Sök
Test - 10 ångstrykjärn

Test - 10 ångstrykjärn

Ge järnet med ångpuffar

2012-02-10

Ett bra ångstrykjärn gör de mest skrynkliga plaggen fina och släta på kort tid. De bästa modellerna i testet kostar över 1000 kronor men är också effektivast.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips GC4875 23/25 1100 Bäst i test
Electrolux EDB8060 21/25 1100 Hög precision
Tefal FV5355 21/25 900 Ecoläge
OBH Nordica Formula 450i HA (2116) 20/25 900 Digital display
Siemens TB36130 16/25 800 Annorlunda påfyllning
Bosch TDA5650 16/25 800 Grön profil
Coline 34-3011 15/25 300 Bästa budgetval
Braun Texstyle 5 510 15/25 800 Få funktioner
Menuett 802269 12/25 150 Rostfri sula
Centurion SN110 11/25 200 Fungerar inte tillfredsställande

Inledning

Av tio ångstrykjärn ligger hälften i mellanprisklassen och kostar runt 800-900 kronor. Tre modeller har en prislapp under 300 kronor och de två dyraste strykjärnen kostar båda 1100 kronor. Många av strykjärnen i mellanprisklassen presterar inte avsevärt mycket bättre än de i den lägre prisklassen och det är därför värt att lägga till ett par hundralappar om du vill ha ett riktigt bra ångstrykjärn. Bäst i test är Philips GC4875 tack vare det goda resultatet samt ett högt kvalitetsintryck.

Gärna hög ångpuff
Funktionerna skiljer sig åt men samtliga modeller har ångpuff- och sprejfunktion. Ångpuffunktionen används vid kraftigt skrynklade veck. Genom att trycka in knappen ökas ångstyrkan och resultatet blir mer effektivt. Ångpuffstyrkan mäts i gram per minut och ju högre siffra desto mer kraftfull ånga. Högst ångpuff har Philips på 170 g/min och lägst har Menuett på 30 g/min. Alla förutom Menuett har droppstopp vilket förhindrar vatten att kommer ut ur stryksulan när det inte är varmt nog att producera ånga, exempelvis när du stryker på lägre temperaturer. Centurions droppstoppfunktion fungerar inte tillfredsställande då den ofta läcker vatten vid strykning på de lägre temperaturerna.

Missvisande betydelse
Många strykjärn har funktionen självrengöring men det betyder inte att den gör rent sig själv. Snarare tvärtom. Processen kräver mycket handhavande och bör, enligt tillverkarna, göras åtminstone en gång i månaden. På vissa modeller finns en självrengöringsknapp som är en del av processen. Trots något krånglig rengöring är detta nödvändigt för strykjärnets hållbarhet på sikt.

Automatisk avstängning
Bara Braun och Menuett saknar automatisk avstängning. Denna funktion ökar säkerheten och gör att strykjärnet stänger av sig själv. Vanligast är att strykjärnet stänger av sig själv efter 30 sekunder om det står på sulan och åtta minuter om det står på högkant. På nästan samtliga modeller fungerar funktionen som den ska. Coline utlovar 20 sekunders avstängning när järnet står på sulan men vi mäter tiden till 30 sekunder.

Att tänka på innan köp
Det finns några saker som är viktiga att tänka på innan köp. Hög effekt ger både snabb uppvärmning och förstärker ångkapaciteten. Konstant ångflöde är en bra funktion som också gynnar strykningen. En stryksula av keramiskt, belagt eller härdat material är tåligare och glider bra. Med en större vattenbehållare slipper du avbryta strykningen för att fylla på vatten titt som tätt. Lång sladd är att föredra då den ger större användningsutrymme. Handtaget ska känns bra i handen och strykjärnet bör inte vara för tungt. Avkalkningsfunktionen hjälper också till att hålla strykjärnet välskött längre. Ha för vana att alltid tömma järnet på vatten för att slippa avlagringar och tråkiga fläckar på kläderna.

Så gjorde vi

Vi har utvärderat tio strykjärn. Samtliga modeller har testats på olika tyger och material. Funktioner som automatisk avstängning, droppstopp och samtliga temperaturinställningar har testats. Produkterna bedöms utifrån kvalitet, kapacitet, design, funktioner samt värde för pengarna. Strykjärnen är mätta i upprätt läge och de ungefärliga måtten presenteras i höjdxbreddxdjup. Maxbetyget är 25 poäng.

