Sök
Test - 8 glassmaskiner

Test - 8 glassmaskiner

Gör din egen favoritglass

2012-03-02

Glass är något som uppskattas av i stort sett alla. Och vad är lyxigare än att kunna bjuda på en hemgjord variant? Vi testar åtta glassmaskiner i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Cuisinart ICE40BCE 23/25 1 800 Bäst i test
Exido 246-048 22/25 1 600 Med timerfunktion
Nemox gelatissimo exclusive 21/25 4 800 Gedigen men dyr
Krups GVS2 21/25 500 Bästa budgetval
Nemox vanity gelato 18/25 1 100 Långsam
Waves IC-201930 18/25 350 Krångligt lock
Centurion GN-100 16/25 300 Bra bruksanvisning
OBH Nordica 6623 12/25 600 Mer form än funktion

Inledning

Svaret på hur en riktigt god glass ska smaka beror på vem du frågar men har du en egen glassmaskin kan du bestämma helt själv och testa nya smakkombinationer. En maskin fungerar ibland även som en räddare i nöden om du väntar gäster som har matallergi. Då kan du göra efterrätter som är mjölk-, ägg- eller sockerfria. Med ett bra recept är ingenting omöjligt!

Testfamiljen har ätit sorbet, sockerfri-, grädd- och yoghurtglass. De kunde inte märka någon skillnad i resultat hos en enskild maskin oavsett vilket recept som användes. Det som främst skiljde modellerna åt var ljudnivån. Tre av dem lät så högt att det var jobbigt att befinna sig i köket medan glassen tillverkades. Två maskiner surrade bara lite, likt ett kylskåp.

Kompressor ger snabbt resultat
Alla modeller är enkla att ta isär och sätta ihop, samt att diska. Bruksanvisningarna är överlag lätta att förstå, även om några inte har svenska instruktioner. Tänker ni göra glass ofta är en maskin med inbyggd kompressor att föredra. Då slipper ni frysa skålen 24 timmar innan glasstillverkningen.

Så gjorde vi

Smartson har testat åtta olika glassmaskiner. Alla maskiner utom två kräver att man fryser skålen cirka 24 timmar innan tillverkningen. Detta har inte tagits med i beräkningen av tillverkningstiden eftersom den är en förutsättning hos de flesta av maskinerna. Samma glassrecept har använts i samtliga modeller som bedömdes efter kriterierna design, kvalitet, kapacitet, funktion och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

1. Cuisinart ICE40BCE - Bäst i test

bit 2012

cuisinart glassmaskin
cuisinart ice

Med Cuisinarts maskin kan du förvandla tre liter smet till glass. Dessutom kan du göra två smaker samtidigt. Den här modellen har motorn i botten och de nätta skålarna ställs ovanpå, vilket är en bra konstruktion. Maskinen står stadigt på bänken och smeten hälls i utan problem. Modellens delar är enkla att ta isär och sätta ihop. Lätt att diska. Kortfattad men bra bruksanvisning medföljer. Glassmaskinen har en enda brist: den är högljudd. Högt pris men man får valuta för pengarna.

Specifikation
Effekt: 59 W
Kapacitet: 2x1 l
Vikt: 5 kg
Mått (hxbxd): 26x38x22 cm
Tillagningstid: Ca 30 min
Cirkapris: 1 800 kronor

2. Exido 246-048 - Med timerfunktion

exido

 

exido glassmaskin


Exido glassmaskin imponerar med sin kurviga design och högblanka yta. Den har inbyggd kompressor och kräver därmed inte att man fryser in skålen i förväg. Maskinen kan inte klassas som tystgående, men har dovt ljud. Hålet för att hälla i smeten är riktigt litet och det krävs precision för att inte hälla utanför. Första gången maskinen ska monteras är det svårt att förstå hur man ska göra. Den digitala displayen är dock riktigt bra och dessutom har modellen en timerfunktion, vilken är testets enda. Glassen blir krämig och slät. Skålens kapacitet är aningen liten.

