Sök

Ta tempen på maten

2004-02-25

Ugnstermometern kan vara mer än en dekoration i julskinkan. Smartson har testat åtta termometrar i olika prisklasser, både digitala och traditionella.

Modell Betyg Pris Kommentar
Viking Plus Trådlös 2/5 370 Mycket väsen för ingenting
OBH Nordica TM 4/5 250 Gedigen kvalitet
Viking Plus Analog 4/5 45 Hederlig och anspråkslös
Funktion Digital 4/5 490 Gedigen men dyr
Ek Analog 2/5 50 Otydlig och slö
Viking Plus Timer 4/5 200 Snygg men plastig
Jestrade Plus Digital 3/5 180 Prisvärd svenssonmodell
OBH Nordica TM de luxe 3/5 600 För mycket av det goda

Sammanfattning

Trots namnet går ugnstermometern även att nyttja ovanpå spisen, för att få rätt konsistens på knäcken eller för att värma mjölk utan att den kokar. Nästan all mat smakar mer och blir saftigare om man avbryter tillagningen vid rätt temperatur. Vi har testat analoga och digitala termometrar samt digitala med separat givare och mottagare. Vilken man ska välja beror på hur mycket tid man spenderar i köket samt hur mycket man vill betala.

Inledning

För hushållet som bara plockar fram termometern till julskinkan räcker den hederliga analoga modellen bra. Några av de digitala varianterna är så smarta att de vet hur många grader genomstekt lammkött ska hålla för att bli perfekt. Och du kan bära med dig en trådlös enhet som larmar när steken är klar. Den digitala termometern har en sond som sticks in i köttets tjockaste del. Själva termometern placeras utanför ugnen. Även om manualen oftast är på svenska "pratar" de digitala termometrarna bara engelska i sina displayer. De mer avancerade har separat temperaturgivare och sladdlös mottagare med ca 30 meters räckvidd. Kom ihåg att köpa batterier till din nya digitala termometer, då dessa oftast inte ingår vid köp.

Så gjorde vi

Testet är inriktat på att bedöma funktioner, instruktioner, prestanda, prisvärde, kvalitet och design. Termometrarna har testats på fasta och flytande livsmedel i ugn och på spisplatta.

obh-nordica-taste-master
OBH Nordica Taste Master
Vår digitala favorit med stor och tydlig display och lättryckta gummiklädda knappar. Lång och tydlig bruksanvisning på svenska. Förutom alarmfunktion även timer. Ett bra köp för dig som inte är så erfaren i köket eftersom man även kan ställa in vilken typ av kött man tillagar och hur man vill ha det ("well done" etc). Sober silvermetallic gör sig i det moderna köket. Behagligt alarm. Temperaturområdet är 0-300 C.

obh-nordica-tm-de-luxe
OBH Nordica Taste Master de luxe
En ganska extrem termometer för kökssnobben som har allt. Överarbetad design på givaren som är klumpig och tung för den som har små händer. Hur noga vi än läser bruksanvisningen kan vi inte få fram hur man gör för att ställa in temperaturen manuellt. Överdrivet avancerad och på tok för dyr. Sonden är mycket lätt att sticka in i den hårdaste köttbit och mäter 0 till 250 grader C. Ett plus för varningslarmet som startar 5 grader före måltemperaturen.

viking-plus-digital
Viking Plus Timer
En silverglänsande snygging med alla funktioner du behöver. Stor och lättläst display som de flesta kan avläsa utan problem. Perfekt för alla med dålig syn, om det inte varit för de små knapparna på fram- och baksidan. Alarmet piper lagom högt. Praktisk matlagningstabell med tips om lämpligt gradantal på ugnen och stektid på det man vill tillaga. Testets största temperaturomfång från –50 till +300 grader C.

viking-plus-analog-1
Viking Plus Analog
Vår stora favorit trots eller på grund av sin enkelhet. Den analoga termometertypen är driftsäker och kan inte misstolkas. Den är klar att användas direkt och kräver inga batterier. Fordrar bra syn och belysning för att läsa av mätaren med indikationer för rostbiff, skinka m.m. Den korta pinnen räcker inte riktigt för stora stekar och omfånget är bara 0 till 100 grader C. Rostfri modell som lär överleva alla digitala plastmodeller även på lång sikt. Mycket prisvärd.

jestrade-plus-digital-1
Jestrade Plus Digital
För den som inte tänker använda termometern så ofta är detta ett godtagbart val trots det medelmåttiga betyget. Den är praktisk och enkel utan extrafinesser som rör till det. Kan också användas som timer. Sonden är ändamålsenlig och vass men den vita plasten på givaren känns inte helt modern och saknar upphängningsanordning, men står stadigt på köksbänken. Begriplig bruksanvisning på danska (!) men varför heter tim- och minutknappen S1 och S2?

viking-plus-tradlos-1
Viking Plus Trådlös
Trådlös digital termometer med tydlig display som påminner om en plasmaskärm i miniformat. Plastig känsla och krångliga funktioner, för att sänka önskad temperatur måste man först gå uppåt i skalan. Att sätta i batteriet kräver att man lossar fyra pyttesmå skruvar, som dessutom fick lossas två gånger då omställaren från Fahrenheit till Celsius sitter under batteriluckan. Omfånget är -40 till 200 grader C. Bra manual på svenska. Sändaren och mottagaren kräver tillsammans fem batterier och det är bra att dessa ingår. Inte prisvärd.

funktion-digital
Funktion Digital
Även denna trådlösa termometer har gott om finesser och även här blir det krångligt i onödan. Den som snabbt vill komma igång riskerar att gå vilse bland alla funktioner och det tar tid att förstå hur man ställer temperaturen manuellt. Mottagaren påminner om en mobiltelefon. Pilligt att byta batterier. Omfånget är -10 till 210 grader C. Förståndig steg-för-steg bruksanvisning som ger hyfsad vägledning trots att den är på danska. Bra modell som dock borde vara lite billigare.

ek-analog
Ek Analog
Traditionell stektermometer som trots sitt låga pris inte är värd att satsa på. Nålen är alldeles för grov och trubbig för att smidigt kunna stickas in i kött och andra kompakta livsmedel. Det tunna röda strecket som visar temperaturen är svårt att se. Intervallet är 40 till 100 grader C. Temperaturskalans punkter är plottrigt små. Vad man ska göra med den medföljande pinnen är omöjligt att veta. Man kanske ska "pierca" köttet för att få termometern att passa? Undvik köp.