Sök
Test - 8 automatiska espressomaskiner

Test - 8 automatiska espressomaskiner

Espresso med automatfart

2011-12-01

Vill man snabbt ha sin espresso på morgonen är den automatiska espressomaskinen en lösning. Vi har testat åtta modeller som fixar kaffedrycker på ett kick.

Modell Betyg Pris Kommentar
Melitta Caffeo CI 22/25 13 000 Bäst i test
Philips Saeco Xelsis HD8943 21/25 18 000 För lyxliraren
Delonghi Intensa ECAM 23.450.S 17/25 11 000 Bra design
Philips Saeco Syntia HD8837 16/25 8 000 Enkel att använda
Gaggia Brera 16/25 8 000 Användarvänlig
Melitta Caffeo Solo & milk 16/25 5 800 Bästa budgetval
Krups Espressia automatic EA8322 15/25 10 000 Högljudd kaffekvarn
Nivona Caferomatica 745 14/25 10 000 Plastigt intryck

Inledning

De automatiska espressomaskinerna är på uppgång. Oscar Wilund, säljare av espressomaskiner på Lagamati i Stockholm, säger att halvautomatiska modeller fortfarande är deras storsäljare. Men att det blir allt vanligare att folk köper automatiska maskiner.

Espresso av en bra kvalitet
- Man ser att de som köper manuella eller halvautomatiska har ett fördjupat intresse av espresso. Men sedan är det många som känner att de inte har möjlighet att lägga ner den tid som de kräver. Samtidigt som de ändå vill ha espresso av en bra kvalitet. En automatisk maskin är ju mindre tidskrävande och ger en jämn kvalitet.

Han har tre råd att ge till den som letar efter en automatisk modell och först och främst ska man prova maskinen i butik om det finns möjlighet.

- Då känner du smaken direkt och hur espressomaskinen är att använda. Det är också bra att köpa en maskin med enkel rengöring där man kan ta ut bryggruppen och skölja rent. Det är bättre än modeller med självrengöring, där man bara lägger i tabletter.

Man ska också tänka på hur lättåtkomliga sumplådan och vattenbehållaren är så maskinen har ett enkelt handhavande.

Ojämna temperaturer

En espresso ska vara minst 65 grader men många av maskinerna i testet når inte riktigt upp till den temperaturnivån. Dessutom var det ibland stora skillnader mellan de olika bryggningarna från samma maskin. De enda modellerna som vid testomgången konsekvent höll en temperatur på eller över 65 grader var Xelsis och Espressia automatic. Köper man en maskin kan det vara bra att kolla om det finns en funktion för att reglera vattentemperaturen. Och då även testa att brygga på den varmaste inställningen.

En funktion för varje kaffedryck?

Det är stor skillnad mellan testets maskiner hur många kaffedrycksfunktioner de har. De mest avancerade, Caffeo CI och Xelsis, har egna funktionsknappar för flera kaffetyper men då får man också betala lite extra för dem. Om många kaffedrycksfunktioner är bra eller inte är helt upp till din egen smak. Köper du en enklare maskin kan du själv lätt blanda ihop de kaffedrycker du tycker även om det kräver lite förkunskaper.

Så gjorde vi

För att testa kapaciteten på maskinen har vi mätt temperaturen på den färdigbryggda espresson, som minst ska hålla 65 grader. Kaffebönorna Zoegas Espresso della casa har använts. Espressons kvalitet har bedömts utifrån smak och crema som ska vara 2-3 millimeter tjock, hasselnötsfärgad, jämn och fläckfri. Vi har även mätt hur lång tid det tar att skumma 2 deciliter mjölk till 65 grader. Skummet ska ha små bubblor samt vara mjukt och följsamt. Maskinerna har slutligen bedömts för design, funktioner, kvalitet och prisvärde. Måtten är angivna i hxbxd. Maxbetyget är 25 poäng.

Melitta Caffeo CI - Bäst i test

Automatiska espressomaskiner_bäst i test

  

Melitta-Caffeo-CI

  

Omdöme
Här hittar du en funktionsknapp för i stort sett varje kaffedryck. En kvalitativ modell med fin och tydlig textdisplay och ett dispenserhuvud där man får plats med ett större glas. Enkel och funktionell, lätt att förstå knapparna. Den automatiska mjölkskummaren levererar ett riktigt fint skum. Plus för att bönhållaren har två kammare så man kan ha den fylld med två olika sorters bönor. Ful plastig mjölkbehållare följer med och maskinen är högljudd. För dig som vill ha en helautomatisk maskin som ger ett bra resultat.
betyg
Specifikation

Mått: 355x255x475 millimeter
Vikt: 9,65 kilo
Effekt: 1500 watt
Vattentank: 1,8 liter
Cirkapris: 13 000 kronor

Philips Saeco Xelsis - För lyxliraren

Philips-Saeco-Xelsis


Omdöme
Ett exklusivt val för den som vill imponera med sin maskin. Maskinen är hög och utrustad med en mer avancerad display med menyval. Många inställningar om man gillar att anpassa sin kaffedryck efter egen smak. Det går också att ställa in och spara flera individuella kaffeinställningar. Den inbyggda mjölkkannan är något krånglig att få på plats men gör ett fint skum. Plus för att den även har en manuell skummare. Ljudet är ganska lågt och låter burkigt. Maskinens espresso är god men inte en av de starkare i testet. Creman är ljus och tunn.

