Sök
Test - 10 små dammsugare

Test - 10 små dammsugare

Spar på slantarna, inte på dammet

2011-01-03

Går det att få en kompakt dammsugare med hög prestanda utan att det kostar skjortan? Smartson har testat 10 mindre dammsugare i prisklassen 300-1200 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips FC8136 23/25 1200 Bäst i test
Menuett 2-i-1 800-153 21/25 600 Bästa budgetval
Hitachi HCVDN20ME 17/25 990 Liten och effektiv
Fasett 9015-1142 16/25 600 Helt i svart
Coline 34-4032 14/25 500 Utan finesser
Skantic Vac-100 13/25 400 Hög ljudnivå
Logik LVC1600BME 11/25 500 Liten påse
Voltage 3501059 11/25 400 Låg maxeffekt
Coline 34-6046 11/25 900 Svårhanterlig
Centrum V-1 135687 10/25 300 Oergonomisk

Inledning

Vårt test visar att ett högt pris inte nödvändigtvis betyder hög kvalitet. Däremot kan storleken ha viss betydelse. De mest kompakta testmodellerna kan placeras i de minsta av skrubbar, men saknar det lilla extra vad gäller prestanda och kvalitet.

Motoreffekt och praktiska byten
För majoriteten av testmodeller kan motoreffekten regleras för att passa olika underlag och spara energi. För att bibehålla dammsugarens prestanda bör du byta påse innan den är full, samtliga modeller i testet har indikator som visar när det är dags. Påsbytet förenklas ytterligare om smarta lösningar finns, som att hela fästet kan tas ur för enkel montering eller om påsen kan förslutas innan urtagning. På en av testdeltagarna kan du dessutom välja att använda den traditionella papperspåsen eller en medföljande dammkassett av plast som visade sig vara föredömligt praktisk under testet.

Filter för ren luft
Dammsugaren har även två filter som behöver underhållas, motorfiltret samt utblåsfiltret. De flesta dammsugare har ett HEPA-utblåsfilter som är en standard för att bättre filtrera bort damm och partiklar. Hur ofta filtren behöver bytas står angivet i bruksanvisningarna, oftast är det 1-2 gånger per år. Där står även angivet om filtren är sköljbara och kan användas fler gånger.

Så gjorde vi

Dammsugarna har testats på hårt golv och mattor. Den angivna vikten är med slang och skaft. Betygskriterierna är design, kvalitet, funktioner, prestanda och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Philips FC8136 - Bäst i test
dammsugare_bäst_i_test_jan_2011
Philips FC8136
Omdöme: En dammsugare med ordentlig kapacitet, det räcker med halv effekt för ett rent resultat. Den är ergonomisk i sitt utförande med ett långt, justerbart skaft, följsamt munstycke och stora, tydliga knappar. Det är enkelt att byta påse och den behändiga påsförslutningen förhindrar spill. Sladden är lätt att dra ut men sladdvindan är något trög vid upprullning och behöver manuell hjälp. Dammsugaren kunde också vara mer följsam.

Specifikation:betyg
Motoreffekt, max: 1600 Watt
Sladdlängd: 7 meter
Vikt: 7,0 kg
Dammkapacitet: 3 Liter
HEPA-filter: Ja, sköljbart
Tillbehör: Fog- och möbelmunstycken, munstycke för hårda golv, liten borste.
Cirkapris: 1200 kronor

Menuett 2-i-1 800-153- Bästa budgetval
bästa_budgetval_vattenkokare_januari

Menuett
Omdöme: Modellen kan användas med traditionell påse eller med dammkasett. Kassetten är väldigt behändig och lyfts enkelt i och ur med handtag. Smutsen stannar i behållaren vid normal hantering. Det är även lätt att byta mellan kasett och påse. Sladdvindan är effektiv och de upphöjda knapparna är tydligt placerade. Dammsugaren är effektiv redan vid medeleffekt.

Specifikation:betyg
Motoreffekt, max: 1800 Watt
Sladdlängd: 4,9 meter
Vikt: 5,7 kg
Dammkapacitet: Ingen uppgift
HEPA-fileter: Ja
Cirkapris: 600 kronor

Hitachi HCVDN20ME - Liten och effektiv
Hitachi HVDN20ME
Omdöme: Förhållandevis smidig dammsugare med stora hjul. Utseendemässigt påminner den en hel del om Colines röda modell. Knapparna är stora och dammsugaren har ett greppvänligt bärhandtag. Det är problemfritt att byta påse, hela fästet tas ur och det är enkelt att montera ny påse. Modellen är medelbra på full effekt.

Specifikation:betyg
Motoreffekt, max: 2000 Watt
Sladdlängd: 6,15 meter
Vikt: 6,2 kg
Dammkapacitet: 2,5 Liter
HEPA-filter: Ja
Tillbehör: Fogmunstycke, munstycke för hårda golv, liten borste. Två extra påsar.
Cirkapris: 990 kronor

Fasett 9015-1142 - Helt i svart
Fasett 9015-1142
Omdöme: Dammsugaren följer bra med runt i rummet men är något instabil. Av- och påknappen är mindre tydlig jämfört med övriga modeller då den är integrerad i designen. Sladdknappen är liten men upphöjd och bra placerad. Påsens form är anpassad efter dess utrymme och det är enkelt att byta både påse och filter. Bra på både mellan- och maxeffekt men har ett tjutande ljud på max. Plus för långt skaft.

