Sök
Test - 2 våffeljärn

Test - 2 våffeljärn

Belgisk lyx eller krispig tradition?

2012-03-30

Ett belgiskt våffeljärn i den mer exklusiva klassen möter ett i gjutjärn som kan användas över öppen eld. Smartson har testat och avgjort vilken som gör de bästa våfflorna.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kitchenaid Våffeljärn 100 EAC 21 3500 Härlig att använda
Skeppshult Våffeljärn 21 cm 16 880 Smeten fastnar

Inledning

Är du en av alla matnördar som gillar utmaningar eller att briljera i köket? Vi har dels testat ett manuellt våffeljärn i gjutjärn från Skeppshult samt ett belgiskt våffeljärn från Kitchenaid. Två produkter med helt olika framtoning som båda passar in i dagens utbud av matlagningsprodukter. Ett utbud anpassat för en stor, kräsen och specialinriktad konsumentgrupp.

Båda våffeljärnen ligger i en dyrare prisklass än de vanliga och frågan om de är värda sitt pris beror nog helt och hållet på hur ofta man kommer att använda dem. Ofta gör man bara våfflor någon gång per år och då kanske det inte är värt priset. Är du däremot en våffelfantast och våfflar ofta kan det passa bra med ett sådant järn.

Så gjorde vi

Vi testade ett elektriskt järn för belgiska våfflor och ett manuellt våffeljärn i gjutjärn. I det belgiska använde vi egengjord våffelsmet för belgiska våfflor och i gjutjärnsvarianten använde vi våffelmix. Båda järnen smörjdes innan gräddningen. Produkterna bedömdes efter kriterierna kvalitet, kapacitet, design, funktioner och prisvärde. Priserna är tillverkarnas cirkapriser och maxpoäng 25.

Kitchenaid Våffeljärn 100 EAC - Härlig att använda 

100eac
kitchenaid våffeljärn100

Kvalitet: En produkt som utstrålar kvalitet. Det här monsterjärnet gräddar också två stora belgiska våfflor samtidigt. Med sin moderna retrodesign samt välgjorda detaljer kommer den nog kunna glädja sin ägare med våfflor i många, många år.

Kapacitet: Vi blir inte besvikna på resultatet. Fina, höga våfflor med bra färg som också är enkla att ta loss från laggen. Gräddar, som sagt, två våfflor på samma gång vilket är ett stort plus. Högsta betyg för kapacitet är ett måste.

Design: Konstruerad så att man måste snurra på laggen när man gräddar. Ett stort handtag gör det enkelt men lite mer handkraft krävs för hanteringen i jämförelse med ett vanligt våffeljärn. Står på en ställning som gör att man inte behöver oroa sig för att bränna underlaget vilket gör att man i stort sätt kan grädda sina våfflor var som helst i köket. Modellen är tung.

Funktioner:
Här kan man ställa in en en klocka som räknar ner den tid man förprogrammerar beroende på hur länge man vill grädda våfflan. När den räknat färdigt hörs en ljudsignal och lampan lyser rött. Eftersom det är enkelt att öppna järnet och titta på färgen upplevs den här funktionen något onödig. Vill man däremot inte stå vid järnet och vänta under gräddningen kan det vara smidigt.

Prisvärde: Drygt tre tusen kronor är ett högt pris för ett våffeljärn även om det presterar utmärkt. Älskar du belgiska våfflor, retrodesign och kommer använda järnet ofta kan produkten vara värd sitt pris. Annars är det bättre att köpa ett billigare järn eller helt enkelt köpa färdiga belgiska våfflor på något bra café eller restaurang när du känner suget.

Fakta
Yttermått (hxbxd): 28x25x42 cm
Vikt: 9,4 kg
Effekt: 1400 W
Sladdlängd: 94 cm
Våffelstorlek: 18,5 cm
Cirkapris: 3500 kronor

Skeppshult Våffeljärn 21 cm - Smeten fastnar

gjutjärn

 

skeppshult21cm

Kvalitet: Det här är en produkt som inger respekt. Genom sitt gedigna gjutjärnsmaterial och enkla utformning ger den ett intryck som skapar förväntningar. Det här våffeljärnet skulle kunna hålla i hundra år om det tas omhand på rätt sätt.

Kapacitet: Tyvärr ligger inte kapaciteten på samma nivå som kvaliteten. Vid våra testgräddningar fastnar samtliga våfflor i laggen. Trots både smör i smeten och alltmer smör i själva järnet under gräddningen lyckas vi inte producera en enda hel våffla. De färdiggräddade bitarna vi får loss smakar dock mycket bättre än de som gräddas i vanligt järn. En person med stor vana av matlagning i gjutjärnsprodukter eller ett järn som använts länge kan troligen göra sagolika våfflor. Det lyckades vi dock inte med under testet.

Design: Klassisk våffeldesign på laggen. Ett långt handtag gör det enkelt att hantera produkten trots att våffejärnet blir varmt, i alla fall när modellen används på spishäll. Gräddar man över öppen eld finns eventuell risk att handtaget inte är lika funktionellt.

Funktioner: Eftersom det är ett manuellt gjutjärnsvåffeljärn finns inga extra funktioner. Dock fungerar det att använda på alla värmekällor som öppen eld, grillen eller induktionshäll.

Prisvärde: Känner du att du kan hantera gjutjärnsprodukter bra och har lite tålamod att misslyckas några gånger är det här ett järn som troligen är värt sitt pris. Det är trots allt en smal produkt. Vill du grädda våfflor så enkelt som möjligt ska du hellre lägga pengarna på ett elektriskt järn med non-stick lagg.

Fakta
Yttermått (hxbxd): 2x21x43 cm
Vikt: 3,3 kg
Effekt: ------
Sladdlängd: -------
Våffelstorlek: 18 cm
Cirkapris: 880 kronor