Philips GC4875 - Bäst i test

bast i test februari

Philips-GC4875
Omdöme
En robust modell med högt kvalitetsintryck. Knappar, vred och det gummerade handtaget känns riktigt gedigna. Stor vattentank som enkelt fylls på med den medföljande kannan. Minus för lång uppvärmning och att det är svårt att se signallampan när strykjärnet står upprätt. Genomtänkt konstruktion på sulan som också glider bra. Hög användarvänlighet och det är enkelt att läsa av inställningarna. Droppstoppfunktionen och ångpuffen gör sitt jobb bra, sprejfunktionen är dock något klen. Philips strykjärn är utrustad med jonisk djupånga som är en kraftfull ångfunktion för de allra svåraste vecken. När funktionen är aktiverad kommer resultatet blixtsnabbt. Lång sladd med rörligt fäste ger god tillgänglighet. Ingen tid finns angiven för den automatiska avstängningen men den stänger av sig själv efter 30 sekunder i lodrätt läge och efter 8 minuter i vågrätt läge. En värdig vinnare med stor kapacitet men till ett högt pris.

Specifikationbetyg
Ångpuff: 170 g/min
Effekt: 2400 watt
Vattenbehållare: 335 ml
Sladdlängd: 231 cm
Vikt: 1,5 kg
Mått: 30x12x16 cm
Tillverkningsland: Indonesien
Övrigt: Automatisk avstängning, ångpuff, sprejfunktion, droppstopp, antikalk, jonisk djupånga, påfyllningskanna, steamglide plus-sula.
Cirkapris: 1100 kronor

Electrolux EDB8060 - Hög precision
Electrolux-EDB8060
Omdöme
En gedigen modell från Electrolux. Det gummerade handtaget ger bra grepp och gör att den står stadigt på högkant. Lång sladd med rörligt fäste förenklar användningen. Minus för lång uppvärmning. Generös påfyllningskanna och rymlig vattentank som förvisso gör strykjärnet tungt. Inställningsvredet är lättavläst men trögt. Bred stryksula med smalare front glider väldigt smidigt. Ångpuffen är stark och ljudet okej. Vid användning av sprejfunktionen riktas strålen alldeles för rakt vilket gör att det är svårt att vara precis. Den dyra modellen från Electrolux levererar mycket goda resultat på samtliga temperaturer och det är med glädje man stryker med denna användarvänliga modell.

Specifikationbetyg
Ångpuff: 150 g/min
Effekt: 2600 watt
Vattenbehållare: 400 ml
Sladdlängd: 294 cm
Vikt: 1,5 kg
Mått: 30x14x18 cm
Tillverkningsland: Kina
Övrigt: Automatisk avstängning, ångpuff, sprejfunktion, droppstopp, antikalk, påfyllningskanna, resilium-sula.
Cirkapris: 1100 kronor 

Tefal FV5355 - Ecoläge
Tefal-FV5355
Omdöme
Modellen har genomtänkta detaljer och gediget materialval. Lättavläst inställningsmeny. Ingen kanna medföljer men påfyllningshålet är stort nog för påfyllning direkt under kranen. Viss spillrisk när vattenbehållaren är fylld till max. Längst uppvärmning av alla modeller. Smidig sula som är lätt att arbeta med men tyvärr inte den generösaste sladdlängden. Kraftfull ångpuff vars knapp sitter under handtaget och kan upplevas vara i vägen när funktionen inte används. Sprejfunktionen är jämn men knappen upplevs trög. Plus för Ecoläge som gör att du kan förbruka 20 procent lägre energi än när strykjärnet är inställt på max. Droppstopp och automatisk avstängning fungerar problemfritt. Ett riktigt bra strykjärn med praktiska funktioner som presterar bra på alla temperaturer.

Specifikationbetyg
Ångpuff: 140 g/min
Effekt: 2400 watt
Vattenbehållare: 300 ml
Sladdlängd: 183 cm
Vikt: 1,3 kg
Mått: 30x14x19 cm
Tillverkningsland: Frankrike
Övrigt: Automatisk avstängning, ångpuff, sprejfunktion, energiläge, droppstopp, antikalk, palladium-sula.
Cirkapris: 900 kronor

OBH Nordica Formula 450i HA (2116) - Digital display
OBH-Nordica-Formula-450i
Omdöme
En färgstark modell som skvalpar vid användning när vattentanken är fylld. Påfyllningskannan rymmer lika mycket som vattentanken vilket underlättar påfyllning men det är svårt att se när maxgränsen är nådd genom plastmaterialet. Snabb uppvärmning och modellen ger ifrån sig en ljudsignal när den är redo för användning. Plus för lång sladd med rörligt fäste. Fint glid på sulan och resultatet kommer snabbt även på låg temperatur. Programmen styrs lätt med plus-och minusknapp, dock skyms sikten i den digitala displayen när man håller i handtaget. Jämn sprejfunktion och kraftfull ångpuff med behagligt ljud. Även droppstoppet gör sin uppgift bra. Den automatiska avstängningen fungerar utmärkt och en varningssignal ljuder vilket även sker vid tom vattenbehållare. Något tung modell som ger tillfredsställande strykresultat.

