Sök
Test - 3 kaffekvarnar med knivblad

Test - 3 kaffekvarnar med knivblad

Färskt kaffe i koppen

2011-10-14

Finns det någonting bättre än en färsk kopp kaffe i arla morgonstund. Med en egen kaffekvarn kan du snabbt mala bönorna själv. Smartson testar tre modeller med knivblad under 400 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Moulinex The Original Grinder 18/25 400 Bäst i test
Tefal Simply Invent 16/25 270 Två funktioner
Jula Menuette (802002) 11/25 150 Billigast

Inledning

Knivbladett billigare alternativ
Det finns två typer av malfunktioner på en kaffekvarn, knivblad och malskivor. De med knivar är ofta lite enklare och billigare än de med malskivor. Nackdelen är att det inte går att ställa in hur grovt kaffet ska malas. De roterande knivarna skär sönder bönorna vilket kan ge ett ojämnt resultat och passar därför bra för malning till kaffebryggare eller perkulatorer. Kaffet blir förvisso mer finmalet om du har kvarnen igång längre men det värmer samtidigt upp kaffebönorna vilket kan påverka aromen. Till vissa kvarnar med knivar medföljer ett extra knivblad för att mala exempelvis nötter eller kryddor. Läs även vårt test av 8 kaffekvarnar med malskivor.

Så gjorde vi

Smartson har testat 3 kaffekvarnar med knivblad. Måtten är angivna i bxdxh millimeter om inget annat anges. Betygskriterierna är kapacitet, kvalitet, funktion, design och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Moulinex The Original - Bäst i test

stege bäst i test
moulinex-grinder

Omdöme
The Original grinder är en enkel kaffekvarn med knivblad. Den har en matt röd finish och tar liten plats i köksskåpet. Den praktiska konstruktionen gör att du snabbt förstår hur delarna ska sitta ihop. Locket fungerar som på- och av knapp och genom att trycka ner den mals bönorna. Det finns bara ett läge på maskinen men kaffet blir tillräckligt finmalet med den rekommenderade malningstiden. Modellen ger ett bra kvalitetsintryck men det blir en del kaffespill när locket skruvas av behållaren. Minus för att den är något högljudd och för att gummitassar och sladdförvaring saknas. Löstagbar behållare underlättar vid rengöring men knivbladet går inte att ta loss. En prisvärd kaffekvarn i litet format.

Plus:
Tar liten plats. Användarvänlig. Pris.
Minus: Begränsad kapacitet. Sladdförvaring saknas. Glider iväg.

Specifikationbetyg
Typ: Knivblad
Vikt: 0,9 kg
Mått:( ØxH) 110x185 mm
Effekt: 180 w
Sladdlängd: 101 cm
Cirkapris: 400 kr
Cirkapris: 400 kronor

Tefal Simply Invent - Två funktioner

Tefal-Simply-invent

Omdöme
Tefals kaffekvarn levereras med två olika knivblad som maler kaffebönor, kryddor och nötter. I botten på maskinen sitter en praktisk förvaringslåda där den kniv du inte använder förvaras. Kvarnen låter en del i början av malningsprocessen men ljudet avtar ju mer bönorna mals. Om du nyttjar maxkapacitet och maler bönorna på den rekommenderade tiden blir resultatet rätt grovt. Men halveras mängden bönor får du ett mer finmalet kaffe som är godkänt för en kopp espresso. Knivbladet plockas lätt bort och gör rengöringen enkel. Minus för att sladdförvaring samt gummitassar saknas och för att behållaren saknar markering för maxmängd. Smidig kaffekvarn med fler användningsområden.

Plus: Fler funktioner. Lätt att rengöra. Godkänt resultat.
Minus: Saknar sladdförvaring. Glider iväg. Låter högt.

Specifikation
Typ: Knivblad betyg
Vikt: 0,75 kg
Mått: (ØxH) 110x200 mm
Effekt: 180 w
Sladdlängd: 89 cm
Cirkapris: 270 kr
Cirkapris: 270 kronor

Jula Menuette (802002) - Billigast

3.-Jula-Menuette-802002.jpg

Omdöme
En liten och smidig kaffekvarn med knivblad. Plus för sladdförvaring men maskinen glider lätt iväg på underlaget då gummitassar saknas. Även markering för maxmängd saknas vilket gör att du själv måste mäta upp bönorna för hand. Om maxkapacitet nyttjas blir kaffet relativt grovmalet vilket passar bra om du ska koka kaffet i en perkolator. Mer finmalet resultat uppnås om mängden kaffebönor halveras till hälften av den rekommenderade maxnivån. Men kaffet blir aldrig tillräckligt fint för en kopp espresso. Julas kaffekvarn låter en del och vill du mala stora mängder bönor är denna kvarn inte att föredra. Knivbladet går inte att ta bort vilket försvårar rengöring. Inte heller locket är optimalt vid rengöring. Är du inte särskilt kräsen och bara tänker mala bönor för ett par koppar är kvarnen ett billigt alternativ.

Plus:
Litet format. Sladdförvaring. Pris.
Minus: Maler grovt. Glider. Svår att rengöra.

Specifikationbetyg
Typ: Knivblad
Vikt: 0,7 kg
Mått: (ØxH) 110x210 mm
Effekt: 150 w
Sladdlängd: 71 cm
Cirkapris: 150 kr
Cirkapris: 150 kronor