Sök

Ta det coolt

2004-10-15

En vanlig kylväska är bra att ha, men en 12 volts kylväska till bilen eller båten är ännu bättre. Smartson testar tio modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ezetil 10/25 600 Dåligt köp
Cooly T25 14/25 700 Framtung
Isotherm TB26 20/25 5000 Kallt i båten
Clas Ohlsson 19,5/25 400 Billig och bra
Dometic RC210 14,5/25 900 Inte prisvärd
Coolmatic 19,5/25 5400 Kompressorkyla
Dometic RC4000 20,5/25 3325 Multifunktion
Tropicool Classic 20,5/25 2400 Vardagslyx
Igloo Koolmate 40 19,5/25 1500 Sväljer allt
GioStyle Trippy 17/25 700 Budgetbox

Sammanfattning

Här testar vi tio modeller av kylboxar. Alla drivs av 12V bil- eller båtbatteri, tre har anslutning för nätdrift (220 volt) och en har dessutom möjlighet till gasoldrift. Tre av de testade modellerna kan också användas som värmebox. De enklaste boxarna håller ungefär 15 grader under omgivande temperatur efter en timme, även om tillverkarna i regel hävdar 25 eller 30 grader.

Inledning

Alla utom tre boxar har små inbyggda kylelement, en enkel lösning som håller nere vikt och pris. För att nå frysgrader krävs däremot en kompressor vilket två boxar i testet har. Med hjälp av kompressorn kan temperaturen komma ner i -18 grader, men det innebär att kylboxen blir tung att bära och dyr att köpa. En bra kompromiss är absorbtionsteknik som brukar återfinnas i husvagnskylskåp och minibarer på hotell. Kylan uppstår genom en kemisk reaktion baserad på ammoniak, vatten och vätgas. Absorbtionstekniken är helt ljudlös och relativt billig, men energiåtgången är högre än med kompressordrift. En bra finess är också batterivakten, som gör att kylboxen stänger av sig om bilbatteriets laddningsnivå är låg. I annat fall kan ett friskt batteri laddas ur helt på bara ett par timmar då motorn är avstängd. Men det är bara de dyraste boxarna som har inbyggd batterivakt.

Det är inte bara på semesterresan man har nytta av en eldriven, portabel kylbox. Den är också perfekt att ha med sig till stormarknaden alla tider på året, särskilt om man ska handla glass och andra frysta varor. Bilpendlaren har möjlighet att hålla maten kall (eller varm) på vägen till jobbet. Med möjlighet till 220V nätdrift eller gasoldrift kan vissa boxar dessutom användas en längre tid i sommarstugan eller på campingplatsen. Bedömningskriterierna har varit Funktioner, Design, Kvalitet, Prestanda samt Värde för pengarna. Särskild tonvikt har lagts vid hantering och kylkapacitet.

GioStyle Trippy
Giostyle-Trippy
En medelstor kylbox som rymmer ca 20 liter, i blå och grå plast med rött bärhandtag. Handtaget är bra utformat för att bära med, men bara från ena sidan då det lutar svagt. Kylelementet sitter i locket, som går att spärra i öppet läge. Det medföljer ett extralätt lock som kan användas då man bär boxen med sig och inte har tillgång till ström. Boxen blir då inte tyngre än en vanlig hård kylväska. Extralocket spar även lite utrymme på höjden. PET-flaskor får annars inte riktigt plats på höjden. Fast monterad 12V kabel på 2,7 meter. Mått: 40x44x27 cm (BxHxD).

Dometic RC210
Dometic_RC210
Denna kylväska är snarlik GioStyle, med en sober utsida i grå och vit plast och 21 liters rymd. Men den är inte lika bra utformad, trots högre pris. Locket saknar spärr i uppfällt läge och kylelementet sitter oskyddat under locket. Dessutom är det svårt att få locket på plats vid stängning. PET-flaskor får plats om de inte placeras under kylelementet. Fast monterad 12V kabel på 1,5 meter är i kortaste laget. Bärhandtaget ligger bra i handen och det följer med ett lättare extralock. Med tanke på priset känns RC210 inte särskilt köpvärd. Mått: 39x44x25 cm (BxHxD).

Ezetil
Ezetil
Ytterligare en lågprismodell som spelar i kylboxarnas lingonserie. Kylelementet sitter oskyddat under locket och saknar spärr i uppfällt läge. Klisterdekalen på den blå/vita utsidan hade börjat lossna redan vid leverans och genom det transparenta locket syns frigoliten tydligt. Bärhandtaget är märkligt nog så kort att det måste brytas loss innan man kan öppna locket. PET-flaskan får plats med nöd och näppe. Fast 12V kabel som mäter 1,5 meter. Sämst kylförmåga. Inget bra köp på något sätt. Mått: 35x43x27 cm (BxHxD).

