Sök
Test - 8 brödrostar 2011

Test - 8 brödrostar 2011

Fransk rostning bäst

2011-10-25

En fransman som kan sitt rostade bröd tar hem striden i vårt test av 8 brödrostar. Designkänslan är hög hos tillverkarna men rostningen blir ojämn på nästan alla modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Magimix Le toaster 2 23/25 2000 Bäst i test
Bosch Tat8613 22/25 1000 Kvalitativ
Electrolux Eat5210 19/25 500 Gedigen design
Clas Ohlson 34-5100 16/25 150 Bästa budgetval
Delonghi CTO 2003 Icona 16/25 950 Kraftig effekt
Obh Nordica Toast avanti piano 15/25 500 Stilren och funktionell
Philips HD4816/22 15/25 300 Liten men få funktioner
Russell Hobbs Hot orange toaster 13/25 500 Lätt att bränna sig

Inledning

Rostat bröd är en klassiker på frukostbordet som man kanske främst förknippar med engelsmännen och deras stora förtjusning i ”tea and toast”. Och mycket riktigt var det på de brittiska öarna som den första elektriska brödrosten uppfanns 1872. Den moderna versionen som vi är vana vid idag, där brödet automatiskt trycks upp när det är färdigt, uppfanns i USA 1919.

Stilrent vs. retro
Många har sin brödrost framme i köket och då är det fint om den också tål att tittas på. Det är ingen brist på formgivningstänk hos tillverkarna. Designen på brödrostarna kan i vårt test översiktligt sägas vara delad i två läger. Endera så är det stilrent som gäller som hos de brödrostar vi testat från Electrolux, Bosch, Philips och Obh nordica. Svart och metall är framträdande här.

Annars är retrodesign en stor trend och 50-talet syns i formgivningen hos de utländska rostarna från franska Magimix, italienska Delonghi och brittiska Russell Hobbs. De här produkterna finns också oftast i starka färger.

Rostig rostning
Rostningsmomentet är viktigt i testet men endast två brödrostar lever upp till förväntningarna. Med undantag för Magimix modell och i viss mån Boschs rostar alla ena sidan av brödet mer än den andra. Det här är inte något som går att justera tyvärr.

Alla rostar utom de från Magimix och Clas Ohlson bränner brödet på max effekt. Frågan är varför man har så hög effekt på maxinställningen? Ingen vill väl äta svartbränt bröd? Hos vissa brödrostar varierar även resultatet mellan rostningarna trots samma effekt.

Funktioner
Ofta vill man rosta fryst bröd och då är det fint om det finns en upptiningsfunktion som gör att brödet blir rostat på samma sätt som det skulle blivit om det hade varit upptinat. En stoppfunktion är bra om man vill slå av rostningen snabbt och med uppvärmningsfunktionen kan du värma upp ett tidigare rostat bröd. De flesta modeller i testet har även en smulbricka som är en smart detalj för att städa ut de smulor som hamnar i botten av brödrosten. Magimix och Delonghi har även en funktion där man kan rosta bara ena sidan av brödet som passar till bagels eller baguetter.

Innan köp
Som alltid när man ska välja en produkt bland flera liknande är det bra om man bestämmer vad man har för krav innan köp. Är det viktigast att den rostar bra eller har bullvärmare? Ryms brödrosten på min köksbänk och är sladden tillräckligt lång? Vilket pris är jag villig att betala för en brödrost som uppfyller mina krav?

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har testat 8 brödrostar. Det har vi gjort genom att rosta stora och små skivor formfranska på min-, medel- och maxeffekt. Rostningstid har uppmäts samt hur jämt resultatet är efter rostning. Även detaljer som hur lätt det är att ta upp brödet efter rostning och hur pass varm rosten blir kontrolleras. Rostarna bedöms utifrån kriterierna kvalitet, kapacitet, funktioner, design och prisvärde. Alla mått och priser är ungefärliga. Måtten har vi tagit själva och anges i millimeter hxbxd. Priserna är från tillverkare eller återförsäljare.

