Sök
Test - 10 påslösa dammsugare

Test - 10 påslösa dammsugare

Smidigare utan påse

2012-01-17

Vilken ska det vara nu igen, vilken storlek och vad hette den? Problemet med att köpa nya dammsugarpåsar kan vara ett minne blott om man väljer en påslös dammsugare. Vi har testat 10 modeller i olika storlekar och pris.

Modell Betyg Pris Kommentar
Samsung VCC8790 23 2600 Bäst i test
Philips Ergo Fit FC9256 22 2700 Ergonomiskt handtag
Dyson DC 29 Animal 21 5000 Hög uppsugningsförmåga
Kärscher DS5600 20 3500 Tung men effektiv
Hoover TCR 4238 011 19 1300 Lättömd behållare
Waves Cyclondammsugare DC-102959.2 15 600 Bästa budgetval
Biltema Påslös dammsugare (84-068) 14 700 Enkel att tömma
Menuett (800147) 13 700 Inte så följsam
Coline Vacuum Cleaner 34-7312 13 250 Minidammsugare
Menuett V-8509 (800-103) 11 500 Krånglig tömning

Inledning

Att tömma dammsugaren direkt i soporna utan att ta omvägen via en påse minskar förstås sopberget. I takt med ökad miljömedvetenhet kan trenden med påslösa dammsugare vara här för att stanna. Det som talar för dem är att de numera även finns i de lägre prisklasserna. Nästan alla modeller är idag också utrustade med HEPA-filter för dammpartiklarna, vilket tidigare var ovanligt på just påslösa dammsugare. Ett problem som dock kvarstår är att dammpartiklar riskerar att flyga runt när man ska tömma innehållet i en soppåse. Dammsugaren från Kärcher har löst problemet med virvlande damm med ett vattenfilter som binder dammet.

Testresultat

Resultatmässigt är det inte så stor skillnad mellan påslösa och vanliga dammsugare. Skillnaden är främst utseendemässigt då det finns en behållare som enkelt ska kunna tas ut och tömmas. En viktig detalj med en påslös dammsugare är att man är noga med att rengöra filtret regelbundet så det inte täpps igen.

Alla dammsugare i testet får godkänt även om det finns skillnader i finesser och konstruktion. Generellt gäller att de med högre pris också ger ett bättre kvalitetsintryck och har högre prestanda. Två av dammsugarna har en fjärrkontroll på handtaget, en finess som visar sig i ett högre pris. Samsungs dammsugare blir testvinnare tack vare sugförmåga, enkelt handhavande och många finesser däribland autoläge som reglerar effekten efter behov. Att dammsuga kan nästan inte bli enklare. Dammsugaren från Waves blir bästa budgetval då den till ett lågt pris ger ett fullgott resultat.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har testat 10 dammsugare utan påse. Dammsugarna har utvärderats i ett användartest på trägolv och olika tjocka mattor. Vi har testat att suga upp solrosfrön, kokosflingor, mjöl med mera. Produkterna har betygsatts med avseende på funktioner, design, kvalitet, kapacitet och prisvärde. Vikten är med slang utan tillbehör. Maxbetyget är 25 poäng.

Samsung VCC8790 - Bäst i test

bästitest2012
samsung

Attraktiv och modern design. Har fjärrkontroll på handtaget så man slipper böja sig. På samma plats finns även plus och minus-knapp där man kan ändra till önskad effekt. Det finns även ett autoläge som känner av hur mycket effekt som behövs beroende på underlag. Teleskopröret är följsamt vid ändring av längd. Sladden har en bra längd. Behållare samt filter är lätt att tömma samt tvätta. Ger ett extra bra resultat på matta. Totalt sett en hög kvalitetskänsla.

