Sök
Test - 8 adventsljusstakar

Test - 8 adventsljusstakar

Få den rätta adventsstämningen

2010-12-01

Nu är det dags att dekorera fönsterbrädor runt om i landet med stämningsfullt ljus. I det breda utbudet av färg och form har vi testat 8 elektriska adventsljusstakar mellan 40 och 900 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ikea Kallt 50189570 21/25 200 Bäst i test
Rusta 7715-1121 19/25 40 Bästa budgetval
Konstsmide 2227 19/25 230 Klassiker
Rusta 7715-1152 18/25 250 Hemmabygge
Designhouse Lightbow 17/25 900 Designermodell
Jula 946467 15/25 200 Kvalitetsbrister
Clas Ohlson Lycka 15/25 250 Fasta lampor
Clas Ohlson Vaverön 11/25 500 Ej prisvärd

Inledning

Det är troligen designen som är avgörande vid köp av adventsljusstake. Vid en närmre jämförelse skiljer sig dock modellerna åt på fler områden. Energiåtgång, om modellen är lätt att förvara och hur enkelt det är att byta lampor kan vara värt att ta hänsyn till.

LED spar el
Enligt Energimyndigheten går det att spara så mycket som 98 procent av elen om LED-lampor används istället för glödlampor i adventsljusstakarna. LED-lamporna uppges även ha en längre hållbarhet, cirka 10.000 timmar att jämföra med glödlampornas 1000 timmar. Hälften av testmodellerna har LED-lampor.

Lampbyte
På de flesta testmodeller är det problemfritt att byta lampor men på några är det svårare. Lightbow från Design House har lampor som dras ur och trycks i, de är små och svåra att greppa. På Konstsmides ljusstake är lamporna hårt åtskruvade och nästan omöjliga att lossa. Den enda modellen som inte har utbytbara lampor är Tibble från Clas Ohlson, vilket drar ned betyget.

Parallellkoppling
Många är vana med att släcka och tända sin ljusstake genom att vrida loss en av lamporna. Detta är möjligt om lamporna är seriekopplade. Är ljusstaken istället parallellkopplad kan en lampa gå sönder utan att resterande slocknar men då måste alltså strömbrytaren användas för på och av.

Konstruktion och design
Flera modeller får anmärkningar på konstruktionen. Vaverön och Julas modell står ostadigt och har dåligt limmade delar. Ljusstaken Tibble är tillverkad i böjlig metall, vilket både sänker kvalitetsintrycket och gör den ömtålig vid förvaring.

Så gjorde vi

Produkterna är testade och betygsatta efter kriterierna konstruktion, kvalitet, kapacitet, funktion och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Ikea Kallt 50189570- Bäst i test
adventsljus_bäst_i_test_dec2010
Ikea Kallt 50189570
Omdöme: Avskalad klassisk variant av adventsljusstake med ett behagligt sken. Modellen står stadigt tack vare sin låga tyngdpunkt och relativt breda bottenplatta. Ljusstaken har testets längsta sladd vilket ofta är en fördel. Fyra små tassar under bottenplattan skyddar underlaget. Det är inga svårigheter att skruva i lamporna som dock hamnar lite snett i gängorna. Vid kanterna finns tendenser till att färgen kommer nötas bort med tiden.

Specifikation:betyg
Sladdlängd: 2,5 meter
Mått (hxb): 22x45 cm
Lampor: LED
Material: Trä
Färgval: Svart, vit, röd.
Övrigt: Inga tillbehör
Cirkapris: 200 kronor

Rusta 7715-1121 - Bästa budgetval
adventssljus_bästa_budgetval_dec2010
Rusta-7715-1121
Omdöme: Testets billigaste och minsta modell i tidlös tappning. Lamporna blir ordentligt varma på kort stund men lyser bra och skruvas enkelt i och ur. Medföljande manschetter ökar det redan höga prisvärdet. I likhet med Ikea visar färgen tendenser att flagna vid skarpa kanter. En ljusstake utan direkta brister som lämpar sig för mindre utrymmen.

Specifikation:betyg
Sladdlängd: 1,5 meter
Mått (hxb): 30x38 cm
Lampor: Glödlampor
Material: Trä
Färgval: Röd
Övrigt: 1 extralampa, manschetter av plast
Cirkapris: 40 kronor

Konstsmide 2227 - Klassiker
Konstsmide 2227
Omdöme: Konstsmides testmodell har den klassiska utformningen av en adventsljusstake och inger en känsla av att vara handgjord. Spår efter slipningen är synliga, likaså spår av målningen. Kvalitetsmässigt håller den gott och väl. Lamporna som skruvas på plats lyser svagast i detta test. Plus för medföljande ljusmanschetter och lång angiven livslängd på lamporna.

