Sök
Test - 6 vakuumförpackare

Test - 6 vakuumförpackare

Förpacka jaktlyckan rätt

2011-08-29

Smartson testar 6 vakuumförpackare för dig som vill förbättra hållbarheten, hygienen och slippa frysskador på kött, fisk och bär.

Modell Betyg Pris Kommentar
Tre Spade T-43 Pro 20 9300 För proffs
Foodsaver V2860 18 2300 Bästa budgetval
Reber Deluxe 9701 N 16 2700 Avskalad men stabil
Magic Vac Turbo max 15 4750 Flest möjligheter
Takaje 69000 15 2900 Röd pärla
Magic Vac Alice 11 2800 Lätt att ta med sig

Inledning

I århundraden har vi utvecklat olika sätt att införskaffa och förvara vår föda. Tekniker som saltning, torkning, rökning används än idag men nu hittar vi allt fler vakuumförpackare för konsumentbruk. Fördelen med vakuumförpackade livsmedel är att hållbarheten blir upp till fem gånger längre än med traditionella fryspåsar, enligt tillverkarnas uppgifter.

Hemmabruk eller gårdsslakteri?
Inför vårt test hittade vi tre olika kategorier ute i handeln. Handpumpar, konsumentmaskiner och professionella maskiner för slakterier. Maskiner för professionellt bruk är oftast så dyra att det inte är motiverat att köpa för dig som enbart packar livsmedel 5-10 gånger per år. Är ni ett stort jaktlag rekommenderas en kraftfull maskin med hög kapacitet.

Olika prisklasser

I testet undersöker vi modeller från 2300 till 9300 kronor där den dyraste modellen fungerade som referensmaskin (Tre Spade T-43 Pro). Maskiner mellan 2000-4000 kronor är ett prisvärt segment för jägare, fiskare, svampplockare och bärodlare som gärna tar hand om årets jaktlycka och fångst på bästa sätt. En nackdel är att det generellt är svårt att hitta påsar till maskinerna i vanliga livsmedelsaffärer. Så det gäller att du beställt en ordentlig uppsättning påsar innan vildsvinet, fåret eller ripan ska packas innan nedfrysning. Påsarna finns på rulle eller lösa singelpåsar och är tjockare än vanliga fryspåsar. Priset på påsarna varierar utifrån kvalitet och storlek, men runt 2-4 kronor är inte ovanligt. Fördelen med rullar är att du kan anpassa storleken efter olika typer av bitar.

Så fungerar processen

Totalt vakuum är inte teoretiskt att uppnå, men maskinerna arbetar överlag effektivt med att suga ut luften. Du fyller en plastpåse för vakuumförpackning med valt livsmedel, sedan för du den öppna delen under lockets kant. Stäng locket, starta maskinen och den suger ut luft och förseglar påsen snyggt via tryck och värme. Sedan är det bara att märka upp och stoppa förpackningen i kylen eller frysen. Alla maskiner i testet har sugtillbehör för burkar och flaskor. Maskinerna är imponerande enkla att använda med få knappar och funktioner. Det tar cirka 10-30 sekunder att förpacka en medelstor påse vilket är effektivare och bättre än manuell förpackning.

Stort i södra Europa

I Sverige är vakuumförpackare för konsumentbruk inte lika utbrett som till exempelvis i Italien. Ett tips är också att läsa på mer om Sous vide, en fransk matlagningsmetod som blir alltmer populärare i Sverige. Tekniken bygger på att köttet tillagas kokandes (låg temperatur) i vakuumförpackningen med ett mört och saftigt resultat.

Studie talar för vakuumförpackat

I en studie genomförd av Statens Lantbruksuniversitet (presenterad april 2011) smakar även vakuumförpackat kött bättre än det kött som konsumenter oftast stöter på i butiker idag där råvaran förpackats med en hög syrgashalt. Syret ger en vacker färg, men har också flera negativa aspekter på köttet.

