Sök
Test - 8 extrasängar 2011

Test - 8 extrasängar 2011

Bäddat för gäster

2011-11-08

En gästsäng är guld värd när man får besök som stannar över natten. Vi har testat tre ihopfällbara och fem uppblåsbara extrabäddar.

Modell Betyg Pris Kommentar
Edward Ritz 19/25 2700 Bäst i test
Bestway premium 95511024 19/25 500 Bästa budgetval
Outwell Flock airbed deluxe single 18/25 400 God kvalitet
Stram Sussi 16/25 600 Bra fjädring
Stram André 16/25 600 Stabil komfort
Asaklitt Airbed singel 15/25 430 Knarrig
Bestway Extrasäng med fotpump 524217 15/25 150 Kort modell
Luftbädd med elpump 15/25 600 Enkel att fylla med luft

Inledning

En ihopfällbar och en uppblåsbar säng har sina respektive för- och nackdelar. Oavsett typ finns det några huvudfrågor man kan ställa sig. Hur snabbt går det att få den sovklar? Hur stor plats tar den vid förvaring och inte minst, hur skön är den att sova på?

När det är sovdags är det en fördel om sängen kan bli redo så snabbt och smidigt som möjligt. Nackdelen med luftmadrasserna är givetvis att de behöver pumpas vilket inte alltid är det mest idealiska sent på kvällen. Fördelen är att de är lättare att stuva undan och även enklare att flytta och hantera än ihopfällbara sängar.

De tre ihopfällbara sängarna har ganska olika komfort. Edward Ritz är helt klart den extrasäng som mest liknar en vanlig säng och blir även bäst i test. Den erbjuder stabilitet och skön komfort. Sängarna Sussi och André har helt olika konstruktioner och egenskaper. Sussi är mjuk med mycket fjädring medan André har en hårdare sängbotten av trälameller.

När det gäller luftmadrasserna kan man generellt säga att ju högre och bredare desto mjukare och bekvämare. En luftmadrass knarrar en del och i testet var det framför allt de större luftmadrasserna som knarrade, men det fanns skillnader. Bestway premium är en stor madrass som trots det inte var särskilt högljudd, ett värdigt bästa budgetval. Såväl Biltemas som Asaklitts luftbäddar låter ganska mycket, även efter att man slutat röra på sig. Ett tips är att lägga en matta under madrassen vilket kan minska knarrandet.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson testar 8 extrasängar, tre ihopfällbara och fem uppblåsbara, enligt kriterierna kvalitet, komfort, funktion, design och prisvärde. Madrasserna är testade på hårt underlag och de uppmätta måtten är ungefärliga. Tänk på att måtten på luftmadrasser kan variera beroende på hur hårt pumpade de är. De ihopfällbara sängarnas höjd är mätt utan gavel.Vikten på madrasserna är utan luft. De angivna priserna kan variera beroende på återförsäljare.

Edward Ritz - Bäst i test

handdammsugare bäst i test

 

1.-Edward-Ritz-viksang


Omdöme
Komfort med stil är rätt beskrivning för denna säng. Botten är av laminat och ovanpå den ligger en 15 cm tjock madrass vilket gör den mycket stabil. Men det är ingen smidig bädd utan en rejäl, tung koloss som ska få plats hemma. Dock är den mycket enkel att fälla ut/ihop förutsatt att man har lite styrka i armarna. Det finns hjul till sängen men de är lite omständliga att skruva fast. Edward Ritz är den enda extrabädd i testet som kan sägas vara en riktig säng.

Specifikationbetyg
Mått utvikt: L 204, B 91, H 45 (65 inkl. gavel) cm
Mått ihopfälld: L 118, B 93, H 43
Vikt: 34 kg
Cirkapris: 2 700 kronor

Bestway premium 95511024 - Bästa budgetval

stege bäst i test

2.-Bestway-premium

Omdöme
En skön madrass av god kvalitet med plats för två personer. Mjukt sammetsliknande material på liggytan och en uppblåsbar modell som, trots sin stora storlek, är relativt tyst när man vänder sig på den. Den inbyggda elektriska pumpen är dock något omständlig att använda. Bruksanvisningen för pumpen är lite svår att förstå och det tar en stund innan man listat ut hur madrassen ska pumpas och tömmas. Pumpen är högljudd. En madrass för dig som vill ge gästen en bekväm sovstund mot minsta möjliga ansträngning.