Magimix Le toaster 2 - Bäst i test

handdammsugare bäst i test

1.-Magimix-Le-toaster-2
Omdöme
Magimix säljer in sin brödrost som ”Le toaster professionell” och i testet är det absolut den proffsigaste. Även störst och dyrast men rostar jämnt och på maxeffekt blir inte brödet kolsvart utan mörkt rostat. Den franska brödrosten har många funktioner, bland annat kan man värma bara ena sidan av brödet. Det finns även en funktion för att slå på värmen i bara det ena brödfacket om man endast ska rosta ett bröd. Därigenom sparar man lite energi. En värdig vinnare tack vare sitt goda resultat.

Specifikationbetyg
Mått: 220x275x220 mm
Vikt: 3,55 kg
Bredd på brödfack: 40 mm
Effekt: 1250 w
Sladdlängd: 97 cm
Funktioner: Upptining, bullvärmare, smulbricka, ensideuppvärmning, stoppknapp, rostning i bara ett brödfack
Cirkapris: 2000 kronor

Bosch Tat8613 - Kvalitativ
2.-Bosch-Tat8613

Omdöme
Stilren modell av god kvalitet. Rostar relativt jämt på båda sidor av brödet om än inte riktigt lika jämt som Magimix brödrost. Bränner brödet rejält på maxeffekt. Väldigt liten risk att man bränner sig på höljet eftersom den inte blir så varm efter rostning. Plus för bred, ergonomiskt välformad rostningsspak och breda metallknappar. I och med att indikatorn är digital kan man följa brödets rostning och se vilken nivå den rostar på för tillfället. En brödrost som levererar ett bra resultat och med en genomtänkt design.

Specifikationbetyg
Mått: 200x305x165 mm
Vikt: 1,9 kg
Bredd på brödfack: 35 mm
Effekt: 860 w
Sladdlängd: 95 cm
Funktioner: Smulbricka, stoppknapp, upptining, på/av-knapp, bullvärmare
Cirkapris: 1000 kronor

Electrolux Eat5210 - Gedigen design
3.-Electrolux-Eat5210

Omdöme
Rejäl brödrost som inte tar lång tid på sig. Rostar ojämt både om man ser till brödets två sidor och olika rostningar på samma effekt. Det är lätt att ta upp bröden utan att bränna sig då modellen inte blir varm utvändigt. Rosten rymmer breda brödskivor och har många användbara funktioner som till exempel smulbricka och bullvärmare. Plus för att bullvärmaren är inbyggd. Levererar inte det resultat som rostens höga kvalitetsintryck inger.

Specifikationbetyg
Mått: 195x300x165 mm
Vikt: 1,85 kg
Bredd på brödfack: 44 mm
Effekt: 1050 w
Sladdlängd: 104 cm
Funktioner: Stoppknapp, upptining, återuppvärmning, bullvärmare, smulbricka
Cirkapris: 500 kronor

Clas Ohlson 34-5100 - Bästa budgetval

stege bäst i test

4.-Clas-Ohlson-34-5100

Omdöme
Denna modell har ett plastigt utseende men är också den billigaste brödrosten i testet. Brödet blir mer rostat på ena sidan än den andra men resultatet kan mäta sig med betydligt dyrare rostar i testet. Den blir inte särskilt varm i höljet och det är lätt att ta ut brödet efter rostning. I det stora hela enkel och lätt att använda med flera funktioner. En godkänd brödrost till ett mycket bra pris.

