Sök
Tema - Grilltips

Tema - Grilltips

Grillpepp med radiokocken

2011-04-06

För åttonde året i rad laddar Smartsons redaktion upp för ännu en grillsäsong med heta tester av grillar och tillbehör. Vi tog ett peppsnack med kocken Mattias Larsson innan vi drar igång.

ASADO Det är inte enbart grillen som måste införliva våra förväntningar. För en lyckad grillskiva krävs även bra råvaror med väl avvägda smaker. I samband med att Lithells släpper årets nyheter på temat Asado, grillkultur från Pampas, passade vi att få några grillknep från Mattias Larsson. Han presenteras som radiokocken (Äntligen morgon med Adam & Gry), kokboksförfattare och Asadovän. Asado bygger på att hela middagen tillagas på grillen. Sedan skiljer sig teknikerna lite beroende på om det är korvar eller hela djur som grillas.



MH - TipsHallå där Mattias Larsson. Våra läsare frågar ofta om de ska välja kol eller gasol. Hur ställer du dig till den frågan?
- Smakskillnaderna är enligt mig minimala. När smaktester gjorts så tror väldigt många att de kan avgöra om det är kol eller gasol – så är inte fallet. Fördelen med gasol att de är enklare att starta och används säkert mer därefter. Att få till den rökiga smaken handlar mer om vad du blandar i kolet eller om lägger en röklåda på gasolgrillens galler.

Kol eller briketter?
- Jag köper aldrig kol. Briketter har längre och jämnare värme och kan användas vid ett senare tillfälle. 


Många hushåll har en klotgrill med lock, men alla använder sig inte
av grillens alla fördelar. Har du något tips på hur man utvecklar sitt grillande?
- Det handlar om att våga testa mera. Mat är ju kärlek och passion. Ett tips är att grilla en hel bit med lock. Prova en stek eller en hel kyckling. Att grilla med benen kvar gör att köttet blir mer saftigt. Fyll upp kycklingen med örter och citroner. Kvistarna från örterna kan du lägga på glöden för extra smak.

Grillmat
Tillbehören är viktiga. Vad äter du helst till grillat?

Mattias Larssons Asado-recept

Recept

Grillad marinerad
fänkål med ruccola
och peccorino-ost

2 fänkål
2 vitlöksklyftor
2 msk timjansblad
1 citron
1/2 dl olivolja
100 g ruccola
75 g pecorino-ost
salt

Dela fänkålen på längden och skär
sedan varje halva i 4 längder. Finhacka
vitlöken, finriv det yttersta
skalet av citronen och blanda med
timjansbladen och olivolja. Värm
grillen till medeltemperatur. Vänd fänkålen
i salt och olja och grilla dem ca
10 minuter tills de är mjuka med tuggmotstånd.
Lägg fänkålen i en skål och
blanda med citron- och örtoljan. Blanda
ner ruccolan precis före servering.

Recept 2

Salsa fresca

4 tomater
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 jalapeno
2 msk pressad citronjos
2 msk olivolja
1/2 msk finhackad koriander
1/2 msk finhackad basilika
1/2 msk finhackad oregano
salt

Tärna tomaterna, finhacka vitlöken
och rödlöken. Dela jalapenon, skär
bort kärnorna och finhacka den.
Blanda sedan ihop samtliga ingredienser
och smaka av med salt.

Recept 3

Böntortilla

400 g kokta bönor
4 tomater
3 vitlöksklyftor
1 1/2 jalapeno
1 1/2 lime
salt
6 stora eller 12 små tortillabröd
120 g riven smakrik hårdost

Tärna tomaterna och finhacka
vitlöken. Dela jalapenon, skär bort
kärnorna och finhacka den. Lägg ner
tomater, vitlök, jalapeno och bönor i
en kastrull, pressa i josen från limen
och koka ca 5-10 minuter till en fin
gryta. Smaka av med salt och värm
tortillabröden lite snabbt på grillen
eller i ugnen och fyll de med böngrytan
och den rivna osten. Rulla
ihop och ät till grillat kött och grillade
korvar.


Text: Karl Händel
Foto: Anders Linder