Decker Pivot - Högt oljud

8.-Black--Decker-Pivot-Plus

Omdöme
Osmidig och klumpig konstruktion då man behöver vika ihop den vid laddning och placering i laddstationen eftersom den inte kan stå själv. Saknar liten handenhet. Vid tömning får man ha med hela dammsugaren till sopkorgen då behållaren sitter fast integrerat och har en lucka på ena sidan. Filtret går lätt att ta bort och rengöra. Start/stopp-knappen sitter för långt ned på skaftet. Har två olika lägen, en med borste igång och en utan borste med bara sug. Hög ljudnivå vid drift men resultatet är riktigt bra, speciellt på matta. Ingår inga tillbehör.

Specifikationbetyg
Spänning: 12 V
Löstagbar handenhet: Nej
Dammkapacitet: 0,7 liter
Batterityp: NiMh
Laddningstid första gången: 16 tim
Drifttid: 15 min
Vikt: 3,5 kg
Cirkapris: 1600 kronor