Sök
Test – 10 digitala köksvågar

Test – 10 digitala köksvågar

Håll vikten i köket – köksvågen en petig hjälpreda

2011-04-06

Redan för 50 år sedan var köksvågen ett vanligt inslag i hemmet och då som nu används köksvågen bland annat för matlagning och bakning som är extra beroende av precisa mått . Smartson testar 10 digitala köksvågar i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Beurer KS38 22/25 450 Bäst i test
Centurion KG-200 21/25 200 Bästa budgetval
Capere 10 kg (34-2002) 20/25 200 Lättviktare klarar tungt last
OBH Nordica 9804 19/25 380 Ultrasmal med kompetenta funktioner
Wilfa KW-4 18/25 380 Tilltalande enkel
Russel Hobb RH214002 18/25 400 Stilren och bra bruksanvisning
Capere 5 kg (34-7100) 18/25 290 Skål medföljer
Kenwood AT750 17/25 600 Ogenomarbetat batteriutrymme
Beurer KS49 16/25 500 Utstickande design
Jenkinsbird EM2862 14/25 280 Svag mätfunktion

Inledning

Som mycket av den utrustning som finns i våra hushåll har köksvågens design en framträdande roll och formgivningen går i två huvudsakliga spår. Många manuella köksvågar satsar på färgglada, större modeller som gärna får stå framme som prydnad. De digitala modellerna tenderar istället att följa den slimmade, minimalistiska stilen som får plats i den minsta vrå.

Inom matlagning och bakning kan för mycket eller för lite av en ingrediens få rejäla konsekvenser på resultatet. Förespråkare för köksvågen talar om vikt kontra volym och menar att köksvågen är perfekt när man handskas med ingredienser i pulverform där volymen kan variera ordentligt beroende på hur hårt det packas.

Liknande funktioner
Vid en första anblick påminner modellerna om varandra med slimmad, stilren design, få knappar och tydliga displayer. Även på funktionssidan finns det inte mycket variation. En del köksvågar mäter både i det metriska och imperiska måttsystemet (det som används i bland annat Storbritannien) medan andra mäter endast i gram. Samtliga har tareringsfunktioner, det går alltså att nollställa en skål eller gryta innan man häller i matprodukten du vill väga.

Varierande kvalitet
Trots få yttre likheter på köksvågarna finns det skillnader i mätfunktionens exakthet. Och det är inte alltid dyrast som väger mest exakt.
Men det finns även skillnader i detaljer som gummitassar, batteriluckor och knappar. En bra våg skall stå stadig vid användning, ha enkla knappar och givetvis en batterilucka som håller tätt.

Så gjorde vi

I detta test har vi fokuserat på digitala köksvågar utan dietfunktioner. Vi har främst testat mätfunktionen men även hur lätt det är att komma igång och använda samt rengöra produkten. Mätningarna har konsekvent gjorts i gram. Variationer i viktresultatet på 1 gram har accepterats. Betygskategorierna är kapacitet, kvalitet, funktion, design och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Beurer KS38- Bäst i test
Bäst-i-test--april-2011
Beurer-KS38
Omdöme:
En enkel köksvåg med få funktioner som överraskar när du går på djupet. Den medföljande bruksanvisningen är utförlig men behövs inte för att kunna använda produkten. Den lätt plastiga designen toppas med en rund glasskiva som räddar vad som annars kunnat bli ett något tråkigt utseende. Mätfunktionen är i enklaste laget och mäter endast i gram men gör detta på ett utmärkt sätt. Tareringsfunktionen får godkänt. Vågen är något svår att få ren och gummitassarna under vågen fäster inte särskilt bra men batteriluckan sluter till ordentligt. Överlag en genomgående kompetent och trevlig köksvåg som är väl värd sitt pris.

Plus: Enkel, prisvärd, exakt mätfunktion
Minus: Något tråkig design, mäter endast i gram, svår att rengöra

Specifikation:betyg
Vikt: 384 g
Bredd: 15 cm
Djup: 20 cm
Höjd: 3 cm
Viktkapacitet 5 kg
Måttenheter: g
Batterityp: Litium
Viktdifferens: 1 g
Cirkapris: 450 kronor

Centurion KG-200 - Bästa budgetval
Bästa-budgetval-april-11
Centurion-KG-200

Omdöme:
En slimmad, svart, stilren köksvåg med en plastig undersida. Köksvågen är enkel att förstå sig på och touchknapparna fungerar utmärkt. Mätfunktionen klarar flera viktenheter och var du än ställer din mat på vågen uppvisar den endast 1 grams differens. Tyvärr hittar den inte alltid tillbaka till noll efter en vägning eller om du kommer åt sidorna av vågen. Gummitassarna gör ett bra jobb och hindrar vågen från att glida men batteriluckan är inte den bästa och sitter löst efter endast ett fåtal byten av batterier. Totalt sett mycket prisvärd.

Plus: Prisvärd, lätt att komma igång, exakt mätfunktion
Minus: Plastig undersida, batteriluckan, hittar inte alltid tillbaka till nolläge.

