Sök
Test – 11 shoppingvagnar

Test – 11 shoppingvagnar

Bättre än sitt rykte

2010-07-05

Shoppingvagnen, eller Dra-maten som den kallas i folkmun har länge förknippats med pensionärer på väg till och från matbutiken. Men kanske är det dags för oss lite yngre att ta efter våra kloka seniorer? Förutom att spara rygg och axlar är shoppingvagnen ett klimatsmart alternativ till bilen, när det ska handlas lite större kvantiteter.

Modell Betyg Pris Kommentar
Royal Shopper North 23 1520 Bäst i test
Euro Shopper Jil 22 990 Lättrullad
Biggy Fashion 21 700 Prisvärd
Dramaten 20 500 Låg vikt
Scala Fee 19 830 För trappor
Cavalet 320-20 18 300 Bästa budgetval
Upptäcka 18 300 Stängbart lock
Gimi Ulysse 17 490 Kompakt ihopfälld
Gimi artnr 314432 17 250 Bra bottenplatta
CityXshopper 15 500 Stor öppning
Jula 944040 14 150 Lågt pris

Inledning

Större valfrihet
Tidigare fanns några få modeller av shoppingvagnar med relativt liten lastvolym och tråkiga färgval. Nu finns det shoppingvagnar för tyngre last med lätt och hållbar ram i aluminium, luftgummihjul med kullager och lastpåsar i fräcka färger eller i diskret svart.

Det är bra att redan i butiken provköra vagnen. Då märker du om draghandtaget är bekvämt och högt nog. Kontrollera att vagnen klarar den vikt som motsvarar ditt behov. Att åka hiss och buss ställer andra krav på hjulbredd och lyfthandtag än om vagnen bara ska promeneras med. Sist men inte minst gäller det att trivas med detaljer som dragkedja, skyddslock och remmar.

Dyrast är bäst
Det är stor skillnad i kvalitetskänsla och funktioner mellan dyra modeller och budgetalternativ. Bäst i test är Royal Shopper North med högst lastkapacitet, enkel att lasta och lättrullad med stora hjul. Dock är priset i särklass det högsta i detta test. Biggy Fashion har en praktisk lastpåse som också kan bäras separat. Cavalet för 300 kronor är ett bra budgetalternativ.

Så hittar du rätt shoppingvagn

1. Stor öppning gör det lättare lasta/tömma påsen.
2. Stora hjul klarar lättare snö och ojämna underlag.
3. Extra fickor med blixtlås för handskar och paraply.
4. Ihopfällbar ram tar mindre plats hemma.
5. Nedfällbart draghandtag förenklar lyft.

Så gjorde vi

Smartson har testat shoppingvagnarna utomhus på trottoarer och gågator vintertid, och inomhus i rulltrappor och trapphus. Produkterna bedöms i fem kriterier: design, kvalitet, funktioner, prestanda och prisvärde. Betygsskalan är: 1 uselt, 2 godkänt, 3 bra, 4 mycket bra, 5 utmärkt. Maxbetyget är 25 poäng.

Royal Shopper North - Bäst i testbetyg
Bästa-bilderBäst-i-test--2010-juli
Royal_Shopper_North
Omdöme: Testvinnaren Royal Shopper North är mycket lättrullad tack vare stora hjul och högt draghandtag. Lastutrymmet är väl tilltaget både i volym och lastvikt. Locket till lastsäcken är bra utformat för enkel hantering och att den har låsfunktion är mycket positivt. Det finns flera rymliga fickor på yttersidan. Den stadiga konstruktionen på stommen med bred hjulbas försvårar att komma igenom smala passager. Överlag en mycket bra shoppingvagn där enda önskan är ett bekvämare draghandtag.