Specifikationbetyg
Effekt: 2 000 watt
Dammkapacitet: 2 liter
Sladdlängd: 9 meter
Reglerbar effekt: Ja, samt autoläge.
HEPA-filter: Ja
Tillbehör: Möbelborste och fogmunstycke.
Vikt: 8,7 kg
Cirkapris: 2600 kronor

Philips Ergo Fit FC9256 - Ergonomiskt handtag

philips ergoDammsugare med modernt utseende. Fjärrkontroll på handtaget med start/stopp-knapp där man också kan välja önskad effekt. Framför detta sitter ett extra handtag för en bättre ergonomisk arbetsställning. Ger ett bra resultat och munstycket får ett extra plus för sin böjda form som gör att man kommer åt bättre och som dessutom har borstar i hörnen. Behållaren är smidig att tömma och filtret är enkelt att rengöra. En effektiv dammsugare med något stort format.  

Specifikationbetyg
Effekt: 2 000 watt
Dammkapacitet: 1,5 liter
Sladdlängd: 8 meter
Reglerbar effekt: Ja
HEPA-filter: Ja
Tillbehör: Borste och fogmunstycke.
Vikt: 9,9 kg
Cirkapris: 2700 kronor

Dyson DC 29 Animal - Hög uppsugningsförmåga

dysondc

En dammsugare med säreget utseende. Slangen är märkligt nog placerad på ena sidan av maskinen vilket innebär att den rullar snett. Har teleskoprör, knappen för att ändra längd fungerar bra men har ett tråkigt utseende. Gott om tillbehör där det till och med ingår ett litet extra munstycke med roterande borste. Resultat går inte att klaga på utan är riktigt bra tack vare hög uppsugningsförmåga. När stora munstycket med roterande borste används blir ljudnivån hög. Den roterande borsten ger ett bra resultat på matta. Tydliga anvisningar på hur man får loss behållare och filter som är tvättbart. Högt pris men resultatet är också bra.
Effekt: 2 500 watt

Specifikationbetyg
Dammkapacitet: 2 liter
Sladdlängd: 6,5 meter
Reglerbar effekt: Nej
HEPA-filter: Ja
Tillbehör: Fogmunstycke, möbelborste, parkettmunstycke och mini-turbin munstycke.
Vikt: 8,5 kg
Cirkapris: 5000 kronor

Kärscher DS5600 - Tung men effektiv

kärcher


Har ett vattenfilter som samlar upp all smuts och därmed minskar dammet vid tömning. Tung men effektiv Behållaren dras enkelt ut vid tömning och påfyllning av vatten. Maskinen är stor och tung vilket blir jobbigt vid lyft. Tydliga och lättanvända knappar för start/stopp samt sladdhantering. Har ett teleskoprör. Ger ett mycket bra sugresultat på både golv och matta. En fördel med den här dammsugaren är att du dessutom kan suga upp en mindre mängd vätska, upp till 0,5 liter. Tänk dock på att inte använda golvmunstycket utan enbart handtaget eller fogmunstycket. Högt pris. 

Specifikation
betygEffekt: 1 400 watt
Dammkapacitet: -
Sladdlängd: 5,5 meter
Reglerbar effekt: Nej
HEPA-filter: Ja
Tillbehör: Fogmunstycke, möbelmunstycke och skumdämpare som hälls i vattnet.
Vikt: 10 kg
Cirkapris: 3500 kronor

Hoover TCR 4238 011 - Lättömd behållare

hoover

Stora bakhjul som gör den följsam och lätt att dra efter sig. Sladden är kort, under 5 meter. Har teleskoprör som är något trög att ändra längd på. Bra handtag som gör den smidig att lyfta. Behållaren som sitter uppe på dammsugaren är ytterst lätt att ta bort och tömma. Ingår bra tillbehör som parkettmunstycke samt munstycke för att ta bort djurhår. Effekten går att reglera via vred på dammsugaren. Ger ett bra resultat.

Specifikation
betygEffekt: 2 300 watt
Dammkapacitet: Ingen uppgift
Sladdlängd: 4,8 meter
Reglerbar effekt: Ja
HEPA-filter: Ja
Tillbehör: Fogmunstycke, munstycke för djurhår samt parkettmunstycke.
Vikt: 7,2 kg
Cirkapris: 1300 kronor

Waves Cyclondammsugare DC-102959.2 - Bästa budgetval

bastabudgetval
wavesdc

Smidig och enkel dammsugare som passar den som vill ha en bra och enkel dammsugare till ett lågt pris. Slangen sitter fast i behållaren som gör tömningen något omständlig. Är följsam och lätt att dra tack vare stora bakhjul. Den har reglerbar effekt och teleskoprör. På matta ger den ett bra resultat men på trägolv hände det att man fick backa och ta om. Det kompakta formatet gör den lätt att bära i trappor.

