Sök
Test - 10 digitala stektermometrar 2011

Test - 10 digitala stektermometrar 2011

Lyckas med steken

2011-05-11

Duktiga kockar kan känna på köttet när det är färdigt, men det är oftast svårt för den vanliga hemmakocken. En stektermometer är ett bra hjälpmedel till en lyckad stek. Vi har testat tio märken i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Rösle(16237) 20 450 Exklusiv
OBH Nordica Taste Master(4770) 19 270 Användarvänlig
Funktion(179139) 17 500 Dyrast
Conrad 481333 16 70 Inget för nybörjaren
Clas Ohlson 34-6723 16 230 Bastermometer
Teknikmagasinet 340675 15 130 Tydlig bruksanvisning
Coop Kökskungen(2235) 15 120 Vinklingsbar display
Prima 14 140 Stor display
Teknikmagasinet 340645 13 150 Brister i användarvänligheten
Jula 943096 11 230 Inte prisvärd

Inledning

Söndagsmiddag
När man säger söndagsmiddag får de allra flesta svenskar samma bild. Ugnsstekt kött, ångande potatis och gräddig sås. Kanske lingon eller saltgurka. Vilket kött som får pryda middagsbordet varierar efter säsong. Skinkan har sina givna perioder och köttgryta med morot och lagerblad är en höstklassiker. För att inte glömma tjälknölen – familjehögtidens favorit.

Hjälp med köttet
Det kan vara svårt att få till köttet riktigt bra, oavsett vilken sort man valt att tillaga. De allra flesta tillagar köttet för länge då man är rädd för att servera rått kött. För att undvika det är stektermometern ett fiffigt hjälpmedel. Det kan dock vara svårt att veta vilken stektermometer man ska välja. Det finns en rad olika märken, med olika funktioner. Ingen av termometrarna låg utanför felmarginalen när det gäller att mäta rätt temperatur. Förutom detta är det viktigaste ändå att termometern är enkel att använda så den inte blir liggande i kökslådan.

Funktioner
Det finns enkla modeller som bara mäter temperatur och så finns det modeller med inställning för både köttsort och tillberedningsgrad. Magneter på baksidan, bordsstativ eller väggfästen är andra funktioner. Alla produkter har ljudsignal vid uppnådd temperatur. Efter att ha testat de olika modellerna kan vi konstatera att de som är lättast att använda är de med inbyggda steklägen. Snabbt väljer man köttsort och stektermometern är då inprogrammerad med rätt temperatur just för den typen av kött. På det sättet behöver man inte ens ha ett recept att följa. Förutom om man vill ha hjälp med smaksättningen. För där går termometern bet.

Goda smaker
För att få en god och mör stek kan man med fördel marinera den i vin i två dagar. Gör en marinad på 75 cl torrt vitt vin, 3 vitlöksklyftor, 1 gul lök, 0,5 purjolök, 1 morot, 20 vitpepparkorn, 2 lagerblad och 3 persiljekvistar. Blanda alltsammans och lägg i steken. Låt ligga i två dagar, och vänd köttet då och då. När det är dags att ställa in köttet i ugnen gnider du in det i salt, peppar och franska örtkryddor. Med hjälp av stektermometer lagas köttet perfekt i ugnen, och du kan bjuda på en fantastisk vinmarinerad stek.

Så gjorde vi

Vi har testat stektermometrarna på livsmedel i både fast och flytande form. En referenstermometer har använts vid kontroll av temperaturfunktionen. I testet har en referenstermometer använts. Vi har i bedömningen använt kriterierna design, kvalitet, kapacitet, funktion samt prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Rösle(16237) - Exklusiv

Rösle stektermometer

Omdöme
Rösles termometer känns exklusiv och rejäl. Den har inställning för fem olika stekgrader, och erbjuder tre olika språk. Dock inte svenska. Den är väldesignad med tydliga knappar och vred. Knappen för val mellan celsius och farhenheit är dock liten och är placerad på baksidan. Displayen är stor med lättöverskådlig information. En nackdel är att metallspjutet inte är böjt, vilket gör det svårt att inte doppa vajern i livsmedlet. Trots högt pris är produkten prisvärd.

