Sök

Ta en våffla till!

2004-06-23

Smartson har gräddat våfflor i åtta våffeljärn för att se vilket som är bäst. Alla kostar under 500 kronor och några gräddar dubbla våfflor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bosch TWA 3000 3/5 500 Jämnt gräddat
Krups 2/5 500 Lite av en besvikelse
OBH Nordica Gourmet 3/5 400 Som en sköldpadda
Cloer 4/5 400 Fluffigaste våfflan!
Hugin Salix Double 4/5 500 Bra dubblett
Melissa 4/5 400 Största våfflan!
C3 Classic 3/5 345 Snyggare än bra
Philips Fiesta 3/5 425 Fördelarna överväger

Sammanfattning

Smartson testar åtta våffeljärn, varav ett gräddar dubbla våfflor. Alla kostar mellan 300 och 500 kronor och de olika testjärnen har mycket gemensamt. Effekten ligger på cirka 1000 watt och samtliga har "non-stick" beläggning och är lätta att rengöra med fuktad trasa. Alla gräddar likvärdiga våfflor, men järnen från Melissa, Cloer och Hugin har fått lite högre betyg än övriga.

Inledning

En modern lagg behöver bara smörjas före första våfflan, till skillnad från farmors gamla järn där våfflorna hela tiden brände fast utan överflödigt fett. Några testjärn är utrustade med ställbar termostat. En ganska onödig funktion eftersom testet visade att maxläget är det enda som används. Designen hos järnen från Cloer, Philips och Krups möjliggör förvaring på högkant vilket spar plats. Termostatlampan på vissa järn fungerar inte alltid som det är tänkt och alla järn blir mycket heta utanpå. Att rengöra eller flytta järnet får man alltså vänta med tills det har svalnat. De flesta järn har en sladdlängd på 1 meter vilket är i kortaste laget.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Vi har gräddat klassiska frasvåfflor, kontrollerat järnets konstruktion och bruksanvisning, provat funktioner och hur stadigt järnet står. Dessutom har vi betygsatt kvalitet, design och prisvärde. Maxbetyget är 5 poäng.

C3-1
C3 Classic
Ett modernt järn i mattborstat stål och svart plast som är snyggt så länge det är rent och fläckfritt. Kontrollamporna lyser tydligt även i dagsljus. Det steglösa temperaturreglaget ska helst stå i maxläge och då blev våfflorna bruna, om än lite ojämna i färgen. Fett från första våfflan rann ut i bakkanten på järnet. Uppvärmningstid 3,5 min. Gräddningstid 2,5 min.

OBH-Gourmet-2
OBH Nordica Gourmet
Rent utseendemässigt en testfavorit med sina sköldpaddslika former. Våfflorna hör inte till de fluffigaste, men färgen är jämn och formen fin. Kontrollamporna är svåra att se i dagsljus. Lite för mycket plast på utsidan för det höga priset. Gourmet går till nöds att förvara vertikalt, även om det inte omnämns i bruksanvisningen. Uppvärmningstid ca 4 min. Gräddningstid 2,5 min.

Philips-HD4472-1
Philips Fiesta
Fördelarna med Philips järn är många. Kvaliteten är hög. Järnet känns rejält och är mycket lätt att rengöra. Handtaget är trevligt att hålla i. Våfflorna blir fina och jämna och sladden är på hela 140 cm vilket underlättar placering. På minussidan hamnar den fyrkantiga våffelformen och den långa uppvärmningstiden vilket drar ner betyget. Levereras med träslev och recepthäfte. Uppvärmningstid knappt 6 min. Gräddningstid 3,5 min.

Bosch-1
Bosch TWA 3000
Detta järn gräddar gyllenbruna och fina våfflor då termostaten är inställd på maxeffekt. Ett bra men inte så snyggt våffeljärn med plastiga detaljer. Sladden viras in under botten. Det är svårt att göra rent i alla vinklar och vrår mellan kanten och laggen. Man borde kunna begära lite mer av en sådan dyr produkt. Uppvärmningstid 4,5 min. Gräddningstid 3 min.

Melissa-Exclusive-1
Melissa
Testets positiva överraskning. Det låga priset till trots är detta järn riktigt bra på sin uppgift och gräddar stora och generösa våfflor. Formen är alldaglig och handtaget är skönt att hålla i. Det enda negativa är att rengöringen försvåras av ytor som är svåra att komma åt. Att materialet på utsidan är plåt är bra för hållbarheten, även om plåt blir varmare än plast. Uppvärmningstid 4 min. Gräddningstid 3 min.

Cloer-1
Cloer
Att effekten i detta järn bara är 930 watt märks inte då resultatet är jämna och fluffiga våfflor på kort tid. Detta snygga och enkla järn är enkelt att handskas med på alla vis. Kabelvinda med praktiska hål för kontakten undertill, men sladden är bara 85 cm lång. Vid förvaring på högkant tar järnet minimal plats. Lätt att göra rent med sin utsida i borstat stål. Uppvärmningstid 2,5 min. Gräddningstid knappt 3 min.

Krups-2
Krups
Lite retrokänsla råder över Krups våffeljärn som tyvärr var en besvikelse. Bruksanvisningen utlovar gräddningstid på under tre minuter vilket inte stämmer. Uppvärmningstiden hör dock till de kortaste i testet. Men att döma av gräddningstiden verkar det som att järnet inte blir så varmt. Kan stå upprätt vilket spar plats. Det är lätt att bära och rengöra. Uppvärmningstid knappt 3 min. Gräddningstid 3 min och 40 sek.

Hugin-Salix-2
Hugin Salix Double
Vill man ha ett större järn som gräddar dubbla våfflor är Hugin ett förträffligt val. Man behöver inte ens vänta tre minuter på två prydligt runda våfflor. Den lackerade plåten på utsidan är slät och lätt att rengöra. Handtaget är svalt och trevligt att hålla i. Sladdvinda finns undertill. Även på insidan är järnet lätt att hålla rent. Minus för att en skruv i locket samlar rester av smet. Uppvärmningstid 4 min. Gräddningstid knappt 3 min.