Sök

Ta tempen på skinkan

2006-11-13

Julen är den tid då många behöver en bra stektermometer till skinkan, men termometern kan komma väl till pass även till den vanliga söndagssteken. Vi testar tio modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Plus 19/25 150 Enkelhet
Plus Bolsjer 14/25 100 Lång sticka
Funktion Silve 10/25 140 Plastig
Funktion RF-Tech 433MHz 17/25 490 Dyr
Viking 570 20/25 170 Prisvärd
Trådlös 14/25 300 Sen överföring
Taste master 18/25 250 Välj tillagning
EK 15/25 50 Robust
Prima analog 11/25 30 Klassiker
Prima digital 18/25 120 Med magnet

Sammanfattning

Den klassiska stektermometern är den analoga modellen på en vass sticka, som käckt sticker upp ur julskinkan. En sådan brukar vara robust, långlivad och pålitlig. Nackdelen är att du måste hålla koll på temperaturen och ständigt bevaka steken eller skinkan för att se när den önskade temperaturen är uppnådd. Har man dessutom en ugnslucka utan fönster (som många gasugnar) måste man ständigt öppna och titta efter. Då är det skönt med en digital termometer som är mer exakt och enklare att läsa av, även om den klassiska modellen oftast är enklare att hantera. Smartson testar tio stektermometrar i olika prisklasser. Bäst betyg får de digitala modellerna från Clas Ohlson, Ica, Teknikmagasinet och OBH Nordica.

Inledning

Idag finns många modeller av digitala stektermometrar. Vissa har en temperaturavkännande pinne med en stålklädd sladd, kopplad till en display där temperaturen kan läsas av. En sådan termometer går vanligen att ställa in så den börjar pipa när den önskade temperaturen eller tiden är uppnådd. Sedan finns de trådlösa termometrarna. Det innebär att sladden leds ut till en sändare utanför ugnen, som skickar signaler till en basstation där termometer och tid kan läsas av. Finessen med denna typ av termometer ligger i att man kan ta med sig basstationen till uteplatsen eller till ett annat rum, räckvidden brukar ligga på cirka 30 meter. De flesta digitala termometrar kräver att man har en avställningsyta utanför ugnen, där displayen eller sändaren kan stå. Detta kan vara ett problem beroende på hur ugnen är placerad i köket.

Termometrarna i testet klarar -50 till +300°C. De flesta stekar ska uppnå mellan +60 och +85°C, det vill säga temperaturer som alla termometrar i testet klarar.

Så gjorde vi

Testet har utförts på rostbiff och varje termometer har bedömts utifrån prestanda, kvalitet, funktioner, design och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Plus Stektermometer framPlus
Betyg: 19/25
Kommentar: Enkelhet
Modellen Plus med stora siffror från Teknikmagasinet har framförallt en display med tydliga siffror som gör den lätt att läsa av. Stickan kopplas till displayen med en 90 cm lång sladd. Termometern klarar temperaturer mellan -50 och +300°C och alarmet kan ställas efter tid och temperatur. Bruksanvisningen på baksidan hänvisar till knappar som inte finns, men det går att ställa in det mesta i alla fall eftersom knapparna är få och tydliga. Termometern drivs med ett LR03/AAA-batteri som följer med.
Cirkapris: 150 kronor

Bolsjer Plus frontBolsjer
Betyg: 14/25
Kommentar: Lång sticka
Plus Bolsjer från Jestrade är en traditionell, analog termometer i metall som klarar temperaturer från 0 till +220°C. Den är rund i formen, ganska stor och har metallklämma. Siffrorna på den runda mätaren är tydliga men det kan vara svårt med exakt avläsning. Stickan är ganska lång och man bör tänka på att bästa resultat uppnås om hela stickan sitter i köttet, vilket kan vara knepigt med mindre stekar. Termometern klarar handdisk.
Cirkapris: 100 kronor

Silve Funktion framSilve
Betyg: 10/25
Kommentar: Plastig
Funktion Silve från Jestrade är en silverfärgad termometer i plast som kan användas som timer. Den klarar temperaturer från 0 till +120°C. Stickan kopplas till displayen med en 75 cm lång sladd och drivs med hjälp av ett LR06/AA-batteri som inte följer med vid köp. Termometern är lätt att ställa in tack vare få knappar och inga krångliga finesser. Den saknar dock avstängningsknapp och känns plastig och lite bräcklig.
Cirkapris: 140 kronor

