Sök
Test – 8 fönsterputsmedel

Test – 8 fönsterputsmedel

Glasklart till våren

2012-03-29

Smartson guidar dig till skinande rena fönster. Läs vårt test av fönsterputsmedel och få tips av putsexperten Ivan Bengtsson.

Modell Betyg Pris Kommentar
Wizz Glasklar 23/25 15 Bäst i test
Gunry Rent och fint Fönster 21/25 25 Smidig rengöring
Garant Såklart glasspray 18/25 18 Klimatsäkrad
Ajax Professional glas mousse 18/25 40 Dyr
Mr muscle Fönster och glas 16/25 19 God doft
Eldorado Fönsterputs 14/25 19 Har verkningstid
Självklart fönsterputs 11/25 10 Lägst pris
Se fönsterputs 11/25 13 Tydlig bruksanvisning

Inledning

Samtliga testprodukter får godkänt men kräver mer eller mindre arbete för ett bra resultat. Testvinnare är Wizz Glasklar som rengör effektivt och har en väl utformad förpackning. Generellt är sprayflaskorna lättare att använda jämfört med de cylinderformade flaskorna med kapsylkork. Några produkter måste torkas av snabbt. Herdins SE och Självklart börjar rinna direkt och Garants Såklart dunstar fort. Eldorados Fönsterputs rinner däremot inte nämnvärt trots att den ska verka några minuter. Den enda miljömärkta testprodukten är Garant Såklart som är Svanmärkt och rekommenderad av Astma-och allergiförbundet.

En putsare i världsklass
Inför testet kontaktade vi Ivan Bengtsson som är professionell fönsterputsare. Han har vunnit SM två gånger samt tagit hem tredjeplatsen i VM 2010. Ivan menar att de flesta hemmaputsare gör misstaget att gnugga för mycket på fönstren, vilket gör glaset flammigt. En dålig fönsterskrapa med hårt gummi kan också påverka resultatet och lämna ränder. Sedan två år tillbaka använder Ivan själv fönstersåpa som han anser ger bästa resultat samtidigt som det är bra ur miljö- och hälsosynpunkt.

Så proffsputsar du hemma:
- Investera i bra verktyg från en städgrossist. Fönsterskrapa med mjukt och utbytbart gummi samt en svamp av mikrofiber räcker bra för hemmabruk.
- Applicera putsmedlet med en blöt svamp och arbeta bort eventuella fläckar.
- Avlägsna medlet genom att dra fönsterskrapan vågrätt med en liten vinkel framåt på bladet.
- Torka avslutningsvis fönsterkanterna med en bit av ett gammalt bomullslakan.

Så gjorde vi

Produkterna är inhandlade på livsmedelskedjor i Stockholmsområdet under januari 2012. Medlen har testats på fönsterrutor, in- och utvändigt samt på speglar. Respektive tillverkares anvisningar har följts. Produkterna har därefter betygsatts efter kriterierna förpackning, applicering, doft/konsistens, resultat och prisvärde. Maxbetyg är 25.

Wizz Glasklar - Bäst i test


Wizz-glasklar

Wizz Glasklar_betyg

Flaskan är både ergonomisk och praktisk. Avtryckarens utformning gör flaskan bekväm att använda och det blir inget spill. Medlet fördelas jämnt på rutan och det blir rent utan extra arbete. Priset är mycket fördelaktigt. Tyvärr är doften något tung och söt.
Även för: Kakel, rostfritt stål, målade och keramiska ytor.

Volym: 750 ml
Pris/liter: 20 kronor
Cirkapris: 15 kronor

Gunry Rent och fint Fönster - Smidig rengöring
Gunry-Fönster
Gunry-Fönster_betyg

Produkten är dryg och appliceringen är jämn. Du behöver varken vara snabb med att torka eller arbeta särskilt mycket för att få ett rent resultat. På grund av dess volym är flaskan relativt tung. Dessutom är den inte greppvänlig vilket försvårar hanteringen.
Även för: Alla blanka ytor.

