Sök

Tänt i granen!

2004-12-17

Lys upp vintermörkret med en bra julgransbelysning! Vi testar sju modeller för olika ändamål.

Modell Betyg Pris Kommentar
Markslöjd 25 13,5/20 400 För en dyrare jul
Sirius Vikki 16 12,5/20 100 För en billigare jul
Markslöjd Chrissline 100 15/20 225 För en längre jul
Christmas Classics 11/20 200 För en frysigare jul
Dekora Elsa 17/20 180 För en smidigare jul
Konstsmide 16 13,5/20 120 För en traditionell jul
Sirius Proffline 40 11,5/20 175 För en mysigare jul

Sammanfattning

De flesta av de testade modellerna är godkända för utomhusbruk och kan användas i julgranen, i ett annat träd eller runt en häck. Har man lägenhet med balkong passar denna typ av belysning också bra på balkongräcket. Tänk på att slingor med skruvlampa inte bör lysa med en lampa trasig, då spänningen till övriga lampor ökar och därmed belastningen på dessa. Jordfelsbrytare rekommenderas alltid för 220 volts utomhusbelysning.

Inledning

Granen håller ställningarna som en av de viktigaste dekorationerna till julen. Men oavsett om du föredrar äkta vara eller plast, inomhus eller utomhus, vore granen inte mycket utan en bra belysning. Den som har en egen trädgård kanske väljer att hänga upp belysningen i vilket träd som helst, vilket går utmärkt om slingan består av många små lampor. Smartson testar sju julbelysningar. Den billigaste är en traditionell 230 volts inomhusbelysning med krokodilklämmor och 16 ljus för 100 kronor. Motsvarande belysning för utomhusbruk kostar minst det dubbla. Föredrar man fler och mindre ljus är en 12 volts ljusslinga med små lampor bäst. Till den stora trädgården har vi även testat ljusslingor som kan byggas ut till uppemot 100 meter.

Så gjorde vi

Testet är inriktat på att bedöma ljuseffekt, hantering, kvalitet, design och värde för pengarna. Maxbetyg 20 poäng.

konstsmideKonstsmide 16
Klassisk julgransbelysning med 16 vita ljus på grön krokodilklämma. Avsedd för 220 volt och användning inomhus. Lamporna har skruvfattning, en extra lampa på 3 watt medföljer vid köp. Slingans längd är 12 meter med 1,5 meter till första lampa och 70 cm mellan lamporna. Lyser upp bra, tack vare hög effekt. Konstsmide är ett svenskt företag med tillverkning i Kina. Slingan är inte parallellkopplad. Traditionell inomhusbelysning utan krusiduller.

Sirius Proffline 40
Slinga i grönt med 40 små ljus för ute- och inomhusbruk med 12 volt transformator. Totallängd 16 meter med 10 meter till första ljuset. Slingan är parallellkopplad, om en lampa är trasig fortsätter de andra att lysa. Transparenta plastlock för utomhusbruk medföljer till varje lampa. En extra lampa medföljer. De små lamporna lyser inte så starkt men glödtrådarna ger ett gulaktigt, mjukt och behagligt sken. Slingan är lätt att hantera och sätta upp. Avståndet mellan varje lampa är ca 15 cm. Prisvärd slinga som fungerar lika bra i granen som på balkongen.

Christmas Classics 200
Slinga som imiterar istappar i transparent och vit plast på 24 volt med 200 pyttesmå ljus. Totallängd 9 meter, längd till första lampan fem meter. Transformator i gjutjärn för väggmontering utomhus. Lamporna sitter i grupper om två, tre eller fem. Om en lampa är trasig slocknar samtliga på gruppslingan, huvudslingan är parallellkopplad. Tre lampor medföljer. Ljuseffekten är blygsam men tack vare många lampor lyser slingan upp bra. Konstruktionen är lite klen och slingan känns inte så hållbar. Mest för utomhusbruk, men slingan går bra att använda inomhus också.

Dekora Elsa
Elsa är en transparent ljusslang för 220 volt utomhus med 216 lampor om 0,45 watt i en slinga om 6 meter. Totallängd 7,5 meter, effekt ca 100 watt. Slangen är försedd med skarvkontakter och kan förlängas upp till hela 70 meter. Klämfästen för fastsättning mot träd eller vägg medföljer. Lyser upp bra. Kan med fördel placeras i en gran, men slangen luktar plast och ser kanske inte så kul ut på nära håll. Trasiga lampor kan inte bytas ut, men påverkar inte resten av slingan. Perfekt för företaget som vill dekorera framför entrén till jul.

Sirius Vikki 16
Liksom Konstsmides modell är detta en slinga om 16 ljus för 220 volt inomhus. Totallängden är nio meter med 1,5 meter till första lampan, med 50 cm mellan varje lampa som sitter på en hållare av vit plast med grön krokodilklämma. Lyser upp bra tack vare hög effekt. Lampor om 3 watt med skruvfattning (en extra medföljer). Ordinär inomhusbelysning till ett bra pris.

Markslöjd 25
En rejäl utebelysning med 25 lampor av skruvtyp. Parallellkopplad slinga om totalt 17,5 meter med 1,5 meter till första lampan. 60 cm avstånd mellan varje lampa som vardera ger 2 watt. Bra och gedigen konstruktion. Tack vare generös totallängd räcker slingan även till större granar men går naturligtvis bra att använda inomhus också. Bra kvalitetskänsla, men det höga priset drar ner betyget ett snäpp.

chrissilineMarkslöjd Chrissline 100
Chrissline är en svart slinga för 220 volt utomhus med 100 små lampor, som kan byggas på med upp till 1000 lampor eller 100 meter. Lamporna sitter på 10 cm avstånd från varandra och lyser relativt starkt. Om en lampa går sönder kan den inte bytas ut, men övriga lampor fortsätter att lysa. Uppsättningen och hanteringen är enkel och utbyggnadsmöjligheten är ett stort plus.