Sök

Tänd säkrare

2005-11-23

Det kan vara svårt att få fyr på brasan ibland. Som tur är finns hjälpmedel som inte kostar en förmögenhet. Smartson testar olika slags braständare.

Modell Betyg Pris Kommentar
Silver Match Dolphin 4/5 15 Barnspärr
Ronson Candle Lighter 3/5 115 Dyrgrip
Prof Multifunction 4/5 15 Räckvidd
Silver Match Multifunction 3/5 90 Lyxigast
Champ 4/5 15 Enklast
Jörgensen 3/5 50 Rostfri
Burner Firestarter 3/5 90 Smidigast
Änglamark Tändpapper 3/5 22 Miljövänligt
Solstickan Braständare 3/5 18 Brinner dåligt
Fire-Up Tändblock 3/5 15 Brinner bättre

Sammanfattning

Lagom till höstrusket vill man gärna tända en eld hemma. Skönast är förstås en värmande brasa i kaminen, öppna spisen eller kakelugnen. Men i de flesta fall kan några stearinljus på bordet göra lika stor nytta för själen. Som de flesta av oss vet så kan det ibland vara svårt att få fyr i spisen, särskilt om man inte eldar så ofta. Då kan en braständare vara till stor hjälp. Här testar vi 6 gaständare och 4 fastbränsletändare. Samtliga gaständare kan återfyllas när de tar slut.

Inledning

Braständare finns i olika former, men antingen kan man använda en lång gaständare som gör att man kommer åt att tända brasan bättre, eller så finns olika former av fasta tändkuber, påsar eller remsor framställda av papper, träspån eller paraffin. Generellt gäller att gaständaren även är bra när det gäller att tända stearinljus och lyktor, medan den andra kategorin mer är att betrakta som ett bränsletillskott. Några har ställbar låga och ett par modeller har även en säkerhetsspärr, som förhindrar oavsiktlig användning. Alternativen när det gäller fast bränsle är N-paraffin i fast form (portionspåsar) som brinner bra men som inte direkt är miljövänligt. Det är däremot de två olika tändblocken som deltar i testet, sammansatta av träfiber och vax. Tändpapper slutligen är en variant där man har använt stearin istället för n-paraffin för att få fart på elden. Tändpapper, tändblock eller påsar med paraffin läggs bland veden och tänds på med en vanlig tändsticka. Men den som verkligen vill ha eld snabbt kan lägga tändkuber, påsar eller tändpapper i brasan och sedan använda en gaständare för att få fyr på dessa. Bland gaständarna är de flesta modeller mer eller mindre köpvärda, särskilt de billigaste för bara 15 kronor, medan Änglamarks Tändpapper är smidigast som fast bränsle med sitt avlånga, platta format.

Så gjorde vi

Samtliga produkter har testats inomhus, produkterna med fast bränsle har även testats utomhus i torrt väder. Fokus har varit säkerhet och hantering, men även prisvärde och kvalitet har bedömts. Maxbetyget är fem poäng.

Silver Match DolphinSilver Match Dolphin
Dolphin är en gaständare i grön plast med säkerhetsspärr på baksidan och steglös reglering av lågan. Tändaren aktiveras genom att föra ett skjutreglage framåt med tummen, vilket kan vara lite trögt att hantera. En liten utfällbar ögla i bakkant ser till att tändaren kan hängas på en krok eller liknande. Den platta baksidan gör också att tändaren utan problem kan ställas på högkant. Bra reglering av lågan och bra format, men plasten på handtaget är inte den skönaste att hålla i. Mycket prisvärd.

Ronson Candle LighterRonson Candle Lighter
Ronson är en lite lyxigare gaständare i svart och grå plast med ställbar låga. I högsta läget är lågan väldigt kraftig. Tändaren aktiveras genom att trycka in ett reglage på undersidan vilket fungerar tämligen bra. Den kan ställas i upprätt läge med eller utan det medföljande, lösa lilla stället. Bra ergonomi och lagom böjd, framåtlutad form. Presterar bra med jämn och fin låga, men priset är lite väl högt även för att vara en märkesprodukt.

Prof MultifunctionProf Multifunction
Prof är en stor och lång (27 cm) gaständare i svart plast med "avtryckare" under en bygel som manövreras med pekfingret. Säkerhetsspärr och steglöst ställbar låga. Modellen är varken speciellt snygg eller ergonomiskt utformad, men fungerar bra. Det är inte särskilt svårt att trycka in knappen. En bra finess är det lilla skvallerfönstret som visar hur mycket bränsle som finns kvar i behållaren. Prisvärd och praktisk.

Silver Match MultifunctionSilver Match Multifunction
Multifunction är en stor och bra gaständare med steglös reglering av lågan. Skön knapp för att tända lågan, som även kan manövreras av den som är svag i nyporna. Tyvärr gäller det också större barn, men även om modellen saknar säkerhetsspärr kan lågan skruvas ner så långt att det inte kommer ut någon gas alls, vilket är bra. Tändaren ligger bra i handen och brinner med jämn och fin låga. Lite väl dyr gentemot konkurrenterna.

ChampChamp
Denna lilla gaständare i vitlackerat stål har bara ett reglage för att tända lågan, varken säkerhetsspärr eller reglering av lågan finns. Kanske är det den avskalade designen och funktionaliteten som ändå gör detta till en ganska trevlig produkt, som man gärna använder till både stearinljus och vedbrasa. Dock är lågan stark och mest anpassad till vedbrasan. Mycket prisvärd, men kanske inget för den slarviga småbarnsfamiljen.

JörgensenJörgensen
Denna gaständare ser exakt ut som Champ, men har ett hölje i rostfritt stål och ett något trögare reglage för lågan. Inte heller här kan lågans effekt varieras och säkerhetsspärr saknas helt. Knappen är lite vassare mot tummen än hos Champ och lågan brinner med betydligt mindre intensitet, dock fullt tillräckligt för de flesta behov. Den är också betydligt dyrare än Champ, trots identiskt utförande.

BurnerBurner
Burner säljs i en stor burk med 100 tändpåsar som innehåller n-paraffin i fast form. N-paraffin är en petroleumprodukt (liksom vanlig tändvätska) som varken luktar eller osar. 1-2 påsar läggs bland veden och tänds hela. Påsarna brinner bra, men inte så länge och med den smidiga förpackningen är det även smidigt att ha med sig några påsar i skogen eller på fjället. Kostnad per brasa: cirka 1 krona.

ÄnglamarkÄnglamark
Paket om 18 pappersremsor indränkta i stearin, 2-3 remsor fördelas bland veden, pappret antänds enkelt men brinner ganska fort upp. Svag doft av stearin. En del rester av papper blir kvar utan att brinna upp i början och remsorna hade gärna fått brinna lite längre. Miljövänligt alternativ som även går att ta med sig på turen, men pappret får inte bli blött. Kostnad per brasa: cirka 3 kronor.

SolstickanSolstickan
Solstickans "jättetändstickor" är gjorda av träfibrer och vax, med svavel på toppen som tänds mot plånet på förpackningen som innehåller 20 tändare. Även om den antänds lätt så slocknar tändaren fort, eftersom bara svaveltoppen vill brinna och inte resten av materialet. Trots att vi använde fler än tio extra tändstickor utomhus ville bara en av två tändare brinna bra. Å andra sidan brinner stickan länge, men osar också en del. Opålitlig och dålig metod. Kostnad per brasa: cirka 2 kronor.

Fire-UpFire-Up
Tändblocken från Peko-Group består liksom Solstickan av vax och träfiber. Dock saknas svavel och plån, varför tändblocket kräver vanliga tändstickor (eller en gaständare) för att ta fyr. Men det är ganska lätt att tända blocket, som ger fyr under ganska lång tid. Förpackningen innehåller 24 block. Kostnad per brasa: cirka 2 kronor.