Sök
Test - 6 espressomaskiner

Test - 6 espressomaskiner

Bjud på mästerligt kaffe

2011-01-31

Nu testar vi 3 kapselmaskiner och 3 helautomatiska espressobryggare - hitta din favorit bland årets heta modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Helautomatisk: Siemens TK73201RW 19/25 9900 Mycket tyst kvarn
Helautomatisk: Jura ENA 9 One 18/25 10000 Skummar mjölken med kärlek
Helautomatisk: Delonghi ECAM23210 17/25 8500 Hög kaffetemperatur
Kapselbryggare: Nespresso Citiz & Milk D120 17/25 2700 Urban retro
Kapselbryggare: Delonghi Dolce Gusto Circolo 14/25 2000 Uppmärksammad design
Kapselbryggare: Saeco Lavazza Amodo Mio 10/25 1800 Ingen självklar hit

Inledning

Nu utvärderar vi två populära kategorier inom kaffevärlden. De lyxiga helautomatiska espressobryggarna samt de enklare kapselbryggarna. Båda brygger gott kaffe med espresso som bas för att bereda andra favoriter som caffe latte och cappuccino.

Kapslar eller hela bönor
Den helautomatiska maskinen har inbyggd kvarn för hela bönor medan kapselmaskinerna laddas med färdigpacketerade kaffeblandningar. Kapselkaffet har fått rätt hård kritik för att det är dyrt per kopp och skapar onödigt mycket sopor. Flera tillverkare har därför lanserat olika sätt att återvinna de förbrukade kapslarna. Läs mer om detta på respektive tillverkares webbplats.

Priset och enkelheten lockar
Kapselmaskinerna har fått mycket uppmärksamhet tack vare det låga priset och det enkla handhavandet. Inför köpet av en kapselbryggare bör du smaka av de olika tillverkarnas sortiment. De skiljer sig åt mer än man tror smakmässigt. Tänk också på att du i de flesta fall blir låst till en leverantörs utbud. Flera tillverkare har även te och choklad som alternativ till kaffe.

Större valfrihet
Väljer du istället en helautomatisk maskin kan du själv välja vilka bönor du vill använda. Det är även billigare och mer miljövänligt. Nackdelen är att det blir mer underhåll. Att tömma sump, fylla på vatten och köra igenom rengöringsprogrammen kan tyckas omständligt för vissa.

5 tips – Så lyckas du med kaffet
- Använd färskt kaffe och vatten. Bra ingredienser är alltid viktigast
- Servera espresson direkt. Kaffet smakar bäst de tio första sekunderna
- Testa olika bönor. Utbudet blir hela tiden bättre i Sverige
- Se till att få rätt temperatur på kaffet och mjölken för bästa smak
- Vårda maskinen så håller den längre och kaffet smakar bättre

Så gjorde vi

För att testa bryggkapaciteten har vi mätt temperaturen på espresson,
som minst ska hålla 65 grader. Olika kaffekapslar från respektive
system har använts. Espressons kvalitet har bedömts utifrån smak och
crema. En bra crema ska vara 2-3 mm tjock, hasselnötsfärgad, jämn
och inte fläckig. Vi har även mätt hur lång tid det tar att skumma 2
deciliter kylskåpskall mjölk upp till 65 grader på de maskiner som har
den funktionen. Skummet ska ha små bubblor och vara mjukt och
följsamt. Måtten anges i hxbxd. Maxbetyget är 5 poäng.

Vi har testat maskinerna utifrån följande kriterier:
Kapacitet
Bryggkapacitet utifrån tid och temperatur samt förmågan att skumma
mjölk.
Byggkvalitet
Materialval, ljudnivå och bedömd hållbarhet.
Smak och resultat
Resultatet av espresso och skummad mjölk.
Design och funktioner
Konstruktion, form, funktioner, ergonomi, menyer.
Prisvärde
Priset i relation till ovanstående kriterier.

