Sök
Test - 7 kolsyremaskiner

Test - 7 kolsyremaskiner

Bubbla utan besvär

2011-05-30

Bubbelmakaren har åter blivit riktigt populär sedan storhetstiden på 80-talet. Smartson testar sju portabla kolsyremaskiner för hemmabruk.

Modell Betyg Pris Kommentar
AGA Aqvia Exclusive Black 19/25 1100 Tungviktare
Sodastream Genesis 19/25 1000 Vinnande koncept
Sodastream Jet 15/25 800 Enkel men kraftfull
Sodastream Crystal 14/25 1800 Maskindiskbara flaskor
Sodastream Fizz 13/25 1500 Onödig indikator fördyrar
OBH Nordica Sodamaster gazelle 12/25 1000 Dåliga bubblor
Wassermaxx Trend 11/25 780 Svåranvänd

Inledning

Hälsovågen i samband med oviljan att släpa tunga kassar med vatten och läsk från affären gör att många väljer att kolsyra dricksvattnet hemma. Egen blandläsk eller kolsyrat vatten går att ordna på flera olika sätt som till exempel installation direkt i vattenkranen eller via ett kylskåp med inbyggd kolsyremaskin. Ett billigare alternativ är separata enheter som vi testat här. De finns i många olika versioner men med få leverantörer. Sodastream har flest i sitt sortiment och bidrar med merparten av testdeltagarna.

Förutom själva maskinen behövs en kolsyrepatron. Denna följer med i paketet vid köp och räcker till omkring 50-60 liter vatten beroende på hur mycket du kolsyrar per gång. När patronen har tagit slut, pantar man den hos sin återförsäljare och köper en ny. Den tomma patronen skickas på återfyllnad. Det finns även tredjepartsleverantörer, men samtliga tillverkare rekommenderar i medföljande dokumentation att man enbart skall använda patroner av det egna märket. För Sodastream och Wassermaxx medföljer till och med en användarlicens som förtydligar att det är tillverkaren som äger gaspatronen och att man som användare har vissa skyldigheter som skall godkännas innan den tas i bruk.

Säkerhet

Det har hänt att patroner har gått sönder och orsakat skador. Orsakerna till detta kan vara flera, men rent allmänt är det viktigt att följa de väl beskrivna säkerhetsföreskrifter som finns i medföljande manualer. Patronerna skall inte förvaras för varmt och man skall exempelvis enbart kolsyra vatten. Vätskor med tillsatser riskerar att klibba igen maskinen som då kan bli farlig att använda. Tidigare i år skedde en olycka med kolsyrepatron från AGA som återkallade 1 miljon flaskor från hela Europa. Kunder uppmanades också att byta ut sina gamla flaskor för säkerhets skull.
- Det har visat sig att det varit en ventil som monterats fel på flaskan, berättar Tor Huseboe marknadsansvarig för Aga gas i Norden i en tidigare intervju i Aftonbladet.

Flaskor

Många serveringsflaskor har snarlika utseenden med plastkork och plastfot. De skall inte diskas i maskin. Värt att notera är att dessa flaskor har ett bäst-före datum. Testets dyraste modell, Sodastream Crystal står också ut i sammanhanget med en maskindiskbar serveringsflaska i glas. Flaskan som följer med Obh Nordica har också en udda form på flaskan, som är trevlig på middagsbordet.

Resultat

En maskin för 1800 kronor kan ha samma kapacitet som en maskin för 800 kronor. Skillnaden ligger i utförande och finesser samt hur enkla de är att använda och hålla rena. Vissa maskiner har tömning av övertryck rakt ner i spillkoppen, andra har spillskydd om det skulle droppa från maskinen. Några produkter är känsliga vid kolsyresättning. Det tar ett tag innan man lär sig att göra rätt för att undvika onödigt vattenläckage. Mängden kolsyra i dricksvattnet är en smaksak, men om kapaciteten saknas för riktigt bubbligt vatten blir man ofrivilligt begränsad. Sodastream ger överlag ifrån sig kraftigare bubblor än övriga modeller, men även AGA Aqvia är kapabel till rikligt med kolsyra även om bubblorna är mer delikata. Många modeller finns i olika färger.

