Sök
Test - 8 dammtrasor

Test - 8 dammtrasor

Rent hus utan kemikalier

2011-05-09

Med en mikrofibertrasa kan du städa helt utan kemikalier och ändå få ett rent hus. Vi testar åtta olika alternativ.

Modell Betyg Pris Kommentar
Skona 20/25 20 Bäst i test
Frida dammvippa 813073 19/25 39 Bra på höjden
Biltema 85-095 18/25 35 Krångligt men bra
Frida mikrofiberduk universal 17/25 29 Praktisk hängare
Rusta Smart dammduk 16/25 30 Luddar
Ikea Lödder 16/25 29 Bra bakom element
Biltema 26-488 15/25 20 Tappar formen
Rusta dammvippa microfiber 13/25 30 Svåranvänd

Inledning

I de flesta hushåll finns det ett helt skåp med rengöringsmedel för olika ändamål. Om du tittar närmre på innehållsdeklarationen märker du snart att de allra flesta rengöringsmedel inte är någon höjdare för miljön.

Med en produkt gjord av mikrofiber behöver du inte använda kemikalier. Materialet är av polyester och polyamid och har egenskapen att den blir statisk när den är torr, vilket gör att dammet fastnar. Samtidigt som den i vått tillstånd absorberar vätska mycket bra. Mikrofiber finns i en rad olika utföranden där duken är den klassiska varianten. I testet överraskas vi av hur effektiv en våt mikroduk är på att få bort fettfläckar. Och det blir rent oberoende av om det handlar om kakel, fönster eller rostfritt stål.

För utrymmen svåra att nå testade vi dammvippor. De passar bra när man skall rengöra bland annat lister och höga hyllor. Dammvippor som är platta och breda passar riktigt bra för rengöring bakom element.

Skulle man behöva rengöringsmedel men vill fortsatta vara miljövänlig är tipset att hålla sig till såpa som bland annat är tillverkat av tallolja. Såpa är en kemikaliefri produkt som effektivt städar rent i de flesta utrymmen. För specialfall, som badrum, kan man låta såpan få sällskap av citronsyra.

Så gjorde vi

Vi har testat åtta olika städprodukter främst avsedda för borttagning av damm. Produkterna har testats i vått och torrt tillstånd, på olika material såsom kakel, möbler och rostfritt stål. Produkterna har tvättats enligt tillverkarens anvisning. Maxbetyget är 25 poäng.

Skona - Bäst i test
dammtrasor_bäst
Skona
Omdöme:
Trasan känns lagom stor och har snygga sömmar som gör att den inte fransar sig så lätt. Det går att hänga den i etiketten och är tvättbar i så mycket som 90 grader. Tillverkaren anger att den kan användas på de flesta ytor och i testet fungerade trasan bra på alla testytor. Bäst är den på att ta bort fettfläckar på kakel. Trasan höll formen fint även efter tvätt.

Plus: Högt tvätttemperatur, fungerar bra på alla ytor, bra form efter tvätt.
Minus: Inga direkta

Specifikation:betyg
Typ: Duk
Mått: 30x32 cm
Tvättråd: Kan tvättas i upp till 90 grader
Övrigt: Hängare
Cirkapris: 20 kronor

Frida dammvippa 813073 - Bra på höjden
Frida-dammvippa
Omdöme:
Dammvippan från Jula är ett smidigt alternativ vid städning på hög höjd. Det böjbara skaftet gör att man lätt når lister och hyllor som annars hade varit svåra att nå. Vippan är slät på ena sidan och med fransar på den andra. Det är dock svårt att avgöra vilken skillnad de två sidorna har för städresultatet. Tyget är avtagbart från skaftet, och går lätt att både ta av och sätta på igen. Formen är fin även efter tvätt.

Plus: Böjbart skaft ger räckvidd, avtagbart tyg, håller formen efter tvätt
Minus: Inga direkta

Specifikation:betyg
Typ: Dammvippa
Mått: 60x6 cm
Tvättråd: Kan tvättas i upp till 60 grader
Övrigt: Böj- och avtagbar
Cirkapris: 39 kronor

Biltema 85-095 - Krångligt men bra
Biltema-85-095
Omdöme:
I paketet från Biltema finns ett set med fyra trasor. Tre för olika användningsområden och en universaltrasa. Trasorna är av bra storlek, har snygga sömmar och dekorativa färger. Saknas gör dock någon form av upphängning. Trasorna fungerar bra på de angivna underlagen, men universaltrasan fungerar nästintill lika bra på alla underlag. Därför känns de övriga tre överflödiga. Dessutom krävs det att man har kartongen kvar för att minnas vilken duk som är avsedd för vilket material. Krångligt men trasorna är prisvärda.

