Sök
Test – 10 värmeljus

Test – 10 värmeljus

Stämningsfullt med värmeljus

2010-12-01

Mörkret består och vi håller oss gärna inomhus för att mysa med ulliga filtar och varma drycker. Ingen myskväll är dock komplett utan värmeljus. Vi testar tio populära modeller för att du ska hitta bäst ljus.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ikea 5/5 0,27 kr Bäst i test
Ica 4/5 0,87 kr Längst brinntid
Lagerhaus 4/5 0,49 kr Bra köp
Biltema 18-521 4/5 0,50 kr Bra standardljus
Åhléns 4/5 0,58 kr Bra val
Clas Ohlson 3/5 0,39 kr Kort brinntid
Coop 3/5 1,06 kr Bra brinntid
Rusta 2/5 0,40 kr Dålig kvalitet
Affari 2/5 0,78 kr Ej prisvärda
Mio 2/5 1,63 kr En besvikelse

Inledning

Värmeljusets främsta funktion är kanske inte som namnet antyder att skapa värme, utan snarare vara en mysfaktor. Priset är överlag inte speciellt högt, men det finns stora skillnader i pris per styck och uppmätt brinntid, som sammantaget gör vissa modeller till ett bättre köp. Vi har undersökt marknaden och jämfört de vanligaste värmeljusen. Hur står sig Ikea mot Ica och Rusta? Läs testet nedan för att se vilka ljus just du ska införskaffa när höstmörkret tränger sig på. Tänk på att aldrig lämna några ljus obevakade.

Skillnad på ljus och ljus

Ljusmassan i ett värmeljus kan bestå av paraffin eller stearin, där det sistnämnda i regel är ett dyrare material. Koppen är ofta gjord av aluminium men kan även vara av plast. Mio är den enda deltagaren i detta test som har en plastkopp. Det kan bli en spännande effekt om transparanta värmeljuskoppar kombineras med genomskinliga glaslyktor, då det kan se ut som lågan svävar i luften. Veken är oftast av bomull medan vekeshållaren i de flesta fall är av stål. Värmeljus med sämre kvalitet har en större risk för övertändning, vilket innebär att själva ljusmassan fattar eld. Troligen beror detta på att ljusmassan är av sämre kvalitet, oftast billigare paraffin. I testet var det ingen modell som övertändes.

Så gjorde vi

Vi har tänt och övervakat sex ljus av varje tillverkare. Brinntiden är noterad och medelvärdet uträknat för varje modell. Vi har också räknat ut pris per brinntimme och ljus. I betyget har hänsyn tagits till både lågans och den generella kvaliteten på ljuset. Priset per brinntimme har dock vägt tyngst. Maxbetyg är 5 poäng.

Ikea - Bäst i test
varmeljus_bast_i_test
Ikea_varmeljus
Omdöme: Ikeas värmeljus Glimma erbjuder inte längst brinntid i testet, men klockar ändå in på längre tid än de utlovade fyra timmar som uppges. Kvaliteten är mycket god och alla exemplar i förpackningen håller jämn kvalitet i form och funktion. Med sina 6 öre per brinntimme är detta testets bästa köp i förhållande till pris.

Specifikation:
Antal i förpackningen: 100 stycken
Kostnad per brinntimme: 6 öre
Utlovad brinntid: 4 timmar
Uppmätt brinntid: 4 timmar 23 minuter
Cirkapris per ljus: 27 öre

Ica - Längst brinntid
Ica_varmeljus
Omdöme: Testets långkörare säljs i en förpackning med 40 valstöpta ljus. Ljuset levererar en imponerande brinntid på nästan sex och en halv timme. Det är alltid positivt när produkten överträffar den utlovade brinntiden på förpackningen. Ikea vinner dock på bättre prisvärde och bättre och jämnare kvalitet per ljus.

Specifikation:
Antal i förpackningen: 40 stycken
Kostnad per brinntimme: 13 öre
Utlovad brinntid: 6 timmar
Uppmätt brinntid: 6 timmar 28 minuter
Cirkapris per ljus: 87 öre

Lagerhaus - Bra köp
Lagerhaus_varmeljus
Omdöme: Prisvärda ljus från Lagerhaus med bra brinntid och en jämn diameter på 38 mm. Förpackningen är lätt att öppna och deklarationsförteckningen är tydlig. Brinntiden klarar utlovat resultat med marginal. Ett bra köp utan några direkta svagheter.

