Sök
Test – 13 korköppnare

Test – 13 korköppnare

Korkat eller skruvat

2009-11-03

Det kan vara lättare sagt än gjort att öppna en vinflaska, men med en bra korkskruv är det enkelt att korka upp både plast- och naturkorkar. Smartson testar 13 modeller från 20 kronor upp till 2100 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Screwpull LM-300 21 1265 Bäst i test
Pulltap’s 20 95 Bästa budgetval
Screwpull TM-200 20 400 Enkel och smidig
Brabantia Napoleon 17 150 Dold folieskärare
Boj 17 2100 Väggmonterad
Zack Rosso 16 270 Bred skruv
Zack Scipio 16 335 Tungviktare
Ikea Idealisk 15 20 Skramlig
Sveico 14 27 Klassiker
Ica 14 40 Grov skruv
Coop 12 60 Plastig
Zack Sivo 12 260 Svåranvänd
Ikea Groggy 11 20 Kyparmodell

Sammanfattning

Att öppna en flaska
I en vinupplevelse kan man inkludera momentet när man öppnar flaskan. Räcker det att lätt få upp korken eller vill du med egen finkänslighet känna hur flaskan sakta släpper korken ur sitt grepp? Bland vinintresserade diskuteras det mycket kring olika förpackningar och korktyper.

Inledning

Bäst i test
Testvinnare blir LM-300 från Screwpull, som är näst dyrast. Den har hög kvalitet, spiralen är skonsam mot korken och användningen går både enkelt och snabbt. Ett mycket bra budgetval är modellen från Pulltap’s som säljs via Systembolaget. Det är en kyparmodell med en bra utformad spiral och hävarm. Öppningen tar lite längre tid men att känna sig som en vinkypare är charmigt.

Olika typer av kork

Naturkorkar är känsliga för att smulas eller trasas sönder om korkskruven går in snett eller är för grov i spets och gänga. Om spiralen går helt igenom korken finns risk att smulor av korken faller ned i vinet. Plastkorkar smulas inte sönder men är däremot hårda, kräver mer muskelstyrka och även mer tålig korköppnare.

Pris och kvalitet

Helen Rajko som driver vinbutiken 1Cru Vin & Antique i Stockholm poängterar att de dyrare märkena på marknaden konkurrerar inte bara med kvalitet utan även med en garanti att om produkten går sönder så byts den ut mot en ny. En del tillverkare har även en kraftfullare mekanisk teknik som bättre tål plastkorkar.

Så gjorde vi

Samtliga öppnare har testats på naturkorkar av olika längd samt på plastkorkar. Modellerna har bedömts utifrån design, kvalitet, prestanda, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. Priserna är tillverkarens rekommenderade butikspris och lokala avvikelser kan förekomma.

Screwpull LM-300 - Bäst i test
betyg
Vikt: 469 gram
Räckvidd genom kork: 52 mm
Typ: Handtag trycker ned och lyfter spiralen.
Funktioner: Separat folieskärare
Omdöme: Modellen hålls stadigt kring flaskhalsen likt greppet om handtagen på en tång. Den är gedigen i konstruktionen med bra passform på delarna. Spiralen som är smal, vass och teflonbelagd är mycket effektiv och skonsam mot korken. LM-300 har testets längsta räckvidd genom kork. Kommer i en trälåda tillsammans med separat folieskärare.
Cirkapris: 1265 kronor

Pulltap’s - Bästa budgetval

betygVikt: 66 gram
Räckvidd genom kork: 48 mm
Typ: Skruvas ned, hävstång i två steg för lyft.
Funktioner: Kapsylöppnare och folieskärare.
Omdöme: Denna kyparmodell finns i flera varianter från Pulltap’s. I detta enklare utförande säljs den bland annat av Systembolaget. Trots att det är en basmodell är både kvalitet och prestanda god. Spiralens udd är vass, teflonbelagd och spetsen pekar framåt vilket gör det enklare att få öppnaren att gå rakt och i mitten av korken. Hävstången i två steg gör det också enklare att dra korken rakt uppåt.
Cirkapris: 95 kronor

Screwpull TM-200 - Enkel och smidig

betygVikt: 83 gram
Räckvidd genom kork: 44 mm
Typ: Skruvrörelse för lyft.
Funktioner: Separat folieskärare.
Omdöme: TM-200 har en gummerad yta både på flaskomslutare och vred som ger skönt och stadigt grepp. Spiralen glappar något och det kan vara svårt att få precision i startskedet. Spiralen är mycket lång men det är endast de yttre 44 mm som når ned i flaskan. En kula har funktionen att hålla spiralen på plats.
Cirkapris: 400 kronor

Brabantia Napoleon - Dold folieskärare

betygVikt: 198 gram
Räckvidd genom kork: 49 mm
Typ: Skruvrörelse för lyft.
Funktioner: Folieskärare.
Omdöme: Den vassa spiralen tränger lätt ned i korken. Flaskomslutaren följer med ned över flaskhalsen med vridningen vilket gör det svårt att få ett bra grepp kring flaskan. Lyftet av korken går enkelt. Plus för den inbyggda folieskäraren. Dock kräver den övning för att få ett snyggt snitt. Kombinationen av plast och metall i konstruktionen fungerar utan problem.
Cirkapris: 150 kronor

