Sök
Test - 5 kapselbryggare

Test - 5 kapselbryggare

Espresso i enkelhetens namn

2010-01-11

Allt fler espressotillverkare vill att vi ska byta ut kaffebryggaren mot en kapselbryggare. Är det värt pengarna? Smartson testar 5 heta modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Nespresso Lattissima Premium 19/25 5800 Bäst i test
Gaggia L´Amante 17/25 5500 Högt pris
Nespresso Citiz C110 15/25 2000 Enkelhet uppskattas
C3 M1 15/25 2000 Låter mycket
Lavazza Amodo Mio 10/25 1800 Ingen självklar hit

Sammanfattning

Uppstickaren i kaffevärlden de senaste åren är helt klart kapselbryggarna. Kaffet säljs i portionskapslar med olika bönblandningar och tekniken kräver ingen större baristakunskap eller krångligt underhåll. Stoppa i en kapsel, tryck på en knapp och en enkel espresso är klar på några sekunder. Kritikerna tycker att priset per kopp är högt, att det blir mycket skräp och att kaffet är svårt att få tag på. Utbudet och tillgängligheten har dock blivit bättre de senaste åren, så även variationen av rostningar.

Inledning

kapslar_2Kaffemakarna i testet – Så mycket kostar en kopp

Caffitaly– Ett öppet system med många producenter. Förutom en mängd kaffesorter (espresso/bryggkaffe) finns även te och choklad på kapsel. Pris: 3,50–4,00 kronor per kopp.
Nespresso – Finns i 16 olika varianter av lungo och espresso. Pris: 3,20-3,80 per kopp.
Lavazza – Finns i 4 olika sorter. Pris: 3,70 kronor per kopp.

Så gjorde vi

kapslarFör att testa bryggkapaciteten har vi mätt temperaturen på espresson, som minst ska hålla 65 grader. Olika kaffekapslar från respektive system har använts. Espressons kvalitet har bedömts utifrån smak och crema. En bra crema ska vara 2-3 millimeter tjock, hasselnötsfärgad, jämn och inte fläckig. Vi har även mätt hur lång tid det tar att skumma 2 deciliter kylskåpskall mjölk upp till 65 grader på de maskiner som har den funktionen. Skummet ska ha små bubblor och vara mjukt och följsamt. Måtten anges i hxbxd. Maxbetyget är 25 poäng.

Vi har testat maskinerna utifrån följande kriterier:
Kapacitet
– Bryggkapacitet utifrån tid och temperatur samt förmågan att skumma mjölk.
Byggkvalitet – Materialval, ljudnivå och bedömd hållbarhet.
Smak och resultat – Resultatet av espresso och skummad mjölk.
Design och funktioner – Konstruktion, form, funktioner, ergonomi, menyer.
Prisvärde – Priset i relation till ovanstående kriterier.

_1Nespresso Lattissima Premium - Bra men trång kaffebarbetyg

Mått: 26x21x34 cm
Effekt: 1300 watt
Vattentank: 1,2 liter
Vikt: 6 kg
Kapselsystem: Nespresso
Cirkapris: 5800 kronor 

Omdöme:
Nespresso Lattisima Premium, framtagen av Delonghi, är testets dyraste och mest avancerade maskin. Ett pumptryck på 19 bar och dubbla värmeelement ger korta väntetider. Snabbknappar för cappuccino, latte macchiato, lungo, espresso fungerar bra och resultatet blir smakfullt. Mjölkannan på 0,5 liter kan ställas in i kylen. Tyvärr vill maskinen klämma in för mycket på liten yta vilket försämrar användarvänligheten. Det är bökigt att fylla på vatten och det är trångt att få plats med både stora och små glas. Ett intressant alternativ för dig som vill brygga kaffedrinkar med kapselkaffe som bas. Påkostat startpaket ingår.

Tid espresso: 17-20 sekunder
Temperatur espresso: 72-73 grader
Espresso: Bra kvalitet vid flera bryggningar i följd. Helt klart bra i genren kapselbryggare.
Mjölkskumning: Skummar direkt från tillhörande mjölkkanna. Blir bra skum för cappucino, men vi saknar en separat ångarm.

_2Gaggia L´Amante - Högt prisbetyg

Mått: 35x27x34 cm
Effekt: 1200 watt
Vattentank: 1,2 liter
Vikt: 5 kg
Kapselsystem: Caffitaly
Cirkapris: 5500 kronor

Omdöme: L´Amante erbjuder en stadig konstruktion och en futuristisk design med röd abs-plast och kromade detaljer. Modellen ståtar med bra kvalitet, välplacerad ångarm och avställningsyta för espressokoppar. Positivt är även kapseluppsamlare i separat behållare och en lätthanterlig vattentank. Det är enkelt att justera droppbrickan för olika koppstorlekar. På minuskontot hamnar en del vibration, ingen möjlighet att programmera kaffemängder och vissa problem vid växling mellan bryggning och mjölkskumning. En stabil kapselmaskin som känns rätt tufft prissatt.

