Sök
Test - 3 stavmixer

Test - 3 stavmixer

Mixa din smoothie på ett kick

2011-10-31

Med en stavmixer kan du mixa smoothies, soppor, is eller till och med göra egen barnmat. Här testar Smartson tre modeller mellan 1000-2000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kenwood HB714 21/25 1000 Bäst i test
Bamix 200S 17/25 2000 Bekväm arbetshöjd
Cuisinart CSB800E 16/25 1300 Hög och tung

Inledning

En stavmixer ska vara snabb och effektiv, ha ett skönt grepp, inte låta för mycket eller skvätta samt gärna vara enkel att rengöra. En bra stavmixer ska klara att mixa både mjuka och hårda livsmedel. Det är vanligast att kapaciteten justeras med ett eller två hastighetslägen. Det är en fördel om stavmixern är lätt att montera isär och rengöra och om de har delar som kan diskas i maskin.

Dyrast inte alltid bäst

Testvinnaren från Kenwood är billigast bland de testade modellerna. Den ger snabba resultat och är väldigt greppvänlig. Bamix skiljer sig åt i konstruktion då apparaten inte går att dela på utan sitter ihop som en enhet. Detta gör att den inte klarar diskmaskin. Cuisinart är testets högsta modell vilket ger en opraktisk arbetshöjd, dessutom gnisslar den vid avstängning.

Så gjorde vi

Testet är utfört i två delmoment. I det första mixades soppa av förkokta rotfrukter och i det andra mixades smoothies av frysta jordgubbar, blåbär och banan med yoghurt. Båda momenten utfördes i en 0,7 liters bägare med höga kanter anpassad för mixning. Produkterna är betygsatta efter kapacitet, kvalitet, funktioner, design/ljud och prisvärde. Endast mixerfunktionen har testats och betygsatts på de produkter som har medföljande tillbehör. Cirkapriserna är tillverkarnas rekommenderade. Att vi har angivit att modellen klarar maskindisk behöver inte innebära att samtliga delar gör det. Maxbetyg är 25 poäng.

Kenwood HB714 - Bäst i test

kenwoodmixerOmdöme
Plus: Greppvänligt skaft med gummerad yta vilket minskar risken för att slinta med handen. Högt kvalitetsintryck. Hastighetsreglagen är välplacerad och lätta att komma åt. Samtliga delar utom motorenheten klarar maskindisk. Design med tre knivblad under rejäl kåpa. Ger snabba resultat.
Minus: Något tungarbetat och högljudd. Det krävs lite styrka för att trycka loss mixerfoten från motorenheten.

Specifikation
betygHöjd: 40 cm
Vikt: 810 gram
Sladdlängd: 129 cm
Effekt: 700 watt
Hastighetslägen: 2 + puls
Maskindisk: Ja
Tillbehör: Visp, vispkrage, mosenhet med fäste, graderad bägare med lock 0,75 liter.
Cirkapris: 1000 kronor

Bamix 200S - Bekväm arbetshöjd

bamix200Omdöme
Plus: Handen får bra grepp runt motorenheten och hastighetsreglagen sitter lättillgängliga. Motorn ger bra med kraft trots låg effekt. Tystgående. Inget stänkt. Lång telefonsladd gör modellen flexibel. God kvalitet. Vattentät upp till elsladden. Bekväm arbetshöjd.
Minus: Tar lång tid på sig att mixa frysta bär. Många smådelar att hålla koll på. Det går inte att dela motorenhet och mixerfot vilket gör att den inte passar i alla köksskåp. Klarar inte maskindisk. Högt pris.


Specifikation
betygHöjd: 34,5 cm
Vikt: 950 gram
Sladdlängd: 210 cm
Effekt: 200 watt
Hastighetslägen: 2
Maskindisk: Nej
Tillbehör: Tre knivar inkl. ishackare
Cirkapris: 2000 kronor

Cuisinart CSB800E - Hög och tung

cuisinart2


Omdöme
Plus: Lång sladd som ger stor räckvidd. Bra grepp med välplacerade hastighetsreglage. Godkänt resultat och minimalt med stänk. Högt kvalitetsintryck.
Minus: Modellen blir hög när mixerfot och motorenhet sitter ihop vilket ger en obekväm arbetsställning. Den är dessutom tung. Gnisslande ljud när motorenheten slås av. Endast bägaren klarar maskindisk. Högt pris med tanke på vad maskinen presenterar.

Specifikation
betygHöjd: 44 cm
Vikt: 1100 gram
Sladdlängd: 152 cm
Effekt: 700 watt
Hastighetslägen: Steglöst + turbo
Maskindisk: Nej
Tillbehör: Graderad stålbägare 1 liter.
Cirkapris: 1300 kronor