Sök
Test - 13 hushållsvågar

Test - 13 hushållsvågar

När precision är av största vikt

2012-02-01

En bra köksvåg underlättar vid matlagning och bakning som kräver exakta mått. Vi uppdaterar vårt tidigare test av digitala köksvågar och testar totalt 13 modeller i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
EKS Zade 8260 ST 22/25 350 Bäst i test
Beurer KS38 22/25 450 Lättanvänd
Centurion KG-200 21/25 170 Bästa budgetval
Capere 34-2002 (10 kg) 20/25 200 Lättviktare
Bugatti Uma 19/25 1000 Italiensk design
OBH Nordica Steel pro scale 9804 19/25 400 Ultrasmal
Wilfa KW-4 18/25 300 Tilltalande enkel
Russel Hobb RH214002 18/25 400 Stilren
Capere 34-7100 (5 kg) 18/25 290 Skål medföljer
Princess New classic kitchen scale 2954 17/25 900 Tar plats
Beurer KS49 16/25 500 Annorlunda
Tefal Optiss BC5002V0 15/25 400 Färggrann
Jenkinsbird EM2862 14/25 280 Svag mätfunktion

Inledning

De digitala köksvågarna följer den slimmade, minimalistiska stilen som får plats i den minsta vrå. Undantag finns som den italienska designvågen från Bugatti, den kromade vågen från Princess och vågen från Capere med skål som klarar 5 kilo. En bra våg ska stå stadigt, ha en lättläst display, ha enkla knappar och givetvis en batterilucka som håller tätt. Samtliga modeller i testet får godkänt men vissa är lite vassare än andra.

Så gick det
EKS Zade 8260 St är bäst i test tack vare exakt mätfunktion, hög användarvänlighet samt bra pris. Tätt efter placerar sig Beurer KS38 på samma poäng men hamnar på andra plats på grund av färre måttenheter. Bästa budgetval är Centurion KG-200 för exakt mätfunktion till bra pris. Modellerna som sticker ut är Bugatti Uma som har en stor löstagbar skål på fot och Princess som till det yttre påminner om en smörgåsgrill. Även den har en löstagbar skål. Sist i testet placerar sig Jenkinsbird EM2862 med bland annat störst viktdifferens på 5 gram.

Så gjorde vi

Detta är en uppdatering av vårt tidigare test av digitala köksvågar med tareringsfunktion. Vi har främst testat mätfunktionen men även hur lätt det är att komma igång och använda samt rengöra produkten. Mätningarna har konsekvent gjorts i gram. Variationer i viktresultatet på 1 gram har accepterats. Testerna har utförts av Julieta Spoerer och Susan Dymling.  Betygskategorierna är kapacitet, kvalitet, funktion, design och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

EKS Zade 8260 ST - Bäst i test

   
EKS-Zade-8260-ST

Omdöme
En slimmad våg med matt finish. Batteriluckan är gedigen och lättöppnad. Vågen är lätt att förstå sig på med endast två knappar. Byten mellan måttenheterna sker smidigt men den nollställer inte med detsamma utan det tar någon sekund. Displayen är stor och tydligt. Mätfunktionen klarar flera viktenheter och mäter även i milliliter vilket är ett plus. Exakta mått med endast 1 grams differens. Modellen är lätt att torka av, dock finns en glipa mellan knapparna där rester kan hamna. De fyra små gummitassarna håller inte maskinen på plats. En mycket prisvärd våg som inte tar plats i köket.

Specifikationbetyg
Vikt: 460 g
Bredd: 160 mm
Djup: 230 mm
Höjd: 10 mm
Viktkapacitet: 5 kg
Måttenheter: g, floz, ml, lboz
Batterityp: Litium
Viktdifferens: 1 g
Cirkapris: 350 kronor

Beurer KS38 - Lättanvänd
Beurer-KS38_1

Omdöme
En enkel köksvåg med få funktioner som överraskar när du går på djupet. Den medföljande bruksanvisningen är utförlig men behövs inte för komma igång. Den lätt plastiga designen toppas med en rund glasskiva som räddar vad som annars kunde bli ett något tråkigt utseende. Mätfunktionen är i enklaste laget och mäter endast i gram men gör detta på ett utmärkt sätt. Tareringsfunktionen får godkänt. Vågen är något svår att få ren och gummitassarna under vågen fäster inte särskilt bra men batteriluckan sluter till ordentligt. Överlag en genomgående kompetent och trevlig köksvåg som är väl värd sitt pris.