Specifikation:betyg
Vikt: 396 g
Bredd: 16,5 cm
Djup: 23 cm
Höjd: 2 cm
Viktkapacitet 5 kg
Måttenheter: g, lb, oz
Batterityp: Litium
Viktdifferens: 1 g
Cirkapris: 200 kronor

Capere 10 kg (34-2002) - Lättviktare klarar tungt last
Capere-34-2002
Omdöme:
Avlång och stilren i designen med mätknapparna i en skjutbar dosa under vågen. Det är en enkel våg att komma igång med men on/off-knappen är dold under vågen och tar ett tag att hitta. Mätdosan har touchknappar och byter smidigt mellan måttenheter men dosan gör att vågen lätt vickar. Det är främst på köksvågens undersida som svagheterna finns, den utskjutbara mätdosan känns ömtålig och gummitassarna får för lite grepp. Däremot är batteriluckan genomtänkt och hållbar. Överlag en kompetent, prisvärd våg med en enkel tareringsfunktion för den som vill väga större mängder.

Plus: Stilren, bra touchknappar, genomarbetad batterilucka
Minus: Vickar, svaga gummitassar, känns ömtålig

Specifikation:
betygVikt: 500 g
Bredd: 13 cm
Djup: 23 cm
Höjd: 2 cm
Viktkapacitet 10 kg
Måttenheter: g, oz
Batterityp: Litium
Viktdifferens: 2 g
Cirkapris: 200 kronor

OBH Nordica (9804) - Ultrasmal med kompetenta funktioner
OBH-Nordica-Steel-Pro-Sc
Omdöme:
En sparsam köksvåg som är något högt prissatt. Design och funktion verkar ha tagits fram med minimalismen i tankarna och till viss del fungerar konceptet. Köksvågen är lätt att lära sig och de två knapparna klarar flera måttenheter och inkluderar tareringsfunktion. Vågen mäter bra och jämnt oavsett var på vågen du ställer din matvara med endast 1 grams felmarginal. Dock tar den lång tid på sig att återgå till noll efter en vägning. Vågen är lätt att göra ren men batteriluckan släpper efter några byten och gummitassarna hindrar inte vågen från att glida.

Plus: Exakt mätfunktion, lätt att göra ren, enkel att lära sig
Minus: Svaga gummitassar, långsam till nolläge, något högt pris

Specifikation: betyg
Vikt: 349 g
Bredd: 14 cm
Djup: 24 cm
Höjd: 1,3 cm
Viktkapacitet 5 kg
Måttenheter: g, fl.oz, lb:oz, ml
Batterityp: Litium
Viktdifferens: 1 g
Cirkapris: 380 kronor

Wilfa KW-4 - Tilltalande enkel
Wilfa-KW-4
Omdöme:
Ett alternativ i svart och rostfritt stål som är något högt prissatt. Den är slimmad och får lätt plats i de flesta hyllor och lådor. Den är relativt enkel att lära sig, vilket är tursamt då bruksanvisningen inte är särskilt informativ. Köksvågen är lätt att göra ren men gummitassarna håller inte riktigt vågen på plats. Vågen visar jämna resultat med endast 1 grams differens men det är värt att notera att den ger högre resultat än de andra vågarna. Tareringsfunktionen är lätt och smidig men nollställning efter en vägning är långsam.

Plus: Design och storlek, lätt att göra ren, bra tareringsfunktion
Minus: Något högt pris, svaga gummitassar, långsam tillbaka till nolläge

Specifikation: betyg
Vikt: 464 g
Bredd: 16 cm
Djup: 23 cm
Höjd:1,5 cm
Viktkapacitet 5 kg
Måttenheter: g, fl.oz, lb:oz, ml
Batterityp: Litium
Viktdifferens: 1 g
Cirkapris: 380 kronor

Russel Hobb RH214002- Stilren och bra bruksanvisning
Russell-Hobbs-RH214002
Omdöme:
En stilren produkt i beige som toppas av en glasplattform. Två små knappar av plast sitter under plattformen och passar inte in i den övriga designen. Dessutom saknar knapparna förklarande text eller tecken så du får testa dig fram. Du kan också använda bruksanvisningen som även innehåller trevliga små recept. Köksvågen har tareringsfunktion och klarar många viktenheter men har en differens på 2 gram och är långsam att återgå till noll efter en vägning. Den visar något lägre mätresultat än övriga testprodukter. Vågen är lätt att torka av på ovansidan men undersidan kan vara bökigare att hålla rent. Överlag är det en trevlig våg som dock kostar något mer än den smakar.