Specifikation
Effekt: 135 W
Kapacitet: 1,0 l
Vikt: 11 kg
Mått (hxbxd): 32x38,5x28,5 cm
Tillagningstid: Ca 20 min
Cirkapris: 1 600 kronor

3. Nemox gelatissimo exclusive - Gedigen men dyr

nemox gelatissimo

 

nemox exclusive


Denna modell har inbyggd kompressor och är testets dyraste. Kvalitetskänslan är hög och inte heller här behöver man frysa in skålen i förväg. Modellen är väldigt tyst, surrar inte mer än ett kylskåp. Extra skål medföljer för två satser glass. Det är lätt att förstå hur maskinen ska användas. Tyvärr finns inga svenska instruktioner och detta tillsammans med priset är de enda nackdelarna.

Specifikation
Effekt: 165 W
Kapacitet: 1,7 l
Vikt: 12 kg
Mått (hxbxd) 22x27x38 cm
Tillagningstid: Ca 20 min
Cirkapris: 4 800 kronor

Krups GVS2 - Bästa budgetval

bb mars 2012
Krups-GSV2_1
krups gvs


Krups glassmaskin är en av testets tystare maskiner. Den upplevs aningen skrymmande i frysen men kyler bra. Modellen har många delar och vid första tillfället är den lite svår att montera ihop. Den digitala visaren på locket känns överflödig. Glassen blir fin och len utan iskristaller. Bruksanvisningen är aningen krånglig att förstå.

Specifikation
Effekt: 30 W
Kapacitet: 1,6 l
Vikt: 3,8 kg
Mått: Ingen uppgift
Tillagningstid: Ca 20 min
Cirkapris: 500 kronor

5. Nemox vanity gelato - Långsam

nemox vanity

 

nemox vanity tabell


Modellen har en ganska skrymmande skål som ska frysas i förväg. Ljudnivån är relativt hög och maskinen saknar svensk bruksanvisning. Hålet för att hälla i glassmet är litet men locket har en riktigt bra låsfunktion. Delarna är enkla att montera och att diska maskinen är inga problem. Glassen blir krämig och slät. Kvalitetsmässigt lämnar maskinen intrycket av att vara något mer rejäl än andra maskiner i samma utförande. Däremot tar Nemox vanity längst tid på sig att tillverka glass.

Specifikation
Effekt: 15 W
Kapacitet: 1,6 l
Vikt: 2,8 kg
Mått (hxbxd): 25x20x20 cm
Tillagningstid: Ca 30 min
Cirkapris: 1 100 kronor

6. Waves IC-201930 - Krångligt lock

waves glassmaskin

 

waves tabell


Lättmonterad och går snabbt att få igång. Skrymmande frysskål som ändå står stadigt på bänken. Alla delar är lätta att diska och startknappen är välplacerad. Låsningen till locket är dock aningen krånglig. Lättförståelig bruksanvisning. Glassen blir mjuk och fin på relativt kort tid. Maskinens stora brist är dock att den låter väldigt högt.

Specifikation
Effekt: 10 W
Kapacitet: 1,0 l
Vikt: 2,34 kg
Mått (hxbxd): 26x26x26 cm
Tillagningstid: Ca 15 min
Cirkapris: 350 kronor

7. Centurion GN-100 - Bra bruksanvisning 

centurion

 

centurion tabell


Inte lika skrymmande som andra glassmaskiner då man bara fryser själva innerskålen som dock tenderar att ”följa med” vispen runt ibland. Maskinen håller kylan bra. Högt arbetsljud. En annan nackdel är att hålet man häller i smeten genom är aningen litet. Glassen blir len utan kristaller. Bruksanvisningen är lätt att förstå.

Specifikation
Effekt: 12 W
Kapacitet: 1,45 l
Vikt: 2,53 kg
Mått (hxø): 25x20,4 cm
Tillagningstid: Ca 20 min
Cirkapris: 300 kronor

8. OBH Nordica 6623 - Mer form än funktion

obh nordica glassmaskin

 

obhnordica 6623


Här verkar fokus ligga på att få fram en maskin som är snygg snarare än väl fungerande. Det är mycket som brister. Skålarna är så små att glassen knappt räcker till två personer. Locket sitter dåligt och tenderar att ”hoppa upp”. Hade varit önskvärt med ett fäste att sätta fast det i. Glassen blir ojämnt fryst och dessutom låter maskinen otroligt mycket. Modellen är lätt att diska och delarna till locket är enkla att montera men det är maskinens enda fördelar.

Specifikation
Effekt: 12,5 W
Kapacitet: 0,32 l
Vikt: 2,1 kg
Mått (hxbxd): 21,5x19x19 cm
Tillagningstid: Ca 15 min
Cirkapris: 600 kronor