Specifikationbetyg
Mått uppblåst: L 204, B 153, H 40 cm
Vikt: 7 kg
Pump: Ja, elektrisk
Cirkapris: 500 kronor

Outwell Flock airbed deluxe single - God kvalitet

3.-Outwell-flock-airbed-deluxe

Omdöme
En singelmadrass med bra liggkomfort. Den finns också i större storlek för två personer. Fint ”räfflad” och med en kant så man ligger relativt stabilt på madrassen trots mindre storlek. Hög kvalitetskänsla men den enda uppblåsbara i testet som man måste köpa pump till. En prisvärd extramadrass för en person.

Specifikationbetyg
Mått uppblåst: L 187, B 80, H 23 cm
Vikt: 2,2 kg
Pump: Nej, köps separat
Cirkapris: 400 kronor

Stram Sussi - Bra fjädring

4.-Stram-Sussi

Omdöme
En enkel och tunn extrasäng som ändå ger bra liggkomfort på grund av dess resårbotten. Tycker man att ens gäster ska ha en mjuk säng är det här ett bra alternativ. Lätt att fälla ut men var säker på att alla stödben är utfällda innan du vänder upp sängen annars finns det risk att du klämmer dig. Ett alternativ för dig som vill ha en ihopfällbar extrasäng med mjukare komfort.

Specifikationbetyg
Mått utvikt: L 194, B 80, H 38 cm
Mått ihopfälld: L 96, B 80, H 11 cm
Vikt: 9 kg
Cirkapris: 600 kronor

Stram André - Stabil komfort

5.-Stram-Andre

Omdöme
En tunn och enkel ihopfällbar säng med trälameller som sängbotten. Den har därmed en betydligt hårdare liggkomfort än Sussi men kommer inte upp i samma ”riktig säng”-känsla som Edward Ritz. Väldigt lik Sussi i konstruktionen, bortsett från sängbotten. Därför gäller även här att se till att du fäller ut alla ben ordentligt innan du ställer upp sängen, för att undvika klämskador. Madrassen till André är ruggad på ena sidan vilket enligt tillverkaren är tänkt att göra den mer bekväm och förhindra att madrassen blir hård efter en tid.

Specifikationbetyg
Mått utvikt: L 195, B 81, H 44 cm
Mått ihopfälld: L 97, B 81, H 19 cm
Vikt: 9,5 kg
Cirkapris: 600 kronor

Asaklitt Airbed singel - Knarrig

6.-Asaklitt-luftbadd

Omdöme
En luftmadrass som känns stabil och som har ett skönt ytskikt med sammetskänsla. Bred och tjock trots att den bara är för en person vilket ökar komforten och svängrummet. Madrassen knarrar en hel del när man rör sig och även en stund efteråt. Den tillhörande pumpen är elektrisk och lätt att använda men högljudd. Airbed finns även att köpa som bädd för två personer. Modellen är helt okej till ett överkomligt pris.

Specifikationbetyg
Mått uppblåst: L 200, B 109, H 27 cm
Vikt: 3,8 kg
Pump: Ja, elektrisk.
Cirkapris: 430 kronor

Bestway Extrasäng med fotpump 524217 - Kort modell

7.-Bestway,-extrasang-med-fotpump

Omdöme
Relativt bekväm trots att den inte är särskilt tjock. Ska enligt förpackningen vara 185 cm lång men vid vår kontrollmätning var den 175 cm som uppblåst. Det här innebär att den inte lämpar sig för längre personer. Sängen har en inbyggd fotpump som fungerar bra men kräver förstås mer kraft än en elektrisk. Däremot är den något smidigare än en handpump. Det går även att blåsa upp madrassen med extern pump som måste köpas separat. En godkänd luftbädd som passar kortare personer.

Specifikationbetyg
Mått uppblåst: L 175, B 74, H 23 cm
Vikt: 1,9 kg
Pump: Ja, inbyggd fotpump.
Material: PVC
Cirkapris: 150 kronor

Luftbädd med elpump - Enkel att fylla med luft

Biltema luftbadd

Omdöme
Stabil och med en lättskött elektrisk pump. Det är bara att sätta in kontakten och trycka in på-knappen så fylls den enkelt. Biltemas madrass är inte den mest behagliga i testet med ett relativt plastigt material på liggytan. Madrassen hänger inte heller riktigt med i ens rörelser när man vänder sig. Dessutom fortsätter madrassen ”knarra” och gunga när man ligger still. En högljudd madrass med en bra pump.

Specifikationbetyg
Mått uppblåst: L 197, B 153, H 45 cm
Vikt: 7,2 kg
Pump: Ja, inbyggd elektrisk.
Cirkapris: 600 kronor