Sök
Test - 10 pepparkvarnar

Test - 10 pepparkvarnar

Pepparkvarnen – både het och stark

2011-02-08

Förutom att fungera som ett hjälpmedel vid matlagning är pepparkvarnen ofta en estetisk detalj på middagsbordet. Smartson har testat tio pepparkvarnar – fyra batteridrivna och sex manuella.

Modell Betyg Pris Kommentar
Peugeot Elis 21/25 1100 Bäst i test
Peugeot Paris 20/25 525 Lättarbetad och stadig
Adhoc Milano 19/25 595 Funktionell form
Zassenhaus München 19/25 695 Klassisk
Gense Wine bottle 18/25 1080 Generös volym
SQ 005 16/25 315 Med gummerat grepp
Gense Manhattan 16/25 650 Lätt att rengöra
Ica Kryddkvarn 16/25 100 Prisvärd och lättöverskådlig
Alessi Anna pepper 15/25 610 Svår att fylla på
Menuett Salt-/pepparkvarn 10/25 100 Ogenomtänkt konstruktion

Inledning

Funktion och design
Det är viktigt att pepparkvarnen är enkel att fylla på. Ofta märker vi mitt i matlagningen att pepparn är slut och då ska det vara smidigt att fylla på. En annan fördel är om kvarnverket är justerbart för olika storlekar på pepparn. När det kommer till design är det önskvärt med en kvarn som är lätt att rengöra samt har en stadig botten.

Manuell eller batteridriven
I flera fall använder tillverkarna samma material i malverken på de manuella och batteridrivna modellerna, vilket inte ger någon större skillnad i slittålighet. Med en batteridriven kvarn kan du peppra och röra i grytan samtidigt, nackdelen är att de låter relativt högt. En manuell kvarn gör det lättare att kontrollera hur mycket peppar som hamnar på maten.

Så gjorde vi

Pepparkvarnarna bedömdes efter kriterierna design, kvalitet, kapacitet, funktion samt prisvärde. Vikt är angett utan batteri och peppar. Maxbetyg är 25 poäng.

Peugeot Elis- Bäst i test
pepparkvarnar_bastitestfeb2011
Peugeot-Elis
Omdöme: Peugeot Elis känns rejäl och upplevs funktionsmässigt som genomtänkt. Designen känns professionell och samtidigt enkel. Inställningen för grovlek är tydlig och det är lätt att byta läge. Kvarnen är lätt att montera isär och har en smart lösning för att batteriet ska sitta säkert. Kvalitetsintrycket är mycket högt. Kvarnen får dock ett litet minus gällande ergonomi då startknappen känns felplacerad.

Specifikation:betyg
Typ: Batteridriven
Material: Metall
Malverk: Stål
Volym: 35 gram
Höjd: 20 cm
Vikt: 482 gram
Cirkapris: 1100 kronor

Peugeot Paris- Lättarbetad och stadig
Peugeot-Paris
Omdöme: Peugeot Paris är en pepparkvarn i klassisk design. Kvarnen har sex olika grovlekar som enkelt ställs in med ett vred. Modellen känns gedigen i handen och är lättarbetad. Den står stadigt på bordet även om du hastigt ställer den ifrån dig. En nackdel som Paris delar med andra traditionella kvarnar är det snäva utrymmet för påfyllning. I övrigt lämnar Peugeot Paris ett högt kvalitetsintryck.

Specifikation:betyg
Typ: Manuell
Material: Trä
Malverk: Stål
Volym: 40 gram
Höjd: 28 cm
Vikt: 416 gram
Cirkapris: 525 kronor

Adhoc Milano - Funktionell form
Adhoc-Milano
Omdöme: Milano är lätt konisk i sin form och skön att hålla i. Den står stadigt på bordet trots sin nätta fot och led-lamporna ger ett behagligt ljus. Kvarnen är riktigt lätt att fylla på med peppar då den är trattformad upptill. Den är också lätt att ta isär och att göra ren. Modellen är automatisk och mal när den vänds upp och ner. Den börjar dock mala lite väl snabbt och det blir svårt att dosera mängden peppar. Ljudnivån upplevs också aningen hög.

Specifikation:betyg
Typ: Batteridriven
Material: Plast
Malverk: Keramiskt
Volym: 25 gram
Höjd: 19 cm
Vikt: 333 gram
Cirkapris: 595 kronor

Zassenhaus München - Klassisk
Zassenhaus-München
Omdöme: Med Zassenhaus är det lätt att välja grovlek med den steglösa inställningen. Variationen på grovlek är riktigt bra – från närmast puder till riktigt grovhackat. Pepparkvarnen är dock inte så stabil som man kan önska. Kvarnen upplevs aningen för nätt i foten och vickar därför lätt. Funktionen för påfyllning är typisk för klassiska kvarnar men kunde fungera bättre.

