Sök
Test - 10 frottéhanddukar

Test - 10 frottéhanddukar

Frottera mera

2010-01-19

Smartson testar 10 frottéhanddukar i prisklassen 80 till 400 kronor. Bäst i test är Ikea Fräjen och bästa budgetval är Svanenmärkta Ica I love eco.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ikea Fräjen 22 80 Bäst i test
Marimekko Nimikko 21 325 Dekorativ
Himla Lina 20 400 Bäst absorption
Ica Maxi I love eco 16 100 Svanenmärkt
Åhléns Vide 15 230 Härligt mjuk
Hemtex Living 15 200 Fri från gifter
Gripsholm Ebba 14 235 Hög komfort
Empire Zero 13 310 Fluffig
Clas Ohlson Siljan 34-8416 12 90 Ekologisk
Jysk Konoborg Lux 12 120 Hälsosam

Inledning

Kort frotté ger torrare känsla
Alla handdukar i testet håller definitivt måttet och är klart godkända. Testet visar dock att de handdukar med kort och kompakt frotté har bättre absorptionsförmåga än de mjukare, tjockare och fluffigare handdukarna. Dessutom upplevs en sådan handduk som torrare efter användning medan tjock och fluffig frotté känns fuktig. Därför är en handduk med kortare frotté betydligt behagligare att svepa om sig och glida runt i efter duschen.

Tappar formen
De flesta testade handdukar tappar formen efter tvätt. Det är endast Ikea Fräjen och Marimekko Nimikko som i princip inte drar sig efter tvätt. Bäst i test är Ikea Fräjen för utmärkt absorptionsförmåga. Den är välarbetad och håller formen. Bäst absorptionsförmåga har Himla Lina som fortfarande känns torr efter användning. Bästa budgetval är Icas Svanenmärkta handduk för god komfort och funktion. Dock är den inte riktigt lika fin efter tvätt.

Skötsel – så tvättar du handduken
Man bör alltid tvätta ny frotté innan användning eftersom detta sägs öka absorptionsförmågan. Eftersom frotté i regel består av bomull är det i princip oundvikligt att handduken krymper efter tvätt. Däremot är det viktigt att den håller formen och inte får dragna sidor eller sneda kanter. Därför kan man efter tvätt sträcka sidor och kanter för att undvika detta. Frotté tvättar man i regel i 60 grader. Sköljmedel bör undvikas eftersom det försämrar uppsugningsförmågan. Torktumling sliter på handduken men gör den mjukare och fluffigare.

Frotté – kvalitet och tillverkning
Kvaliteten på handduken avgörs av bomullens kvalitet och av vikt. Även fiberns längd, renhet och mognadsgrad påverkar. Frotté är en vävteknik som bygger på öglor och dessa kan även skäras upp och man pratar då om skuren frotté. Detta ger då tyget en sammetsliknande yta. Normalt är att frotté tillverkas till största del i bomull.

Så gjorde vi

Smartson testar tio frottéhanddukar. De har tvättats i 60 grader och därefter torktumlats. Mått har tagits innan och efter tvätt och anges bred x längd. Handdukarna användes efter dusch där både kropp och hår torkats. Särskild hänsyn har tagits till ekologiskt material samt om handduken är fri från skadliga ämnen. Maxbetyget är 25 poäng.

Ikea Fräjen - Bäst i testbetyg

Kvalitet: 100 % bomull
Gram/m2: 500
Ikea FräjenTvättråd: 60 grader maskintvätt, torktumling
Mått: 72x142 cm
Mått efter tvätt: 65x134 cm

Omdöme:
Känslan i denna handduk är kompakt och lite stel. Komforten är trots detta ändå ganska hög och handduken känns torr efter användning. Förmodligen mjukas frottén upp efter några tvättar. Absorptionsförmågan är mycket bra och den känns slitstark. Handduken är välarbetad med raka sömmar och kanter. Det blir inte heller någon dragning i sida eller kant efter varken tvätt och torktumling. Den har en praktisk hängare på långsidan och den luddar inte. En bra handduk med hög komfort och prisvärde.
Cirkapris: 80 kronor

Marimekko Nimikko - Dekorativbetyg

Kvalitet: 100 % bomull
Gram/m2: uppgift saknas
Marimekko_2010Tvättråd: 60 grader maskintvätt, torktumling
Mått: 69x140 cm
Mått efter tvätt: 65x134 cm

Omdöme:
En välarbetad och behaglig handduk som håller formen bra efter tvätt. En svag dragning i sidan kan man dock ana. Handduken i stort ger ett gott kvalitetsintryck. Absorptionsförmågan är mycket bra och handduken är mjuk och smidig att svepa in sig i och ger en torr känsla. En hängare finns på långsidan med tvättråd och den luddar inte. En dekorativ och bra duschhandduk.
Cirkapris: 325 kronor

Himla Lina- Bäst absorptionbetyg

Kvalitet: 70 % bomull 30 % lin
Gram/m2: 550
HimlaTvättråd: 60 grader maskintvätt, torktumling
Mått: 68x137 cm
Mått efter tvätt: 64x134 cm

Omdöme:
Kompakt och lite stel frotté som trots detta ger hög komfort vid användning tack vare att den fuktiga handduken upplevs som fortfarande torr. Absorptionförmågan är utmärkande god. Dock blir sidor och kanter lite dragna i tvätten men i övrigt ger handduken ett gott och slitstarkt intryck. En praktisk hängare finns på kortsidan med tvättråd på, dock lite svår att läsa. Handduken luddar inte och är skön och behaglig att bära efter dusch.
Cirkapris: 400 kronor

Ica Maxi I love - Svanenmärktbetyg

Kvalitet: 100 % ekologisk bomull, Svanenmärkt
Gram/m2: 400
Ica_MaxiTvättråd: 60 grader maskintvätt, torktumling
Mått: 71x147 cm
Mått efter tvätt: 62x137 cm

Omdöme:
Skön och smidig handduk med god absorptionsförmåga. Handduken blir lite dragen i sidor och hörn på grund av att kanter och bård krymper. Det bildas små noppror på handduken som förmodligen försvinner efter några tvättar. Komforten är däremot hög och absorptionförmågan väldigt bra. Det finns små hängare på kortsidorna och tydligt tvättråd. Plus för Svanenmärkt. En bra handduk till bra pris. Men kanske inte den finaste efter tvätt.
Cirkapris: 100 kronor

Åhléns Vide - Härligt mjukbetyg

Kvalitet: 100 % kammad ekologisk bomull
Gram/m2: 600
ÅhlénsTvättråd: 60 grader maskintvätt, torktumling
Mått: 70x140 cm
Mått efter tvätt: 64x132 cm

Omdöme:
En tjock och härlig handduk med mjuk och fluffig känsla. Dock tappar handduken lite formen efter tvätt då långsidorna blir dragna. Absorptionsförmågan är bra och komforten hög. Det finns en liten hängare på långsidan och tydliga tvättråd på kortsidan. Handduken luddar inte och är gjord av ekologisk bomull. En bra och härlig handduk som dock tappar form efter tvätt.
Cirkapris: 230 kronor

betygHemtex Living - Fri från gifter

Kvalitet: 100 % bomull
Gram/m2: 544
Tvättråd: 60 grader maskintvätt, torktumling
HemtexMått: 68x138 cm
Mått efter tvätt: 65x134 cm

Omdöme:
Att denna produkt är öko-tex certifierad innebär att tillverkaren garanterar att den är fri från skadliga ämnen. Detta är ett stort plus. Handduken är mjuk, fluffig och behaglig att svepa in sig i. Absorptionsförmågan är godkänd och så även kvalitetsintrycket. Den håller formen bra dock finns en liten krympning som gör att sidorna inte är riktigt raka efter tvätt. Det finns en praktisk hängare på varje kortsida och handduken luddar inte vid användning.
Cirkapris: 200 kronor

betygGripsholm Ebba - Hög komfort

Kvalitet: 100 % ekologisk bomull
Gram/m2: 480
GripsholmTvättråd: 60 grader maskintvätt, torktumling
Mått: 90x153 cm
Mått efter tvätt: 88x147 cm

Omdöme:
Stor och härlig handduk som är både mjuk och fluffig. Den har hög komfort men förlorar lite av sin form på grund av att den stora bården på ena kortsidan drar ihop sig märkbart. Absorptionförmågan och kvalitetsintrycket är bra. Den har också en kombinerad hängare och tvättbeskrivning på långsidan. Handduken luddar inte och plus för ekologisk bomull.
Cirkapris: 235 kronor

betygEmpire Zero - Fluffig

Kvalitet: 100 % kammad bomull
Gram/m2: 550
EmpireTvättråd: 60 grader maskintvätt, torktumling
Mått: 83x147 cm
Mått efter tvätt: 80x141 cm

Omdöme:
Mycket tjock och fluffig frotté med hög komfort. Även denna handduk förlorar lite av sin form efter tvätt för att bården vid kortändarna drar ihop sig. I övrigt verkar handduken vara av hållbar kvalitet. Här finns också en kombinerad hängare och tvättråd på kortsidan. Absorptionsförmågan är bra och handduken luddar inte. Skön att svepa in sig i.
Cirkapris: 310 kronor

betygClas Ohlson Siljan - Ekologisk

Kvalitet: 100 % ekologisk bomull
Gram/m2: 480
CO_SiljanTvättråd: 60 grader maskintvätt, torktumling
Mått: 69x130 cm
Mått efter tvätt: 66x127 cm

Omdöme:
Mjuk och lite fluffig frotté. Handduken tappar lite av sin form efter tvätt eftersom bården vid ena kortsidan krymper markant. Även öglorna i frottén har på ett ställe börjat repa upp sig. Absorptionförmågan är god. En praktisk hängare finns på vardera långsida och tvättråd sitter tillgängligt. Handduken luddar inte och plus för ekologisk bomull. En okej handduk till ett bra pris.
Cirkapris: 90 kronor

betygJysk Konoborg Lux - Hälsosam

Kvalitet: 100 % bomull
Gram/m2: 500
JyskTvättråd: 60 grader maskintvätt, torktumling
Mått: 66x138 cm
Mått efter tvätt: 59x128 cm

Omdöme:
Att Kronoborg Lux är öko-tex märkt och fri från skadliga ämnen är ett stort plus. Efter tvätt krymper bårdbanden på kortsidorna vilket gör att handduken blir dragen i sidorna och tappar lite av sin form. Frottén är mjuk, fluffig och skön att svepa in sig i. Absorptionen är godkänd. Handduken har praktiska hängare på kortsidorna med tvättinstruktioner på. Handduken luddar inte och är ett bra alternativ.
Cirkapris: 120 kronor