– I våra försök har vi visat att vakuumförpackat nötkött är mörare och smakar bättre än nötkött som förpackats i en gasblandning med mycket syrgas. Dessutom förlorar det mindre vätska och har en längre hållbarhet, säger Åsa Lagerstedt Norström via SLU:s webbplats.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson utvärderar 6 vakuumförpackare utifrån kriterierna design, kvalitet, funktioner, kapacitet och prisvärde. Under testperioden har vi förpackat kött, grönsaker och frön. Mått anges i bxdxh.

Tre Spade T-43 Pro - För proffs

bit

 

1.-Tre-Spade-T-43-Pro-vac

Tre Spade har samma designtänk som den mindre Takaje 69000, skillnaden är att allt är större och rejälare. Tilltagen längd på sugmunstyckets slang och bra placerad barmätare gör att vi lätt har kontroll över processen. Lätt att rengöra. Hög kvalitetskänsla med stadigt underrede. Tyvärr saknas ett bättre fäste för luckan som fälls upp, den medföljande bygeln kan lätt tappas bort. Industrikänsla i materialval och konstruktion. Tyngst i testet. Suger ut luften mycket tillförlitligt, även om det inte går avsevärt snabbare trots mycket hög kapacitet per minut. Förpackningarna blir väl förslutna och livsmedlet får inga tendenser till luftfickor runt sig.

Utrustad med de tänkbara funktioner som önskas inklusive tryckmätare. Lång sladd för sugmunstycket uppskattas. Högt pris men modellen riktar sig till användare eller anläggningar med större behov där mycket ska packas på kort tid. Då kan den vara värd sitt pris. Annars får du tre enklare maskiner för samma pengar.

Specifikation
Effekt: 600 wattbetyg
Maxtryck: 850 mbar
Liter per minut: 32 liter
Mått: 50x28x15 cm
Vikt: 8,4 kg
Sladdlängd: 122 cm
Cirkapris: 9300 kronor

Foodsaver V2860 - Bästa budgetval

bbv
2.-Foodsaver-V2860-v

Foodsaver V2860 är ett användarvänligt alternativ även om flera av funktionsvalen kan presenteras tydligare. Överlag enkel att lära sig, men locket hade mått bra av ett handtag om du förpackar mycket på en gång. Plus för enkel rengöring. Ett mer gediget val än dyrare Magic Vac Alice och bedöms hålla väl för konsumentbruk. Hållbara, gummerade fötter undertill gör att maskinen står bra. Likt Magic Vac Alice och Reber Deluxe är arbetsljudet högt. Fullgod kapacitet där det finns ett utarbetat koncept för att skapa vakuum i tillhörande kärl med lock. Överlag bra resultat men effekten räcker nog inte för stordrift enligt vår bedömning. Plus för praktisk skärfunktion och att modellen kan fällas upprätt vid förvaring. Vakuumförpackar både burkar och påsar. Anpassad för att använda påsar på rulle i maskinen. Testets mest prisvärda maskin gör inte bort sig, även om några förbättringar hade varit på sin plats.

Specifikationbetyg

Effekt: 105 watt
Maxtryck: 700 mbar
Liter per minut: 16 liter
Mått: 43x30x11 cm
Vikt: 3,4 kg
Sladdlängd: 210 cm
Cirkapris: 2300 kronor

Reber Deluxe 9701 N - Avskalad men stabil

3.-Reber-Deluxe-9701-N-v

Reber är en avskalad modell med fokus på enkelhet. En knapp för start och en för manuell försegling gör maskinen enkel att hantera. Överlag rena ytor som är lätta att rengöra efter användning. Materialval och bra monteringen borgar för lång yttre hållbarhet. Förseglingslisten känns gedigen och sitter bra. Arbetar på bra och levererar väl förseglade påsar. Klart godkänd prestanda. Maskinen är utrustad med tryckmätare, knapp för enbart försegling samt sladdförvaring. Överlag inte så många funktioner, men de som finns fungerar bra. Ett bra val om du vill ha en enkel maskin utan krusiduller.