Specifikationbetyg
Mått: 185x320x170 mm
Vikt: 0.9 kg
Bredd på brödfack: 25 mm
Effekt: 800 w
Sladdlängd: 91 cm
Funktioner: Smulbricka, upptining, återuppvärmning, stoppknapp
Cirkapris: 150 kronor

Delonghi CTO 2003 Icona - Kraftig effekt
DeLonghi-Cto-2003-icona.jpg

Omdöme
En retromodell med mycket effekt. Den här rosten med italienskt påbrå är långsam och har kraftigast medeleffekt. Rostar brödsidorna ojämnt och resultatet är trots rostning på samma effekt olika. Lätt att ta ut brödet ur brödfacken. Precis som hos Magimix finns en funktion där man kan rosta endast den ena sidan av sitt bröd. Modellen är robust, ger ett bra kvalitetsintryck och har användarvänlig design. Vill man ha mycket effekt ur sin brödrost och ett mörkt rostat bröd är detta ett bra val.

Specifikationbetyg
Kommentar: Kraftig effekt
Betyg: 16/25
Mått: 210x320x180 mm
Vikt: 1,9 kg
Bredd på brödfack: 35 mm
Effekt: 900 w
Sladdlängd: 70 cm
Funktioner: Smulbricka, återuppvärmning, upptining, rostning av en brödsida
Cirkapris: 950 kronor

Obh Nordica Toast avanti piano - Stilren och funktionell
6.-OBH-Nordica-Toast-avanti-piano.jpg

Omdöme
Elegant rost med många funktioner. En av de snabbaste rostarna i testet men rostningsgraden skiljer sig avsevärt mellan brödets två sidor. Man får lätt upp brödskivorna från brödrosten och det går även att trycka upp dem ytterligare vilket är bra om man rostar mindre bröd. Funktioner så som smulbricka, stoppknapp, återuppvärminng och upptining finns på den här stilrent strama modellen. Något plastiga detaljer sänker kvalitetsintrycket. Brännrisk om man tar på plast- eller aluminiumdelarna efter rostning. Obh nordicas modell lever totalt sett inte upp till de förväntningar man har på den.

Specifikationbetyg
Kommentar: Stilren och funktionell
Betyg: 15/25
Mått: 180x270x150 mm
Vikt: 1,2 kg
Bredd på brödfack: 35 mm
Effekt: 1000 w
Sladdländ: 76 cm
Funktioner: Smulbricka, stoppknapp, upptining, återuppvärmning
Cirkapris: 500 kronor

Philips HD4816/22 - Liten men få funktioner
7.-Philips-HD481622

Omdöme
Ännu en modell som rostar snabbt. Ojämn rostning där den ena sidan av brödet rostas mer än den andra. Det är lätt att ta ut bröden ur brödfacket men höljet blir väldigt varmt och man bränner sig lätt. Philips modell har få funktioner men är en liten brödrost som man lätt får plats med med i det lilla köket. Stort minus för den ojämna rostningen som tillsammans med bristen på funktioner drar ner betyget.

Specifikationbetyg
Kommentar: Liten men få funktioner
Betyg: 15/25
Mått: 155x28x110 mm
Vikt: 1 kg
Bredd på brödfack: 25 mm
Effekt: 800 w
Sladdlängd: 78 cm
Funktioner: Inga utöver standardfunktioner
Cirkapris: 300 kronor

Russell Hobbs Hot orange toaster - Lätt att bränna sig
8.-Russell-Hobbs,-Hot-Orange-Toaster

Omdöme
Rostar snabbt och har smulbricka och många andra funktioner. Som namnet anger blir Russell Hobbs modell mycket varm vid rostning även i plasthöjet och det är lätt att bränna sig när man tar ut brödet. Rostar man mindre bröd måste man vända upp och ner på den varma rosten för att få ut dem eftersom man inte kan få upp dem tillräckligt högt ur facken. Rostar olika mycket på de båda sidorna. Plastiga detaljer men annars ger brödrosten ett gediget intryck. En retrorost som inte är något vidare köp.

Specifikationbetyg
Kommentar: Lätt att bränna sig
Betyg: 13/25
Mått: 210x320x150 mm
Vikt: 1,4 kg
Bredd på brödfack: 35 mm
Effekt: 1100 w
Sladdlängd: 92 cm
Funktioner: Smulbricka, upptiningsfunktion, stoppfunktion, bullvärmare
Cirkapris: 500 kronor