Så gjorde vi

Vi har testat sju kolsyremaskiner. De har monterats enligt anvisningarna och kolsyrats med kylskåpskallt vatten. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet, funktion samt prisvärde. Mått är angivna som bredd x höjd x djup och vikt är avrundad samt uppmätt utan monterad gascylinder. Maxbetyg 25 poäng. Cirkapriserna är tillverkarnas rekommenderade priser och därför kan lokala avvikelser förekomma.

 AGA Aqvia Exclusive - Tungviktare
Aga-Aqvia-Exclusive
Omdöme
Aqvia Exclusive black ger små bubblor, men ett jämnt kolsyrat vatten vid varje tillfälle. Huvudenheten i silverfärgad plast samt svarta detaljer ger ett sobert intryck och passar väl in i de flesta hem. Även om serveringsflaskorna följer standardutformningen för kolsyremaskiner gör silverdetaljerna sitt och de förtjänar sin plats på bordet även om bottenplattan glappar. Kolsyreknappen är väl dämpad, vilket ger en lyxig känsla av hög kvalitet. Plus för att modellen är lätt att plocka isär, både för montering av flaska samt för tömning av den löstagbara spillkoppen. Sammanfattningsvis en bra kolsyremaskin utan större svagheter. Bra manual.

Specifikationbetyg
Mått: 14x44x26 cm
Vikt: 2,3 kg
Spillkopp: Löstagbar, rymmer cirka 1 dl
Övrigt: Två flaskor medföljer. Finns i olika färgkombinationer där Exclusive Black är billigast.
Cirkapris: 1100 kronor

 Sodastream Genesis - Vinnande koncept
Sodastream-Genesis
Omdöme
Genesis är en tvillingmodell till tidigare topptestade Sodastream Pure. Den känns som en kompromiss mellan den likvärdiga modellen från AGA samt den enklare Sodastreamvarianten Jet. Lika enkel att använda och samma brutala kolsyreeffekt som Jet, men närmare Aqvia rent estetiskt även om serveringsflaskan inte är så elegant. Tacksam matt finish som inte fläckas så lätt. Genesis saknar funktionen där "övertrycksvatten" skjuts ut i ett uppsamlingskärl, likt exempelvis AGAs och WasserMaxx modeller. När flaskan avlägsnas hörs ett tydligt pysljud. En bra maskin som är värd sitt pris.

Specifikationbetyg

Mått: 14x42x24 cm
Vikt: 1,1 kg
Spillkopp: Löstagbar, rymmer cirka 1 dl
Övrigt: Två flaskor medföljer.
Cirkapris: 1000 kronor

Sodastream Jet - Enkel men kraftfull
Sodastream-Jet
Omdöme
Jet har ett bekant utförande som har funnits länge på marknaden. Plastig finish men den enkla designen utan krusiduller gör att maskinen är enkel att rengöra. Att skruva fast gasflaskan är smidigt och att man kan vika ut flaskpåskruvningen ganska långt gör att monteringen blir föredömligt enkel. Kapabel till rikligt med bubblor. Jet har hög kapacitet men är en avskalad maskin på alla sätt och vis. Den skålade bottnen är löstagbar för enkel tömning, men den hade kunnat vara rymligare. Priset i förhållande till det plastiga utförandet känns för högt. Har du maskinen undanställd och enbart är intresserad av det kolsyrade vattnet är modellen ett bra alternativ.

Specifikationbetyg

Mått: 14x43x22 cm
Vikt: 1,1 kg
Spillkopp: Löstagbar skålad botten, rymmer cirka 0,8 dl
Övrigt: En flaska medföljer.
Cirkapris: 800 kronor

 Sodastream Crystal - Maskindiskbara flaskor
Sodastream-Crystal
Omdöme
Crystal är testets dyraste och mest påkostade modell. Här imponerar Sodastream med hög kolsyreeffekt, påkostad design och ett exklusivt designspråk. Tyvärr har den brister i handhavandet och hanteringen är omständlig där det tar tid att färdigställa en flaska fräscht och bubbligt vatten. Maskinen är i huvudsak av plast, men det finns en del rejäla metalldelar. Detta ger hög kvalitetskänsla, även om medföljande glasflaskor kan gå sönder vid oförsiktig hantering. Glasflaskorna rymmer endast cirka 7 deciliter vatten, vilket är betydligt mindre än övriga testdeltagares. De får dock plus för att de kan rengöras i diskmaskinen. Ambitionen är tillsammans med prislappen hög. Förbättras användarvänligheten är detta en påkostad present till alla som gillar stil och ett vatten med kraftiga bubblor.

