Sök
Test - 8 falukorvar

Test - 8 falukorvar

Fån't ja en körv...

2011-05-23

Falukorven är särartsskyddad och kan ses som en hörnsten inom svensk husmanskost. God i ugn, stekpanna, kokkärl eller som den är på smörgåsen. Men vilken korv är bäst? Smartson har testat 8 vanliga falukorvar.

Modell Betyg Pris Kommentar
Coop X-tra 17/20 31 kr/kg Bäst i test
Scan Deli 16/20 54 kr/kg Smakrik korv med god konsistens
Enebacken 14/20 31 kr/kg Sämst deklarerad
Lithells 13/20 50 kr/kg Fast och fin
Ica Extra fin 12/20 49 kr/kg Varierade utlåtanden
Euroshopper 9/20 28 kr/kg Tam smak till lågt pris
Charkmäster Gourmet 8/20 63 kr/kg Mycket kött räcker inte
Melkers Original 8/20 62 kr/kg Bottennapp

Inledning

Att falukorven är särartsskyddad av EU innebär att den har särskilda egenskaper som skiljer den från liknande produkter eller att den har traditionella och allmänt erkända egenskaper. Enligt historien uppstod grunden till falukorv under 1600-talet då man på sommaren gjorde korv av oxkött för att maten skulle få en längre hållbarhet. Idag får endast korvar som uppfyller en särskild produktspecifikation betecknas falukorv.

Godkänd falukorv
En falukorv måste innehålla minst 40 procent kött och får som mest innehålla 23 procent fett. Övriga egenskaper som enligt Livsmedelsverket kännetecknar en falukorv är en fast konsistens, svag till tydlig smak av rök, kryddor och salt samt en snittyta som är svag till tydlig brun-rosa i färgen. Till skillnad från originalet som bestod av oxkött får dagens godkända falukorv bestå av gris- nöt- och hästkött även om det vanligaste är en blandning av nöt och gris.

Variation i kyldisken
Fetthalten på de korvar vi testar varierar mellan 19 till 23 procent och köttmängden mellan 48 till 82 procent. Det som kan vara intressant att titta närmare på vad gäller köttmängd är vilken typ av kött som används. I vårt test finns korvar som endast består av griskött eller bara har ett par procents innehåll av nöt. Tittar vi på de korvar där förpackningsdatum finns, blir det också tydligt att hållbarheten varierar, från 25 dagar till 45 dagar i oöppnad förpackning.

Redovisat innehåll
På falukorvens förpackning bör förutom bäst före-datum även förpackningsdag samt ursprungs- och tillverkningsland framgå. I tillägg kan det vara önskvärt att veta andelen kött och fett samt fördelningen mellan gris- och nötkött. Högst betyg för förpackning får Coop X-tras korv där samtliga uppgifter anges.

Så gjorde vi

Produkterna är köpta i välkända livsmedelskedjor i Stockholmsområdet. Ett smaktest genomfördes med en testpanel bestående av sju personer. Korvarna stektes innan servering och panelen visste inte vilka märken som deltog. Vi har valt att använda Livsmedelsverkets riktlinjer för falukorv som grund för testet och har inte tagit hänsyn till ursprungsland, tillverkningsland, hållbarhet, köttmängd eller tillsatser vid betygssättning. Betyget är baserat på smakupplevelse, konsistens, förpackningsinformation och prisvärde. Maxbetyg är 20 poäng.

Coop X-tra - Bäst i test
dammtrasor_bäst

X-tras-falukorv
Omdöme
Testvinnaren kammar hem ett par femmor i smakbetyg och utses till testets godaste korv. Den beskrivs som salt, smakrik med aning av lök, pepprig och saftig. I tillägg är förpackningen tydlig där samtliga uppgifter framgår. Prisvärdet är högt även om korven innehåller lägst andel kött. Den lösa konsistensen står dock i vägen för ett toppbetyg.

Specifikation
Vikt: 800 gram
Ursprung: Sverige
Tillverkningsland: Sverige
Kött: 46 % gris och 2 % nöt
Andel kött: 48 %
Andel fett: 21 %
Förpackningsdatum: Ja
Hållbarhet: 30 dagar
Cirkapris: 31 kr/kg kronor

Scan Deli - Smakrik korv med god konsistens
Scan-Deli-falukorv
Omdöme
Generellt en korv som smakar mycket. Panelen tycker att det finns god sälta och att konsistensen är fast med lagom tuggmotstånd. Endast någon tycker att smaken är väl tam.
Färgen går åt det blekare hållet men snittet är över godkänt med hela skivor och en mellangrov yta. Ursprung och förpackningsdatum finns tydligt angivet på förpackningen, dock saknar vi uppgifter om hur fördelningen mellan gris och nöt ser ut samt tillverkningsland.

Specifikation
Vikt: 550 gram
Ursprung: Sverige
Tillverkningsland: Ingen uppgift
Kött: Gris och nöt
Andel kött: 68 %
Andel fett: 20 %
Förpackningsdatum: Ja
Hållbarhet: 30 dagar
Cirkapris: 54 kr/kg kronor

Enebacken - Sämst deklarerad
Enebackens-falukorv
Omdöme
Den stekta korven utmärker sig med en gul-orange färg som testpanelen reagerar tveksamt på. Vad gäller smak får den mer positiva kommentarer. Korven anses vara medelgod med salt och rökig smak som påminner om bacon. Generellt upplevs konsistensen och tuggmotståndet vara bra med undantag från någon som beskriver den likna gummi.
Tillsammans med Charkmäster har Enebackens korv högst andel fett men kilopriset är bland de lägsta. Förpackningen visar inte i klartext varken ursprungs- eller tillverkningsland samt när korven förpackades. Det hade även varit intressant att veta hur fördelningen av gris och nöt ser ut. Sammanfattningsvis en god lågpriskorv som saknar en hel del information.