Specifikationbetyg
Effekt: 300 watt
Maxtryck: 830 mbar
Liter per minut: 16 liter
Mått: 44x16x10 cm
Vikt: 3,3 kg
Sladdlängd: 106 cm
Cirkapris: 2700 kronor

Magic Vac Turbo max - Flest möjligheter

4.-Magic-Vac-Turbo-max-v

En i sammanhanget avancerad modell med flera knappar och vred. Funktionsknapparna är i minsta laget, men det är lätt att ställa in grad av sugtryck och hårdhet på förseglingen. Saknar svenskspråkig manual. Överlag bra kvalitet men plastiga vred. Knapparna, förseglingslisten och locket bedöms hållbart över tid. Sugfötterna undertill kan förbättras för bättre stabilitet vid arbete på bänk. Fördelen med maskinen är att du kan ställa olika nivåer av vakuum samt försegling. Hög kapacitet med tillförlitlig försegling. Modellen sticker ut med skärsystem för påsar samt tydlig markering när processen är klar. Tillbehör för vakuumsug av burkar samt väggfäste ingår. Anpassad för att använda påsar på rulle i maskinen. Bra kapacitet och funktioner, men priset är i överkant.

Specifikationbetyg
Effekt: 350 watt
Maxtryck: 920 mbar
Liter per minut: 13 liter
Mått: 50x16x10 cm
Vikt: 3,7 kg
Sladdlängd: 126 cm
Cirkapris: 4750 kronor

Takaje 69000 - Röd pärla

5.-Takaje-69000-v

Enkel och kompakt maskin i stilfull finish som gör sig bäst i det moderna köket utav de testade modellerna. Funktionsknapparna är stora och jämförelsevis tydliga. Godkänd instruktionsbok med tydliga bilder. Överlag bra byggkvalitet för prisklassen, men förseglingslisten känns skral. Lockets vita gummisida kan lätt bli smutsig efter en tids användning. Relativt snabb maskin med godkänt arbetsljud. Förseglar väl och suger ut luften med bra fart, även om det inte är industritempo. Kapaciteten är fullgod och räcker väl för konsumentbruk. Plus för välplacerat sugmunstycke för burkar. Det går att väggmontera enheten samt ställa in förseglingstemperatur utifrån påsens tjocklek. Godkänt pris där funktionen med fast sugmunstycke uppskattas.

Specifikationbetyg

Effekt: 200 watt
Liter per minut: 16 liter
Maxtryck: 800 mbar
Mått: 37x19x10 cm
Vikt: 3,2 kg
Sladdlängd: 135 cm
Funktion för burkar: Ja
Cirkapris: 2900 kronor

Magic Vac Alice - Lätt att ta med sig

6.-Magic-Vac-Alice-v

Alice är en överlag kompakt och lätthanterlig modell som är lätt att ta med sig till jaktstugan eller sommarhuset. Påminner om en lamineringsmaskin designmässigt. Minus för mjuk och sladdrig knapp för att ta bort påsen från maskinen. Enkel och plastig konstruktion som inte ger samma gedigna känsla som konkurrenterna i samma prisklass. Håller för enklare användning. Stort minus för irriterande högt arbetsljud. Maskinen gör sitt jobb, men prestandamässigt når den inte upp till genomsnittet i vår jämförelse. Relativt avskalad modell som saknar utmärkande finesser. Vakuumförpackar både burkar och påsar. Relativt högt pris i jämförelse med exempelvis Takaje 69000.

Specifikationbetyg

Effekt: 170 watt
Maxtryck: 800 mbar
Liter per minut: 10 liter
Mått: 38x14x8 cm
Vikt: 2 kg
Sladdlängd: 142 cm
Cirkapris: 2800 kronor