Plus: Stilren design, många viktenheter, lätt att göra ren
Minus: Något högt pris, knapparna är inte genomtänkta eller ordentligt märkta, långsam nollställning

Specifikation: betyg
Vikt: 517 g
Bredd: 16 cm
Djup: 20 cm
Höjd: 3 cm
Viktkapacitet 5 kg
Måttenheter: kg, g, oz, lb:oz
Batterityp: Litium
Viktdifferens: 2 g
Cirkapris: 400 kronor

Capere 5 kg (34-7100) - Skål medföljer
Capere-34-7100
Omdöme:
Den enda av testprodukterna som säljs inklusive en skål men utan batteri så glöm inte att även inhandla ett 9 volts batteri. Vågen är i rostfritt stål med en design som skiljer sig åt från de övriga i testet. Vågen är relativt enkel att komma igång med men släng inte bruksanvisningen, den kan komma att behövas. Alarm, timer och termometer är extrafunktioner, men alarmet piper störande högt. Mätfunktionen är kompetent och exakt men vågen hittar inte alltid tillbaka till noll på egen hand och tareringsfunktionen är lite otydligt markerad. Gummitassarna är utmärkta men vågen kan bli svår att göra ren på grund av många vinklar och vrår. En genomgående kompetent och prisvärd köksvåg.

Plus: Säljs med skål, flera extrafunktioner, bra gummitassar
Minus: Medföljer inte batteri, svår att göra ren, alarmet är för högt

Specifikation: betyg
Vikt: 655 g med skål (400 g utan)
Bredd: 19 cm
Djup: 19 cm
Höjd:14,5 cm med våg
Viktkapacitet 5 kg
Måttenheter: kg, g, oz, lb:oz
Batterityp: 9 voltsbatteri
Viktdifferens: 1 g
Cirkapris: 290 kronor

Kenwood AT750 - Ogenomarbetat batteriutrymme
Kenwood-AT750
Omdöme:
För att få igång köksvågen måste du plocka bort en plastbit över litiumbatteriet och du möts då av ett batteriutrymme som verkar halvfärdigt med smala elkablar som hänger löst. För övrigt är det här en trevlig, något dyr köksvåg som kanske är lite väl plastig i designen. Tre enkla knappar räcker för att täcka de grundläggande behoven och det är enkelt att lära sig funktionerna. Mätfunktionen uppvisar endast 1 grams differens men tar tid på sig att hitta tillbaka till noll. Ett gummiskydd skickas med för att täcka glasplatån men köksvågen kan på vissa ställen vara lite bökigt att göra ren och gummitassarna ger ingen direkt stadga.

Plus: Enkel att lära sig, bra knappar, exakt mätfunktion
Minus: Batteriutrymmet, svaga gummitassar, svår att göra ren

Specifikation: betyg
Vikt: 740 g
Bredd: 17 cm
Djup: 20 cm
Höjd: 6 cm
Viktkapacitet 8 kg
Måttenheter: g, lb, oz, kg
Batterityp: Litium
Viktdifferens: 1 g
Cirkapris: 600 kronor

Beurer KS49 - Utstickande design
Beurer-KS49
Omdöme:
Designmässigt sticker denna köksvåg ut där en stilren och ultrasmal grunddesign kompletteras med en rund form och glad färg. Men vågens funktioner lyckas inte helt leva upp till det första intrycket. Vågen har en tydlig och enkel tareringsfunktion men mätresultaten varierar och differensen är upp till 4 gram. Inbyggda funktioner för klockslag, temperatur och luftfuktighet är krångliga att ställa in och förstör till viss del den rena designupplevelsen. Vågen klarar flera viktenheter men det är inte optimalt att knappen för att byta viktenhet och för att stänga av och på vågen är densamma. Gummitassarna är bra, den är lätt att göra ren och batteriluckan håller hög kvalitet men överlag är resultatet inte helt tillfredsställande och den är något högt prissatt.

Plus: Ovanlig design, tydlig tareringsfunktion, klarar flera viktenheter
Minus: Oexakt mätfunktion, svår att komma igång med, pris

Specifikation:betyg
Vikt: 560 g
Bredd: 20 cm
Djup: 20 cm
Höjd:2 cm
Viktkapacitet 3 kg
Måttenheter: g, fl.oz, lb:oz, ml
Batterityp: AAA
Viktdifferens: 4 g
Cirkapris: 500 kronor

Jenkinsbird EM2862- Svag mätfunktion
Jenkinsbird-EM2862
Omdöme:
Designen på denna våg är modern och stilren men det finns skåror runt om köksvågen där smuts lätt kan fastna. Den mäter i flera viktenheter och har en lättanvänd tareringsfunktion men uppvisar stor differens i mätresultaten och har med 5 gram den största differensen i testet. Modellen har en inbyggd klocka som är svår att ställa in och det hjälper inte att produkten kommer utan bruksanvisning. Batteriluckan får godkänt men gummitassarna är inte av den bästa sorten.

Plus: Priset, modern design, lätt att hålla ren
Minus: Oexakt mätfunktion, svaga gummitassar, bruksanvisning saknas

Specifikation: betyg
Vikt: 622 g
Bredd: 18 cm
Djup: 21 cm
Höjd: 3 cm
Viktkapacitet 3 kg
Måttenheter: g, lb:oz
Batterityp: AAA
Viktdifferens: 5 g
Cirkapris: 280 kronor