Clas Ohlsson
Clas-Ohlson-Kylbox
En enkel men väldesignad väska på 18 liter i ljusblå plast som både är kylbox och värmebox. Insidan är klädd i vit plast med aluminiumbotten. Löstagbar 12V kabel som mäter 2,5 meter. Locket är stort och klumpigt men boxen erbjuder plats för stående PET-flaskor utan problem. Lite omständliga snäpplås för locket, men det kan man leva med till detta pris. Samma sak med bärhandtaget, som är litet men skönt. Bästa budgetköp, dessutom med värme. Mått: 40x42x29 cm (BxHxD).

Cooly T25
Cooly-T25-Family
Cooly är en medelgod aspirant i budgetklassen med 25 liters kapacitet. Utsidan i blå plast har runda former och locket har spärr i uppfällt läge. Kylelementet sitter i locket och är väl inkapslat. På grund av lockets tyngd vill boxen gärna välta bakåt då den är tom och locket är öppet. En stor PET-flaska får rum om den placeras med omsorg. Kylförmågan tillhör inte toppskiktet. Handtaget är brett, platt och inte skönt att hålla i. Fast 12V kabel på 2,6 meter. Inte dålig, men inte heller prisvärd. Mått: 43x45x27 cm (BxHxD).

Dometic RC4000
Dometic_RC4000_left
RC4000 är en kvadratisk kylbox i blå plast som rymmer 33 liter, med två hjul och utdragbart handtag à la kabinväska. Praktiskt på hårda underlag. Djupet är väl tilltaget. RC4000 har helt ljudlös absorbtionsdrift och fungerar med 12V och 220V, dessutom med gasol via en extern tillsats. Islåda medföljer. Det tar lite tid för boxen att bli kall men sedan ska den kunna hålla 30 grader under omgivande temperatur eller ned till ca 0 grader. Även om draghandtaget är vingligt är RC4000 en utmärkt campingkyl för storfamiljen. Fast 12V kabel på 2,3 meter och 220V kabel på 1,3 meter. Gasoltillsats köps separat för 300 kr. Mått: 52x52x47 cm (BxHxD).

Igloo Koolmate 40
Igloo-Koolmate-40
Koolmate är en stor och generös kylbox som även kan användas som värmebox. Utsidan är i grå och vit plast med stort lock och boxen rymmer 38 liter. På sidorna finns infällbara handtag och det går att bära boxen med en hand då den är tom. Kylelement och fläkt sitter på sidan och boxen håller 20 grader under omgivande temperatur efter en timme. Inuti finns en flyttbar avdelare men det fattas någon centimeter på höjden för PET-flaskor. 12V kabel mäter 2,5 meter. Enkel design, bra kylförmåga. Ett prisvärt allroundköp. Mått: 55x43x38 cm (BxHxD).

Tropicool Classic
Tropicool-TC-21FL
En mycket väldesignad kyl- och värmebox med inbyggd manöverpanel. Locket öppnar och stänger perfekt. Handtaget viks ner smidigt i locket då det inte används och är mycket stadigt, men inte så skönt att hålla i. På panelen finns strömbrytare, omkopplare varm/kall samt effektreglering i fem steg. Tyvärr är kylförmågan bara medelmåttig trots att tillverkaren utlovar 30 grader under omgivande temperatur. Tropicool är annars en mycket gedigen och funktionell box för 12V och 220V. Lös 12V kabel som mäter 2,7 meter och 220V kabel som mäter 2 meter.
Mått: 29x42x44 cm (BxHxD).

Coolmatic
Coolmatic-CF-18
Påkostad kyl- och frysbox för 12V med temperaturområde +10 till -18 grader. Lös kabel som mäter 1,8 meter. Boxen rymmer 18 liter och drivs med kompressor, vilket gör att den blir tung att bära. Tur att den har ett bra handtag. Två effektlägen och steglös inställning av kylnivån. Ett par stående PET-flaskor får plats, men totalt sett är kylboxen i minsta laget och kostar som ett medelstort kylskåp till köket. Kan vara ett alternativ för den som ofta fraktar frysta och känsliga varor. Plus för låg ljudvolym och inbyggd effektvakt. Minus för pris. Mått: 44x43x28 cm (BxHxD).

Isotherm TB26
Isotherm
En välbyggd, avlång kylbox för marint bruk. Kopplas direkt till 12V batteri eller 220V nätdrift via ett separat kopplingselement med 1,8 meter strömkabel. Boxen rymmer 26 liter och har ett lock som är lite trögt att öppna. Strömbrytare, steglös effektreglering samt två mugghållare på ovansidan. Insidan är rymlig även för stora PET-flaskor. Kompressorn medger en temperatur på +8 till -14 grader. Snabb nedkylning och låg ljudnivå. Byggd för tuffa tag på sjön, men bärhandtag och 12V stickpropp saknas vilket gör boxen mindre bra till bilen. Mått: 34x38x57 cm (BxHxD).