Sök
Test - 10 rivjärn

Test - 10 rivjärn

Riv järnet

2010-05-03

Laga egna rösti, gör en god coleslaw eller varför inte, baka en saftig morotskaka. Med ett bra rivjärn är det lättare att lyckas i köket.

Modell Betyg Pris Kommentar
ÖoB Rivjärnsset 31003729 23 50 Bäst i test
Åhléns Rivjärn 20 100 Utbytbara rivskivor
Åhléns Ostrivare 18 60 Fiffig förvaring
Sveico 18 20 Bästa budgetval
ICA Cook & Eat 16 30 Minijärn
Brabantia 261008 15 180 Vass
Fiskars 14 35 Plastigt
Zyliss 14 230 Högt pris
Ikea Griller 12 60 Stora rivytor
ÖoB Rivjärn 310419 10 50 Låg kvalitet

Sammanfattning

Smartson har testat 10 modeller från 20 till 230 kronor. De kan delas in i fyra sorters utförande; stående modell med handtag och många rivytor, platt modell med handtag, rivjärn med behållare och specialmodell för parmesanost. För att få bästa flexibilitet i köket kan det vara idé att äga flera rivjärn som kompletterar varandra.

Inledning

De platta rivjärnens fördelar är att det går att riva direkt över maten som topping. Den klassiska konmodellen ger ofta ett stadigt grepp för grov rivning av till exempel morötter. Modeller med uppsamlare kan både underlätta för servering och förvaring i kylskåp.

Bra köp
Det går att hitta riktigt bra modeller till lågt pris. Testets bästa modell kostar 50 kronor och kommer från Överskottsbolaget. Det är ett set om två konformade rivjärn som kompletterar varandra väl i rivmöjligheter. Den mindre modellen från Sveico är bästa budgetval för små mängder som till exempel parmesan och choklad.

Så gjorde vi

Smartson har testat varje rivjärn genom att riva morötter, gurka, ost, parmesan, ingefära och choklad. Bedömningskriterierna är design, kvalitet, kapacitet, funktioner samt prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

betygÖoB Rivjärnsset 31003729 - Mångsidig

Rivjärn 2010_bäst i test
Test - 10 rivjärn_1
De tresidiga rivjärnen är smidiga och erbjuder stor variation. Knoppen ger ett bra grepp och modellen är enkel att rotera för att nå de olika rivytorna. Gummilisten i botten ger ett effektivt stöd och är löstagbart för rengöring. Rivjärnen är vassa och som helhet mycket användarvänliga och effektiva. Mycket rivjärn för pengarna.

Typ:
2 tresidiga rivjärn (ett stort, ett litet)
Material: Rostfritt stål, svart plast
Rivsätt: Grov-, mellan-, finrivet och skivat
Vikt: 104 resp. 155 gram
Mått: 16x7,5 resp. 23,5x11,5 cm
Cirkapris: 50 kronor

Åhléns Rivjärn - Utbytbara rivskivorbetyg

Test - 10 rivjärn_2Ett effektivt rivjärn som du enkelt byter rivskiva på. Till den stora uppsamlaren finns ett praktiskt förvaringslock. Alla delar fungerar bra, skivorna sitter stadigt och du kommer lätt åt att riva. Rivytorna är vassa och vi upplever inte problem med någon av råvarorna. Rivjärnet tar upp en plats i kökslådan med flera delar att hålla reda på. Äppelhållare medföljer.

Typ: Rivjärn med utbytbara skivor och uppsamlare
Material: Rostfritt stål, vit plast
Rivsätt: Fin-, grovrivet och skivat
Vikt: 175 gram
Mått: 26x10,5x7 cm
Cirkapris: 100 kronor

Åhléns Ostrivare - Fiffig förvaringbetyg

Test - 10 rivjärn_3Ett mindre rivjärn med smidig förvaringsburk. Genom att lyfta av locket ges tillgång till rivjärnet som vilar stadigt i ett litet spår på insidan av burken. Modellen är lätt att plocka isär och rengöra och lådan står stadigt med gummilist undertill. Detta rivjärn river främst ost och hårda råvaror. Rivegenskaperna är goda men den främsta fördelen är den smarta förvaringslådan.

Typ: Rivjärn i förvaringsburk med lock
Material: Rostfritt stål, vit plast
Rivsätt: Finrivet
Vikt: 164 gram
Mått: 16x10x7,5 cm
Cirkapris: 60 kronor

Sveico - Litet och effektivtbetyg

Rivjärn 2010_bästa budgetval

Test - 10 rivjärn_4Uppsamlaren är lätthanterlig och rivskivan kan plockas av för rengöring. Rivjärnet fungerar mycket bra som ett komplement till det traditionella rivjärnet och passar utmärkt för parmesan och choklad. Användningen är dock något begränsad eftersom uppsamlaren endast rymmer 1,5 dl. Bra funktion till ett lågt pris.