Plus: Prisvärd, bra unversaltrasa
Minus: Krångligt med fyra varianter

Specifikation:betyg
Typ: Duk
Mått: 33x33 cm
Tvättråd: Kan tvättas i upp till 60 grader
Övrigt: Fyra olika trasor för olika användningsområden
Cirkapris: kronor / 4-pack
Cirkapris: 35 kronor

Frida mikrofiberduk universal - Praktisk hängare
Frida-mikrofiberduk
Omdöme:
Denna mikrofiberduk känns trevligt tjock och har fina sömmar. Den håller formen bra även efter tvätt. Den är en av få dukar i testet som har hängare, vilket uppskattas. Prisnivån är relativt hög i jämförelse med testets andra dukar. Vilket är lite svårt att försvara då resultatet inte blir bättre än för billigare alternativ.

Plus: Håller formen efter tvätt, bra kvaltet
Minus: Inte bättre än billigare alternativ

Specifikation:betyg
Typ: Duk
Mått: 33x33 cm
Tvättråd: Kan tvättas i upp till 60 grader
Övrigt: Hängare
Cirkapris: 29 kronor

Rusta Smart dammduk - Luddar
Rusta-Smart-dammduk
Omdöme:
Duken Smart från Rusta är testets tjockaste duk. Den har hängare och välsydda sömmar. Duken är aningen svår att använda då den inte glider lika bra som andra alternativ. Smart luddar också aningen vid första användandet. Formen hålls fint även efter tvätt, och duken fungerar som förväntat på alla underlag. Tillverkaren rekommenderar användaren att kamma ur damm ur duken med en kam, vilket inte fungerade särskilt bra vid testet. Smart är en av testets dyraste produkter, men inte alls en av de bästa.

Plus: Har hängare, bra form efter tvätt
Minus: Luddar, svåranvänd

Specifikation:betyg
Typ: Duk
Mått: 32x32 cm
Tvättråd: Kan tvättas i upp till 60 grader
Övrigt: Dammet kan borstas av
Cirkapris: 30 kronor

Ikea Lödder - Bra bakom element
IKEA-Lödder
Omdöme:
Ikea Lödder är precis som Julas dammvippa, bra för att nå svåråtkomliga ställen. Den tunna men breda vippan fungerar särskilt bra när man vill damma bakom element. Handtaget är av bra storlek och med hål för upphängning. Mikrofiberdelen är avtagbar och lätt att ta av, men rätt svår att få på igen. Vippan luddade aningen, vilket är ett minus. Formen håller sig även efter tvätt. Ett minus är att tillverkaren inte rekommenderar att tvätta varmare än i 40 grader. I övrigt är det ett bra alternativ för hyllor, element och lister.

Plus: Bra räckvidd, håller formen efter tvätt
Minus: Svårt att få tillbaka överdraget, luddrar, låg tvättemperatur

Specifikation:betyg
Typ: Dammvippa
Mått: 60x8 cm
Tvättråd: Kan tvättas i upp till 40 grader
Övrigt: Böj- och avtagbar
Cirkapris: 29 kronor

Biltema 26-488 - Tappar formen
Biltema-26-488
Omdöme:
Biltema 26-488 kommer i tvåpack och är en tunn. Det finns inga hängare på trasorna, vilket är synd. Sömmarna är fina overlock-sömmar men de tenderar att töja ut sig och trasan tappar formen. I övrigt fungerar i enlighet med förväntningarna. Såväl speglar, fönster som stål och kakel fungerar bra.

Plus: Godkänd, funkar både till fönster och kakel
Minus: Sömmarna töjer ut sig, tappar formen efter tvätt

Specifikation:betyg
Typ: Duk
Mått: 32x32 cm
Tvättråd: Kan tvättas i upp till 60 grader
Övrigt: Tvåpack
Cirkapris: 20 kr/2-pack
Cirkapris: 20 kr kronor

Rusta dammvippa microfiber - Svåranvänd
Rusta-dammvippa
Omdöme:
Rustas dammvippa har en egen form i jämförelse med övriga i testet. Handtaget är bekvämt och mikrofiberdelen är avtagbar, vilket också gör den tvättbar. Det är lätt att ta av vippdelen, men är aningen krånglig att få på igen. Vippan kommer åt bra i hörn och är bra på hyllor och lister. Det går relativt bra att ta bort fläckar på fönster med den, tack vare handtagets vinklig, även om andra alternativ är att föredra. Denna vippa kommer inte in bakom element riktigt lika bra som testets övriga vippor. Handtaget går att fälla in, en finess som är svår att se meningen med. Användningsområdet är för snävt för den här designen av vippa för att kunna säga att det är ett bra köp.

Plus: Avtagbar, bra på hörn och lister
Minus: Krångligt att få på vippdelen, snävt användningsområde

Specifikation:betyg
Typ: Dammvippa
Mått: 30x2-4 cm
Tvättråd: Kan tvättas i upp till 60 grader
Övrigt: Hoppfällbar
Cirkapris: 30 kronor