Specifikationbetyg
Timerfunktion: Ja
Mätområde: -20 till +250 grader
Steklägen: 5 stycken, 4 olika tillberedningsgrader
Batteri: 2 st CR2032 3V (medföljer)
Svensk bruksanvisning: Nej
Övrigt: Tre olika språk, bordsstativ
Cirkapris: 450 kronor

OBH Nordica Taste - Användarvänlig

OBH Taste Master

Omdöme
Taste Master från OBH Nordica är en tydlig termometer med bra knappsats. Displayen är stor med tydliga bokstäver och siffror. Det är enkelt att göra alla inställningar. Bruksanvisningen är mycket tydlig och enkel att följa. Ljudsignalen är bra, och batteriet lätt att ta ur. Negativt med Taste Master är att knapparna är aningen små. I övrigt är det en termometer som gör det man vill att den ska göra.

Specifikationbetyg
Timerfunktion: Ja
Mätområde: +0 till +250 grader
Steklägen: 6 stycken, 4 olika tillberedningsgrader
Batteri: 1 st AAA 1,5V (medföljer ej)
Svensk bruksanvisning: Ja
Övrigt: Bordsstativ
Cirkapris: 270 kronor

Funktion(179139) - Dyrast

Funktion grilltermometer

Omdöme
Stektermometern Funktion är en termometer och timer i ett. Den har sex olika steklägen, vilka är lätta att ställa in. Det är också enkelt att manuellt ställa in egen temperatur. Knapparna är något små medan displayen är stor och tydlig. Att svensk bruksanvisning saknas är synd. Ljudsignalen för uppnådd temperatur är behaglig och termometern är enkel att stänga av. Både den trådlösa mottagaren och själva termometern har ett bordsstativ. Batterierna är aningen svåra att ta ut då bordsstativen sitter för.

Specifikationbetyg
Timerfunktion: Ja
Mätområde: -10 till +210 grader
Steklägen: 6 stycken, 4 tillberedningsgrader
Batteri: 4 st AAA 1,5V (medföljer ej)
Svensk bruksanvisning: Nej
Övrigt: Trådlös, bordsstativ
Cirkapris: 500 kronor

Conrad 481333 - Inget för nybörjaren

Conrad grilltermometer

Omdöme
Stektermometern från Conrad är formad som en köttgaffel. Man sticker in gaffeln i köttet och på några sekunder mäter den temperaturen på köttet. Termometern har bara två små knappar på utsidan. Knappen för att välja mellan celsius och fahrenheit är riktigt liten och sitter under batteriluckan. Displayen är upplyst med dioder, vilket är trevligt. Man slår av och sätter på termometern via ”meat”-knappen, vilket inte är tydligt. Trots lågt pris är intrycket att termometern är mer för den avancerade användaren då användarvänligheten är låg.

Specifikationbetyg
Timerfunktion: Nej
Mätområde: 0 till +130 grader
Steklägen: 7 stycken
Batteri: 2 st AAA 1,5V (medföljer ej)
Svensk bruksanvisning: Nej
Övrigt: -
Cirkapris: 70 kronor

Clas Ohlson 34-6723 - Bastermometer

Clas-Ohlson-34-6723

Omdöme
Termometerns enheter i borstat stål och plast känns rejäla. Knapparna är dock alldeles för små och svåra att använda. Det är svårt att ställa in rätt temperatur. I likhet med Teknikmagasinets termometer måste man knappa grad för grad och termometern startar på 300 grader. Den trådlösa enheten klarar upp till 25 meter, vilket är bra. Men termometern saknar funktioner som steklägen och tillberedningsgrad. Batterierna är lätta att ta i och ur, ett extra plus för att de medföljer.

Specifikationbetyg
Timerfunktion: Ja
Mätområde: -50 till +300 grader
Steklägen: Inga
Batteri: 4 st AAA-batterier (medföljer)
Svensk bruksanvisning: Nej
Övrigt: Trådlös, bordsstativ
Cirkapris: 230 kronor

Teknikmagasinet 340675 - Tydlig bruksanvisning

Teknikmagasinet-340675

Omdöme
Termometer med timerfunktion, bordsstativ och kylskåpsmagnet. Ljudsignalen är diskret och behaglig. Displayen har tydliga och stora siffror. Det är lätt att ta ur och sätta i batteri och batterilucka. En tydlig och lättförståelig bruksanvisning på svenska medföljer. Termometern brister dock på de viktigaste punkterna. Det är krångligt att ställa grader. Knapparna är små och man måste knappa grad för grad. Inställningen mellan temperatur eller timer är knappt synlig.

