Sök
Test - 3 lågenergilampor från Osram

Test - 3 lågenergilampor från Osram

Vitt, varmt eller komfort från Osram

2010-07-07

Ett motstånd till att byta ut sina glödlampor till nya lågenergilampor är för många att läslampan mister sitt mjuka varma ljus och istället får ett kallt vitt sken. Tillverkaren Osram har modeller som ska ge både varmt och behagligt ljus. Smartson testar skillnaderna.

Modell Betyg Pris Kommentar
Osram Dulux value 18 45 Snabb tändning
Osram Duluxstar mini twist 16 69 Kompakt format
Osram Duluxstar 14 40 Lågt pris

Inledning

Energiminskning
Det är under kommande år som glödlamporna i klart glas kommer att försvinna för gott. I höst är det 75 watt som försvinner för att följas av 60 watts under hösten 2011 och resterande ned till 15 watt året därefter. En lågenergilampa spar 70-80% energi samtidigt som den håller upp till tio gånger så länge. I Sverige beräknas förbudet mot glödlampor att spara tio procent av den el som används i hushållen. Det är en minskning med två terawattimmar per år, vilket motsvarar användningen i cirka 80 000 elvärmda villor under ett år (www.energimyndigheten.se).

Snurrad eller vikt

Det var enklare förr att välja glödlampa då det bara behövdes rätt sockel samt watt med klar eller matt yta. Nu finns det alltmer att välja mellan. Halogenglödlampor har ett klart glas och reducerar energiförbrukningen med 30%. LED-lampor förväntas bli populärt i framtiden men är än så länge ett relativt dyrt alternativ. Det som i dagligt tal räknas som lågenergilampor har ett tunt lysrör som är snurrat i flera varv eller vikt för att bli kompakt. Längden på rören är i relation till ljusstyrkan. Om lampan är synlig eller du vill dämpa intensiteten i ljuset kan du välja en modell med ytterhölje. På förpackningen står vad ”ny” watt motsvarar hos gammal glödlampa, generellt är det relationen 1:4 där 9 watt motsvarar glödtrådens 40 watt.

Olika varmt ljus

Osram har tre modeller som enligt specifikationen skall ge olika nyanser av ljus:
Osram Duluxstar är en standardmodell som med finstilt beskrivs som warm white. Osram Dulux Value marknadsförs speciellt på förpackningen som warm white och Osram Duluxstar Mini Twist har en orange symbol för warm comfort light på förpackningen.

Med dessa markeringar på förpackningen kan man som konsument tro att skillnaderna är stora mellan modellerna. Visst är det skillnad, men inte så stor som förväntat när lamporna tänds bredvid varandra. Skillnaden i priset är däremot stor mellan den billigaste och dyraste modellen. Vill man få det varmaste ljuset måste man betala 75% mer. Som viss tröst har den dyraste lampan även längst livslängd.

Hur viktigt det är att få varmast ljus är högst personligt. I vilken armatur lampan skall monteras avgör mycket. För en mysbelysning med lampskärm som är vit eller frostad kan det vara idé att prova om en varm comfort light upplevs behagligare än standardmodellerna. Skall däremot belysningen finnas i badrum eller garderober är det viktigare att hitta en modell som är snabb i uppstarten, hellre än att den skall ge varmt ljus. Under respektive modell kan du läsa testresultaten.

Så gjorde vi

Smartsons Stefan Höglund har testat tre modeller av lågenergilampor utan hölje från tillverkaren Osram. Vi har bedömt ljusflöde, ljusegenskaper, uppstartstid, design och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. Vi kommer under hösten att presentera ett större jämförande test på temat lågenergilampor.

 Osram Dulux value- Snabb tändning
Osram_Dulux_Value
 Omdöme: Modellen Dulux value har en extra beteckning på förpackningen som anger att ljuset är warm white, alltså en aning mer varm i tonen. Det märks skillnad om än ganska liten för blotta ögat om man jämför med standardmodeller. Tändningen sker direkt. Priset är relativt högt för livslängden på 6000 timmar, men kan säkert delvis motiveras av den mjukare färgtemperaturen.

Specifikation:betyg

Ljsustyrka: 8 watt, motsvarande 40 watt glödtråd
Ljusflöde: 400 lumen
Färgtemperatur: 2700 kelvin
Brinntid: 6000 timmar.
Cirkapris: 45 kronor

 Osram Duluxstar mini twist- Kompakt format 
Osram_duluxstar_mini_twist
 Omdöme: Mini twist anges av tillverkaren ha egenskapen warm comfort light som ger mjukare belysning då färgtemperaturen inte är lika kall i jämförelse med en standardmodell av lågenergilampa. Detta syns med blotta ögat och under vit skärm kan denna modell göra ljuset mer behagligt och mjukt. Lampan har en fördröjning om än kort i tändningsögonblicket. Det kompakta formatet gör den flexibel mot olika typer av armatur. Ett behagligt ljus till dyraste peng.

Specifikation:betyg
Ljusstyrka: 8 watt, motsvarande 40 watt glödtråd
Ljusflöde: 470 lumen
Fägtemperatur: 2500 kelvin
Brinntid: 8000 timmar
Cirkapris: 69 kronor

 Osram Duluxstar - Lågt pris
osram_duluxstar_8w
 Omdöme: Denna modell som heter Duluxstar har lägst pris bland alternativen från Osram. Det avspeglas i ljusegenskaperna där färgtemperaturen inte upplevs lika mjuk och varm samt att den behöver lång tid både i tändning och att nå full ljusstyrka. I jämförelse med modeller från andra tillverkare är denna lampa dyr och inte lika övertygande i ljusegenskaper och livslängd.

Specifikation:betyg
Ljusstyrka:
8 watt, motsvarande 40 watt glödtråd
Ljusflöde: 400 lumen
Färgtemperatur: ingen uppgift
Brinntid: 6000 timmar
Cirkapris: 40 kronor