Boj - Väggmonterad

betygVikt: 2,5 kg
Räckvidd genom kork: 50 mm
Typ: Handtag trycker ned och lyfter skruven.
Funktioner: Inga övriga funktioner.
Omdöme: Detta är en väggmonterad modell från Boj som kräver ordentlig fastsättning i väggen för att stå emot den kraft som sker i öppningsrörelsen. Genom att placera vinflaskan i en fjäderbelastad klyka ligger den stadigt och på rätt plats. En bra detalj är tre lägen för hur långt skruven skall tränga in i korken. Den kraftiga skruven gör att det krävs styrka att pressa den genom korken och till viss del kan den även trycka ned korken innan den får fäste. Modellen är dyrast i testet.
Cirkapris: 2100 kronor

Zack Rosso - Bred skruv

betygVikt: 364 gram
Räckvidd genom kork: 38 mm
Typ: Skruvrörelse för lyft.
Funktioner: Inga övriga funktioner.
Omdöme: Rosso är helt i metall och har en tyngd som kan uppfattas antingen som gedigen eller som överdriven, en smaksak alltså. Den teflonbelagda skruven borrar lätt ned i korken trots sin tjocklek och får bra stöd från flaskomslutaren. Att skruva går lätt och konstruktionen med vändningen till lyft fungerar bra. En stadig modell som med fördel kan stå framme.
Cirkapris: 270 kronor

Zack Scipio - Tungviktare

Vikt: 570 gram
Räckvidd genom kork: 39 mmbetyg
Typ: Skruvrörelse för lyft.
Funktioner: Inga övriga funktioner.
Omdöme: Denna hävarmsmodell är den tyngsta i testet vilket ger en hög kvalitetskänsla men samtidigt en svår tyngd att balansera på flaskhalsen. Hävarmarna är bra anpassade och slår inte emot skruvfunktionen i bottenläget. Den teflonbelagda skruven borrar sig tämligen lätt igenom korken. Bra passform och man får en skön känsla i de olika momenten.
Cirkapris: 335 kronor

Ikea Idealisk - Skramlig
betyg
Vikt: 153 gram
Räckvidd genom kork: 44 mm
Typ: Skruvas ned, hävarm för lyft
Funktioner: Kapsylöppnare.
Omdöme: Modellens finish i matt krom ger ett exklusivt intryck. Men när man kommer till konstruktion och prestanda förstår man att det är en lågprisprodukt. Spiralen måste komma ned en bit i korken innan flaskomslutaren når toppen av flaskan, vilket är en miss i designen. Hävarmarna och spiralen saknar passning till stommen vilket gör att den glappar och är skramlig.
Cirkapris: 20 kronor

Sveico - Klassiker
betyg
Vikt: 37 gram
Räckvidd genom kork: 45 mm
Typ: Skruvas ned, dras för lyft.
Funktioner: Inga övriga funktioner.
Omdöme: Den grova skruven riskerar att smula korken och om den skruvas i snett är det definitivt kört. Att dra ur korken kräver mycket muskelkraft och när väl korken släpper från flaskan kommer det kraftiga ploppande ljudet. Behärskar man tekniken så är detta den mest historiska och rustika öppnaren. Trähandtaget har ett behagligt grepp och de synliga träfibrerna ger ett naturnära utseende.
Cirkapris: 27 kronor

Ica - Grov skruv
betyg
Vikt: 39 gram
Räckvidd genom kork: 42 mm
Typ: Skruvas ned, dras för lyft.
Funktioner: Inga övriga funktioner.
Omdöme: Icas modell är mycket lik Sveicos. Trähandtaget är mer rakt samt lackad i svart färg. Skruven är än grövre och riskerar att söndra korken avsevärt. Den får samma betyg som Sveico och den lilla skillnaden i pris och designen är en smaksak för köparen att ta ställning till.
Cirkapris: 40 kronor

Coop - Plastigbetyg

Vikt: 210 gram
Räckvidd genom kork: 33 mm
Typ: Skruvas ned, hävarm för lyft.
Funktioner: Inga övriga funktioner.
Omdöme: Coops modell är inte anpassad för längre korkar. Det positiva med designen är att flaskomslutaren är perfekt anpassad till flaskhalsen och ger ett stadigt grepp vid användning. I övrigt känns modellen både billig och plastig och de delar som är i metall upplevs skramliga och saknar genomtänkt passform.
Cirkapris: 60 kronor

Zack Sivo - Svåranvändbetyg

Vikt: 257 gram
Räckvidd genom kork: 39 mm
Typ: Skruvrörelse för lyft.
Funktioner: Inga övriga funktioner.
Omdöme: Modellen från Zack skall automatiskt lyfta korken när man nått bottenläget med skruven. Dock händer det att den fortsätter borra sig igenom korken under lyftet vilket trasar sönder korken helt. En kraftig brist som gör öppnaren svåranvänd. Samma teknik fungerar felfritt i deras andra modell Rosso som vi också testat.
Cirkapris: 260 kronor

Ikea Groggy - Kyparmodell

Vikt: 68 gram
betygRäckvidd genom kork: 42 mm
Typ: Skruvas ned, hävstång i ett steg för lyft.
Funktioner: Folieskärare och kapsylöppnare.
Omdöme: Groggy är en billig variant av en kyparmodell. Både folieskäraren och spiralen är tröga att fälla fram. Den är svår att använda då hävstången för lyftet bara har ett steg vilket ökar risken för att korken dras upp snett och förstörs. Ett råd är att hellre köpa en mer lättanvänd kyparmodell som har lyft i två steg.
Cirkapris: 20 kronor