Siemens TK73201RW - Mycket tyst kvarn

Siemens TK73201RW
betyg
Siemens TK73201RW är en relativt stor maskin med två uppdelade sektioner för beredning av kaffe kontra mjölkbaserade kaffedrinkar. Allt sker centralt, men för att tillreda en cappuccino förs bryggarmen till höger. En nackdel är att mjölken stänker utanför om du inte placerar koppen med omsorg. Kaffekvarnen arbetar imponerande tyst vilket är en stor fördel gentemot konkurrenterna. Nu slipper vi väcka hela familjen vid morgonkaffet. Byggkvaliteten är hög men kaffets temperatur pendlar en aning. Frontpanelens knappar sitter väldigt tätt och är i minsta laget vilket försämrar användarvänligheten. Menyn är extra svår att komma åt när vi använder stora koppar.

Espresso: Med rätt inställningar uppnår vi ett distinkt resultat. Precis som alla helautomatiska maskiner blir kaffet bättre efter ett tags användning. Fin crema som är jämn, men kaffets temperatur pendlar lite.
Mjölkskumning: Enkelt att skumma eller värma mjölk separat. Godkänt resultat men det blir inte lika fast som med Jura ENA 9. Plus för att mjölkbehållare ingår i priset.

Effekt: 1700 watt
Vattentank: 2,1 liter
Mått (h/b/d): 40x33x45 cm
Kapacitet
Temperatur espresso:74-78 grader
Tid mjölkskumning: 51 sekunder
Temperatur skummad mjölk: 56 grader
Cirkapris: 9900 kronor

Jura ENA 9 One touch - Skummar mjölken med kärlek

Jura ENA 9
betyg
ENA 9 One touch är en nyhet från Jura i den helautomatiska klassen. Design, byggkvalitet och användarvänlighet är hög. Rena designdrag och ett smalt format uppskattas i moderna miljöer. Maskinens starkaste sida är att leverera ett kompakt mjölkskum och att hålla allt enkelt. Tyvärr har Jura inte lyckats bygga bort kvarnljudet ordentligt. Då maskinen jobbar på små ytor blir vissa saker i minsta laget, som exempelvis vattentanken på endast 1,1 liter. Rengöringsprogrammen är enkla och du behöver inte ta ut brygghuset själv för manuell rengörning som på många konkurrenter. Generellt en lyckad och stilfull maskin som flirtar med alla som gillar extra mycket styrka - med Aroma boost får du 16 gram nymalet kaffe i en kort espresso.

Espresso: Levererar konsekvent bra temperatur och kvalitet på kaffet. Hasselnötsfärgad crema som är fylligt tjock och smakrik.
Mjölkskumning: Du tillreder ett superfast och mycket proffsigt skum med få stora bubblor. Tyvärr finns ingen separat funktion för att enbart skumma varm mjölk utan kaffe.

Effekt: 1450 watt
Vattentank: 1,1 liter
Mått: 36x24x45 cm
Kapacitet
Temperatur espresso: 71-74 grader
Tid mjölkskumning: 43 sekunder
Temperatur skummad mjölk: 50-55 grader
Cirkapris: 10000 kronor

Delonghi ECAM23210 - Hög kaffetemperatur

Delonghi ECAM23210

betygDelonghi ECAM23210 är en maskin som växer efter ett tags användning. Den levererar en bra espresso och skummar mjölken bra med godkänd hastighet. Överlag är designen genomtänkt och du får plats med stora koppar vilket är ett plus. Det mesta är tillgängligt från fronten, som till exempel vattentank och sumplåda. Modellens kvarnljud är relativt högt och här kan Delonghi utveckla maskinen ytterligare så att den låter mindre. Menyn är till en början svårtydd om du inte läst instruktionsboken. Sammanfattningsvis en kompetent maskin som är på gränsen till att få fyra plus i vårt test.

Espresso: Upplevs lite vattnig till en början, men efter vissa inställningar får vi fram en riktigt bra intensitet. Relativt ljus och jämn crema. Överlag går det att brygga väldigt varmt kaffe.
Mjölkskumning: Skummar mjölken till ett fast och följsamt skum. Ångarmen är i minsta laget.