Specifikationbetyg

Mått: 16x55x27 cm (i uppfällt läge)
Vikt: 2,8 kg
Spillkopp: Nej, men det finns en rejäl hink där flaskorna placeras
Övrigt: Två flaskor i glas medföljer.
Cirkapris: 1800 kronor

 Sodastream Fizz - Onödig indikator fördyrar
Sodastream-Fizz
Omdöme
Den testade modellen av Sodastream Fizz har ett utförande som för tankarna mot brandposthållet. Det som gör Fizz unikt är indikatorn som anger hur mycket kolsyra som är kvar i patronen samt i hur hög grad du har kolsyresatt vattnet. Det går dock ganska snabbt att lära sig hur mycket tryck på kolsyreknappen som krävs för en fylld flaska även utan display. Indikatorn anger att kolsyran skall räcka till 130 liter vilket förvånar då patronen i sig har en kapacitet på runt 60 liter. Displayen visade också att patronen hade mer än hälften kvar, när den i själva verket var tom. Då blir istället den extra funktionaliteten rent kontraproduktiv. Även om kapaciteten är bra motiverar inte indikatorn det högre priset jämfört med andra modeller med likvärdig prestanda.

Specifikationbetyg

Mått: 14x45x23 cm
Vikt: 1,5 kg
Spillkopp: Skålad och löstagbar botten, rymmer cirka 0,5 dl
Övrigt: En flaska medföljer. Utbytbart Fizz-chip för indikatorn.
Cirkapris: 1500 kronor

 OBH Nordica Sodamaster- Dåliga bubblor 
6.OBH-Nordica-Sodamaster
Omdöme
Samlar du på produkter i Obh Nordicas Chiliserie pryder Sodamaster gazelle sin plats på köksbänken. Men som kolsyremaskin finns mer att önska. Det är svårt att få till en bra kolsyresättning och det lilla droppskyddet som skjuts in under maskinen är till minimal hjälp. En bättre idé hade varit att som flera andra modeller ha övertrycksventil rakt ner i en uppsamlande spillkopp. Flaskan går att vika ut något vilket underlättar monteringen, även om handhavandet inte är optimalt. Övertrycksventilen är belägen högt upp bakom den långa kolsyrepipen som går ner i flaskan. Den är svår att komma åt om man behöver torka torrt. Den droppformade serveringsflaskan påminner om en vinflaska och ger ett behaglig grepp. Hela maskinen andas mer lyx än snittet men den röda finishen verkar vara känslig för repor. Sammanfattnings en stilfull bubbelmakare med vissa frågetecken kring dess hållbarhet över tid.

Specifikationbetyg

Mått: 15x46x16 cm
Vikt: 1,2 kg
Spillkopp: Saknas men ett separat droppskydd medföljer
Övrigt: En flaska samt extra packning medföljer.
Cirkapris: 1000 kronor

 Wassermaxx Trend - Svåranvänd
Wassermaxx-Trend
Omdöme
Trend är en vit plastig kolsyremaskin som levereras med kolsyrepatronen från Sodastream och som måste monteras med en adapter. Ett tråkigt och onödigt mellansteg. Maskinen har begränsad kapacitet då bubblorna blir bland de sämre i testet. Det krävs också att man är försiktig vid kolsyresättandet eftersom det är lätt att övertrycksskyddet börjar pumpa ut vatten. Bra då att uppsamlingsfickan är löstagbar eftersom man riskerar att behöva tömma den ofta. Enkel manual på svenska med vissa korrekturfel. För det rekommenderade cirkapriset finns det bättre val.

Specifikationbetyg

Mått: 19x45x23 cm
Vikt: 1,1 kg
Spillkopp: Löstagbar, rymmer cirka 1 dl
Övrigt: Serveringsflaska samt två adaptrar för kolsyrepatroner medföljer.
Cirkapris: 780 kronor