Specifikationbetyg
Vikt: 380 g
Bredd: 150 mm
Djup: 200 mm
Höjd: 30 mm
Viktkapacitet: 5 kg
Måttenheter: g
Batterityp: Litium
Viktdifferens: 1 g
Cirkapris: 450 kronor

Centurion KG-200 - Bästa budgetval


Centurion-KG-200_1

Omdöme
En slimmad, svart, stilren köksvåg med en plastig undersida. Köksvågen är enkel att förstå sig på och touchknapparna fungerar utmärkt. Mätfunktionen klarar flera viktenheter och var du än ställer din mat på vågen uppvisar den endast 1 grams differens. Tyvärr hittar den inte alltid tillbaka till noll efter en vägning eller om du kommer åt sidorna av vågen. Gummitassarna gör ett bra jobb och hindrar vågen från att glida men batteriluckan är inte den bästa och sitter löst efter endast ett fåtal byten av batterier. Totalt sett mycket prisvärd.

Specifikationbetyg
Vikt: 400 g
Bredd: 165 mm
Djup: 230 mm
Höjd: 20 mm
Viktkapacitet: 5 kg
Måttenheter: g, lb, oz
Batterityp: Litium
Viktdifferens: 1 g
Cirkapris: 170 kronor

Capere 34-2002 (10 kg) - Lättviktare klarar tungt last

Capere-34-2002_1

Omdöme
Avlång och stilren i designen med mätknapparna i en skjutbar dosa under vågen. Det är en enkel våg att komma igång med men on/off-knappen är dold under vågen och tar ett tag att hitta. Mätdosan har touchknappar och byter smidigt mellan måttenheter men dosan gör att vågen lätt vickar. Det är främst på köksvågens undersida som svagheterna finns, den utskjutbara mätdosan känns ömtålig och gummitassarna får för lite grepp. Däremot är batteriluckan genomtänkt och hållbar. Överlag en kompetent, prisvärd våg med en enkel tareringsfunktion för den som vill väga större mängder.

Specifikationbetyg
Vikt: 500 g
Bredd: 13 cm
Djup: 23 cm
Höjd: 2 cm
Viktkapacitet 10 kg
Måttenheter: g, oz
Batterityp: Litium
Viktdifferens: 2 g
Cirkapris: 200 kronor

Bugatti Uma - Italiensk design

Bugatti-Uma

Omdöme
En italiensk designvåg som inte skäms för sig men har ett skrymmande format. Batteriluckan är bra och diskret. Den löstagbara skålen kan även ställas på plant underlag för dosering av ingredienser och användningen är smidig. Bärvänlig konstruktion och fyra rejäla gummiskydd gör att maskinen står stadigt. Hårda knappar som låter mycket vid användning drar ner betyget, dock sker bytena mellan funktionera och enheterna smidigt och den nollställs snabbt. Displayen på foten är lätt att läsa av. Mätfunktionen uppvisar endast 1 grams differens och går snabbt att nollställa. Plus även för att vågen är utrustad med timerfunktion som avger en ljudsignal när tiden är ute. Dyrast i testet.