betygSpecifikation

Mått: 380x280x410 millimeter
Vikt: 15,05 kilo
Effekt: 1500 watt
Vattentank: 1,6 liter
Cirkapris: 18 000 kronor

Delonghi Intensa ECAM 23.450.S - Bra design

Delonghi Intensa


Omdöme
En modell för den som vill att maskinen gör allt jobb själv. Genomtänkt design med vattentank och sumplåda lättåtkomliga i fronten. Dispenserhuvudet går att höja så även större glas får plats. Helt i borstat stål. Har inbyggd mjölkskummare men det finns ingen separat knapp för den funktionen. Istället får man trycka på cappuccinoknappen två gånger. Maskinen skummar snabbt men mjölken har knappt några bubblor. Espresson får en fin crema och har en stark arom.

betygSpecifikation

Mått: 350x220x430 millimeter
Vikt: 9,95 kilo
Effekt: 1450 watt
Vattentank: 1,8 liter
Cirkapris: 11 000 kronor

Philips Saeco Syntia HD8837 - Enkel att använda

Philips-Saeco-Syntia


Omdöme
Elegant espressomaskin helt i stål. Displayens symboler är något svåra att se eftersom ytterglaset är sotat. Maskinen har blivit utrustad med en rejäl manuell mjölkskummare som gör ett småbubbligt, mjukt skum. En relativt tyst espressomaskin vilket är ett extra plus. Levererar en crema som är ljus, jämn och fin. Vid testningen smakar espresson något bittert och har en stark eftersmak. En snygg maskin för den som vill ha ett enkelt handhavande.

betygSpecifikation

Mått: 325x240x390 millimeter
Vikt: 8,6 kilo
Effekt: 1400 watt
Vattentank: 1,2 liter
Cirkapris: 8 000 kronor

Gaggia Brera - Användarvänlig

Gaggia-Brera


Omdöme
Mycket lätt att använda. Relativt enkla displaysymboler men ibland måste man tjuvkika i instruktionsboken. Modellen har vatten- och sumpbehållarna lättåtkomliga längst fram. De måste fyllas respektive tömmas rätt ofta. Låter högt och under bryggningen skakar omslagsplåten. Den manuella mjölkskummaren gör ett tunt skum. Creman har några större bubblor men är annars fint hasselnötsfärgad och espresson har styrka och karaktär.

betygSpecifikation

Mått: 320x255x440 millimeter
Vikt: 8,50 kilo
Effekt: 1400 watt
Vattentank: 1,2 liter
Cirkapris: 8 000 kronor

Melitta Caffeo Solo & milk - Bästa budgetval

Automatiska espressomaskiner_bästa budgetval

 

Melitta-Caffeo-Solo-milk


Omdöme
En maskin för den med ett litet kök. Med sin bredd på 20 cm är det här den minsta maskinen i testet. Mycket enkel display men maskinen är lätt att förstå och använda. Bra placerad sumpbricka bakom fronten. Vid skumning får mjölken ett jämt men tunt skum. Maskinen gör en god espresso men utan väldigt stark styrka och har en fin men något ojämnt färgad crema.

betygSpecifikation

Mått: 335x200x455 millimeter
Vikt:7,90 kilo
Effekt: 1400 W
Vattentank: 1,2 liter
Cirkapris: 5 800 kronor

Krups Espressia automatic EA8322 - Högljudd kaffekvarn

Krups-espressia-automati


Omdöme
Maskinen är enkel att installera och har en display med både symboler och text. Vattentanken sitter på baksidan vilket gör den lite omständligare att fylla på. Modellen kommer med ett mycket reglerbart dispenserhuvud så även högre glas ryms. Man får välja om man vill skölja maskinen innan varje användning vilket är praktiskt. Däremot finns det ingen sköljning i slutet av cykeln. Creman är bubblig, ojämn i färgen och tunn men smaken på espresson är det inget fel på. Mjölkskummaren ger ett rejält, tjockt skum med något större bubblor. Mycket högljudd kaffekvarn.

betygSpecifikation

Mått: 335x270x390 millimeter
Vikt: 9,60 kilo
Effekt: 1450 watt
Vattentank: 1,8 liter
Cirkapris: 10 000 kronor

Nivona Caferomatica 745 - Plastigt intryck

Nivona-caferomatica-745


Omdöme
En tysktillverkad maskin utan det lilla extra. Modellen har en textdisplay som ibland känns lite övertydlig. Dessutom ger Caferomatica ett budgetmässigt intryck genom sin design med knappar och vred utspridda över fronten. Under dispenserhuvudet får man plats med ett högt dricksglas. Ångvredet är något svårt att hantera, högljutt och ger ett mycket tunt mjölkskum. Creman har en mörk nyans. Levererar en aningen bubblig men fin crema och espresson har en rustik smak.

betygSpecifikation

Mått: 340x260x460
Vikt: 9,20 kilo
Effekt: 1465 watt
Vattentank: 1,8 liter
Cirkapris: 10 000 kronor