Tid espresso: 20-21 sekunder
Temperatur espresso: 74-76 grader
Espresso: Creman är jämn, tjock och mörkbrun. Kaffet ger en hyfsat tydlig beska med en jämn kvalitet vid upprepade bryggningar.
Mjölkskumning: Det tar 57 sekunder att skumma mjölken upp till 65 grader. Ångarmen ger ett bra skum på ganska kort tid. Enkelt att rengöra.

_3Nespresso Citiz C110 - Enkelhet uppskattasbetyg

Mått: 28x13x37 cm
Effekt: 1260 watt
Vattentank: 1 liter
Vikt: 3,4 kg
Kapselsystem: Nespresso
Cirkapris: 2000 kronor

Omdöme:
Reklamen för Citiz D110 anspelar på höghus och urbant liv vilket är rätt träffande med tanke på den höghusliknande formen. I testet utmärker den sig med sin enkelhet och sitt kompakta format vilket är perfekt för det lilla hushållet. Modellen är användarvänlig, praktisk och prisvärd. Inga överdimensionerade detaljer, men det är ändå lätt att brygga en stor eller liten kopp. Behållaren för förbrukade kapslar känns rasslig och det smala formatet gör att maskinen känns instabil i sidled. Trots det uppvisar modellen hög kvalitet i sin prisklass. För användare som vill ha en inbyggd mjölkskummare får man kolla in den större modellen Citiz&milk C120 för 2700 kronor.

Tid espresso: 17-20 sekunder
Temperatur espresso: 71 grader
Espresso: Med 16 olika kaffeblandningar finns möjlighet till variation och karaktär. Creman är av hög klass vid flera bryggningar i rad.
Mjölkskumning: Saknar funktionen

_4C3 M1 - Låter mycketbetyg

Mått: 30x17x26 cm
Effekt: 950 watt
Vattentank: 1,2 liter
Vikt: 4 kg
Kapselsystem: Caffitaly
Cirkapris: 2000 kronor

Omdöme: M1 är en kompakt och bullig nyhet från C3 med en tilltagen bygel som förs upp och ner vid kapselbyte. Kapseln landar tyst i maskinen men bryggprocessen är högljudd. Droppbrickan är liten och visst saknar vi en ångarm för tevatten och möjligheten att skumma mjölk. Vattentanken sitter baktill vilket gör det krångligare att byta vatten. Kaffepipen kan justeras i höjdled och det går att välja tre olika kaffemängder vilket är en fördel gentemot exempelvis Gaggia L´Amante. Överlag en enkel maskin, i dubbel bemärkelse, där tomma kapslar och spillt vatten lätt töms framifrån. Dock fastnar kapslarna ibland vilket är irriterande. Systemet stödjer både espresso och bryggkaffe.

Tid espresso: 18-22 sekunder
Temperatur espresso: 73 grader
Espresso: Presterar i klass med Gaggia L´Amante tack vare samma kapselsystem. Fyllig och relativt mörk crema. Tappar mycket i intensitet när vi doserar mer vatten än en enkel espresso.
Mjölkskumning: Saknar funktionen

_5Lavazza Amodo Mio - Ingen självklar hit betyg

Mått: 33x24x24 cm
Effekt: 1050 watt
Vattentank: 0,9 liter
Vikt: 5 kg
Kapselsystem: Lavazza A Modo Mio
Cirkapris: 1800 kronor

Omdöme:
Rent formmässigt känns Lavazza A Modo Mio, tillverkad av Saeco, som en given pärla på köksbänken. Maskinen står stadigt och designen doftar stilfull retro. Tyvärr är både kapacitet och användarvänlighet långt ifrån topp. Ångarmen är minimal och når inte ner i en medelstor kopp. Ångkapaciteten räcker knappt för en liten cappuccino vilket är klart begränsande. Kapslarna ramlar inte ned i restbehållaren som tänkt vilket blir ett problem vid nästa kopp. Kvalitetsmässigt känns maskinen bra och modellen hade varit prisvärd med bättre användarvänlighet och kapacitet.

Tid espresso: 51-55 sekunder
Temperatur espresso: 71-75 grader
Espresso: Kaffet blir varmt men det tar tid att brygga en enkel espresso. Creman blir ljusbrun och lätt fläckig. Finns fyra olika kaffesorter att välja mellan vilket är godkänt.
Mjölkskumning: Okej vid små mängder mjölk, men har inte tillräckligt med kapacitet att skumma 2 deciliter på samma gång.