Specifikationbetyg
Vikt: 1130 g
Bredd: 220 mm
Djup: 220 mm
Höjd: 240 mm
Viktkapacitet: 3 kg
Måttenheter: g, lb, oz
Batterityp: AAA
Viktdifferens: 1 g
Cirkapris: 1000 kronor

OBH Nordica Steel pro scale 9804 - Ultrasmal

OBH-Nordica-Steel-pro_1

Omdöme
En sparsam köksvåg som är något högt prissatt. Design och funktion verkar ha tagits fram med minimalismen i tankarna och till viss del fungerar konceptet. Köksvågen är lätt att lära sig och de två knapparna klarar flera måttenheter och inkluderar tareringsfunktion. Vågen mäter bra och jämnt oavsett var på vågen du ställer din matvara med endast 1 grams felmarginal. Dock tar den lång tid på sig att återgå till noll efter en vägning. Vågen är lätt att göra ren men batteriluckan släpper efter några byten och gummitassarna hindrar inte vågen från att glida.

Specifikationbetyg
Vikt: 350 g
Bredd: 140 mm
Djup: 240 mm
Höjd: 13 mm
Viktkapacitet: 5 kg
Måttenheter: g, fl.oz, lb:oz, ml
Batterityp: Litium
Viktdifferens: 1 g
Cirkapris: 400 kronor

Wilfa KW-4 - Tilltalande enkel
Wilfa-KW-4_1
Omdöme
Ett slimmat alternativ i svart och rostfritt stål som får plats i de flesta hyllor och lådor. Den är relativt enkel att lära sig, vilket är tursamt då bruksanvisningen inte är särskilt informativ. Köksvågen är lätt att göra ren men gummitassarna håller inte riktigt maskinen på plats. Vågen visar jämna resultat med endast 1 grams differens men värt att notera är att den ger högre resultat än de andra vågarna. Tareringsfunktionen är smidig men nollställning efter vägning går långsamt.

Specifikationbetyg
Vikt: 460 g
Bredd: 160 mm
Djup: 230 mm
Höjd: 15 mm
Viktkapacitet: 5 kg
Måttenheter: g, fl.oz, lb:oz, ml
Batterityp: Litium
Viktdifferens: 1 g
Cirkapris: 300 kronor

Russel Hobb RH214002 - Stilren

Russell-Hobbs-RH214002_1

Omdöme
En stilren produkt i beige som toppas av en glasplattform. Två små knappar av plast sitter under plattformen och passar inte in i den övriga designen. Dessutom saknar knapparna förklarande text eller tecken så du får testa dig fram. Du kan också använda bruksanvisningen som även innehåller trevliga små recept. Köksvågen har tareringsfunktion och klarar många viktenheter men har en differens på 2 gram och är långsam att återgå till noll efter en vägning. Den visar något lägre mätresultat än övriga testprodukter. Vågen är lätt att torka av på ovansidan men undersidan kan vara bökigare att hålla rent. Överlag är det en trevlig våg som dock kostar något mer än den smakar.

Specifikationbetyg
Vikt: 517 g
Bredd: 16 cm
Djup: 20 cm
Höjd: 3 cm
Viktkapacitet 5 kg
Måttenheter: kg, g, oz, lb:oz
Batterityp: Litium
Viktdifferens: 2 g
Cirkapris: 400 kronor

Capere 34-7100 (5 kg) - Skål medföljer

Capere-34-7100_1

Omdöme
Våg i rostfritt stål. Skål medföljer men inte batteri. Modellen är relativt enkel att komma igång med men släng inte bruksanvisningen då den kan komma att behövas. Alarm, timer och termometer är extrafunktioner där alarmet piper störande högt. Mätfunktionen är kompetent och exakt men vågen hittar inte alltid tillbaka till noll på egen hand och tareringsfunktionen är lite otydligt markerad. Gummitassarna är utmärkta men vågen kan bli svår att göra ren på grund av många vinklar och vrår. En genomgående kompetent och prisvärd köksvåg.

