Sök
Test - 10 konservöppnare

Test - 10 konservöppnare

Hitta rätt konservöppnare

2011-08-10

Smartson testar tio öppnare som alla klarar att öppna burkar men som har helt olika effektivitet och kvalitet. I slutändan segrar en som i stort sett har allt - smidighet, snabbhet och ergonomi.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ez Squeeze 23/25 220 kronor Bäst i test
Cook & Eat 18/25 30 kronor Bästa budgetval
Koncis 17/25 50 kronor Lätt att använda
Kitchen Aid KG130ER 17/25 280 kr Gedigen och elegant
Avanti 17/25 90 kr Kraftfull
Grip 16/25 90 kronor Ergonomisk men ineffektiv
Capere 34-3213 12/25 30 kronor Öppnar långsamt
Wallman 12/25 200 kr Tung och svårmanövrerad
Butterfly 12/25 70 kronor Svår att använda
Nikko 10/25 90 kronor Tveksam kvalitet

Inledning

Inget hem klarar sig utan den. Konservöppnaren är en liten men mycket viktig detalj som har hängt med sedan 1800-talet. De första burkarna var dock så tjocka att man var tvungen att använda hammare och stämjärn för att öppna. Men så småningom kom tunnare burkar och öppnare som var anpassade till dem.

Idag finns det främst tre sorters konservöppnare att välja mellan. Den enklaste varianten har endast ett skär i metall. Sedan finns även konservöppnare med en kugghjulsfunktion. Den tredje varianten är den elektriska konservöppnaren där du inte behöver öppna av egen kraft. I testet har vi valt att titta på de två förstnämnda då de fortfarande är vanligast. Alla öppnare i detta test, oavsett variant gick att hänga upp på vägg.

Att tänka på

Vill man kunna öppna alla slags burkar oavsett form är en konservöppnare med skär det bästa valet. Är det viktigare att den lämnar jämna kanter efter öppnandet ska man hellre ta en med kugghjul. Tänk också på att om du vill öppna rektangulära burkar är den enklare varianten att föredra.

Har man reumatiska besvär eller smärta i leder ska man välja en öppnare som kräver mindre kraft och har låg vikt. Och är du vänsterhänt är det viktigt att testa om den konservöppnare du funderar på alls funkar för dig.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson testade tio konservöppnare. Fem av den enklare modellen med skär och fem med kugghjul. Runda och rektangulära burkar provades. Testaren är högerhänt. Kriterierna är design, kapacitet, kvalitet, funktion och prisvärde. Maxbetyg är 25.

Ez Squeeze - Bäst i test

konservöppnare bit
ez squeeze

Omdöme
Skönt ergonomiskt handtag vilket behövs då man ska trycka ihop handtagen för att öppna burken. För att vara en konservöppnare med kugghjul är vikten låg. Öppnar snabbt, enkelt och lämnar efter sig i stort sett helt raka kanter. Smidig att använda. Som extra funktion har den en magnet på ena handtaget som man kan plocka upp burklocket med.

Specifikationbetyg
Typ: Med kugghjul
Längd: 16 cm
Vikt: 130 g
Material: Plast
Övrigt: Handdisk.
Cirkapris: 220 kronor kronor

 Cook & Eat- Bästa budgetval

bb konservöppnare
cook


Omdöme
Handtaget, som har lite struktur, ligger bra i handen. Den får ett bra grepp runt konservburkskanten och arbetar effektivt. Det syns att det är en budgetöppnare både på handtaget som är något plastigt och på själva skäret som inte har helt jämna kanter om man tittar noga.

Specifikationbetyg
Typ: Med skär
Längd: 16 cm
Vikt: 32 g
Material: Rostfritt stål och plast
Övrigt: Maskindisk.
Cirkapris: 30 kronor kronor

Koncis - Lätt att använda

koncis


Omdöme
Enkel och stilren design där handtaget förvisso funkar men är ingen ergonomisk fullträff. Öppnaren är relativt kort jämfört med de övriga som har kugghjul men ändå ganska tung. Koncis griper bra kring kanten och vredet är lättmanövrerat. Den öppnar enkelt och snabbt burkar utan några problem. En bra produkt som ger ett mindre exklusivt intryck än flera av de andra öppnarna med kugghjul.

Specifikationbetyg
Typ: Med kugghjul
Längd: 18 cm
Vikt: 215 g
Material: Rostfritt stål
Övrigt: Handdisk.
Cirkapris: 50 kronor kronor

Kitchen Aid KG130ER - Gedigen och elegant

kitchen aid öppnare


Omdöme
Produkten är skön att hålla i men är ganska tung och bred. Den har en gedigen konstruktion med det största vredet i testet, som gör den kraftfull och snabb. En liten nackdel är att den lämnar något ojämna burkkanter. Hög kvalitet men priset på konservöppnaren är i högsta laget och överlägset dyrast i vårt test.

Specifikationbetyg
Typ: Med kugghjul
Längd: 21 cm
Vikt: 350 g
Material: Rostfritt stål och plast
Övrigt: Uppgift saknas om diskning.
Cirkapris: 280 kr kronor

Avanti - Kraftfull

avanti öppnare


Omdöme
Liten, lätt och bekväm att hålla i på grund av handtagets greppvänliga form. Greppet underlättas av en yta med lätt struktur. Öppnaren griper hårt kring burkens kant vilket ger kraftiga tag men kan också göra att den fastnar ibland. Det går inte att öppna hela varvet runt eftersom skäret trycker ner locket snett. Till sist är det så nedtryckt att öppnaren tappar greppet kring kanten.

Specifikation
betygTyp: Med skär
Längd: 15,5 cm
Vikt: 26 g
Material: Rostfritt stål och plast
Övrigt: Maskindisk.
Cirkapris: 90 kr kronor

Grip - Ergonomisk men ineffektiv

grip


Omdöme
Tanken med denna öppnare är att spara på leder och muskler. Den kommer också med ett skönt handtag. Att den är vinklad uppåt innebär dock att greppet runt burkkanten inte blir optimalt. Resultatet blir att det går långsamt och inte på något sätt effektivt. Den gör sitt jobb men är inte värd sitt pris för de flesta.

Specifikation
betygTyp: Med skär
Längd: 13,5 cm
Vikt: 88 g
Material: Rostfritt stål och plast
Övrigt: Maskindisk
Cirkapris: 90 kronor kronor

Capere 34-3213 - Öppnar långsamt

capere


Omdöme
Något oformligt handtag med en glansig yta som försämrar greppet. Lång och tung för att vara den enklare varianten av konservöppnare. Öppnar burkar i något sakta mak eftersom öppnaren inte får ett särskilt bra grepp kring kanten på burken. Klarar av sitt uppdrag men ger ett plastigt intryck och skäret har något ojämna kanter vid en närmare titt.

Specifikationbetyg
Typ: Med skär
Mått: 19 cm
Vikt: 59 g
Material: Rostfritt stål och plast
Övrigt: Maskindisk.
Cirkapris: 30 kronor kronor

Wallman - Tung och svårmanövrerad

wallman


Omdöme
En öppnare med stort format. Ett stort vred som är svårmanövrerat gör att det tar lång tid att öppna burken. Det blir inte bättre av att den ibland hoppar ur sin skåra. Wallman är alltså inget för den med svaga nypor. Trots att öppnaren ger ett exklusivt och robust intryck och ser ut att kunna hänga med länge blir totalbetyget lågt.

Specifikation
betygTyp: Med kugghjul
Längd: 21,5 cm
Vikt: 252 g
Material: Rostfritt stål
Övrigt: Maskindisk
Cirkapris: 200 kr kronor

Butterfly - Svår att använda

butterfly


Omdöme
Butterfly har en exklusiv design och finns i flera färger. Ovanlig på så sätt eftersom nästan alla andra öppnarna i testet varit svarta eller gråa. Skön att hålla i men mycket svårt att få grepp om burkkanten. Det känns även som man öppnar burken ”baklänges” eftersom skäret öppnar .edsols. Öppnandet tar därmed relativt lång tid. Butterfly ger ett riktigt bra kvalitetsintryck men är också dyrast av konservöppnarna med skär.

Specifikationbetyg
Typ: Med skär
Längd: 10 cm
Vikt: 32 g
Material: Rostfritt stål och plast
Övrigt: Maskindisk
Cirkapris: 70 kronor kronor

Nikko - Tveksam kvalitet

nikko


Omdöme
Konservöppnaren ger inget gott första intryck då muttern på ena kugghjulet går av i början av testet. Efter att en ny öppnare inhandlats kan vi konstatera att den tar ett fast grepp kring kanten. Vredet är dock relativt trögt vilket gör att det inte är den mest effektiva öppnaren. Nikko ser enkel ut i konstruktionen och den tidigare kugghjulsfadäsen styrker intrycket av dålig kvalitet. I övrigt ser öppnaren stilren ut i borstat stål.

Specifikationbetyg
Typ: Med kugghjul
Längd: 20 cm
Vikt: 200 g
Material: Rostfritt stål
Övrigt: Maskindisk.
Cirkapris: 90 kronor kronor