Sök
Test – 5 minigrillar

Test – 5 minigrillar

Ta med dig grillen

2012-08-22

Saknar du trädgård är det perfekt med en portabel grill som du kan ta med till picknicken. Smartson testar 5 minigrillar.

Modell Betyg Pris Kommentar
Landmann Piccolino 22/25 450 Bäst i test
Rusta Grillhink 16/25 130 Bästa budgetval
Nordic season Boston kolgrill 14/25 300 Med värmegaller
Ferraboli Minigrill 102 11/25 400 Fyrkantigt format
Esbit BBQ-box BBQ100S 10/25 500 Passar för vandringen

Inledning

De testade grillarna visar sig vara mer eller mindre portabla och det skiljer en hel del sett både till storlek och till form. Testvinnare är Piccolino tack vare hög kvalitet, genomtänkta detaljer och kapacitet att grilla varierade livsmedel. Piccolino och Boston kolgrill är klotformade och har lock. De tillhör de lite större modellerna men är trots det smidiga att bära med sig. Testets minsta grill, modellen BBQ-box BBQ100S, kan lätt packas ned i medföljande väska och bäras på axeln. Grillhinken från Rusta är en enkel och funktionell modell och utses till bästa budgetval. Den har låg vikt, kräver ingen montering och är lätt att tömma på kol.

Samtliga testmodeller klarar att grilla korv och grönsaker med godkänt resultat. Störst skillnad märks vid tillagning av kött. Bäst resultat fås under lock med Piccolino. Boston kolgrill har gallret placerat nära kolbädden, vilket gör att temperaturen lätt blir för hög. BBQ-box BBQ100S är främst lämpad för korvgrillning då grillytan är begränsad.

Så gjorde vi

Vi har testat grillarna genom att grilla korv och skivad, benfri fläskkotlett samt grönsaker. Briketter av samma märke har använts till alla modeller och tänts enligt instruktion med hjälp av tändkub. Därefter är produkterna betygsatta efter kvalitet, design, kapacitet, funktion och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Landmann Piccolino - Bäst i test

Landmann-Piccolino-bild

Landmann-Piccolino_betyg
Stilig modell med praktiskt låsbart lock. Står stadigt på tre ben som tyvärr inte kan fällas ihop. Locket låses fast med klämmor och grillen kan då bäras i handtaget på locket. Liten mängd kol sett till volymen. Ett läge för grillgallret men det finns värmegaller. Medföljande grilltång som praktiskt kan fästas vid ett av benen. Briketterna tar snabbt fart och glöden blir jämn.

Produktfakta
Mått (hxbxd): 42x37x37 cm
Grillyta (bxd): Ø 34 cm
Vikt: 3,0 kg
Tillbehör: Rostfri grilltång, värmegaller.
Cirkapris: 450 kr

Rusta Grillhink - Bästa budgetval

Rusta-Grillhink

Rusta-Grillhink_betyg
Smidig och okomplicerad grill. Hopfällbara ben och handtag gör den enkel att bära med. Det hade varit bra om gallret kunde låsas fast under transport. Har inget lock. Rymmer rejäl mängd kol. Bara ett höjdläge för grillgallret som kommer nära glöden och det går snabbt att grilla korv. För vara aktsam med köttbit då det lätt blir bränt om det inte är lagom glöd. Handtag av trä som blir bränt eftersom det vilar mot hinken under grillning, bäst att ta av? Enkelt att bara vända uppochner på för att hälla ut aska. Kolgallret blir fult. Bra pris.

Produktfakta
Mått (hxbxd): 28x28x28 cm
Grillyta (bxd): Ø 28 cm
Vikt: 1,5 kg
Tillbehör: Inga tillbehör
130 kr

Nordic season Boston kolgrill - Med värmegaller
Nordic-Season-Boston-Kol

Nordic-Season-Boston-Kol_betyg
Kulgrill med lock och hopfällbara ben. Modellen har flera genomtänkta detaljer men konstruktionen upplevs ranglig. Locket är fäst med gångjärn och kan fällas ned... Det skulle vara mer praktiskt om handtaget var placerat framtill på locket istället för mitt på. När grillen ska bäras fälls ett trådhandtag upp som greppas ihop med handtaget på locket. Stor mängd kol får plats i grillskålen men det tar tid att få upp temperaturen. Det tar tid att få grilltemperatur. Sedan blir temperaturen hög på grund av det korta avståndet mellan glöd och kött. Fördel med värmegaller och luftspjäll.

Produktfakta
Mått (hxbxd): 55x36x38 cm
Grillyta (bxd): Ø 34 cm
Vikt: 3,2 kg
Tillbehör: Värmegaller
Cirkapris: 300 kr

Ferraboli Minigrill 102 - Fyrkantigt format
Ferraboli-Minigrill-102
Ferraboli-Minigrill-102_betyg
Jämförelsevis otymplig modell som saknar bärhandtag. Vassa kanter. Två höjdlägen för grillgallret med bra avstånd mellan. Efter användning blir plåten skev och gör grillen svårhanterlig. Den blir ranglig och står ostadigt samtidigt som luckan för asktömning blir svår att dra ut. Grillen saknar en smidig lösning för att tömma kolen efter användning. Kolgallret blir fult. Lever inte upp till förväntningarna för en portabel grill. Blir hög temperatur under och måste ställas på ej brännbart material.

Produktfakta
Mått (hxbxd): 22x33x29 cm
Grillyta (bxd): 30x25 cm
Vikt: 2,5 kg
Tillbehör: Inga tillbehör
Cirkapris: 400 kr

Esbit BBQ-box BBQ100S - Passar för vandringen
Esbit-BBQ-box-BBQ100S

Esbit-BBQ-box-BBQ100S_betyg
Esbit grill passar friluftsentusiasten som... Det lilla formatet räcker för att grilla en stor eller två små köttbitar. Måttet på grillgallret passar precis längden på vanliga grillkorvar. När grillen fälls ihop spar den packutrymme då den endast mäter 24x7 cm. En medföljande förvaringsväska gör att grillen kan packas tillsammans med... Vid användning ska en bottenplatta monteras med hjälp av fyra vingmuttrar. På den testade modellen behövdes verktyg till detta. Grillgallret kan placeras i två olika höjdlägen även om det är lite pillrigt att göra. Plus för medföljande kolväska där en mindre mängd kol anpassad efter storlek på grillen kan förvaras. Det tar tid att få fart på briketterna trots liten mängd.

Produktfakta
Mått (hxbxd): 14x24x16 cm
Grillyta (bxd): 21x13 cm
Vikt: 1,1 kg
Tillbehör: Vattentäta väskor för grill och kol, löstagbart vindskydd
Cirkapris: 500 kr