Specifikationbetyg
Ångpuff: 100 g/min
Effekt: 2400 watt
Vattenbehållare: 400 ml
Sladdlängd: 299 cm
Vikt: 1,3 kg
Mått: 30x12x15 cm
Tillverkningsland: Ingen uppgift
Övrigt: Automatisk avstängning, digital display, ångpuff, sprejfunktion, droppstopp, antikalk, påfyllningskanna, hårdanodiserad sula.
Cirkapris: 900 kronor 

Siemens TB36130 - Annorlunda påfyllning
Siemens-TB36130
Omdöme
En modell i plast men som tack vare materialvalet har en lätt vikt. Vred och knappar får godkänt. Annorlunda påfyllning som görs baktill vilket är praktiskt men glöm inte att stänga luckan så att inte vattnen rinner ut när strykjärnet ställs upp på högkant. Påfyllningshålet är rymligt. Snabb uppvärmning och sulan glider bra på tyget men är lite trubbig framtill vilket gör att den inte är optimal vid trånga utrymmen. Ångpuff, sprejfunktion samt droppstopp fungerar angenämt. Sladden är kort vilket gör du måste stå nära ett eluttag men plus för rörligt fäste. Den automatiska avstängningsfunktionen fungerar problemfritt. En medioker modell som är klen på lägre temperaturer och presterar bäst på högsta effekt.

Specifikation betyg
Ångpuff: 120 g/min
Effekt: 2400 watt
Vattenbehållare: 290 ml
Sladdlängd: 174 cm
Vikt: 1 kg
Mått: 29x12x15 cm
Tillverkningsland: Spanien
Övrigt: Automatisk avstängning, ångpuff, sprejfunktion, droppstopp, antikalk, titanium glissée-sula.
Cirkapris: 800 kronor

Bosch TDA5650 - Grön profil
Bosch-TDA5650
Omdöme
En modell med grön profil som har 24 procent lägre energiförbrukning i jämförelse med ett Bosch-strykjärn med 2400 watt inställt på max. Strykjärnet är enkelt och känns en aning plastigt. Vikten är låg även när vattentanken är fylld vilket gör den lättanvänd. Lång uppvärmning men lättavläst inställningsvred. Sulan glider smidigt över plaggen och ångpuffen gör ett bra jobb. Sprejstrålen är koncentrerad och man får lyfta strykjärnet högre upp om man vill spreja på ett bredare område. Kort sladd begränsar användningsarean men plus för rörligt fäste. Bosch strykjärn gör bäst i från sig på högsta temperatur, vid lägre inställningar tar det lång tid att få ett bra resultat. Den automatiska avstängningen fungerar bra. Det är en god tanke med lägre energiförbrukning men den långa arbetstiden drar ner slutbetyget.

Specifikationbetyg
Ångpuff: 120 g/min
Effekt: 2400 watt
Vattenbehållare: 300 ml
Sladdlängd: 187 cm
Vikt: 1,2 kg
Mått: 29x12x16 cm
Tillverkningsland: Spanien
Övrigt: Automatisk avstängning, ångpuff, sprejfunktion, droppstopp, antikalk, påfyllningskanna, palladium glissée-sula.
Cirkapris: 800 kronor 

Coline 34-3011 - Bästa budgetval

bästa budgetval feb

Coline-34-3011
Omdöme
En modell med lätt vikt som ger ett plastigt intryck med detaljer som inte känns rejäla. Den står stadigt på högkant och har lång sladd med rörligt fäste som gör användningen smidig. Plus för lättmanövrerade vred och knappar. Något trög sula som inte glider smidigt och den kraftfulla ångpuffen låter högt. Plus för sprejfunktion som är jämn. Den automatiska avstängningen slås på efter 30 sekunder och inte 20 sekunder som står i manualen. Tiden för avstängning vid lodrätt läge stämmer dock. Medelstor vattenbehållare och begränsad påfyllningskanna. Coline ger bra strykresultat på samtliga inställningar och droppstoppet gör sitt jobb bra då modellen inte droppar på lägre temperaturer. Ett prisvärt alternativ som kan användas som extrastrykjärn i exempelvis fritidshuset.