Kapacitet: 50 kg
Mått (bredd x djup x höjd): 51x41x109 cm
Vikt: 4,1 kg
Volym: 56 liter
Funktioner: Fyra ytterfickor, en innerficka,fällbart draghandtag
Cirkapris: 1520 kronor

Euro Shopper Jil- Lättrulladbetyg
Euro_Shopper_Jil
Omdöme: Euro Shopper Jill har högst draghandtag av de testade modellerna. Den har relativt stora hjul vilket gör den lättrullad. Lastsäcken har en fyrkantig form och ett stort skyddslock som gör det enkelt att lasta i och packa ur. I en liten ytterficka på framsidan finns extra säck för det som eventuellt inte skulle rymmas i shoppingvagnen. Vikten på 2,6 kilo är mycket låg i relation till dess höga lastkapacitet vilket imponerar. Även denna modell har ett obekvämt draghandtag.

Kapacitet: 40 kg
Mått (bredd x djup x höjd): 41x44x112 cm
Vikt: 2,6 kg
Volym: 45 liter
Funktioner: Två ytterfickor, en innerficka, paraplyhållare, fällbart draghandtag, extrapåse
Cirkapris: 990 kronor

Biggy Fashion - Prisvärdbetyg
Biggy_Fashion
Omdöme: Biggy Fashion har ett chassi som inte tillåter så stor maxvikt i relation till den höga lastvolymen i liter och detta minskar flexibiliteten i lastmöjligheter. De stora hjulen med bred placering gör den lättrullad men kräver samtidigt breda passager. Lastsäcken kan bäras separat och både lock och de rymliga sidofickorna har lättskötta dragkedjor. Handtaget är obekvämt men detta påverkar endast det positiva helhetsintrycket marginellt. Modellen är prisvärd trots detta.

Kapacitet: 22 kg
Mått (bredd x djup x höjd): 47x38x107 cm
Vikt: 3,4 kg
Volym: 47 liter
Funktioner: Fyra ytterfickor, en innerficka,fällbart draghandtag
Cirkapris: 700 kronor

Dramaten - Låg viktbetyg
Dramaten
Omdöme: Designtorget säljer en relativt funktionellt avskalad modell med namnet Dramaten. Den saknar extra fickor och draghandtaget kan inte fällas ihop. Lastsäcken har fyrkantig form och öppningen är stor vilket förenklar lastning. Locket har en funktionell design där metallringen har en tyngd som håller säcken stängd utan extra dragremmar. Konstruktionens mycket låga vikt gör shoppingvagnen enkel att bäras istället för att behöva dras ofylld. Dramaten har både låg lastvolym i liter såväl som i kilo i jämförelse med de övriga modellerna i testet.

Kapacitet: 20 kg
Mått (bredd x djup x höjd): 41x29x96 cm
Vikt: 1,5 kg
Volym: 26 liter
Funktioner: -
Cirkapris: 500 kronor

Scala Fee - För trapporbetyg
Scala_Fee
Omdöme: Med tre hjul på vardera sida är Scala Fee speciellt konstruerad för enklare hantering i trappor. I praktiken är större hjul lika praktiskt som denna något komplicerade lösning med tre små. Modellen är 51 cm bred och kräver således breda passager. Lastsäcken kan bäras separat och är enkel att lasta och plocka ur. Den har en extra ytterficka som är lätt åtkomlig. Ett extra handtag på stommen underlättar lyft ombord på till exempel en buss. En bra shoppingvagn även om hjulens konstruktion är något överarbetad.

Kapacitet: 40 kg
Mått (bredd x djup x höjd): 51x42x106 cm
Vikt: 3,6 kg
Volym: 45 liter
Funktioner: En ytterficka, en innerficka, paraplyhållare, fällbart draghandtag
Cirkapris: 830 kronor

Cavalet 320-20 - Bästa budgetvalbetyg
Cavalet_320_20
Omdöme: Denna modell från Cavalet utses till bästa budgetval. Den är enkel att lasta och har ett greppvänligt draghandtag. Den har visserligen tunn bottenplatta men i övrigt är kvaliteten godkänd på lastsäcken och reflexen på locket är en bra säkerhetsdetalj. Precis som flera andra modeller har denna en paraplyhållare och flera praktiska ytterfickor inbyggd i lastsäcken. Locket är i minsta laget och täcker nätt och jämnt öppningen på lastsäcken.