Specifikation betyg
Vikt: 660 g (inkl. skål)
Bredd: 190 mm
Djup: 190 mm
Höjd: 145 mm med våg
Viktkapacitet: 5 kg
Måttenheter: kg, g, oz, lb:oz
Batterityp: 9 voltsbatteri
Viktdifferens: 1 g
Cirkapris: 290 kronor

Princess New classic kitchen scale 2954 - Tar plats

Princess-New-classic-kit

Omdöme
Princess utseende påminner om en smörgåsgrill och är skrymmande. Gummitassarna håller inte maskinen på plats utan glider på underlaget. Batteriluckan baktill är diskret men rejäl. Kan kopplas till eluttag men sladd medföljer inte. Den lättavlästa displayen sitter under en lucka som enkelt fälls upp. Vågen är smidig att förstå sig på och knapparna håller hög kvalitet men att nollställa tar tid. Ingredienserna mäts antingen direkt på vågen eller i den inbyggda löstagbara skålen. Mätfunktionen är exakt med endast 1 grams felmarginal. Bra timerfunktion som ger i från sig en ljudsignal när den är klar. Minus för glipor där rester lätt kan hitta ner och som gör vågen svår att rengöra. Putsduk medföljer.

Specifikation betyg
Vikt: 1740 g
Bredd: 200 mm
Djup: 280 mm
Höjd: 100 mm
Viktkapacitet: 5 kg
Måttenheter: g, lb:oz
Batterityp: AA
Viktdifferens: 1 g
Cirkapris: 900 kronor

Beurer KS49 - Rund design
Beurer-KS49_1
Omdöme
Designmässigt sticker denna köksvåg ut där en stilren och ultrasmal grunddesign kompletteras med en rund form och glad färg. Men vågens funktioner lyckas inte helt leva upp till det första intrycket. Vågen har en tydlig och enkel tareringsfunktion men mätresultaten varierar och differensen är upp till 4 gram. Inbyggda funktioner för klockslag, temperatur och luftfuktighet är krångliga att ställa in och förstör till viss del den rena designupplevelsen. Vågen klarar flera viktenheter men det är inte optimalt att knappen för att byta viktenhet och för att stänga av och på vågen är densamma. Gummitassarna är bra, den är lätt att göra ren och batteriluckan håller hög kvalitet men överlag är resultatet inte helt tillfredsställande och den är något högt prissatt.

Specifikationbetyg
Vikt: 560 g
Bredd: 20 cm
Djup: 20 cm
Höjd:2 cm
Viktkapacitet 3 kg
Måttenheter: g, fl.oz, lb:oz, ml
Batterityp: AAA
Viktdifferens: 4 g
Cirkapris: 500 kronor

Tefal Optiss BC5002V0 - Färggrann
Tefal-Optiss-BC5002V0

Omdöme
En färgglad våg som även finns i flera färger. Slimmad och lätthanterlig modell med rejäla gummiskydd som håller maskinen på plats. Plus för upphängningsanordning. Batteriluckans konstruktion får godkänt men den saknar märkning för hur batterierna ska vara vända. Touchknapparna på glasskivan reagerar inte alltid på beröring utan det krävs ett relativt hårt knapptryck för att få respons. Glasskivan är lätt att hålla ren. Både byten mellan måttenhetererna samt nollställning av vågen tar lite tid. Mätfunktionen är något ojämn och har en viktdifferens på 3 gram.

Specifikationbetyg
Vikt: 530 g
Bredd: 175 mm
Djup: 215 mm
Höjd: 20 mm
Viktkapacitet: 5 kg
Måttenheter: gr, cl, dl
Batterityp: AAA
Viktdifferens: 3 g
Cirkapris: 400 kronor

Jenkinsbird EM2862 - Svag mätfunktion

Jenkinsbird-EM2862_1

Omdöme
Designen på denna våg är modern men det finns skåror runt om köksvågen där smuts lätt kan fastna. Den mäter i flera viktenheter och har en lättanvänd tareringsfunktion men uppvisar stor differens i mätresultaten och har med 5 gram den största differensen i testet. Modellen har en inbyggd klocka som är svår att ställa in och det hjälper inte att bruksanvisning saknas. Batteriluckan får godkänt men gummitassarna håller inte hög klass.

Specifikationbetyg
Vikt: 620 g
Bredd: 180 mm
Djup: 210 mm
Höjd: 30 mm
Viktkapacitet: 3 kg
Måttenheter: g, lb:oz
Batterityp: AAA
Viktdifferens: 5 g
Cirkapris: 280 kronor