Specifikation:
Antal i förpackningen: 100 stycken
Kostnad per brinntimme: 10 öre
Utlovad brinntid: 4 timmar
Uppmätt brinntid: 4 timmar 55 minuter
Cirkapris per ljus: 49 öre

Biltema 18-521 - Bra standardljus
Biltema_varmeljus
Omdöme: Precis som övriga stora kedjor har Biltema ett eget värmeljus i kollektionen. Vårt test visar att förpackning med 50 ljus erbjuder bra brinntid till ett lukrativt pris. Den totala upplevelsen är att det är ett standardljus som inte förvånar eller imponerar, men fyller sitt syfte väl.

Specifikation:
Antal i förpackningen: 50 stycken
Kostnad per brinntimme: 11 öre
Utlovad brinntid: 4 timmar
Uppmätt brinntid: 4,34 timmar
Cirkapris per ljus: 50 öre

Åhléns - Bra val
Ahlens_varmeljus
Omdöme: Tillhör du gruppen som är trött på sladdriga påsar med värmeljus i skåpet? Då kan Åhléns värmeljus vara ett alternativ. Produkten levereras i en praktisk ask och rekommenderas till dig som värdesätter funktionell förvaring och bra brinntid. Klart godkänt pris.

Specifikation:
Antal i förpackningen: 50 stycken
Kostnad per brinntimme: 12 öre
Utlovad brinntid: 4-5 timmar
Uppmätt brinntid: 4 timmar 54 minuter
Cirkapris per ljus: 58 öre

Clas Ohlson - Kort brinntid
Clas Ohlson_varmeljus
Omdöme: På Clas Ohlson finner du dessa prisvärda ljus som faller på att brinntiden inte når ända fram. Förpackningen är tilltagen med 100 stycken ljus. Vekens stadga är godkänd. Det finns helt klart bättre alternativ, även om ljusen är prisvärda.

Specifikation:
Antal i förpackningen: 100 stycken
Kostnad per brinntimme: 10 öre
Utlovad brinntid: 4 timmar
Uppmätt brinntid: 3 timmar 53 minuter
Cirkapris per ljus: 39 öre

Coop - Bra brinntid
Coop_varmeljus
Omdöme: På Coops säljs värmeljusen från Ideas daily. Vi imponeras av ljusens ihärdiga brinntid och de ger ett varmt och smakfullt sken hela kvällen. Nästan i klass med ljusen från Ica. Tyvärr dras betyget ner av det höga priset. I jämförelse med Ikea är Coops alternativ 12 öre dyrare per ljus och timme.

Specifikation:
Antal i förpackningen: 30 stycken
Kostnad per brinntimme: 17 öre
Utlovad brinntid: 6 timmar
Uppmätt brinntid: 6 timmar 21 minuter
Cirkapris per ljus: 1 krona 6 öre

Rusta - Dålig kvalitet
Rusta_varmeljus
Omdöme: Att ljusen har en bra uppmätt brinntid spelar inte så stor roll, med tanke på att lågan efter ungefär tre timmar brinner dåligt innan den sakta slocknar helt. Den faktiska användbara brinntiden blir med andra ord långt under utlovat.

Specifikation:
Antal i förpackningen: 25 stycken
Kostnad per brinntimme: 9 öre
Utlovad brinntid: 4 timmar
Uppmätt brinntid: 4 timmar 26 minuter
Cirkapris per ljus: 40 öre

Affari - Ej prisvärda
Affari_varmeljus
Omdöme: Förhållandevis dyr stämningsprodukt om man ser till kostnad per brinntid. Brinntiden är dessutom en timme kortare än de utlovade sex timmarna. Ljusen har en diameter på 38 mm. Endast ljusen från Coop och Mio är dyrare per brinntimme.

Specifikation:
Antal i förpackningen: 50 stycken
Kostnad per brinntimme: 16 öre
Utlovad brinntid: 6 timmar
Uppmätt brinntid: 5 timmar
Cirkapris per ljus: 78 öre

Mio - En besvikelse
Mio_varmeljus
Omdöme: Exklusiva handupphällda värmeljus i en snygg plastkopp. Brinntiden är dock sämst av alla deltagare, trots ett pris på nästan två kronor per ljus. Flera exemplar slocknar omgående på grund av bristfällig kvalitet. Rekommenderas ej.

Specifikation:
Antal i förpackningen: 30 stycken
Kostnad per brinntimme: 45 öre
Utlovad brinntid: 4 timmar
Uppmätt brinntid: 3 timmar 36 minuter
Cirkapris per ljus: 1 krona 63 öre