Sök

Tea time

2006-10-10

Hösttider är tetider. Förgyll dukningen och förhöj stämningen med en praktisk och trevlig tekanna. Smartson testar tio modeller i porslin eller stål.

Modell Betyg Pris Kommentar
Duka 18/25 200 Omständlig
Marcel 23/25 500 Funktionell
Naoko 13/25 500 Spännande
Höganäs 14/25 600 Klassisk
Paus 11/25 550 Harmonisk
Inbjudan 14/25 90 Gedigen
Gourmet 11/25 50 Billig
Eva Solo 21/25 650 Elegant
Alessi 13/25 1850 Brännhet
Chinese tea pot 13/25 100 Klurig

Sammanfattning

Te lär efter vatten vara världens mest utbredda dryck. Även om det dricks mycket te i varma länder är drycken kanske mest förknippad med den kalla årstiden här hemma. Nu när kylan sakta smyger sig på känns det både värmande och uppiggande att dricka en kopp te. Att samla familj och vänner kring en kanna te är en trevlig ritual. Det finns många modeller av tekannor som förgyller dukningen, välj mellan klassiska keramikkannor, eleganta glaskaraffer och praktiska tepressar. I testet har vi genomgående använt rött afrikanskt te för att testa om silen läcker ut bladbitar i drycken.

Inledning

Något att tänka på är att de flesta kannor blir väldigt heta på utsidan och att det är lätt att bränna sig. Ett tips är också att använda ett underlägg för att undvika värmefläckar på bordet. Droppande tekannor är tyvärr också vanligt förekommande, men det finns i alla fall några som är mer eller mindre droppfria. Marcel från Bodum är en bra och praktisk tepress som inte droppar och där drycken är nästan helt fri från tepartiklar. Dukas tekanna är svår att servera med, men är ändå prisvärd. Eva Solos tekaraff i glas är ett annorlunda sätt att servera och den är elegant, droppfri och fungerar över förväntan. Alessis glänsande tekanna är testets i särklass dyraste produkt. Dessutom droppar den vid servering och blir riktigt brännhet på utsidan. Chinese tea pot från Indiska har dålig ergonomi och droppar mycket. Däremot är den vacker med sina kinesiska färger och mönster, men den gör sig bäst som dekoration på en hylla.

Så gjorde vi

Kannorna fylldes med hett vatten och rött te. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Duka
Betyg: 18/25
Kommentar: Omständlig
Dukas tekanna i glas är genomtänkt och har bra funktioner. Kannan rymmer 1,1 liter och har ett greppvänligt handtag. Kannan vilar på fyra stabila tassar som blir varma undertill. Dock är den omständlig att servera med, då locket inte sitter så bra på plats. Däremot är den droppfri och drycken bär inga spår av bladrester. Man kan dra upp behållaren ovanför drycken när teet är klart så att det inte blir för starkt, men det underlättar inte serveringen. Denna kanna lanseras i butik under november. Ganska prisvärd tekanna trots anmärkningar på användbarheten.
Cirkapris: 200 kronor

Marcel
Betyg: 23/25
Kommentar: Funktionell
Marcel är en väl fungerande tepress från Bodum. Kannan rymmer 1,2 liter och modellen är helt i glas. Produkten har ett greppvänligt men smalt handtag som håller sig svalt. Glaset blir i övrigt ganska varmt och man bör vara noga med att ställa kannan på ett underlägg för att undvika värmefläckar. Kannan är hällvänlig, det går bra att servera och det droppar ingenting. Själva pressen fungerar mycket bra och är enkel att använda. Drycken är nästan helt fri från tesmulor. Sammantaget en bra och funktionell tepress.
Cirkapris: 500 kronor

Naoko
Betyg: 13/25
Kommentar: Spännande
Naoko är en tekanna från Bodum med spännande form som rymmer 1,0 liter. Det finns ett greppvänligt handtag och fyra små ben. Kannan är enkel att lyfta och handtaget håller sig svalt men kannan blir i övrigt väldigt het. Man får vara försiktig så man inte bränner sig. Tekannan är lätt att hälla med men däremot droppar den. Det är praktiskt att tesilen är löstagbar så teet inte blir för starkt. Däremot innehåller drycken ganska mycket partiklar och spegelytan är känslig för fingeravtryck. Sammantaget mer vacker än bra.
Cirkapris: 500 kronor

Höganäs
Betyg: 14/25
Kommentar: Klassisk
Tekannan i keramik från Höganäs är en klassiker. Modellen rymmer 1,2 liter. Handtaget är stort och ganska greppvänligt. Man bränner inte fingrarna på kannan som annars blir ganska het. Kannan går bra att servera med, men pipen droppar lite så man får se till att man inte spiller på duken. Trälocket går bra att greppa och det sitter väl på plats. Den medföljande tesilen är praktisk och går lätt att lyfta ur när teet är klart så att drycken inte blir för stark. Dessvärre släpper tesilen igenom ganska mycket partiklar. En stilig tekanna som gärna kan stå framme.
Cirkapris: 600 kronor

Paus
Betyg: 11/25
Kommentar: Harmonisk
Paus är en kanna från Sagaform där tesil saknas, istället får man köpa till en tekula som går att fästa i locket. Kannan rymmer 1,5 liter och är ergonomiskt utformad. Handtaget är stort och greppvänligt och modellen har en liten knopp framtill att greppa för att få bra motvikt. Detta gör den lätt att servera med. Kanna blir dock väldigt varm förutom på handtag och knopp. Pipen droppar vid servering. Sammantaget en ganska dyr kanna med mjuka former.
Cirkapris: 550 kronor

Inbjudan
Betyg: 14/25
Kommentar: Gedigen
Inbjudan är en rejäl och prisvärd porslinskanna från Ikea. Modellen har ingen medföljande tesil. Den rymmer 1,3 liter och har ett stort och greppvänligt handtag. Kannan blir het på utsidan men handtaget håller sig svalt. Man bör akta känsliga bordsytor för värmefläckar. Locket har en träknopp som går bra att greppa vid servering. Kannans pip droppar ganska mycket. Sammantaget bedöms kannan som både billig och gedigen.
Cirkapris: 90 kronor

Gourmet
Betyg: 11/25
Kommentar: Billig
Gourmet 34-7058 är en klassisk, billig tekanna från Clas Ohlson. Modellen rymmer 1,7 liter och har en inbyggd tesil i pipen och man kan hälla teet direkt i kannan. Tesilen släpper igenom ganska mycket partiklar. Kannan blir väldigt het och kräver underlägg mot en känslig yta. Eftersom handtaget är i minsta laget är det lätt att bränna fingrarna. Själva handtaget håller sig dock svalt. Kannan droppar kraftigt så man får vara försiktig när man serverar. Sammantaget en billig tekanna med dålig ergonomi.
Cirkapris: 50 kronor

Eva Solo
Betyg: 21/25
Kommentar: Elegant
Glaskaraffen från Eva Solo är en elegant och annorlunda tekanna som rymmer 1,0 liter. Det är behagligt att greppa kring karaffhalsen men lite tung att hälla med när den är fylld. Karaffen är droppfri och man riskerar inte att spilla på duken. Glaset blir väldigt hett men det medföljer ett praktiskt fodral som både håller värmen samt skyddar fingrarna. Drycken har nästan inga partiklar och riskerar inte att bli för stark på grund av tesilens konstruktion. Elegant och bra.
Cirkapris: 650 kronor

Alessi
Betyg: 13/25
Kommentar: Brännhet
Tekannan från Alessi är exklusiv och kan hettas upp. Modellen rymmer 1,4 liter och har ett praktiskt bordsställ för värmeljus. Kannan har även inbyggd sil i pipen och drycken innehåller endast några få partiklar, men däremot droppar pipen en del vid servering. Handtaget är behagligt att greppa om än lite kort. Kannan blir extremt het, så det är lätt att bränna sig ordentligt. Alessis kanna är snygg men den blanka ytan är känslig för fingeravtryck. En dyr och ganska opraktisk tekanna.
Cirkapris: 1850 kronor

Chinese tea pot
Betyg: 13/25
Kommentar: Klurig
Chinese tea pot är en vacker men inte så ergonomisk tekanna från Indiska som rymmer 1,8 liter. Kannan har inbyggd tesil som inte släpper igenom särskilt mycket partiklar. Den har ett rejält och högt handtag på ovansidan, vilket gör den lite otymplig att hälla med. Eftersom den rymmer en hel del är den ganska tung och vill gärna droppa vid servering. Kannan blir het så den bör stå på ett underlägg för att skydda känsliga ytor. En söt liten kanna som tyvärr är lite för svår att servera med.
Cirkapris: 100 kronor