Specifikationbetyg
Effekt: 2 000 watt
Dammkapacitet: 2 liter
Sladdlängd: 5 meter
Reglerbar effekt: Ja
HEPA-filter: Ja
Tillbehör: Fogmunstycke och monterbar borste.
Vikt: 5,3 kg
Cirkapris: 600 kronor

Biltema Påslös dammsugare (84-068)- Enkel att tömma

biltemadammsugare

Lätt och följsam med stora bakhjul. Behållaren är ytterst lätt att ta bort och tömma. Ger ett relativt bra resultat på både trägolv och matta. Har teleskoprör som går lite trögt att ändra längden på. Knappar för start/stopp samt inmatning av sladd har en bra konstruktion då det är utformade för att kunna användas med foten. Kvalitetsintrycket är inte det bästa men plus för att fogmunstycke och borstmunstycke ingår.

Specifikationbetyg
Effekt: 1 800 watt
Dammkapacitet: Ingen uppgift
Sladdlängd: 5 meter
Reglerbar effekt: Ja
HEPA-filter: Ja
Tillbehör: Fogmunstycke och borstmunstycke.
Vikt: 6,6 kg
Cirkapris: 700 kronor

Menuett (800147) - Inte så följsam

menuettdammsugare

Har stora hjul men är inte så följsam utan dammsugaren är trög att dra. Teleskopröret är också trögt att ändra längd på. Enkelt munstycke men ger ändock ett bra resultat på både hårt golv och matta. Behållaren är väldigt lätt att ta bort från dammsugaren. Vid tömning är det två spärrar som måste lossas för att kunna öppna locket. Saknar HEPA-filter. Ingår ett kombimunstycke som har en liten enklare typ av borste man kan fälla ut på fogmunstycket.

Specifikation
betygEffekt: 1 600 watt
Dammkapacitet: Ingen uppgift
Sladdlängd: 5 meter
Reglerbar effekt: Nej
HEPA-filter: Nej
Tillbehör: Kombimunstycke
Vikt: 7 kg
Cirkapris: 700 kronor

Coline Vacuum Cleaner 34-7312 - Minidammsugare

colinevaccum

En ytterst liten påslös dammsugare som passar till trånga utrymmen eller höga utrymmen då man inte vill ha en tung dammsugare i andra ändan av slangen. Har en liten axelrem som gör att den är lätt att hantera. Ingår borste samt fogmunstycke. Borsten gör ett bra jobb när man vill rengöra hyllor och vill få bort damm. Fogmunstycket fungerar bra vid rengörning av lister och kanter. Effekten är inte så hög men räcker till bra och dessutom är priset lågt.

Specifikationbetyg
Effekt: 800 watt
Dammkapacitet: Ingen uppgift
Sladdlängd: 4,8 meter
Reglerbar effekt: Nej
HEPA-filter: Nej
Tillbehör: Fogmunstycke och borstmunstycke.
Vikt: 1,6 kg
Cirkapris: 250 kronor

Menuett V-8509 (800-103) - Krånglig tömning

menuettv

En dammsugare i lite mindre format som gör den lätt att bära. Tömningen av behållaren är krånglig då man först måste ta bort slangen och sen öppna locket så man får loss behållaren. Hade varit smidigare om man bara hade behövt lyfta locket. Munstycket är i en enklare variant och dammsugaren ger ett medelmåttligt resultat vid användning men är godkänd. Priset är lågt.

Specifikationbetyg
Effekt: 1 400 watt
Dammkapacitet: Ingen uppgift
Sladdlängd: 5 meter
Reglerbar effekt: Ja
HEPA-filter: Ja
Tillbehör: Kombimunstycke
Vikt: 5,2 kg
Cirkapris: 500 kronor