Specifikationbetyg
Timerfunktion: Ja
Mätområde: -40 till +300 grader
Steklägen: Inga
Ljudsignal vid uppnådd stektemp.: Ja
Batteri: 1 st AA 1,5V (medföljer ej)
Svensk bruksanvisning: Ja
Övrigt: Bordsstativ och kylskåpsmagnet
Cirkapris: 130 kronor

Coop Kökskungen(2235) - Vinklingsbar display

Coop kokskungen grilltermometer

Omdöme
Kökskungens termometer har timer, vinklingsbar display och kylskåpsmagnet. Knapparna är stora och tydliga och det är lätt att ställa in temperatur. Ljudsignalen är lagom hög men svår att stänga av. Både timer och temperatur är enkla att ställa in. Termometern är varken riktigt bra eller dålig. Den saknar steklägen men är lättanvänd. Plus för att batteri ingår.

Specifikation:betyg
Timerfunktion: Ja
Mätområde: 0 till +250 grader
Steklägen: Inga
Batteri: 1 st AAA (medföljer)
Svensk bruksanvisning: Ja
Övrigt: Vinklingsbar display och kylskåpsmagnet
Cirkapris: 120 kronor

Prima - Stor display

Ica Prima grilltermometer

Omdöme
Prima från ICA är en stektermometer som kan användas som både timer och termometer. Den har bordsstativ, och ett praktiskt väggfäste medföljer. Det är lätt att ställa in graderna, även om det saknas steklägen. Termometern har en behaglig slutsignal och stor display med tydliga siffror. Batteriet är svårt att ta ur och batteriluckan svår att få på plast. Knapparna är något små och blev slitna redan under testet.

Specifikationbetyg
Timerfunktion: Ja
Mätområde: -50 till +300 grader
Steklägen: Inga
Batteri: 1 AA 1,5V (medföljer ej)
Svensk bruksanvisning: Ja
Övrigt: Väggfäste och bordsstativ
Cirkapris: 140 kronor

Teknikmagasinet 340645 - Brister i användarvänligheten

Teknikmagasinet-340645

Omdöme
Stektermometern från Teknikmagasinet har stor display med stora siffror. Lite synd att knapparna är något för små. Det är för omständligt att ställa in grader, trots svensk bruksanvisning. Dessutom är batteriet svår att ta ur. Termometern skapar för mycket irritation i användningen för att kunna få ett högt totalbetyg.

Specifikationbetyg
Timerfunktion: Ja
Mätområde: -50 till +300 grader
Steklägen: 6 st
Batteri: 1 st AAA (medföljer ej)
Svensk bruksanvisning: Ja
Övrigt: Olika signaler för timer och temperatur, bordsstativ
Cirkapris: 150 kronor

Jula 943096 - Inte prisvärd

Jula 943096

Omdöme
Termometern känns plastig och ytan upplevs inte vara särskilt reptålig. Det är krångligt att ställa in temperatur. Termometern börjar alltid på 300 grader i uppstartsläge, vilket innebär att man får knappa ner, siffra för siffra. Om man vill använda den trådlösa enheten innebär det att man måste göra det två gånger dessutom. Knapparna är relativt små och det är lätt hänt att man glider över på fel knapp. Batteriluckan är stor, vilket gör det lätt att ta ur och sätta tillbaka batteri och batterilucka. Alarmet för uppnådd temperatur är behaglig och lätt att stänga av. Plus också för att batterier ingår men totalt sett är ändå inte stektermometern speciellt prisvärd.

Specifikationbetyg
Timerfunktion: Ja
Mätområde: -50 till +300 grader
Steklägen: Inga
Batteri: 4 AAA (medföljer)
Svensk bruksanvisning: Ja
Övrigt: Trådlös, bordsstativ
Cirkapris: 230 kronor