Specifikation
Vikt: 800 gram
Ursprung: Ingen uppgift
Tillverkningsland: Ingen uppgift
Kött: Gris och nöt
Andel kött: 64 %
Andel fett: 23 %
Förpackningsdatum: Nej
Hållbarhet: Ingen uppgift
Cirkapris: 31 kr/kg kronor

Lithells- Fast och fin
Lithells-falukorv
Omdöme
Det här är en korv som väcker panelens smaklökar. Beskrivningar som smak av fisk, enris, söt, salt och syrlig dyker upp. Dock uppskattas inte smakerna och korven får inte mer än godkänt i smakbetyg. Trots att Lithells korv inte faller panelen i smaken gör konsistens och pris att den får hyfsat betyg. Den håller ihop väl när den skivas och snittytan är medelgrov med en lagom brun-rosa färg. Deklarationen är också godkänd men vi skulle framförallt vilja veta var köttet kommer ifrån.

Specifikation
Vikt: 500 gram
Ursprung: Ingen uppgift
Tillverkningsland: Sverige
Kött: Gris och nöt
Andel kött: 58 %
Andel fett: 21 %
Förpackningsdatum: Ja
Hållbarhet: 29 dagar
Cirkapris: 50 kr/kg kronor

Ica Extra fin - Varierade utlåtanden
Ica-Extra-fin-falukorv
Omdöme
Panelen är oense om korven från Ica. Majoriteten tycker att smaken är liten medan några anser att den är köttig och rökig. Betygen varierar från näst bäst med fast form till gummiaktig, mjuk och sämst. Bra är att många uppgifter framgår på förpackningen, det enda som saknas är hur fördelningen av gris och nöt ser ut. Har ett medelhögt kilopris och en lång hållbarhet. Fetthalten är i jämförelse den lägsta.

Specifikation
Vikt: 550 gram
Ursprung: Sverige och Finland
Tillverkningsland: Sverige
Kött: Gris och nöt
Andel kött: 71 %
Andel fett: 19 %
Förpackningsdatum: Ja
Hållbarhet: 45 dagar
Cirkapris: 49 kr/kg kronor

Euroshopper - Tam smak till lågt pris
Euroshopper-falukorv
Omdöme
Kilopriset är det lägsta och gott om information finns på förpackningen, bortsett från fördelningen mellan gris- och nötkött. Det är dock ingen favorit bland testpanelen. Intetsägande smak och sladdrig konsistens, tycker de flesta. Utseendemässigt är det en av testets mörkaste korvar som får en trasig snittyta när den skivas. Det är ändå smaken som främst drar ned betyget då den knappt får godkänt på den punkten.

Specifikation
Vikt: 800 gram
Ursprung: Sverige, Finland och Tyskland
Tillverkningsland: Sverige
Kött: Gris och nöt
Andel kött: 50 %
Andel fett: 21 %
Förpackningsdatum: Ja
Hållbarhet: 29 dagar
Cirkapris: 28 kr/kg kronor

Charkmäster Gourmet - Mycket kött räcker inte
Charkmäster-Gourmetfalukorv
Omdöme
Panelen tycker att korven har en köttig och stark smak men säger samtidigt att den är vattnig, flottig och blek. Anledningen kan vara att fetthalten ligger några procent över snittet och att köttet uteslutande är av fläsk, även då kötthalten är testets högsta. Priset är också högt, Charkmäster är testets dyraste korv. Som majoriteten av korvarna saknar förpackningen en del önskvärda uppgifter.

Specifikation
Vikt: 550 gram
Ursprung: Ingen uppgift
Tillverkningsland: Tyskland
Kött: Fläsk
Andel kött: 82 %
Andel fett: 23 %
Förpackningsdatum: Nej
Hållbarhet: Ingen uppgift
Cirkapris: 63 kr/kg kronor

Melkers Original - Bottennapp
Melkers-Orginal-falukorv
Omdöme
Priset är det näst högsta vilket skapar vissa förväntningar. Tyvärr är Melkers korv ett riktigt bottennapp vad gäller smak, enligt panelen. Flera menar att smaken är tråkig och konstgjord, någon associerar till lever. Att korven känns unken och ofräsch är det också några som påpekar. Även konsistensen får låga betyg med kommentarer som dålig och vattnig. Den råa korven har en ojämn och brunaktig färg, mörkast i testet. Snittytan är porös och trasig. På förpackningen framgår det var köttet kommer ifrån men det finns ingen information om fördelningen mellan gris och nöt eller var den tillverkas.

Specifikation
Vikt: 800 gram
Ursprung: Danmark och Sverige
Tillverkningsland: Ingen uppgift
Kött: Gris och nöt
Andel kött: 71 %
Andel fett: 20 %
Förpackningsdatum: Ja
Hållbarhet: 25 dagar
Cirkapris: 62 kr/kg kronor