Specifikation:betyg
Sladdlängd: 1,8 meter
Mått (hxb):45x36 cm
Lampor: LED
Material: Trä
Färgval: Röd, vit, trä.
Övrigt: 1 extralampa, manschetter av plast
Cirkapris: 230 kronor

Rusta 7715-1152 - Hemmabygge
Rusta-7715-1152
Omdöme: Stadig pjäs som ger en känsla av att vara egentillverkad. Ljusstaken är monterad snett mot bottenplattan och det finns färgklumpar i finishen. Dessutom är den asymmetrisk och saknar finslipning. Ljusstaken i sig har dock inga bräckliga partier utan ger ett hållbart intryck. Eftersom manschetterna i metall är lösa går det att variera mellan dessa och tyg- eller plastmanschetter, alternativt använda dem i kombination. Lamporna blir varma men det är problemfritt att skruva loss dem.

Specifikation:betyg
Sladdlängd: 1,5 meter
Mått (hxb): 43x40
Lampor: Glödlampor
Material: Trä
Färgval: Vit
Övrigt: 1 extralampa, metallmanschetter
Cirkapris: 250 kronor

Designhouse Lightbow - Designermodell
Designhouse-lightbow
Omdöme: Avsaknad av ljusarmar gör modellen enkel att stuva undan när den inte används. Lamporna är parallellkopplade men det krävs lite fingerfärdighet för att byta dem. Det skyddande plasthöljet tas bort och lampan dras loss eller trycks på plats. Ljusstaken står inte helt stadigt på underlaget men risken för att den ska välta är liten. Ytan är sandblästrad och kan därför vara svårare att rengöra från damm och smuts, jämfört med en slät yta. Kvaliteten är god och ljusstaken känns rejäl i sitt utförande.

Specifikation:betyg
Sladdlängd: 1,5 meter
Mått (hxb): 13,5x54 cm
Lampor: LED
Material: Sandblästrad aluminium
Färgval: Svart, vit, silver.
Övrigt: 5 extralampor
Cirkapris: 900 kronor

Jula 946467- Kvalitetsbrister
Jula 946467
Omdöme: Vid första anblick ser det ut som att ljusstaken är tung, vilket den i verkligheten inte alls är. Bottenplattan är rund vilket gör konstruktionen ostadig och den gummerade undersidan går lätt sönder. Även själva ljusarmarna brister i konstruktionen då de inte är ordentligt fastlimmade. Lamporna är parallellkopplade men ljusstaken har sammantaget en låg kvalitetskänsla.

Specifikation:betyg
Sladdlängd: 1,5 meter
Mått (hxb): 50x39 cm
Lampor: Glödlampor
Material: Metall
Färgval: Svart
Övrigt: 1 extralampa
Cirkapris: 200 kronor

Clas Ohlson Lycka - Fasta lampor
Clas-Ohlson-Lycka
Omdöme: Konstruktionen av metall har låg vikt och kan vara en orsak till att ljusstaken är lätt att välta. Materialvalet gör också att den är lätt att böja, varför det är viktigt med ordentlig paketering vid förvaring. Den kan också vara svårare att rengöra då ytan inte är helt slät. Ljusstaken är försedd med åtta lampor till skillnad från traditionella fem eller sju. Lamporna kan inte bytas ut.

Specifikation:betyg
Sladdlängd: 1,8 meter
Mått (hxb): 42x40 cm
Lampor: LED
Material: Pulverlackerad metall
Färgval: Svart, vit
Övrigt: Inga tillbehör
Cirkapris: 250 kronor

Clas Ohlson Vaverön - Ej prisvärd
Clas-Ohlson-Vaverön
Omdöme: Ytterligare en vinglig modell från Clas Ohlson. Istället för med manschetter har ljusarmarna dekorerats med ringar av stål. Tyvärr var två av dem redan lösa när förpackningen öppnades. Efter undersökning av övriga ringar står det klart att de inte är ordentligt limmade, något som sänker kvalitetsintrycket. Lamporna skruvas i och ur utan problem och strömbrytaren smälter in väl med sladden. Bågen står på två bottenplattor försedda med gummimaterial på undersidan som ger underlaget skydd.

Specifikation:betyg
Sladdlängd: 1,7 meter
Mått (hxb): 32x58 cm
Lampor: Glödlampor
Material: Trä med detaljer i borstad stål
Färgval: Vit, röd
Övrigt: Inga tillbehör
Cirkapris: 500 kronor