Sök
Test – 10 kockknivar

Test – 10 kockknivar

Skarpt läge

2011-11-22

Kockknivar finns det gott om i butikerna men det är inte alltid lätt att veta vad man ska tänka på innan köp. Prisnivå, skäregenskaper och ergonomi är några faktorer som vi tittar närmare på i vårt test av 10 modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Takamura Synergy 24/25 1300 Bäst i test
MAC MBK-85 21/25 2000 Presterar bra
Wüsthof Classic ikon 21/25 1200 För den stora handen
Type 301 P18 21/25 900 Platt handtag
Wüsthof Le cordon bleu 20/25 1000 Högt kvalitetsintryck
Global G-2 19/25 1100 En klassiker
IKEA 365+ Gnistra 17/25 100 Bästa budgetval
Fujiwara Kanefusa 17/25 700 Lättviktare
Sabatier K 15/25 600 Fransk hjälpreda
Fiskars 857108 14/25 170 Funktionell

Sammanfattning

Att välja kockkniv är inte det lättaste. Utbudet är stort och prisskillnaderna stora och frågan är om det är värt att lägga flera tusen kronor på en enda kniv? I vårt test ligger prisspannet mellan 100-2000 kronor. Bäst i test är den japanska kniven Takamura Synergy med ett pris på 1300 kronor.

Inledning

Japansk eller europeisk
Den traditionella kockkniven har normalt ett knivblad på 20-25 cm. Den främsta skillnaden mellan de japanska och europeiska knivarna är hårdheten på bladet. Detta anges i enheten HRC och mäts på Rockwellskalan. Ju högre siffra på skalan desto hårdare stål. Gränsen för vad som räknas som mjukt och hårt stål är inte helt bestämt men allt under 54 klassas som mjukt. Många knivar på marknaden befinner sig i spannet 56-58 HRC. För en europeisk kniv anses detta hårt men för japanska knivar är det relativt mjukt. 59-60 HRC räknas som ett ganska hårt stål, 60-62 är väldigt hårt och 63-65 är extremt hårt.

Skäregenskaper

Japanska knivar med hårdare stål kan ofta slipas med en brantare vinkel än de europeiska med mjukare stål vilket gör dem vassare. Dock är hårda blad svårare att slipa på egen hand när de har tappat sin skärpa. När vi har bedömt skäregenskaperna hos de testade knivarna har vi inte bara tittat på hur bra de skär utan även på mångsidigheten och vilka testmoment de klarar av. En bra kockkniv ska klara av att skära alltifrån kött till nötter. Det är dock mycket viktigt att ta hand om sin kniv för att den ska behålla en god skärpa. Du kan själv underhålla knivens egg genom att använda en skärpstav eller skärpstål men det är värt att lämna in kniven på ett sliperi ibland.

Ett stadigt grepp

Självklart passar inte alla knivar alla händer och det är därför bra att prova sig fram i butiken. Några saker att tänka på när det gäller handtagets utformning är hur greppvänligt det är samt hur handtaget känns mot handflatan? Ytterligare några faktorer att tänka på är att kniven ska vara lagom tung och balansera bra i handen. Jämn vikt mellan handtag och knivblad ger en god balans.

Hantera din kniv på rätt sätt

Ta hand om din kniv på rätt sätt så håller den längre säger Jens Hornestedt, tidigare vinnare av titeln Årets vildmarkskock. Några saker att tänka på är att inte diska kniven i maskin då maskindiskmedel innehåller slipmedel och salt vilket är mindre gynnsamt för kniven. Har den dessutom trähandtag riskerar detta att förstöras i värmen. Ett trähandtag ska dessutom oljas in då och då.

5 vårdande tips
1. Skölj kniven i ljummet vatten efter varje arbetsmoment.
2. Torka kniven torr med en kökshandduk.
3. Förvara kniven på en magnetlist eller i ett knivblock.
4. Ta några tag med skärpstålet ett par gånger i veckan.
5. Maskindiska inte kniven.

Så gjorde vi

Smartson har testat knivarna i hemmamiljö. Det har skivats grönsaker och potatis, skurits kött och hackats nötter. Därefter bedömdes och betygsattes knivarna utifrån ergonomi, skäregenskaper, kvalitet, resultat & precision samt värde för pengarna. Vi har även mätt och vägt knivarna. Priserna är tillverkarnas rekommenderade. Maxbetyget är 25 poäng.

Takamura Synergy - Bäst i test

  Kockknivar - bäst i test

 

Takamura-Synergy


Omdöme
En japansk kniv som balanserar bra i handen och som ger högt kvalitetsintryck. Det är en fröjd att arbeta med kniven vilket gör matförberedelserna så mycket roligare. Vikten och det greppvänliga handtaget gör modellen mycket lättarbetad och den bemästrar samtliga testmoment. Takamura tillhör inte de billigare men den är välarbetad och man får mycket kniv för pengarna.

betygSpecifikation

Vikt: 178 gr
Bladets längd: 21 cm
Total längd: 34 cm
Handtag: Pakkaträ
Ståltyp: VG-10
HRC: 60-62
Cirkapris: 1300 kronor

MAC MBK-85 - Presterar bra

MAC-MBK-85


Omdöme
Även detta är en japansk kniv men med fokus på västerländsk design enligt tillverkaren. Kniven ingår i Mightyserien och är testets dyraste modell. Plus för greppvänligt och rejält handtag i trä. Kniven balanserar bra i handen men kan upplevas något tung. En mycket lättarbetad kniv med hög precision. Du känner dig som en riktig mästerkock i köket då den utför arbetet exemplariskt.

betygSpecifikation

Vikt: 197 gr
Bladets längd: 21 cm
Total längd: 34 cm
Handtag: Trä
Ståltyp: Krom, molybden, vanadin
HRC: 58-60
Cirkapris: 2000 kronor

Wüsthof Classic ikon - För den stora handen
 

Wüsthof-Classic-ikon


Omdöme
En tysktillverkad kniv som finns i svart och vitt utförande. Modellen är tillverkad i ett helt stycke stål. Greppvänligt handtag i plast som passar personer med stora händer. Dock blir kniven obalanserad och baktung på grund av det långa handtaget. Wüsthof Classic ikon har mycket bra skäregenskaper och klarar av det mesta i köket. Kvaliteten känns gedigen och modellen gör sig snygg på en magnetlist.

betygSpecifikation

Vikt: 254 gr
Bladets längd: 20 cm
Total längd: 33,5 cm
Handtag: Värmetåligt plast
Ståltyp: Krom, molybden
HRC: 57-58
Cirkapris: 1200 kronor

Type 301 P18 - Platt handtag
 

Type-301-P18


Omdöme
Type 301 P18 är en japansk kockkniv med blad och skaft integrerade i varandra. Handtaget har en platt utformning och designen gynnar greppet i handflatan. En metallkula på var sida om handtaget markerar skaftets slut vilket är bra. Trots den genomtänkta designen är det inte testets bekvämaste kniv men balansen är bra. Type 301 P18 är dock en mästare i köket vilket gör hackandet lite roligare.

betygSpecifikation

Vikt: 255 gr
Bladets längd: 20 cm
Total längd: 33 cm
Handtag: Stål (integrerat)
Ståltyp: 301
HRC: 58
Cirkapris: 900 kronor

Wüsthof Le cordon - Högt kvalitetsintryck

Wüsthof-Le-cordon-bleu


Omdöme
Även om namnet, Le cordon bleu, säger annat så är detta en kockkniv med asiatisk design. Modellen är smidd i ett stycke stål och ger ett högt kvalitetsintryck. Handtaget är greppvänligt och kniven passar bra för den med lite större hand. Även denna Wüsthof-kniv är obalanserad på grund av det tunga handtaget vilket gör den något baktung. Kniven är dock rolig att arbeta med och den ger goda resultat i köket.

betygSpecifikation

Vikt: 210 gr
Bladets längd: 20,3 cm
Total längd: 32,5 cm
Handtag: Värmetåligt plast
Ståltyp: Krom, molybden
HRC: 57-58
Cirkapris: 1000 kronor

Global G-2 - En klassiker

Global-G-2


Omdöme
En japansk klassiker som finns i den stilmedvetnes hem. Det greppvänliga handtaget med prickar är kännetecknande för Globals knivar och passar den lilla handen. Modellen är välbalanserad och kvaliteten är gedigen. Denna modell förenklar förarbetet i köket och klarar samtliga testmoment med bravur. Plus även för det stilfulla utseendet som gör den trevlig att ha framme på magnetlisten. '

betygSpecifikation

Vikt: 170 gr
Bladets längd: 20 cm
Total längd: 32,5 cm
Handtag: Stål (integrerat)
Ståltyp: Molybden, vanadin
HRC: 56-58
Cirkapris: 1100 kronor

IKEA 365+ Gnistra - Bästa budgetval

  Kockknivar - bästa budgetval

 

IKEA-365+-Gnistra


Omdöme
Ett billigt alternativ för dig som inte vill lägga ut flera hundralappar på en kockkniv. Det gummerade handtaget är greppvänligt och skönt att ha i handen. Kniven är framtung och balanserar inte särskilt bra i handen men den är ändå användarvänlig. Gnistra klarar testmomenten och kvaliteten är godkänd men det är ingen kniv du stoltserar med. En bra kniv för prisklassen.

betygSpecifikation

Vikt: 182 gr
Bladets längd: 20 cm
Total längd: 34 cm
Handtag: Propenplast, syntetiskt gummi
Ståltyp: Molybden, vanadin
HRC: 54-58
Cirkapris: 100 kronor

Fujiwara Kanefusa - Lättviktare

Fujiwara-Kanefusa


Omdöme
Japansk kniv med lätt vikt som balanserar bra i handen. Handtaget är greppvänligt och lämpar sig bra för personer med mindre händer. I stort ger modellen ett högt kvalitetsintryck. Den klarar de flesta testmoment utan anmärkning men att hacka nötter är knivens svagaste punkt. En kockkniv som inte sticker ut i sin prisklass.

betygSpecifikation

Vikt: 165 gr
Bladets längd: 21 cm
Total längd:33 cm
Handtag: Pakkaträ
Ståltyp: Molybden, vanadin
HRC: 58-59
Cirkapris: 700 kronor

Sabatier K - Fransk hjälpreda

Sabatier-K


Omdöme
En europeisk kniv tillverkad i Frankrike. Sabatier K är helsmidd i ett och samma stålstycke. Kniven känns något nättare än de övriga i testet trots att den inte tillhör de lättare. Den smala utformningen på bladet försämrar dock inte skäregenskaperna. Det gedigna handtaget är mycket bekvämt men övergången mellan handtag och blad kan skava lite på pekfingrets sida. Sabatier K får godkänt i samtliga testmoment men för ett par hundralappar till kan du få en mycket bättre kniv.

betygSpecifikation

Vikt: 180 gr
Bladets längd: 19,5 cm
Total längd: 31,5 cm
Handtag: Pom komposit
Ståltyp: Z50C13
HRC: 54-56
Cirkapris: 600 kronor

Fiskars 857108 - Funktionell

Fiskars-857108


Omdöme
En kniv tillverkad i japanskt stål med gummerat handtag vilket gör att man inte slinter med kniven. Modellen ingår i serien Functional form och här har man tänkt på funktionalitet vilket känns vid användning. Skäregenskaperna får dock bara godkänt och det är ingen kniv du ska satsa på om du tillbringar många timmar i köket. Vikten är lätt men obalansen gör kniven framtung. Priset är lågt och du kan inte förvänta dig toppkvalitet. Men Fiskars modell passar bra som första kockkniv.

betygSpecifikation

Vikt: 106 gr
Bladets längd: 20 cm
Total längd: 32 cm
Handtag: Gummi
Ståltyp: 420 J2
HRC: 53
Cirkapris: 170 kronor