Sök

Tänt var det här!

2005-06-29

Tändvätskan har fått konkurrens. Smartson testar tio produkter som representerar några olika sätt att tända grillkol och briketter. Den vanliga tändvätskan står sig bra i konkurrensen.

Modell Betyg Pris Kommentar
Änglamark Tändpapper 14/25 22 Miljövänligt
Solstickan Braständare 10/25 18 Brinner dåligt
Weber Tändrör 23/25 200 Vilket drag!
Fire-Up Tändblock 18,5/25 15 Brinner bra
Weber FireStarter 16,5/25 30 Lätt att tända
Brakon Grilltändare 16,5/25 125 Flexibla former
Tändvätska 20/25 20 Klart enklast
Wösab Irene 15/25 110 Stela former
T-Gul Biogel 6,5/25 43 En ren bluff?
Burner Firestarter 21,5/25 90 Smidigast!

Sammanfattning

Grillsäsongen närmar sig och därmed är det dags att köpa upp sig på grillkol och briketter samt något att tända grillen med. De flesta köper fortfarande den traditionella tändvätskan med dess för- och nackdelar. Men det finns alternativ. De olika metoderna är snarare komplement än substitut till varandra. Men vi utdelar i alla fall bäst betyg åt Burner Firestarter, tändröret från Weber och den klassiska tändvätskan, där valet mest handlar om vilka behov man har som "grillmeister".

Inledning

Den vanliga tändvätskan innehåller n-paraffin som har utmärkta tändegenskaper, men n-paraffin är en petroleumprodukt som varken är miljövänlig eller ofarlig. Vätskan kan ge stora andningssvårigheter om barn får i sig den av misstag, vilket har hänt i ett flertal fall. N-paraffin i fast form (kuber eller portionspåsar) är bättre i det avseendet, men knappast mer miljövänligt. Samma sak gäller tändblock eller braständare, sammansatta av träfiber och petroleumbaserat vax. Även tändgelé baserad på den förnyelsebara råvaran etanol är miljövänlig, men tyvärr brann den inte särskilt bra i vårt test.

Tändpapper är en metod där man har använt miljövänlig stearin för att få fart på elden. Och så har vi testat eltändaren, som många förordar av just miljöskäl. Den är snabb och ekonomisk, men kräver elanslutning och det föreligger alltid risk för brännskador när den heta slingan tas ur glöden. Alla testade produkter har sina för- och nackdelar. Alla utom eltändaren är användbara till vedbrasan. Samtliga produkter utom braständaren och eltändaren kräver tändstickor. Briketter är mer komprimerade och kräver därför mer vätska eller fler tändenheter än grillkol, men glöder också längre. Ett billigt alternativ är att lägga stumpar av stearinljus istället för tändkuber i grillen, men det går också att använda en elektrisk eller gasoldriven varmluftspistol. Barbecooks grillar har ett rör där man tänder ett par tidningssidor under kolen vilket är mycket praktiskt. Ingen metod är dock bäst i alla lägen.

Så gjorde vi:
Vi har bedömt hur lätt det är att tända grillen, tiden det tar att uppnå grillglöd samt om glöden är jämnt fördelad. Samtliga produkter testades både på kol och briketter, på en större grill av märket Barbecook samt i en mindre hinkgrill. Torrt och soligt vårväder med svag vind rådde.

burner-firestarterBurner Firestarter
Burner innehåller 100 tändpåsar med n-paraffin. 1-2 påsar läggs i kolen och tänds hela. Påsarna brinner bra (men inte så länge) och med den smidiga förpackningen är det enkelt att ta med sig några påsar i skogen eller på fjället. Om briketterna ligger på galler kan den platta påsen åka ner under gallret. Svag, neutral doft. Fungerar bäst med kol och ger jämn glöd efter 15 minuter, briketter cirka 40 minuter. Kostnad per grillning: Cirka 1 krona.

w F6sabWösab Irene
En elektrisk glödtändare med 135 cm kabel och effekten 900 watt, som läggs bland kolen och får vara på tills glöden tagit sig, cirka 15 minuter. Brett och kort handtag i billig plast. Då värmeslingan är rak blir det svårt att placera den bra i grillen. Upphängningsanordning saknas, med risk för brännskador. Miljövänlig och billig, men kräver elanslutning. Relativt jämn glöd efter 15 minuter på kol och briketter. Kostnad per grillning: Cirka 1 krona.

brakonBrakon Grilltändare
Brakon är liksom Wösab en elektrisk glödtändare, med den obetydligt lägre effekten 835 watt och den något mindre kabellängden 100 cm. Den stora skillnaden mot konkurrenten ligger i att slingan är vinklad nedåt, så att den enkelt kan placeras under kolen eller briketterna oavsett typ av grill. Smalt handtag i plast och "upphängningspinne" i stål. Jämn glöd på både kol och briketter efter 15 minuter.
Bättre köp än Wösab. Kostnad per grillning: Cirka 1 krona.

E4nglamark-tändpapperÄnglamark Tändpapper
Paket om 18 pappersremsor indränkta i stearin, 2-3 remsor fördelas bland kolen, pappret antänds lätt och brinner sedan ganska fort. Svag doft av stearin. En del rester av papper blir kvar bland kolen, som behöver 30 minuter för att uppnå grillglöd. Briketterna ville dock gärna slockna efter att pappret brunnit ut. Miljövänligt alternativ för grillkol, men inte för briketter. Går att ta med sig på tur, men pappret får inte bli blött. Kostnad per grillning: Cirka 3 kronor.

braständareBraständare
Solstickans "jättetändstickor" är gjorda av träfibrer och vax, med svavel (röd fosfor) på toppen som tänds mot plånet på förpackningen som innehåller 20 tändare. Även om den antänds lätt så slocknar braständaren fort, eftersom bara svaveltoppen vill brinna och inte resten av materialet. Trots att vi använde fler än tio extra tändstickor ville bara en av två tändare brinna. Dock brinner den länge men osar också mycket. Opålitlig och dålig metod. Kostnad per grillning: Cirka 2 kronor.

weber-tändrör.Weber Tändrör
Tändröret tillverkas i rostfritt stål och har ett handtag i värmeskyddat syntetmaterial. Några sidor tidningspapper tänds under röret, som fylls med briketter. Med hjälp av handtaget och en vikbar stålbygel häller du ner briketterna i grillen när dessa uppnått en jämn och bra glöd. Vilket inträffar redan efter 10-12 minuter. Snabb och miljövänlig metod, som kräver ett eldtåligt underlag om man inte vill ställa röret i grillen. Kostnad per grillning: Cirka 1 krona.

t-gul-biogelT-Gul Biogel
En tändvätska i trögflytande form från Kemetyl, baserad på naturvänlig etanol. Ska till skillnad från vanlig tändvätska tändas direkt. Ryker inte och luktar inte, men det är svårt att veta om det beror på vätskans goda egenskaper eller att den inte brinner eftersom Biogel var klart svårast att få fyr på, trots upprepade tändningsförsök. Redan efter någon minut slocknade det helt i grillen. Kostnad per grillning: cirka 4 kronor.

fireup-tändblockFire-Up Tändblock
Tändblocken tillverkas av Peko-Group och består liksom Braständaren av vax och träfiber. Dock saknas svavel och plån, varför tändblocket kräver tändstickor för att brinna. Men det är lätt att tända blocket och dessutom brinner det bra under ganska lång tid. Fungerar dock bättre till kol än briketter. Med två tändblock i grillen tar det cirka 30 minuter att få glöd på briketterna. Förpackningen innehåller 24 block. Kostnad per grillning: Cirka 2 kronor.

Köpinfo:
Burner: 040-929000, säljs i järnhandeln
Wösab: 0371-33075, säljs i järnhandeln
Brakon: 0451-69600, säljs i järnhandeln
Änglamark: 020-782638, säljs hos Coop
Solstickan: 08-6580200, säljs hos Coop
Weber: 08-59074775, säljs i järnhandeln
T-gul: 08-50410100, säljs på bensinmack
Fire-Up: säljs hos Statoil
Tändvätska: 08-6703400, säljs hos Coop

Senast uppdaterad: 2020-01-17
Av: