Sök
Test - 10 doftljus

Test - 10 doftljus

Doftljus – en upplevelse för många sinnen

2011-01-11

Genom doftljus kan vi föra goda dofter in i vårt hem och det finns många varianter till hands, från budgetvarianter till lyxiga doftljus som tagits fram av parfymörer. Smartson testar tio ljus i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kew Gardens 23/25 255 Bäst i test
Yankee candle 22/25 230 Värdig tvåa
Durance Classic line 21/25 165 Klassisk elegans
Åhléns doftljus 20/25 40 Bästa budgetval
Ljusboden Grötljus 20/25 50 Miljövänligt alternativ
Bodyshop scented candle 19/25 255 Dyr väldoft
Ikea Tindra 19/25 20 Billigaste alternativet
Colony candle 18/25 70 Diskret doft
Granit doftljus 18/25 50 Minimalistiskt val
Voluspa Snowflake 17/25 340 Påkostad design

Inledning

Stor variation
Variationen bland doftljus är stor. Vissa ljus produceras på löpande band med okomplicerade dofter, enkel design och det låga priset som måttstock. Så finns den andra änden av spektrat där vi hittar handgjorda ljus, producerade av miljövänliga medel och där de specialkomponerade dofterna tagits fram av parfymörer. I detta test tar vi reda på hur stor skillnaden egentligen är i upplevelse.

Ta hand om ditt ljus
Alla typer av ljus ska hanteras varsamt och du bör alltid tänka på säkerheten. Trimma veken efter varje användning så sotar inte lågan. Först efter ett par timmar är doften som mest utvecklad. Tänd därför doftljuset i god tid och släck det precis innan gästerna kommer. Ett doftljus bör aldrig brinna mer än fem timmar. Lämna aldrig ett ljus obevakat speciellt om det finns barn eller djur i närheten.

Så gjorde vi

Samtliga ljus fick brinna mellan 1-5 timmar innan bedömningen påbörjades. De jämfördes även mot slutet av sin brinntid för att kontrollera kvaliteten över hela ljusets livslängd. Betygskategorierna är kapacitet, kvalitet, funktion, design och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Kew Gardens- Bäst i test
doftljus_bäst_i_test
Kew-Garden
Omdöme: Detta handgjorda ljus tillverkas i Kew Royal Botanical Gardens, Englands kungliga botaniska trädgård, och finns i 18 olika dofter. Den stilrena förpackningen är tillverkad av återvunnet material och varje ljus kommer med en egen tändsticksask. Ljuset doftar genuint naturligt även om just doften av vildfikon är svår att känna igen. Glasbehållaren är robust och blir aldrig för varm att hålla i. Veken delar sig något men överlag är detta stilrena och miljövänliga ljus en tillgång för hemmet.

Specifikation:betyg
Doft: Vildfikon
Brinntid: 60 timmar
Färg: Vit
Ljusbehållare: Glas
Cirkapris: 255 kronor

Yankee candle - Värdig tvåa
Yankee-candle
Omdöme: Yankee Candle är ett amerikanskt doftljus vilket har både för- och nackdelar. Det finns inget som är diskret med ljuset. Doften är stark, på gränsen till påträngande och har en tydlig citronkaraktär medan doften av lavendel är något otydligare. Färgerna är klara och ljusbehållaren är stor, nästan klumpig. Samtidigt dominerar säkerheten och ljusbehållaren är den bästa i detta test med ett praktiskt lock.

Specifikation:betyg
Doft: Citron/Lavendel
Brinntid: 90 timmar
Färg: Lila
Ljusbehållare: Glas
Cirkapris: 230 kronor

Durance Classic line - Klassisk elegans
Durance-Classic-line
Omdöme: Dessa handproducerade ljus har en stram och klassisk elegans som ger en lyxig känsla. Doften är lätt och naturlig men verbenadoften är svår att känna igen. Ljuset består av miljövänligt stearin och veken är av 100 procent bomull. Det brinner stadigt, behållaren är säker och inget av stearinet slösas bort. Behållaren är ganska djup och det är därför svårt att tända mot slutet av dess brinntid utan att bränna fingrarna.

Specifikation:betyg
Doft: Verbena
Brinntid: 40 timmar
Färg: Vit
Ljusbehållare: Glas
Cirkapris: 165 kronor

Åhléns doftljus - Bästa budgetval
doftljus_bästa_budgetval
Åhléns-doftljus
Omdöme: Åhléns doftljus är ett fint budgetalternativ. Behållaren är enkel och stilren med ett lock som sluter till ordentligt om doften. Doften är stark och blir efter några timmar påträngande men citrustonen är lätt att känna igen. Det finns inget större miljötänk hos detta ljus men det brinner jämnt och bra. Inget av parafin/stearinblandningen blir kvar i burken. Mot slutet blir behållaren för varm att hålla i.

Specifikation:betyg
Doft: Citrus
Brinntid: 13 timmar
Färg: Lime
Ljusbehållare: Plåt
Cirkapris: 40 kronor

Ljusboden Grötljus- Miljövänligt alternativ
Ljusboden-Grötljus
Omdöme: Ljusbodens grötljus är enkelt och tilltalande. Den lilla terrakottaskålen ger en rustik känsla som är ovanlig bland doftljus. Detta är ett bra alternativ för den miljömedvetne då ljusen tillverkas i stearin och kan köpas som refill. Brinnkvaliteten är inte exemplarisk men doften av kanel är lätt att känna igen om än åt det svagare hållet.

Specifikation:betyg
Doft: Kanel
Brinntid: 20 timmar
Färg: Vit
Ljusbehållare: Terrakotta
Cirkapris: 50 kronor

Bodyshop scented candle- Dyr väldoft
Bodyshop-Green-Tea
Omdöme: Detta doftljus som är gjort på sojavax och palmolja har en härlig om än något stark citrusdoft och kommer i en stilren förpackning. Tyvärr är kvaliteten på ljuset inte i nivå med priset. Ljuset brinner dåligt, veken delar sig och lågan kvävs av stearinet. Ljuset doftar starkt även när det är släckt och ett lock hade i det här fallet varit en tillgång.

Specifikation:betyg
Doft: Grönt te och citron
Brinntid: 40 timmar
Färg: Vit
Ljusbehållare: Glas
Cirkapris: 255 kronor

Ikea Tindra - Billigaste alternativet
Ikea-Tindra
Omdöme: Här har vi testets riktiga budgetalternativ. Doften av äpple är något syntetisk men behaglig och ljuset brinner bra med en stadig låga. Behållaren går utmärkt att återanvända för värmeljus. Ljuset tenderar att brinna mest i mitten och en del av ljuset slösas därför bort och påverkar brinntiden. Ljuset är dock så billigt att det fortfarande är relativt prisvärt.

Specifikation:betyg
Doft: Äpple
Brinntid: 30 timmar
Färg: Grön
Ljusbehållare: Glas
Cirkapris: 20 kronor

Colony candle - Diskret doft
Colony-candle
Omdöme: Colony Candle är ett bra allround-ljus med en diskret doft och design. Det är gjort av 100 procent vegetabiliskt stearin och bivax som har en naturlig och lätt doft av blommor. Ljuset brinner stadigt men blir efter några timmar snett i glaset då vaxet inte används upp jämnt. Detta påverkar dock inte brinntiden nämnvärt. Glaset håller en bra temperatur och går att hålla i även mot slutet.

Specifikation:betyg
Doft: Pion
Brinntid 25 timmar
Färg: Rosa
Ljusbehållare: Glas
Cirkapris: 70 kronor

Granit doftljus - Minimalistiskt val
Granit-doftljus
Omdöme: Granits doftljus är minimalistiskt och saknar helt utsmyckningar. Precis som formen är doften diskret och avskalad. Kombinationen av mjölk och mandel doftar svagt och är svår att känna igen. Granits doftljus har tagit det minimalistiska så pass långt att brinnkvalitet till viss del har fått stryka på foten. Även om priset är lågt är ljuset inte speciellt prisvärd.

Specifikation:betyg
Doft: Mjölk och mandel
Brinntid: 15 timmar
Färg: Vit
Ljusbehållare: Plåt
Cirkapris: 50 kronor

Voluspa Snowflake - Påkostad design
Voluspa-Snowflake
Omdöme: Voluspas doftljus har en påkostad design med ovanlig form och färg. Ljusbehållaren är stilren och de tre vekarna ger en känsla av lyx. Men funktion och kvalitet har fått stå tillbaka för form och färg. Vekarna sotar och brinner ojämnt medan doften av italiensk vervaine, vattenlilja och perubalsam är syntetisk och tvållik. För detta mycket höga pris för ett ljus förväntar man sig mer.

Specifikation:betyg
Doft: Snowflake
Brinntid: 80 timmar
Färg: Turkos
Ljusbehållare: Plåt
Cirkapris: 340 kronor