Volym: 1000 ml
Pris/liter: 25 kronor
Cirkapris: 25 kronor

Garant Såklart glasspray - Klimatsäkrad
Garant-Såklart
Garant-Såklart_betyg

Sprayappliceringen blir jämn utan att medlet rinner på rutan. Däremot dunstar det fort och ytterligare en applicering kan behövas om du inte putsar direkt. Resultatet på fönster blir bra men på spegel blir det ränder kvar.
Även för: Passar alla glasytor.

Volym: 500 ml
Pris/liter: 36 kronor
Cirkapris: 18 kronor

Ajax Professional glas mousse - Dyr
Ajax-professional
Ajax-professional_betyg

Flaskan har en bra utformning och avtryckaren är rejäl. Moussen har en begränsad spridning och det är till en början svårt att veta hur mycket som behövs. Den är lätt att torka av och efterlämnar en ren och fin yta. Minus för priset som är mångdubbelt högre än likvärdiga produkter.
Även för: Dusch, keramik,kakel, krom och linoleum.

Volym: 500 ml
Pris/liter: 80 kronor
Cirkapris: 40 kronor

Mr muscle Fönster och glas - God doft
Mr-Muscle
Mr-Muscle_betyg

Sprayflaskans handtag är ergonomiskt men det läcker fönsterputs i handen vid användning. Appliceringen blir punktvis och medlet rinner en del, vilket försvårar putsningen. Doften påminner om schampo och är faktiskt riktigt god. På fönster blir resultatet bra men på spegel behövs fler appliceringar för att få helt rent.
Även för: Kakel och krom.

Volym: 500 ml
Pris/liter: 38 kronor
Cirkapris: 19 kronor

Eldorado Fönsterputs - Har verkningstid
Eldorado
Eldorado_betyg

Greppet vid applicering är något bättre än med den jämntunga Gunry Rent och fint. Dock klämde vi handen under testet. Appliceringen blir jämn och bred även om det inte kommer så mycket vid varje tryck. Medlet ska verka några minuter innan det torkas av, trots det sitter medlet kvar utan att rinna. Denna fönsterputs är den enda i testet som efterlämnar ludd på fönstret, även då testet utförs med luddfri duk. Spegeln blir ordentligt ren men först efter en del arbete och några extra sprayningar.
Även för: Tv-rutor.

Volym: 1000 ml
Pris/liter: 19 kronor
Cirkapris: 19 kronor

Självklart fönsterputs - Lägst pris
Självklart
Självklart_betyg

Medlet börjar rinna direkt vid applicering men blir till ett skum när du börjar torka. Munstycket och flaskans cylinderform gör det svårare att dosera än med en sprayflaska. Rätt vinkel och tryck på flaskan behövs och det blir lätt att medlet hamnar på golvet eller fönsterbrädet. Trots gnugg blir det fettfläckar kvar på spegeln, vilket ger ett knappt godkänt resultat.
Även för: Kakel, bildskärmar och kristallkronor.

Volym: 600 ml
Pris/liter: 17 kronor
Cirkapris: 10 kronor

Se fönsterputs - Tydlig bruksanvisning
SE
SE_betyg

När flaskan skakas samlas det medel i korken och det blir lätt kladdigt under användning. Vid applicering, rinner fönsterputsen med en gång så du får vara snabb med att torka. Det känns som en hinna blir kvar man vill gnugga bort. Får gnugga mycket för att få bort ränder. Vid puts av spegel måste medlet appliceras två gånger. Jämfört med en sprayflaska är den runda flaskans svårare att greppa och att applicera med en hand. Svårt att dosera med ett lagom tryck på flaskan. Appliceringen på horisontella ytor blir också mindre smidig då flaskan måste vinklas i rätt läge för rätt dosering.
Även för: Kakel, bildskärmar, kristallkronor.

Volym: 500 ml
Pris/liter: 26 kronor
Cirkapris: 13 kronor