Effekt: 1450 watt
Vattentank: 1,8 liter
Mått (h/b/d): 34x24x43 cm
Kapacitet
Temperatur espresso: 71-77 grader
Tid mjölkskumning: 50-60 sekunder
Temperatur skummad mjölk: 65 grader
Cirkapris: 8500 kronor

Nespresso Citiz & Milk D120 - Urban retro

MILK

Nespresso Citiz & Milk D120 är en enkel station med bryggare och mjölkskummare. Plattformen tar plats på djupet men inte på bredden. Bryggljudet tar först fart men betygdämpas när väl vattnet rinner igenom kapseln. Utbudet av kapslar är stort via webbshopen, men inte tillgängligt i de stora butikskedjorna vilket fortfarande är begränsande för konsumenterna. Nespresso borde även utveckla så att det blir än lättare att sätta i kapslarna vid bryggning. Byggkvaliteten är klart godkänd och så även användarvänligheten. Mjölkskummaren är enkel att hantera, men det är lätt att fylla på för mycket mjölk. Cirka 2 deciliter är max, vilket är lite om det är flera gäster runt kaffemaskinen. Finns även som en enklare modell utan mjölkskummare.

Espresso: Rikt utbud på kapslar och smaker. Presterar en bra crema och kvalitet.
Mjölkskumning: Ett fast och jämnt resultat och tar närmare 2 minuter att få fram 60 grader varm mjölk. Något för liten behållare för större sällskap.

Mått: 24x28x37 cm
Effekt: 1710 watt
Vattentank: 1 liter
Kapselsystem: Nespresso
Kapacitet
Tid espresso: 17-20 sekunder
Temperatur espresso: 70-72 grader
Cirkapris: 2700 kronor kronor

Delonghi Dolce Gusto Circolo - Uppmärksammad design

Dolce Gusto

Dbetygolce Gusto Circolo är ett samarbete mellan Delonghi och Nescafé. Den cirkelformade och prisbelönta designen fångar gästernas uppmärksamhet. Tyvärr känns maskinen lite vinglig och vibrerande för att får ett riktigt stadigt omdöme. Annars är modellen enkel att använda och komma igång med. Separat behållare för kapslar förvaras i maskinens mitt när den inte används. Vattennivån är tydlig, men det är svårt att fästa vattentanken efter påfyllning. Det går väldigt fort att brygga kaffet. Espresso-kaffet får godkänt i smaktestet utan att briljera medan mjölkpulvret för cappuccino, choklad och latte får tummen ned. Riktig mjölk smakar alltid bäst. Överlag bra kvalitetskänsla och formgivning.

Espresso: Godkänd smak, lite bubblig men okej crema.
Mjölkskumning: Går inte att skumma riktig mjölk. Tillhörande kapslar med mjölkpulver finns för bland annat choklad, latte och cappuccino. Mått: 34x31x20 cm

Effekt: 1500 watt
Vattentank: 1,3 liter
Kapselsystem: Nescafé
Kapacitet
Tid espresso: 14 sekunder
Temperatur espresso: 68-70 grader
Cirkapris: 2000 kronor

Saeco Lavazza Amodo Mio - Ingen självklar hit

A Modo

betygRent formmässigt känns Lavazza A Modo Mio, tillverkad av Saeco, som en given pärla på köksbänken. Maskinen står stadigt och designen doftar stilfull retro. Tyvärr är både kapacitet och användarvänlighet långt ifrån lysande. Ångarmen är minimal och når inte ner i en medelstor kopp. Ångkapaciteten räcker knappt för en liten cappuccino vilket är en begränsning. Kapslarna ramlar inte ned i restbehållaren som tänkt vilket blir ett problem vid nästa kopp. Kvalitetsmässigt känns maskinen bra men den faller på halvdan användarvänlighet och låg kapacitet.

Espresso: Kaffet blir varmt men det tar tid att brygga en enkel espresso. Creman blir ljusbrun och lätt fläckig.
Mjölkskumning: Okej vid små mängder mjölk, men har inte tillräckligt med kapacitet att skumma 2 deciliter på samma gång.

Mått: 33x24x24 cm
Effekt: 1050 watt
Vattentank: 0,9 liter
Kapselsystem: Lavazza A Modo Mio
Kontakt:
Kapacitet
Tid espresso: 51-55 sekunder
Temperatur espresso: 71-75 grader
Cirkapris: 1800 kronor