Sök
Test – 4 kolsyremaskiner

Test – 4 kolsyremaskiner

Slipp släpa tungt vatten

2009-08-31

För den som vill tillverka sitt eget bubbelvatten finns det både enkla och mer avancerade kolsyremaskiner att välja bland. Smartson testar fyra fristående modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
SodaStream Pure 18/25 1200 Bäst i test
WasserMaxx Deluxe 15/25 1100 Snygg tungviktare
Sodaclub Menuett 12/25 500 Dyrt budgetval
WasserMaxx Fun 11/25 695 Platskrävande plastmaskin

Sammanfattning

De testade maskinerna har olika utföranden och vattnet får också varierad karaktär. Även om man kan styra mängden kolsyra ger Sodastream och i synnerhet SodaClub överlag en upplevd kraftigare bubbeleffekt. WasserMaxx ger mer diskreta bubblor. Vad som föredras är en smaksak.

Inledning

Dyrast kolsyremakare bubblar bäst
Alla modeller har löstagbara droppskydd, vilket är bra vid rengöring. Sodaclub-maskinen levereras utan kolsyrepatron som måste köpas separat vilket höjer totalpriset. Vattenflaskorna från WasserMaxx är snygga med metallkork och matchande utanpåliggande botten. De har dock kvalitetsbrister. Tätringen i korken sitter löst på båda flaskorna. Var noga med att inte hålla i botten när du skruvar av flaskan från maskinen, annars riskerar den att lossna. Bäst överlag blir SodaStream Pure som även är dyrast.

Så gjorde vi

Kolsyremaskinerna har monterats enligt anvisningarna och kolsyrats med kylskåpskallt vatten. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 5 poäng. Mått (BxHxD) och vikt är uppmätta utan gascylinder.

SodaStream Pure - Dyrast är bäst

Typ:
Huvudenhet i metallic-look. Droppskydd i metall.betyg
Vattenflaska och kolsyrepatron medföljer.
Vikt: 1,39 kg.
Mått: 14x44x24 cm
Cirkapris: 1200 kronor

Omdöme:
Stiligt utförande men ytskiktet är känsligt för fingeravtryck. Det mest ordentliga droppskyddet i testet. Mycket bubblor i kolsyran, bra flaska, stilren design och ganska smidigt utförande. Vattnet kolsyresätts via en spak som även gör maskinen lite högre. Bäst överlag.

WasserMaxx Deluxe - Snygg tungviktare

Typ: Huvudenhet med silvermetallic-finish. Droppskydd i svart plast. betyg
Vattenflaska och kolsyrepatron medföljer.
Vikt: 1,64 kg.
Mått: 21x45x21 mm.
Cirkapris: 1100 kronor

Omdöme: Tyngsta maskinen i testet är också den utseendemässigt snyggaste. Foten är något platskrävande men Deluxe har ett i övrigt smidigt termoslikt utförande samtidigt som konstruktionen känns gedigen och tung. Bra manual. Snygg flaska med vissa brister. Skapar ganska små bubblor.

Sodaclub Menuett - Dyrt budgetval

Typ: Huvudenhet i svart plast, droppskål i grå plast.betyg
Två vattenflaskor medföljer.
Mått: 14x42x20 cm.
Vikt: 1,01 kg.
Cirkapris: 500 kronor

Omdöme: Kolsyrepatron saknas men två vattenflaskor medföljer. Bruksanvisningen, som inte är på svenska, består av ett hopvikt pappersark. Relativt platsbesparande yttermått, men den 80-tals inspirerade designen missar retrokänslan. Behändig flaskmontering fast droppskyddet är skranligt. God kolsyrekapacitet gör Sodaclub till det bästa budgetvalet.

WasserMaxx Fun - Platskrävande plastmaskin

Typ: Huvudenhet i röd plast, droppskål i röd plast.
Vattenflaska och kolsyrepatron medföljer.betyg
Vikt: 1,52 kg.
Mått: 19x51x28 cm
Cirkapris: 695 kronor

Omdöme: Udda form med en klumpig och plastig konstruktion. Dricksflaskan är lite svårmonterad och vattnet får små bubblor. Brandpostkonstruktionen gör möjligen succé på barnkalaset men modellnamnet till trots är WassMaxx Fun måttligt roande i längden. Samma flaska som Deluxe och lika bra bruksanvisning.