Specifikation:betyg
Motoreffekt, max: 2000 Watt
Sladdlängd: 6,0 meter
Vikt: 6,1 kg
Dammkapacitet: 2,5 Liter
HEPA-filter: Ja, sköljbart
Tillbehör: Fogmunstycke med borste, möbelmunstycke. Två extra påsar. Extra motor- och HEPA-filter.
Cirkapris: 600 kronor

Coline 34-4032- Utan finesser
Coline-34-4032
Omdöme: Hyfsat följsam modell med integrerade och stora knappar. Tyvärr är effektreglaget svåravläst. Lätthanterlig lösning för påsbyte där hela fästet lyfts ur dammsugaren, dock har kåpan en begränsad öppningsvinkel. Utformningen av munstycket är inte optimalt, smuts samlas undertill och lossnar när dammsugaren stängs av.

Specifikation:betyg
Motoreffekt, max: 1600 Watt
Sladdlängd: 5,0 meter
Vikt: 5,9 kg
Dammkapacitet: 2,5 Liter
HEPA-filter: Ja
Tillbehör: Fogmunstycke. Två extra påsar.
Cirkapris: 500 kronor

Skantic Vac-100- Hög ljudnivå
Skantic vac-100
Omdöme: Dammsugaren saknar teleskopskaft men handtaget är godkänt. Vid dammsugning rullar modellen lätt efter men den välter flera gånger. På lägsta effektläge händer nästan ingenting men på maxeffekt presterar den hyfsat, även om ljudnivån då är hög. Det lossnar också lite skräp från munstycket när det höjs från marken. Påsens fäste är urtagbart vilket förenklar hanteringen. Kåpan är dock något svåröppnad och har begränsad öppningsvinkel.

Specifikation:betyg
Motoreffekt, max: 1600 Watt
Sladdlängd: 5,0 meter
Vikt: 4,6 kg
Dammkapacitet: 1,5 liter
HEPA-filter: Nej
Tillbehör: Fogmunstycke med borste. Två extra påsar.
Cirkapris: 400 kronor

Logik LVC1600BME - Liten påse
Logik
Omdöme: Dammsugaren följer smidigt med över golvet men välter lätt om den fastnar.
Annorlunda placering av påsen med öppningen åt sidan istället för uppåt. Det gör att smutsen åker ur påsen när den tas bort. Påshanteringen försvåras ytterligare av att fästet inte kan plockas bort. Under användning drar munstycket med sig smutsen istället för att suga upp den, även på full effekt. Det tar också tid innan full effekt uppnås. Plus för effektiv sladdvinda och knappar som det inte finns något att anmärka på.

Specifikation:betyg
Motoreffekt, max: 1600 Watt
Sladdlängd: 5,0 meter
Vikt: 4,7 kg
Dammkapacitet: 1,5 Liter
HEPA-filter Nej
Tillbehör: Fogmunstycke. Två extra påsar
Cirkapris: 500 kronor

Voltage 3501059 - Låg maxeffekt
Voltage
Omdöme: I likhet med Coline 34-4032 fastnar smutsen under munstycket och lossnar när dammsugaren stängs av. Under testet fastnar även munstycket upprepade gånger i mattan och lossnar från skaftet. Det begränsade utrymmet för påse gör hanteringen av en full påse knepig. Det går heller inte att ta ur fästet. Sladdvindan är effektiv men läskig då den snärtar iväg sladden i hög fart. Detta är den enda produkten i testet som saknar effektreglering, den har heller inget teleskopskaft. Positivt är att den är liten, lätt och smidig samt följer med bra i svängarna.

Specifikation:betyg
Motoreffekt, max: 1400 Watt
Sladdlängd: 4,8 meter
Vikt: 3,8 kg
Dammkapacitet: Ingen uppgift
HEPA-filter: Nej
Tillbehör: Fogmunstycke med borste. Två extra påsar.
Cirkapris: 400 kronor

Coline 34-6046 - Svårhanterlig
Coline-34-6046
Omdöme: En besvärlig dammsugare som det tar tid att få rent med. På maxeffekt suger munstycket sig fast i underlaget , på medeleffekt blir suget istället otillräckligt. Munstycket är platt och du måste hjälpa dammsugaren genom att ”pricka in” smutsen. Det gick hål på påsen nästa direkt under testet och eftersom påsens hål är placerat framåt, faller smutsen ur vid byte. En frustrerande detalj är att effektreglaget automatiskt ställs in på miniminivå efter avstängning. Dammsugaren har dessutom hög ljudnivå. Sin vikt till trots, följer den med smidigt under städning.

Specifikation:betyg
Motoreffekt, max: 2000 Watt
Sladdlängd: 5,9 meter
Vikt: 7,8 kg
Dammkapacitet: Ingen uppgift
HEPA-filter: Ja
Tillbehör: Fog- och möbelmunstycke. Liten borste. Två extra påsar.
Cirkapris: 900 kronor

Centrum V-1 135687 - Oergonomisk
Centrum
Omdöme: Den kompakta storleken gör att den följer med bra. Tyvärr kan det alldeles för korta skaftet inte justeras i längd och handtaget är obekvämt. Dammsugaren ger ett lågt kvalitetsintryck, dels på grund det plastiga effektreglaget men också för att skaftet lätt lossnar i skarvarna. Knapparna är däremot stora och tydligt placerade. Fästet för påsen kan inte tas ur men bytet går ändå relativt smidigt tack vare att fästet kan vinklas. Är påsen full ramlar dock skräp ur när påsen lyfts upp. Effekten är dålig både på mini- och maxeffekt.

Specifikation:betyg
Motoreffekt, max: 1400 Watt
Sladdlängd: 5,0 meter
Vikt: 3,95 kg
Dammkapacitet: 1,8 liter
HEPA-filter: Nej
Tillbehör: Fogmunstycke med borste. Två extra påsar.
Cirkapris: 300 kronor