Sök
Test - 12 elektriska citruspressar

Test - 12 elektriska citruspressar

Färskpressat – den perfekta starten på dagen

2011-04-29

Färskpressad juice är den ultimata lyxen att unna sig på morgonen. En motordriven citruspress gör arbetet lättare och roligare och med smarta lösningar för rengöring blir frukostlyckan fullständig.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bodum Bistro 19/25 700 Bäst i test
Philips HR2737 18/25 300 Bästa budgetval
Bosch MCP3500 17/25 425 Effektiv pressning
Princess Lotte Family Juicer 17/25 500 Stor kapacitet
OBH Nordica Chilli Juicer 17/25 500 Spillsäker
Cuisinart CCJ210E 16/25 750 För dig som inte gillar fruktkött
Alessi SG63 16/25 1600 Tystgående
Clas Ohlson Capere (34-3022) 15/25 350 Rymlig
Princess Piano Black Juicer 14/25 650 Liten men stabil
Tefal Elea Duo 14/25 1100 Snabbast
Clas Ohlson Coline (34-7803) 14/25 150 Minsta tillbringarvarianten
Jula Tristar 12/25 150 Minst i klassen

Inledning

Två alternativ
Det första valet man ställs inför vid inköp av en juicepress är om man vill ha en modell som pressar direkt ner i ett glas eller en som pressar ner i en tillbringare.
Båda modellerna liknar till viss del den klassiska citruspressen där frukten pressas manuellt mot en stjärnformad kon. Tillvägagångssättet i en elektrisk press är i stort sett detsamma.

En citrusfrukt delas på mitten och pressas sen mot en stjärnformad kon som pressar ut saften ur frukten. I maskinerna sitter en elektrisk motor som roterar konen automatiskt, på så sätt slipper man trycka speciellt hårt. På alla förutom en maskin aktiveras motorn när presskonen trycks ner. Den elektriska drivningen fungerar också snarlikt i en jämförelse av pressarna, motordelen sitter separat i ett skyddat hölje och kärn- och fruktköttsfilter, uppsamlingsskål och andra delar som kommer i kontakt med vätska sitter separat och kan i de flesta fall enkelt avlägsnas vid rengöring.

Ett filter i plast eller metall samlar upp överflödigt fruktkött och kärnor. Juicen hamnar sedan i en behållare eller glas. Tornmodellerna har en hällpip på behållaren som kan stängas och öppnas så att juice enkelt kan serveras. Tillbringarmodellerna filtrerar juicen till ett större kärl som passar utmärkt att ställa på frukostbordet.

Att tänka på innan köp
Storleken på pressen kan vara en viktig sak att tänka på för den som inte har stora utrymmen. Tar en produkt för mycket plats på köksbänken och vid förvaring spelar det kanske inte så stor roll hur enkel den är att använda.

Ljudnivån vid användning är något kan vara ett irritationsmoment ett tags användande. Trots att det är en viktig egenskap är det inte enkelt att kontrollera ljudnivån i butik, försök få möjlighet att kontrollera ljudet innan köp annars är risken stor för en otrevlig överraskning hemma i köket.

Andel fruktkött i juice är mer en smaksak. En del älskar känslan och smaken av en fylligare dryck och andra ser helst att juicen är len som sammet. De flesta maskinerna i testet saknar inställning för hur mycket fruktkött som ska släppas igenom. Helt fritt från fruktkött blir juicen inte så önskar man en helt ”smooth” juice får man ta fram te-silen och filtrera i efterhand. Kladd och extra disk kommer man inte undan när man pressar sin egen juice, men det är å andra sidan ett lågt pris att betala för att få starta dagen med ett glas solsken.

Tipset är att satsa på en press som är lätt att rengöra och som har kapacitet som stämmer överens med hushållets behov. Kom också ihåg att juicens kvalitet i slutändan handlar om kvaliteten på frukten som används.

Så gjorde vi

Vi pressade apelsiner och limefrukter. Därefter bedömde vi maskinernas kapacitet, filtreringsförmåga, juicekvalitet, hur smidiga de var att rengöra och prisvärdhet. Måtten anges i hxbxd och volymen som är angiven avser vad som får plats i tornet eller tillbringaren. Maxbetyg är 25.

