Sök

Sydon efter person

2006-06-27

Symaskiner bör inhandlas med tanke på vad man skall använda dem till. Det är onödigt att investera i en värstingmodell om man bara skall laga kläder menar Råd & Rön som testat sex symaskiner.

Modell Pris Kommentar
Pfaff Select 1520 6000 "Särskilt lämplig för nybörjare"
Singer 3860 6900 "Bekväm, välutrustad maskin"
Bernina 1008 7300 "Bra på nytto- och dekorsömmar"
Singer Featherweight 4000 "Liten och lätt maskin"
Husqvarna Viking Fresia 6850 "Lätt att använda"
Brother Super ACE 7000 "Stor maskin med många nytto- och dekorsömmar"

Sammanfattning

Av de sex modeller som testas av Råd & Rön är det Pfaff Select, Husqvarna Viking Fresia och Brother Super ACE som slåss om förstaplatsen i prestanda. Nöjer man sig med en enklare variant som dessutom är enkel att bära med sig så kan Singer Featherweight vara ett alternativ. Det är också den enda som kostar under 6000 kr i testet.

Inledning

Beroende på vad man skall använda symaskinen till är användarvänlighet, pris och antal finesser inte oväntat avgörande för val av produkt. Flera av maskinerna är dyra för att vara förstagångsmaskiner men å andra sidan handskas de väl med flera olika sorters material och har flera funktioner. Några modeller är dock något svåranvända tycker Råd & Rön som testar sex maskiner i prisklassen 4000 till drygt 7000 kr.

Singer Featherweight är liten och lätt med många nyttosömmar och en acceptabel sömbild. Den är dock inte särskilt kapabel vid arbeten med kanter, knapphål, tjockare tyger, siden och trikå. Den är inte heller alltför enkel att använda. Pfaff Select 1520 är särskilt lämplig för nybörjare, har många nyttosömmar och har en bra sömbild. Den är mycket tyst men också mycket långsam. Den är lämplig som allroundmaskin men är dyr för att vara en förstamaskin.

Husqvarna Viking Fresia har informationsdisplay och knappar för sömval. Den är lättanvänd och lämplig för nybörjare. Den syr tyst och långsamt och är en bra allroundmaskin men är dyr för att vara en första maskin. Singer 3860 är välutrustad med många nyttosömmar och en bra sömbild, lämplig för alla typer av sömnad. Maskinen är dock inte helt avstörd utan sänder ut impulser som kan påverka elektronisk utrustning. Syr ibland baklänges när inställningen av steglängden inte är helt exakt.

Brother Super Ace är en stor maskin med åtskilliga nytto- och dekorsömmar och bra sömbild. Den är enkel att använda och presterar mycket bra nytto- och dekorsömmar samt extra fina knapphål. Den har dock problem med siden. Bernina 1008 har en ordentlig sömbild, bra på nytto- och dekorsömmar och på tjockare ylle. Den är dock mindre bra på knapphål, dragkedjor, fleece, frotté, siden och viskos. Den är inte heller särskilt lättanvänd.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: