Sök

Tajma vardagen

2006-03-27

En bra timer styr elektroniken i hemmet och hjälper dig att inte glömma strykjärnet eller kaffebryggaren på. Smartson testar tio timers från 30 till 200 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Gelia digital 18/25 200 Smart
Cotech 19/25 70 Batteribackup
E-tech OND-737 17/25 100 Medelmåtta
Gelia 15/25 140 Klumpig
Nexa 11/25 60 Skranglig
Critex 13/25 30 Standardmodell
OSO 15/25 30 Tickar
Cotech 2-p 18/25 50 Prisvärt
Rusta 13/25 40 Ledlampa
E-tech OND-358 14/25 100 Enkel

Sammanfattning

Långt ifrån alla elektriska apparater har inbyggd timerfunktion, särskilt apparater som borde ha det såsom köksmaskiner och belysning. Till dessa funktioner kan det vara bra att ha en timer, eller kopplingsur som det också kallas. Några vanliga användningsområden är att reglera motorvärmaren, akvariet eller att förvilla tjuvar att tro att man är hemma när man är borta. Korttidstimers används till hushållsapparater som kaffebryggare eller strykjärn som inte har automatisk avstängning, för att förhindra att de glöms på med brandrisk som resultat. En timer är alltså till stor del en säkerhetsaspekt. En annan aspekt är regleringen av till exempel värmeelement för att minska energianvändningen, av ekonomiska eller miljömässiga skäl.

Inledning

De traditionella modellerna av timers är väldigt likartade, men priserna skiljer sig åt en del. Det finns även digitala varianter med fler funktioner som bland annat klarar slumpmässig på- och avslagning. Sinsemellan har testets digitala timers i princip samma menyer och knappar men olika design och olika grader av användarvänlighet. Det bästa är förstås att välja timer efter användningsområde. Det är onödigt med en digital timer till akvariet som ska startas på samma tid varje dag, men det kan vara motiverat till slumpmässig omkoppling av lampor mot inbrott. De flesta moderna timers har jordad kontakt, vilket krävs för placering i kök m m. De flesta hem har numera bara jordade kontakter, varför en ojordad timer får ett begränsat användningsområde.

Så gjorde vi

Varje timer har bedömts utifrån prestanda, kvalitet, funktioner, design och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Gelia digital
Gelias elektroniska timer är digital och försedd med en välplacerad lcd-display. Det finns både dygns-, vecko- och slumpmässig omkoppling. Den har även en nedräkningsfunktion och klarar 28 inställningar för av och på. Modellen har endast två huvudknappar samt en reset-knapp och blir därför svårhanterlig vid olika inställningar. Timern är försedd med uppladdningsbara batterier som används vid strömavbrott och som laddas upp vid två timmars strömanslutning. Modellen har fler finesser än de enklare alternativen, men kostar desto mer.

Cotech
Det lilla digitala kopplingsuret från Cotech har både dygns-, vecko- och slumpmässig omkoppling samt en nedräkningsfunktion. Den klarar maximalt tio på- och avkopplingar per dygn samt 70 stycken per vecka. Batteribackup med inbyggda 1,5 V-batterier som laddas upp på två timmar. Lcd-displayen sitter på kanten och passar bra för vägguttaget, men blir vänd åt fel håll om man använder liggande grendosa. Den billigaste modellen av digitala timers i testet, med samma funktioner som de övriga men med mindre funktionell design och enklare bruksanvisning.

E-tech OND-737
OND-737 från E-tech är en jordad digital timer med dygns-, vecko- och slumpmässig programfunktion samt nedräkning. Den klarar upp till 70 till- och frånslag per vecka. Inställningarna utförs med två knappar som man får trycka hårt och helst inte fel på, men efter ett tag får man dock in snitsen. De tre lägena på, av och timer visas med olika symboler på displayen. Backupbatterierna är inbyggda och laddas på två timmar. Formen känns rund och lite klumpig, men lcd-displayen är väl placerad och priset överkomligt.

Gelia
Den här klockströmbrytaren från Gelia kan ställas in över en hel vecka och varje intervall är på två timmar. Istället för att vrida på en roterande skiva kan man också snurra på en minutvisare i mitten av timern. Det finns tre lägen på modellen. Helt av, helt på samt timerfunktion. Den är ojordad och stickproppen passar inte i jordade uttag samt känns klumpig och tar för stor plats i ett dubbeluttag. Frågan är om veckofunktionen verkligen motiverar det höga priset.

Nexa
Timer med dygnsprogram från Nexa som omfattar 24 timmar, där det minsta intervallet är 15 minuter. Modellen har en avstängningsknapp som används när man inte vill använda timerfunktionen, men det gäller att hålla rätt på vilket läge som är vilket eftersom symbolerna kan tolkas olika. Timern i vit plast är jordad men känns sladdrig och skranglig, eftersom dygnsskivan vickar. Här kan man förvänta sig högre kvalitet. Finns bättre och billigare alternativ.

Critex
Denna jordade timer från Critex är snarlik den från Nexa, men känns robustare och mindre skranglig. Även denna timer har 15 minuter som minsta intervall under 24 timmar. Av- och på knappen syns tydligt med sin röda färg och symbolerna för vad som är vad kan inte misstolkas, även om man måste titta nära för att se dem. En robust timer som fyller sin funktion till ett bra pris, även om den inte är speciellt snygg.

OSO
OSO:s ojordade timer tillhör de billigaste i testet. Den sträcker sig över 24 timmar och varje intervall är på 15 minuter. En praktisk lysdiod gör att man vet när timern är påslagen. Modellen passar enbart ojordade kontakter. Av- och påknappen är röd och symbolerna lite svåra att se men priset är lågt. Timern avger ett svagt tickande ljud som hörs en del om man har tyst hemma.

Cotech 2-p
Kopplingsuret från Cotech är jordat och säljs i tvåpack med testets billigaste styckpris. Uret är på 24 timmar med 15 minuter som minsta intervall. En liten kant över hälften av klackarna gör så man inte kommer åt dessa eller vridskivan av misstag, petskydd finns också som skydd för klåfingriga. På- och avstängningsknappen är räfflad och lättmanövrerad. Timerkroppen i vit plast känns robust och stabil. En (egentligen två) bra timer till oslagbart pris.

Rusta
Den jordade inomhustimern från Rusta har klassisk design till lågt pris. Modellen har också den praktiska ledlampan som visar när den är till- och frånslagen, oavsett om det gjorts med hjälp av timerfunktionen eller avstängningsknappen. Dock kan vissa symboler feltolkas. Dygnsskivan spänner över 24 timmar och varje intervall är på 15 minuter. Chassi och dygnsskiva i vit plast som känns något skrangliga. Timern är också petsäker och befinner sig i den lägre prisnivån.

E-tech OND-358
Korttidstimern OND-358 från E-tech består av en stor dosa som slås igång med ett tryck på start-knappen och slås av efter 30 minuter. Medan den är påslagen lyser en lampa. En stoppknapp finns också så att man kan slå av strömmen tidigare. Timern är jordad och tänkt att användas med strykjärn, kaffekokare, fläktar med mera för att förhindra brandfara. Den är enkel att använda, men fyller inte riktigt samma funktion som de andra modellerna i testet.