Bodum Bistro - Bäst i test
citruspress_bäst_i_test
Bodum-Bistro
Omdöme:
Står stadigt under användning. Motordelen har en räfflad gummiyta vilket gör den bekväm att handskas med och även blöta händer får bra grepp. Pressanordningen är i plast och känns en smula bräcklig och skakig. Det effektiva filtret i metall har hål istället för räfflor. Trots att maskinen pressar ut mycket juice från frukten slinker det knappt något fruktkött med. Konen är spetsig men kommer åt ändå i sidorna på större frukter. Hällpipen är smart konstruerad i plast med handtag för manövrering till öppet och stängt läge. Händer och fingrar riskerar inte att komma i kontakt med juicen vid servering.

+ Bra och tät hällpip. Effektivt filter som ändå släpper igenom mycket juice. Bra bärmöjligheter.
- Presskonen sitter långt ner och vid användning måste man justera vinkeln på handen för att komma åt.

Specifikation:betyg
Typ: Tornmodell med hällpip.
Volym: 2 dl
Sladdlängd: 108 cm
Mått: 29x17x20 cm
Vikt: 2200 gram
Effekt: 100 watt
Cirkapris: 700 kronor

Philips HR2737 - Bästa budgetval
citruspress_bästa_budgetval
Philips-HR2737
Omdöme:
En mycket enkel men ändå genomtänkt konstruerad modell med tillbringare. Presskonen och filtret är i ett plaststycke och lätt att rengöra. Tillbringaren vrids fast i motordelen med ett klick och är enkel att sätta fast och ta loss. Behållaren påminner mer om en bakningsbunke än ett serveringskärl men är funktionell och gör jobbet. Materialet känns stryktåligt och hållbart. Filtret släpper igenom en del kärnbitar men också gott om fruktkött. Maskinen arbetar tyst och effektivt. Sladden kan lindas i en skåra runt maskinen vilket underlättar förvaring. Vi hade gärna också sett ett lock som skydd vid förvaring.

+ Bra kvalitet för pengarna. Lättarbetad och lätt att rengöra. Låg ljudnivå.
- Saknar lock till förvaring. Fästet för tillbringaren på motordelen är lite klent.

Specifikation:betyg
Typ: Tillbringarmodell
Volym: 6 dl
Sladdlängd: 121 cm
Mått: 17x16x21 cm
Vikt: 540 gram
Watt: 25 watt
Cirkapris: 300 kronor

Bosch MCP3500 - Effektiv pressning
Bosch-MCP3500
Omdöme:
En modell med motordel i botten och tillbringare ovanpå den med pressanordningen överst. Enda produkten i testet som har reglerbart filter för fruktkött. Det fungerar bra men det stängda läget släpper igenom mindre juice.
Liten och kompakt och få rörliga delar gör den enkel att rengöra. Produkten är lite svår att demontera och pressanordningen som även utgör locket kan vara svårt att få av, viss handstyrka krävs och med en full tillbringare finns risken för spill.
Tillbringaren som vrids fast i motordelen lossnar gärna under användning.

+ Liten och smidig men med stor kapacitet. Bra presskon som gör arbetet enkelt.
- Kan vara svårt att avlägsna pressanordningen. Tillbringaren lossnar från motorn.

Specifikation:betyg
Typ: Tillbringarmodell
Volym: 8,5 dl
Sladdlängd: 104 cm
Mått: 20x18x22 cm
Vikt: 840 gram
Effekt: 25 watt
Cirkapris: 425 kronor

Princess Lotte Family Juicer - Stor kapacitet
Princess Lotte
Omdöme:
Maskinen sticker ut i testet med sin design då motordelen sitter mellan pressanordningen och kärlet. Medföljer gör ett lock för tillbringaren för förvaring i kylskåp. Designen är smart men ändå lite otymplig vid demontering när motorn ska lyftas bort. Tillbringaren är praktisk och bra med stabilt handtag. Filtret släpper igenom lagom med fruktkött dessutom sitter det stora vingar på konen som effektivt samlar upp överblivet fruktkött vilket förenklar rengöringen.

+ Kompakt och liten men med stor kapacitet.
- Bökig demontering.

Specifikation:betyg
Typ: Tillbringarmodell
Volym: 13 dl
Sladdlängd: 89 cm
Mått: 24x15x19 cm
Vikt: 1020 gram
Effekt: 35 watt
Cirkapris: 500 kronor

OBH Nordica Chilli Juicer - Spillsäker
Obh-Nordica-Chilli-Juice
Omdöme:
Trots att detta är en stabil och stadig maskin tar den inte mycket plats. Hällpipen går inte att fixera i öppet läge vilket är bra eftersom det minskar risken för spill och kladd. Dock måste man vara extra försiktig när man öppnar den eftersom det rinner ut snabbt och juicen riskerar att få kontakt med fingrar vilket inte är hygieniskt. Smart sladdgömma under maskinen gör maskinen lätt att förvara. Den har en ganska hög ljudnivå och pressanordningen ger ifrån sig ett klickljud under användning. Juicekvaliteten uppskattas då det håller en lagom mängd fruktkött. För att få ut det sista ur maskinen är man tyvärr tvungen att luta hela maskinen alternativt avlägsna hela pressanordningen och hälla ur den.

+ Smidig vid förvaring. Bra juicekvalitet.
- Hög ljudnivå från motorn och pressanordningen. Krävs lutning för att få ut all juice.

Specifikation:betyg
Typ: Tornmodell med hällpip
Volym: 2 dl
Sladdlängd: 111 cm
Mått: 26x18x19 cm
Vikt: 1980 gram
Effekt: 65 watt
Cirkapris: 500 kronor

Cuisinart CCJ210E - För dig som inte gillar fruktkött
Cuisinart-CCJ210E
Omdöme:
En mycket stabil och robust tornmodell. Juicen blir väldigt len och det mesta av fruktköttet hamnar i det täta filtret som istället för räfflor består av hål. Tyvärr stannar också en del av juicen kvar i filtret vilket innebär att det inte utvinns maximalt med juice från frukten. Yttermaterialet är i metall vilket ger stilpoäng men kan vara svårt att greppa med blöta händer. Få lösa delar och det täta filtret gör maskinen väldigt lätt att rengöra. Tyvärr är ljudnivån lite väl hög vilket drar ner betyget.

+ Stabil och robust. Lätt att rengöra.
- Väsnas mycket. Mycket juice stannar kvar i filtret.

Specifikation:betyg
Typ: Tornmodell med hällpip
Volym: 2,5 dl
Sladdlängd: 63 cm
Mått: 30x17x17 cm
Vikt: 2100 gram
Effekt: 100 watt
Cirkapris: 750 kronor

Alessi SG63- Tystgående
Alessi-SG63
Omdöme:
Italienska Alessi är med sin modell klart tystast i testet. Maskinens 85 watt pressar mycket effektivt och snabbt. Även små frukter fungerar bra trots att det endast finns en storlek på presskon. Runt den äggformade kroppen sitter ett blankt metallhölje som designmässigt känns rätt men en smula otympligt när man ska lyfta maskinen. Dessutom är den ganska tung. Hällpipen är stabil utan att vara trög och svårmanövrerad. Under maskinen sitter en sladdgömma som är bra vid förvaring. För att vara en så pass stor apparat är volymen något liten, endast en deciliter vätska ryms och därför måste hällpipen vara i öppet läge om man ska pressa en apelsin för att inte riskera översvämning.

+ Mycket tyst. Bra juicekvalitet. Robust och stabil gång.
- Otymplig. Kärlet har liten volym.

Specifikation:betyg
Typ: Tornmodell med hällpip.
Volym: 1 dl
Sladdlängd: 146 cm
Mått: 28x19x22 cm
Vikt: 2640 gram
Watt: 85 watt
Cirkapris: 1600 kronor

Clas Ohlson Capere (34-3022) - Rymlig
Clas-Ohlson-Capere
Omdöme:
En ganska bred och stor tornmodell med hällpip. Trots hög vikt är maskinen lite vinglig vilket beror på en hög tyngdpunkt. Juicen pressas igenom plastfiltret bra och effektivt. Filtret släpper igenom en lagom mängd fruktkött men en liten kärnbit slinker också igenom. Tack vare två storlekar på presskon blir pressningen av mindre frukter också både smidigt och effektivt.

+ Bra kapacitet. Effektiv.
- En smula högljudd. Vinglig.

Specifikation:betyg
Typ: Tornmodell med hällpip
Volym: 4,5 dl
Sladdlängd: 123 cm
Mått: 25x20x20 cm
Vikt: 1913 gram
Watt: 85 watt
Cirkapris: 350 kronor

Princess Piano Black Juicer - Liten men stabil
Princess-Piano-Black-Juicer
Omdöme:
Liten och smidig tornmodell. En rejäl lutning gör maskinen lite framtung och vinglig. Lutningen gör dock att all juice i behållaren verkligen rinner ut. Hällpipen är inte helt pålitlig och man måste noga kontrollera att den verkligen fastnar i stängt läge, annars kan en spillolycka vara framme. Konen är spetsig vilket gör att den pressar mer uppåt än mot sidorna av frukten. Man får själv vinkla och vrida på frukten för att få ut allt på sidorna. Filtret släpper igenom en lagom dos fruktkött men tyvärr också en hel del kärnbitar.

+ Smidig men ändå stabil vid användning.
- Vinglig. Hällpipen är opålitlig.

Specifikation:betyg
Typ: Tornmodell med hällpip
Volym: 3 dl
Sladdlängd: 80 cm
Mått: 28x17x17 cm
Vikt: 1517 gram
Effekt: 35 watt
Cirkapris: 650 kronor

Tefal Elea Duo - Snabbast
Tefal-Elea-Duo
Omdöme:
En av de större och dyrare maskinerna i testet. Värt att nämna är att den även kan användas som råsaftpress. Detta gör dock att volymen juice den kan förvara är liten. Maskinen är ensam i testet om att aktiveras av en on/off-knapp placerad på sidan av maskinen. Där finns även en knapp som i två steg reglerar hastigheten på konen. Arbetar snabbast och får ut mest juice från de normalstora apelsinerna vi använder i testet. Negativt är att den väsnas en hel del och hällpipen sluter inte helt tätt i stängt läge, alltså måste ett glas stå under pipen under användning. Medföljer gör en liten rengöringsborste.

+ Snabb. Får ut mycket juice från en frukt.
- Hög ljudnivå. Instabil hällpip.

Specifikation:betyg
Typ: Tornmodell med hällpip
Volym: 1 dl
Sladdlängd: 122 cm
Mått: 30x21x21 cm
Vikt: 1956 gram
Effekt: 300 watt
Cirkapris: 1100 kronor

Clas Ohlson Coline (34-7803) - Minsta tillbringarvarianten
Coline-34-7803
Omdöme:
Liten och kompakt press med en plastig känsla. Filtret släpper igenom lagom med fruktkött men också en hel del kärnbitar. Två storlekar på presskon varav en är integrerad i filtret. Konerna är spetsiga och pressar mer uppåt än åt sidorna. Otympligt och litet handtag på tillbringaren som inte känns tillräckligt gediget. Få delar som dock är lite svåra att rengöra.

+ Smidig och billig. Stor kapacitet i förhållande till storleken.
- Plastig och ömtålig. Spetsig presskon.

Specifikation:betyg
Typ: Tillbringarmodell
Volym: 5,5 dl
Sladdlängd: 66 cm
Mått: 19x17x22 cm
Vikt: 790 gram
Effekt: 25 watt
Cirkapris: 150 kronor

Jula Tristar - Minst i klassen
Jula-Tristar
Omdöme:
Testets minsta maskin. Motorn är lite för svag vilket gör det svårt att pressa effektivt. Den vibrerar mycket och står inte still vid användning. Storleken och placeringen av presskonen gör det svårt att pressa ut det sista ur frukten. Det går inte att pressa mer än en apelsin åt gången utan att rengöra filtret. Den släpper förvisso igenom mycket fruktkött men inte mycket kärnbitar. För att få ut all juice krävs det att man lutar produkten. Storleken gör att den inte tar mycket plats på köksbänken eller i skåp vid förvaring.

+ Liten och smidig vid förvaring.
- Svag motor. Vibrerar mycket. Står inte still vid användning. Behöver lutas för att få ut all juice.

Specifikation:betyg
Typ: Tornmodell med hällpip
Volym: 1,5 dl
Sladdlängd: 96 cm
Mått: 26x16x16 cm
Vikt: 695 gram
Effekt: 20 watt
Cirkapris: 150 kronor