RF-Tech termometerRF-Tech
Betyg: 17/25
Kommentar: Dyr
Funktion RF-Tech 433MHz från Jestrade har en sticka med 90 cm sladd som kopplas till en sändare (drivs av två LR03/AAA-batterier) utanför ugnen. Den skickar signaler till displayen (drivs av ytterligare två batterier) som gör att du kan befinna dig max 30 meter från ugnen. Du väljer stektyp eller temperatur i den engelska menyn. Går att använda som timer. Enda modellen med avstängningsknappar på båda enheterna och ett löstagbart bordsställ.
Cirkapris: 490 kronor

Viking 570 termometerViking 570
Betyg: 20/25
Kommentar: Prisvärd
Vikings digitala termometer från Clas Ohlson kopplas in i steken med en 90 cm lång sladd. Den går även att använda som timer, men timern går inte att stänga av när man väl satt igång den. Termometern klarar -50 till +300°C. Drivs med ett LR06/AA-batteri som måste tas ut när man vill stänga av termometern, eftersom strömbrytare saknas. Fristående väggupphängning och vanligt bordsstöd följer med vid köp.
Cirkapris: 169 kronor

Trådlös Clas Ohlson termometerTrådlös
Betyg: 14/25
Kommentar: Sen överföring
Clas Ohlsons trådlösa stektermometer har sändare och basstation i silverfärgad plast samt sticka med 1 m sladd. Designen är enkel och knapparna få. Båda enheterna saknar avstängningsknapp och vill man slå av sändaren måste man skruva bort batteriluckan med fyra skruvar och plocka ut batterierna. Sändaren kan vara sen med att överföra signaler till basstationen vilket leder till att temperaturen som visas är för låg. Klarar temperaturer på -40 till +200°C. Fem LR03/AAA-batterier medföljer vid köp.
Cirkapris: 300 kronor

Taste master termometerTaste master
Betyg: 18/25
Kommentar: Välj tillagning
Taste Master från OBH Nordica har 1 meter sladd och menyer på engelska. Där väljs vilken typ av stek och vilken tillagning man vill ha, så ställer termometern in sig på lagom temperatur. Men du kan också ställa temperaturen själv och använda termometern som tidtagarur eller timer. Klarar temperaturer från 0 till +250°C. Termometern drivs med ett LR03/AAA-batteri som inte följer med, vidare saknas en strömbrytare.
Cirkapris: 250 kronor

EK termometerEK
Betyg: 15/25
Kommentar: Robust
EK termometer från Coop är en robust, traditionell termometer färdig att sätta i steken. Den är liten och rund i rostfritt stål med en grov och kort sticka. Termometern klarar temperaturer i intervallet +45 till +150°C vilket framgår av en liten röd visare på en rund mätare. Det kan vara svårt att läsa av temperaturen exakt på graden, men i gengäld är den snygg och enkel samt har ett lågt pris. Dock klarar den inte maskindisk.
Cirkapris: 50 kronor

Prima analogPrima analog
Betyg: 11/25
Kommentar: Klassiker
Prima cookerys analoga stektermometer från Ica har en klassisk, något oval form i metall. På termometern, som är graderad från +55 till +100°C, kan man även läsa av vilken temperatur som krävs för olika typer av stek (eller skinka). Den är kanske inte så exakt, men går att använda direkt utan att läsa någon manual. Glasröret som visar temperaturen innehåller endast färgad sprit, men modellen klarar inte maskindisk. Testets billigaste termometer.
Cirkapris: 30 kronor

Prima digitalPrima digital
Betyg: 18/25
Kommentar: Med magnet
Denna digitala stektermometer från Ica har ett mätområde från 0 till +120°C och är lätt att ställa in med sina få knappar. Sladden är 1 m lång och bak på den silverfärgade termometern finner man såväl bordsstöd som magnet, vilket gör den enkel att placera på arbetsbänk eller på kylskåpsdörren. Driften sköts av ett LR06/AA-batteri som kan vara svår att plocka ut. Modellen går att använda både som termometer och timer, dock inte samtidigt.
Cirkapris: 120 kronor