Sök
Test - 8 extrasängar

Test - 8 extrasängar

Sov extra skönt

2010-08-16

Smartson testar extrasängar. Åtta olika modeller i prisklass mellan 100 - 1500 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Intex Velour comfort 23 500 Bäst i test
Jysk Magda 18 1000 Magda är insmickrande
Mio Svärfar 17 1500 Dyr
Rusta Extrasäng 15 100 Prisvärd
Jula Luftmadrass 15 160 Sov under bar himmel eller i köket
Biltema 26-3372 13 230 Sovtema hos Biltema
Ikea Sandvika 12 600 Tunn madrass för tunn plånbok
Mio Svärmor 12 800 Svärmor förtjänar bättre

Inledning

Det är få förunnat att ha plats och möjlighet kunna inreda ett eget gästrum. Men för den sakens skull innebär det nödvändigtvis inte att man inte vill ha nattgäster. Ett bättre och skönare alternativ än vardagsrumssoffan kan i flera fall vara en extrasäng, som är enkel att förvara när den inte används. Vi har sonderat marknaden och valt ut några intressanta alternativ, både inom uppblåsbara modeller och regelrätta extrasängar.

Så gjorde vi

Vi har bedömt extrasängarnas design, kvalitet, komfort, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 5 poäng. Måttskalan utgår ifrån längd, bredd och tjocklek. I de fall där separat madrass finns, anges även måttet på denna.

Intex Velour comfort - Bäst i testbetyg

extrasang-1
Typ: Luftmadrass i vinyl.
Mått: 203x157x47 cm.
Omdöme: Det märks direkt när man packar upp denna luftmadrass att den håller hög klass rakt igenom. Sängen är rejält tilltagen i storlek, framförallt på höjden, vilket gör att den liknar mer en riktig säng. Ytan är flockad och bekväm och sängen har mycket hög komfort. Den inbyggda elpumpen låter mycket, men fyller och tömmer madrassen snabbt. En stabil och prisvärd säng som är enkel att transportera i medföljande tygväska. Sammantaget är detta testets bästa modell.
Cirkapris: 500 kronor

Jysk Magda - Magda är insmickrandebetyg

extrasang-2
Typ: Viksäng med stomme i stål, ribbor av trä, skummadrass.
Mått: 193x80x45 (madrass 11) cm.
Omdöme:Det första som slår oss är att denna modell är slående lik Mios modell Svärfar. Faktum är att den är i stort sett helt identisk och vi fick leta länge innan vi hittade några större skillnader. Det vi hittade, är att sängen Magda har obehandlade träribbor och en enklare madrass, dock är madrassen tjockare än Mios. Fast den enskilt största skillnaden är priset, då denna modell endast kostar två tredjedelar av Mios variant. Lika bra kvalitet och komfort, till ett lägre pris.
Cirkapris: 1000 kronor

Mio Svärfar - Dyrbetyg

extrasang-3
Typ: Viksäng med stomme i stål, ribbor av trä, skummadrass.
Mått: 193x80x45 (madrass 10) cm.
Omdöme: Testets överlägset dyraste gästsäng kommer från Mio. En stabil stålram utgör grundstommen med ribbotten i lackat lönnträ. Tyget på madrassen känns exklusivt, men själva madrassen borde vara fastare och tjockare för bättre komfort. Trots vissa brister är det en väldigt bekväm säng som absolut lämpar sig som sovplats under ett antal nätter. Tyvärr är det svårt att motivera det höga priset.
Cirkapris: 1500 kronor

Rusta Extrasäng - Prisvärdbetyg

extrasang-44
Typ: Luftmadrass av pvc-plast.
Mått: 185x76x16 cm.
Omdöme: En vanlig luftmadrass i pvc-plast med bra komfort. Inget märkvärdigt på något sätt. Som alla andra modeller i blå velour, har denna säng en säregen doft som känns väldigt kemisk. Låter man den ligga framme några dagar, så avtar doften dock och den blir behagligare att sova på. Det vi reagerade på starkast är priset, endast 99 kronor, Vilket är solklart testets billigaste modell, utan att för den delen ha några märkbara brister. En väldigt prisvärd produkt.
Cirkapris: 100 kronor

Jula Luftmadrass - Sov under bar himmel eller i köketbetyg

extrasang-55
Typ: Luftmadrass av vävtyg i bomull och gummi.
Mått: 196x72x12 cm.
Omdöme: Denna klassiska luftmadrassmodell hänger med fortfarande. Dess tygaktiga yta gör att den känns mjuk och följsam. Den är tunn och detta medför att man hamnar nära underlaget. Luftkuddarna i madrassen är bra placerade, vilket gör att komforten blir tämligen hög med tanke på dess tjocklek. Att den dessutom är vattentät gör att den fungerar bra för friluftsliv och camping. Som extrasäng finns det dock bättre alternativ.
Cirkapris: 160 kronor

Biltema 26-3372 - Sovtema hos betygBiltema

extrasang-6
Typ: Luftmadrass av pvc-plast.
Mått: 198 x152 x16 cm.
Omdöme: Biltema ställer upp med en prisvärd och kompetent luftmadrass i vårt test. Den är inte uppseendeväckande åt något håll. Komforten är godkänd, kvaliteten är bra och priset är inget att klaga på. Olika ventiler finns för olika pumpmunstycken. Här saknar vi dock Intex inbyggda pump som både fyller och tömmer madrassen. Sett till andra modeller så finns det likvärdiga alternativ till bättre pris i testet.
Cirkapris: 230 kronor

Ikea Sandvika - Tunn madrass för tunn plånbokbetyg

extrasang-7
Typ: Viksäng med stomme i stål, ribbor av trä, madrass i polyeter.
Mått: 190x80x36 (madrass 6,5) cm.
Omdöme: Denna gästsäng från Ikea skulle kunna vara en fullträff. Priset är bra, den är enkel att förvara och smidig att transportera med sina extrahjul. Dessvärre har konstruktionen flera brister. I flera av våra test upplevde vi den väldigt instabil och i några fall så vek sig stöden under. Madrassen är väldigt tunn och man känner ribborna igenom den, i alla fall om man rör på sig. Den är också väldigt låg, vilket innebär att den kan vara svår för människor med dålig rygg och knän att komma ner i.
Cirkapris: 600 kronor

Mio Svärmor - Svärmor förtjänar bättrebetyg

extrasang-8
Typ: Viksäng med stomme i stål, ribbor av trä, madrass i polyeter.
Mått: 193x80x45 (madrass 6) cm.
Omdöme: Med tanke på vad man får, så är detta ingen prisvärd modell. Sängen är inte på något sätt dålig, men inte heller unik. En enkel vikbar stålkonstruktion med träribbor som botten, kompletteras med en relativt tunn madrass. Komforten är dålig och madrassen ligger inte still på ribborna, då inga stopp finns någonstans i sängramen. En fördel är att den tar liten plats när den är hopfälld och är således enkel att förvara.
Cirkapris: 800 kronor