Typ: Ensidigt rivjärn med uppsamlare undertill
Material: Rostfritt stål, svart plast
Rivsätt: Finrivet
Vikt: 67 gram
Mått: 15,5x7x4 cm
Cirkapris: 20 kronor

ICA Cook & Eat - Minijärnbetyg

Test - 10 rivjärn_5Ett litet och smidigt rivjärn med ett skönt grepp. Det är enkelt att riva parmesan eller choklad som topping på mat och dessert. Den lilla rivytan ger däremot ingen större variation och passar bäst till hårda råvaror. Den smidiga designen är dess styrka men också dess begränsning. Ett bra komplement till det traditionella rivjärnet. Prisvärd.

Typ: Litet handhållet rivjärn
Material: Rostfritt stål, svart plast
Rivsätt: Finrivet
Vikt: 72 gram
Mått: 26x6 cm
Cirkapris: 30 kronor

Brabantia 261008 - Vassbetyg

Test - 10 rivjärn_6Ett stort, tungt och gediget rivjärn med utmärkt kvalitetsintryck. Små gummitassar ger ett bra stöd under rivningen. Denna modell har kanske testets vassaste rivyta, men är i kortaste laget för att kunna anses som riktigt effektivt. Skivaren fungerar däremot utmärkt. Tyngden och storleken gör den mindre lätthanterlig och flexibel.

Typ: Ensidigt handhållet rivjärn
Material: Rostfritt stål
Rivsätt: Fin-, grovrivet och skivat
Vikt: 415 gram
Mått: 35,5x12 cm
Cirkapris: 180 kronor

Fiskars - Plastigtbetyg

Test - 10 rivjärn_7Detta rivjärn har en bred rivyta och fungerar bra till alla råvaror i testet. Nackdelen är att rivytan är lite kort. Plasthandtaget är rejält men inte särskilt greppvänligt. Nedtill finns en gummikant som ger ett bra stöd. Konstruktionen ger överlag en ganska plastig känsla. Ett godkänt men också lite klumpigt rivjärn.

Typ: Ensidigt handhållet rivjärn
Material: Rostfritt stål, svart plast
Rivsätt: Fin-, grovrivet och skivat
Vikt: 158 gram
Mått: 28x12 cm
Cirkapris: 35 kronor

Zyliss - Högt prisbetyg

Test - 10 rivjärn_8Snyggt men dyrt rivjärn med skönt grepp och gummitassar för bättre stöd. Det passar för att riva råvaran direkt över maten. Det är dock inte lika lätt att nå den vänstra sidan av rivjärnet om man är högerhänt (och tvärtom). Rivhålen sitter glest upptill och tätare nedtill vilket borde ge bra variation, men rivningen fungerar inte på bästa sätt.

Typ: Ensidigt handhållet rivjärn
Material: Rostfritt stål, vit plast
Rivsätt: Fin- och grovrivet
Vikt: 113 gram
Mått: 30x11 cm
Cirkapris: 230 kronor

Ikea Griller - Stora rivytorbetyg

Test - 10 rivjärn_9Stort rivjärn med stora rivytor. Rivningen är effektiv och den river även större mängder. I den avtagbara toppen finns ett litet rivjärn för finrivning. Uppsamlaren i botten rymmer inte särskilt mycket och fungerar mer som en stoppfunktion. Rivjärnet som helhet är klumpigt att hantera och den rundade botten ger inte ett fulländat stöd.

Typ: Handhållet rivjärn med uppsamlare i botten
Material: Rostfritt stål, svart plast
Rivsätt: Fin-, mellan- och grovrivet
Vikt: 293 gram
Mått: 26x12x7 cm
Cirkapris: 60 kronor

ÖoB Rivjärn 310419 - Låg kvalitetbetyg

Test - 10 rivjärn_10Med detta rivjärn är greppet varken bekvämt eller stadigt. Inte heller är skärpan särskilt bra. Konstruktionen är annars genomtänkt och liknar ett klassiskt rivjärn med stopp nedtill. Kvalitetsintrycket är lågt och rivningen fungerar inte tillfredställande. Testexemplaret hade en spricka i plasten.

Typ: Handhållet rivjärn med uppsamlare i botten
Material: Rostfritt stål, genomskinlig och svart plast
Rivsätt: Grov-, mellan- och finrivet
Vikt: 235 gram
Mått: 23,5x13 cm
Cirkapris: 50 kronor