Kapacitet: 20 kg
Mått (bredd x djup x höjd): 37x34x98 cm
Vikt: 1,9 kg
Volym: 60 liter
Funktioner: Tre ytterfickor, paraplyhållare
Cirkapris: 300 kronor

Upptäcka - Stängbart lockbetyg
Upptacka
Omdöme: Upptäcka från Ikea har ett bra lock som går att tillsluta med två fästen. Lastsäcken är tunn men i tillräckligt tåligt material samt med en kraftig bottenplatta. Stommen går att fälla ihop och gör shoppingvagnen mycket kompakt vid förvaring. Tillverkaren har ingen uppgift om lastvolym men den uppskattas vara likvärdig andra modeller i denna prisklass. Ett klart godkänt alternativ även om draghandtaget upplevs som obekvämt.

Kapacitet: 20 kg
Mått (bredd x djup x höjd): 41x34x98 cm
Vikt: 2,2 kg
Volym: ingen uppgift
Funktioner: En ytterficka, en innerficka
Cirkapris: 300 kronor

Gimi Ulysse - Kompakt ihopfälldbetyg
Gimi_Ulysse
Omdöme: Ulysse är utrustad med små hjul som gör den mindre lättrullad. Hjulen har dock reflexer som kan förbättra säkerheten från sidan på exempelvis övergångsställen. Modellen kan göras kompakt vid förvaring med ett enkelt handgrepp. Draghandtaget har rundad form och är i minsta laget för ett bekvämt grepp. Funktionsutbudet är begränsat till endast en extra ficka som är placerad inuti lastsäcken.

Kapacitet: 30 kg
Mått (bredd x djup x höjd): 39x33x102 cm
Vikt: 1,8 kg
Volym: 48 liter
Funktioner: En innerficka
Cirkapris: 490 kronor

Gimi artnr 314432 - Bra bottenplattabetyg
Gimi_314432
Omdöme: Clas Ohlson säljer denna modell från Gimi som utmärker sig med sin rejäla bottenplatta. Även denna shoppingvagn kan göras kompakt för smidigare förvaring. De många plastdetaljerna ger shoppingvagnen ett plastigt helhetsintryck. Det finns ett separat lyfthandtag som dock är obekvämt utformat. Skyddslocket på lastsäcken är litet och själva lastsäcken är svår att stänga med avsedd dragsko.

Kapacitet: 30 kg
Mått (bredd x djup x höjd): 39x39x102 cm
Vikt: 2,3 kg
Volym: 48 liter
Funktioner: En ytterficka, paraplyhållare
Cirkapris: 250 kronor

CityXshopper- Stor öppningbetyg
CityXshopper
Omdöme: CityXshopper finns i flera motiv där det leopardmönstrade alternativet är mest populärt enligt agenturen. Öppningen till lastsäcken är stor och gör lastning och urpackning enkel. Det finns ett handtag på botten av ramen som ger ett bra grepp för lyft. Draghandtaget är däremot obekvämt med sin kraftigt rundade form. Dessutom är den låg och olämpligt för längre personer. Det rekommenderade butikspriset på 500 kronor är högt i jämförelse med likvärdiga konkurrerande alternativ på marknaden.

Kapacitet: 20 kg
Mått (bredd x djup x höjd): 42x36x96 cm
Vikt: 2,3 kg
Volym: 40 liter
Funktioner: En ytterficka, paraplyhållare
Cirkapris: 500 kronor

Jula 944040- Lågt prisbetyg
Jula_944040
Omdöme: Detta är testets billigaste shoppingvagn och ett godkänt alternativ om än med flera svagheter. Hjulen är klena och bottenplattan tunn. Draghandtaget är lågt placerat och lastsäcken är svår att hålla stängd. Vid sidan av det låga priset som är ett plus för denna modell från Jula har den en låg vikt och kan fällas ihop och göras kompakt vid förvaring.

Kapacitet: 20 kg
Mått (bredd x djup x höjd): 36x33x95 cm
Vikt: 1,9 kg
Volym: 47 liter
Funktioner: Två ytterfickor, paraplyhållare
Cirkapris: 150 kronor