Specifikation:betyg
Typ: Manuell
Material: Trä
Malverk: Keramiskt
Volym: 45 gram
Höjd: 25 cm
Vikt: 271 gram
Cirkapris: 695 kronor

Gense Wine bottle - Generös volym
Gense-Wine-bottle
Omdöme: Kvarnen rymmer en stor mängd peppar, vilket bidrar till att den står väldigt stadigt. Grovleken ställs enkelt in via en skruv på toppen och resultatet är bra i alla storlekar. Den är bekväm att hålla i med bra fattning upptill och är lätt att ta isär och sätta ihop. Gense Wine har dock en stor brist, den är väldigt svår att fylla på då mynningen är alltför liten. Helhetsintrycket är trots det bra.

Specifikation:betyg
Typ: Manuell
Material: Plast
Malverk: Kolstål
Volym: 330 gram
Höjd: 37 cm
Vikt 418 gram
Cirkapris: (två-pack)
Cirkapris: 1080 kronor

SQ 005 - Med gummerat grepp
SQ-005
Omdöme: SQ kryddkvarn har en gummerad yta och en greppvänlig form. Modellen är lättanvänd och har bra öppning för påfyllning. Lätt att montera isär eller ihop och därmed också lätt att rengöra. På det stora hela ger produkten ett gott kvalitetsintryck. Kvarnens stora brist är den begränsade variationen på malningsgrad då det är mycket liten skillnad mellan de olika storlekarna. Kvarnens ljudnivå är också hög.

Specifikation:betyg
Typ: Batteridriven
Material: Plast/metall
Malverk: Keramiskt
Volym: 20 gram
Höjd: 19 cm
Vikt: 243 gram
Cirkapris: 315 kronor

Gense Manhattan - Lätt att rengöra
Gense-Manhattan
Omdöme: Med sina 39 cm är detta en rejäl pjäs som ger uttryck för att passa i professionella sammanhang. Tyvärr lämnar den steglösa inställningen mer att önska. I det grovkorniga läget är skruvfunktionen ostadig och det finkorniga läget är inte tillräckligt för att passa varierade maträtter. I övrigt är kvarnen lätt att rengöra och står stabilt.

Specifikation:betyg
Typ: Manuell
Material: Plast/metall
Malverk: Kolstål
Volym: 270 gram
Höjd: 39 cm
Vikt: 719 gram
Cirkapris: 650 kronor

Ica Kryddkvarn - Prisvärd och lättöverskådlig
ICA-Kryddkvarn
Omdöme: Ica:s kryddkvarn känns i sin helhet prisvärd. Den ligger bra i handen, har ett bra motstånd i malverket och står stadigt. Pepparn blir jämnt och fint malen. Det går inte att justera hur grovt pepparn ska malas, något som man heller kanske inte kan förvänta sig i den här prisklassen. Kvarnen är helt genomskinlig så du tydligt ser innehållet.

Specifikation:betyg
Typ: Manuell
Material: Plast
Malverk: Ingen uppgift
Volym: 100 gram
Höjd: 23 cm
Vikt: 254 gram
Cirkapris: 100 kronor

Alessi Anna pepper - Svår att fylla på
Alessi-Anna-pepper
Omdöme: Anna pepper från Alessi har ett behagligt motstånd i kvarnverket. Resultatet är en jämn och fin peppar. Kvarnen är lätt att ta isär och att sätta ihop, dessutom rymmer den en relativt stor mängd peppar. Ett minus är dock att det inte går att variera grovleken. Anna pepper är inte heller särskilt ergonomisk. Toppen som används för att vrida runt kvarnverket är svår att greppa. Påfyllningshålet är snålt tilltaget och gör det krångligt att fylla på peppar.

Specifikation:betyg
Typ: Manuell
Material:Pplast/metall
Malverk: Stål
Volym: 130 gram
Höjd: 29 cm
Vikt: 383 gram
Cirkapris: 610 kronor

Menuett Salt-/pepparkvarn- Ogenomtänkt konstruktion
Menuett-salt-pepparkvarn
Omdöme: Menuett fungerar automatiskt i upp- och nedvänt läge. Den är lätt att greppa och att fylla på men har i övrigt stora brister. Doseringen är svår att hantera då kvarnen börjar mala redan i knappt horisontellt läge. Den är svår att montera samt har en hög ljudnivå. Dessutom hamnar mycket av den färdigmalda pepparn åter i pepparfacket. Kvarnens lampa är riktad mot pepparn som ska malas istället för mot maten. Kvalitetsintrycket är underkänt.

Specifikation:betyg
Typ: Batteridriven
Material: Plast/metall
Malverk: Ingen uppgift
Volym: 25 gram
Höjd: 20 cm
Vikt: 350 gram
Cirkapris: 100 kronor