Sök
Test - 4 glassmaskiner

Test - 4 glassmaskiner

Lyxa med hemmagjord glass

2009-09-01

Att glass är gott råder det ingen tvekan om. Att dessutom göra den själv efter eget tycke och smak sätter guldkant på tillvaron. Smartson testar fyra glassmaskiner där Philips HR2304 är bäst i test.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips HR2304 23/25 750 Bäst i test
Jula Menuett 19/25 300 Bästa budgetval
Krups Sorbetiere Venise 2 GVS2 19/25 850 Hög kvalitet
Ellos Ariete Gelato 16/25 600 Ofrivillig start

Sammanfattning

Med en glassmaskin kan du både göra glass och sorbet. När det kommer till smaksättning är det bara fantasin som sätter gränser. Tillred en traditionell smak som choklad eller vanilj, men var inte rädd att spetsa glassen med exempelvis chili eller en klick honung.

Inledning

Var förberedd för kalas
Det är enkelt att göra egen glass, men det krävs lite förberedande åtgärder som att förvara skål alternativt frysblock i frysen innan användning. Frystiden varierar mellan 8-24 timmar för de testade modellerna. Om du inte har för vana att förvara frysenheten i frysen går det därför inte att vara spontan när det stora glass-suget slår till. Philips och Julas modell är smidiga att montera. Med Krups modell tar det några försök att hitta den rätta snitsen och maskinen från Ellos kräver ett handfast grepp.

Hemmagjord glass regerar
Den främsta fördelen med en glassmaskin är att du kan göra din egen favoritglass. Du vet vilka ingredienser du får i dig och kan själv styra hur fet den ska vara. Bjuder du familj och vänner på hemmagjord glass kommer du med största sannolikhet få mycket uppskattning. Glassen vi gjorde på färska bär smakade underbart medan gräddglassen med äkta vanilj var alldeles för mäktig. Konsistensen på den egentillverkade glassen är mer lös och smälter snabbare i jämförelse med köpt glass.

Så gjorde vi

De frysbara delarna har förvarats i frysen i 24 timmar innan användning och ingredienserna har blandats enligt anvisning. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet, funktioner samt prisvärde. Måtten presenteras höjdxdiameter(skål). Maxbetyget är 25 poäng.

Philips HR2304 - Bäst i test

Snabbfaktabetyg

Effekt: 20 watt
Kapacitet: 1 liter.
Vikt: 2,9 kg
Mått: 26x18 cm
Sladdlängd: 119 cm
Tillagningstid: 30-50 minuter.
Cirkapris: 750 kronor

Testresultat

Förberedelserna för Philips glassmaskin är få och enkla. Modellen är försedd med ett frysblock som ska frysas in och inte skål som de övriga modellerna. Frysblocket är praktiskt och tar liten plats. Plus för att modellen har handtag som gör den lätt att förflytta. Påfyllningshållet sitter optimalt och smeten hälls enkelt ner. Maskinens roteringsblad arbetar igenom hela smeten på ett bra sätt och modellen är tystgående. Trots att Philips glassmaskin rymmer minst har den störst skål. Om du vill göra fler satser i rad krävs ett extra frysblock som finns att köpa till. Tillredningstiden stämmer överens med den rekommenderade tiden i receptboken. Plus för funktionen med säkerhetsavstängning. En värdig vinnare som presterar riktigt bra.

Jula Menuett - Bästa budgetval

Snabbfaktabetyg

Effekt: 12 watt
Kapacitet: 1,4 liter
Vikt: 2,3 kg
Mått:22,5x13,5 cm
Sladdlängd: 161 cm.
Tillagningstid: 15-30 minuter.
Cirkapris: 300 kronor

Testresultat
Praktiskt utförande då maskinens skål inte tar särskilt stor plats i frysen. De få delarna apparaten består av är enkla att sätta ihop. Påfyllningshållet är lagom stort men det kan behövas en kanna att hälla med för att inte spilla. Plus för att apparaten är relativt tystgående och att den är försedd med automatiskt avstängning om den överhettas. Snabb tillredning på cirka 16 minuter men konsistensen är i mjukaste laget och vi lät därför glassen stå i frysen ett par timmar före servering. Ett prisvärt alternativ som ger dig många smarriga stunder.

Krups Sorbetiere Venise 2 GVS2 - Hög kvalitet

Snabbfaktabetyg

Effekt: 6 watt
Kapacitet: 1,6 liter
Vikt: 3 kg
Mått: 23x15 cm
Sladdlängd: 152 cm
Tillagningstid: 20-40 minuter
Cirkapris: 850 kronor

Testresultat
Denna glassmaskin med LCD-skärm ger en hög kvalitetskänsla men är något krånglig att montera. Även här rekommenderas kanna att hälla med för att slipp dräll. Vid vårt första försök presterar maskinen dåligt trots att vi följer ett recept från manualen. Den tjocka smeten gör att apparaten till slut står och hackar. Ett nytt försök görs med en tunnare smet och utgången blir en helt annan. Maskinen snurrar på som den ska och resultatet blir mycket bra. Praktisk skrapa och förvaringslock medföljer. Plus för automatisk avstängning när glassen är färdig eller om apparaten överhettas. En dyr modell som levererar något ojämnt.

Ellos Ariete Gelato - Ofrivillig start

Snabbfakta

Effekt: 6 wattbetyg
Kapacitet: 1,2 liter
Vikt: 3,2 kg
Mått:25x14,5 cm
Sladdlängd: 183 cm
Tillagningstid: 30-40 minuter
Cirkapris: 600 kronor

Testresultat 
Ellos Ariete Gelato är en maskin med många delar som kräver ett handfast grepp vid montering. Påfyllningshållet är bra placerat och det går smidigt att hälla ner glassbasen. Minus för hög ljudnivå jämfört med de övriga modellerna. Efter cirka sju minuter stannar roteringsbladet på grund av att smeten fastnar. Vi gör ett nytt försök och denna gång fungerar apparaten bättre och glassen tillreds i 40 minuter. Det gäller att vara försiktig om nätsladden är inkopplad då motorenheten oavsiktligt kan gå på när man lägger ifrån sig locket upp och ned. Minus för att automatisk avstängning saknas.