Specifikationbetyg
Ångpuff: 35 g/min
Effekt: 2200 watt
Vattenbehållare: 250 ml
Sladdlängd: 288 cm
Vikt: 1,1 kg
Mått: 30x12x16 cm
Tillverkningsland: Kina
Övrigt: Automatisk avstängning, sprejfunktion, antikalk, droppstopp, ångpuff, påfyllningskanna, keramisk sula.
Cirkapris: 300 kronor 

Braun Texstyle 5 510 - Få funktioner
Braun-Texstyle-5-510
Omdöme
En modell som tack vare gummerat handtag ger bra grepp. Ingen påfyllningskanna medföljer men det går fint att fylla på vattenbehållaren under kran. Inställningsvredet är lätt att läsa av samt ställa in. Bra glid i sulan och resultatet kommer snabbt oavsett temperatur. Minus för kort sladd vilket begränsar användningsområdet. Det rörliga fästet på sladden måste dessutom ändras manuellt om man vill att sladden ska gå i motsatt riktning. Ångpuffen är stark och har ett behagligt ljud. Sprejknappen är liten samt något trög att trycka ner och trots att strålen är mjuk så är den jämn. Droppstopp fungerar tillfredsställande. Minus för att modellen saknar automatisk avstängning. Ett bra strykjärn som ger goda resultat men som saknar några viktiga funktioner. Det finns jämförbara modeller med fler tillbehör och funktioner i samma prisklass.

Specifikationbetyg
Ångpuff: 95 g/min
Effekt: 2000 watt
Vattenbehållare: 300 ml
Sladdlängd: 199 cm
Vikt: 1 kg
Mått: 28x12x14 cm
Tillverkningsland: Ungern
Övrigt: Ångpuff, sprejfunktion, droppstopp, antikalk, eloxal-sula.
Cirkapris: 800 kronor

Menuett 802269 - Rostfri sula
Menuett-802269
Omdöme
Ett strykjärn till lägre pris som får godkänt för kvaliteten, dock känns inställningsvredet för ångan något budgetmässigt. Inget angivet mått för vattenbehållaren finns men enligt egen uppmätning rymmer den cirka 250 millimeter. Begränsad påfyllningskanna. Menuett är den enda i testet med rostfri sula vilket gör att den inte glider särskilt smidigt. Sladden är i kortaste laget men har ett rörligt fäste vilket är bra. Både ångpuff och sprejfunktion är klena, sprejstålen måste dessutom riktas nedåt för att nå plagget. Det är märkbart att funktionen droppstopp saknas då den upprepade gånger läcker vatten när man stryker på lägre temperaturer. Strykjärnet ger godkänt resultat på samtliga temperaturer. Ett strykjärn för den som inte tänker stryka ofta eller mycket.

Specifikationbetyg
Ångpuff: 30 g/min
Effekt: 2000 watt
Vattenbehållare: ca 250 ml (uppmätt)
Sladdlängd: 170 cm
Vikt: 1 kg
Mått: 28x12x16 cm
Tillverkningsland: Ingen uppgift
Övrigt: Ångpuff, sprejfunktion, påfyllningskanna, rostfri sula.
Cirkapris: 150 kronor 

Centurion SN110 - Fungerar inte tillfredsställande
Centurion-SN110
Omdöme
Ett strykjärn vars låga pris även avspeglar sig på kvaliteten. Modellen är plastig och kvalitetsintrycket på vred och knappar är lågt. Plus för stor vattenbehållare och medföljande påfyllningskanna. Snabb uppvärmning och lång sladd med rörligt fäste gör modellen lättanvänd. Trögt glid i sulan. Ångpuffunktionen får godkänt men sprejfunktionen fungerar inte lika bra då strålen tenderar att spruta rakt fram vilket gör att man får böja strykjärnet nedåt för att nå plagget med strålen. Droppstoppfunktionen fungerar inte tillfredsställande då det ofta läcker vatten vid strykning på lägre temperaturer. Den automatiska avstängningen fungerar men det är inte helt tydligt när funktionen aktiveras då lampan som ska blinka enligt manualen aldrig gör det. Godkänt strykresultat på på lägre inställningar men presterar bäst på högsta inställningen.

Specifikationbetyg
Ångpuff: 85 g/min
Effekt: 2200 watt
Vattenbehållare: 320 ml
Sladdlängd: 251 cm
Vikt: 0,9 kg
Mått: 29x12x15 cm
Tillverkningsland: Kina
Övrigt: Automatisk avstängning, ångpuff, sprejfunktion, droppstopp, antikalk, påfyllningskanna, keramisk sula.
Cirkapris: 200 kronor