Sök

Sug upp smulorna direkt

2007-09-12

Med en handdammsugare är det lätt att städa undan smutsen direkt. Smartson testar tio modeller från 300 till 1500 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bosh BKS3003 11/25 300 Vibrerar under användning
Siemens VK20C02 14/25 500 Smalt uppsug med milt arbetsljud
Exido 13/25 400 Tung och otymplig
Philips FC6053 16/25 500 Framtung med högt ljud
Volta Lilly 18/25 300 Elegant och tystgående
Black & Decker Pivot PV1205 15/25 900 Störande oljud
Electrolux ZB412 23/25 800 Lättdammsugen med hjul
Black & Decker Extreme DV9605 18/25 700 Modern design
Philips FC6092 23/25 800 Bra till bilen
Electrolux ZB271RF 23/25 1500 Golv och handdammsugare

Sammanfattning

En handdammsugare är bra att ha tillgänglig för de små städuppdragen. Från att göra rent bilen till att suga upp resterna från frukostbordet. Testet visar att minidammsugarna inte ska jämföras med traditionella dammsugare utan bör istället ses som ett funktionellt komplement. Framförallt skiljer sig graden av effektivitet, användningstid och användningsområden. En minidammsugare är inte framtagen för att dammsuga stora golv men används fördelaktigt till mindre ytor som matbordet, fönsterbrädor eller soffor. Det finns dock modeller som är kombinerade dammsugare för att bäras i handen alternativt köras på golvet.

Inledning

Testet visar att modellerna med ett högre voltantal presterar bättre, men kostar mer. En minidammsugare med lägre voltantal gör oftast jobbet tillräckligt bra så egentligen är design och hanterbarhet viktigare egenskaper. En minidammsugare ska avlasta och effektivisera städandet och inte bara bli stående. Uppladdad håller en minidammsugare från 10 till 20 minuters användning. Alla modeller är sladdlösa och partiklarna samlas i tömbara behållare.

Så gjorde vi

Handdammsugarna testades på kaffe, mjöl, socker och brödsmulor. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet, funktioner samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Bosch BKS3003 - Vibrerar under användning 
betyg/11.jpg
Effekt: 3,6 volt
Laddningstid: 19 timmar
Drifttid: 14 minuter
Tillbehör: Laddningsenhet
Vikt: 650 gram
Cirkapris: 300 kronor

Modellen är greppvänlig men det är ansträngande att driftknappen måste hållas inne under användning. Dessutom vibrerar modellen vilket känns obehagligt i handen efter en stund. Eftersom munstycket är smalt går det lättast att suga upp mindre partiklar då större lätt kan fastna. Modellen gör jobbet men känns lite klen. Arbetsljudet är dovt och lite genomträngande. Lätt att rengöra. Kvalitetsintrycket är plastigt och denna dammsugare är ett budgetalternativ.

Siemens VK20C02 - Smalt uppsug men milt arbetsljud

Effekt: 3,6 volt
Laddningstid: 19 timmar
Drifttid: 14 minuter
Tillbehör: Laddningsenhet, slang med borste, munstycke för uppsugning av vätskor.
Vikt: 725 gram
Cirkapris: 500 kronor

Modellen är lätthanterlig och relativt lätt till vikten. Handtaget ger ett stadigt grepp och den gör rent effektivt men munstycket är ganska smalt och större partiklar kan fastna och täppa till. Sidorna vid öppningen är klädda med tyg som ska skydda känsliga ytor, dock är det så lite att det inte riktigt fyller sin funktion. Arbetsljudet är ganska milt och det går enkelt och smidigt att tömma och rengöra filtret. Kvalitetsintrycket är helt okej. Plus för funktionen av uppsugning av vätskor.

Exido - Tung och otymplig

Effekt: 6 volt
Laddningstid 12-14 timmar
Drifttid: 20 minuter
Tillbehör: Laddningsenhet
Vikt: 1000 gram
Cirkapris: 400 kronor

En stor och lite klumpig handdammsugare. Sugkapaciteten är mycket hög till en början men minskar markant efter ett par minuter. Den gör rent på bordet och slukar utan problem både små och stora brödsmulor. Man kan förlänga munstycket genom att dra ut det. Handtaget är greppvänligt och stadigt. Att man måste hålla startknappen intryckt är jobbigt eftersom den är ganska trög. Bra med en lampa som indikerar när den måste laddas. Den är ganska tung att hålla och låter en hel del.

Philips FC6053 - Framtung med högt ljud

Effekt: 6 volt
Laddningstid: 16 timmar
Drifttid: 13 minuter
Tillbehör: Laddningsenhet, fogmunstycke, dammborste och böjbart fogmunstycke.
Vikt: 825 gram
Cirkapris: 500 kronor

Modellen är framtung men erbjuder ett stadigt grepp om handtaget. Kapaciteten är bra och den suger effektivt i sig partiklarna. Dock måste munstycket placeras nära. Eftersom öppningen är stor klarar den även större brödsmulor. Däremot är munstycket hårt vilket kan repa känsliga ytor. Kvalitetsintrycket är bra, men den har ett högt och störande arbetsljud. Det är enkelt och smidigt att tömma och rengöra filtret.

Volta Lilly - Elegant och tystgående

Effekt: 3,6 volt
Laddningstid: 16 timmar
Drifttid: 12 minuter
Tillbehör: Laddningsenhet
Vikt: 575 gram
Cirkapris: 300 kronor

Liten och behändig handdammsugare som man kommer åt bra i hörnen med. Storleken gör den mycket lättarbetad och den suger effektivt upp både smulor och pulver. Med ett stort munstycke slukar den allt spill och även större partiklar. Det hårda munstycket bör dras försiktigt för att inte repa känsliga ytor. Modellen är tystgående och designen elegant och diskret. Dammsugaren har god funktionalitet och ett hållbart kvalitetsintryck.

Black & Decker Pivot PV1205 - Störande oljud

Effekt: 12 volt
Laddningstid: 16 timmar
Drifttid: 8 minuter
Tillbehör: Laddningsenhet, munstycke, borstmunstycke
Vikt: 1800 gram
Cirkapris: 900 kronor

Dammsugaren har en annorlunda konstruktion med ett långt munstycke som fälls ut under användning. Handtaget är greppvänligt men modellen är tung och klumpig att hantera. Inga konstigheter att tömma och rengöra modellen. Sugkapaciteten är hög men tyvärr har modellen ett tjutande ljud som är outhärdligt vilket inte gör den särskilt behaglig att använda. Detta är synd då produkten annars bedöms effektiv och gedigen.

Electrolux ZB412 - Lättdammsugen med hjul 

Effekt: 12 volt
Laddningstid: 12-16 timmar
Drifttid: 17 minuter
Tillbehör: Laddningsenhet, munstycket, borstmunstycke
Vikt: 1500 gram
Cirkapris: 800 kronor

Sladdlös minidammsugare utan påse. Dammsugaren är ganska tung men med ett greppvänligt handtag och funktionell design är den överlag lätthanterlig. Vid munstycket sitter två små hjul som gör att man kan vila produkten på underlaget utan att skada ytan. Arbetsljudet är högt. Plus får den för en extra maxeffekt vid behov. Att det även följer med olika munstycken uppskattas. Kvalitetsintrycket är gediget och den går enkelt att tömma och rengöra enheten.

Black & Decker Extreme DV9605 - Modern design

Effekt: 9,6 volt
Laddningstid: 16 timmar
Drifttid: 12 minuter
Tillbehör: Laddningsenhet, munstycke, borstmunstycke
Vikt: 1200 gram
Cirkapris: 700 kronor

Modellen har ett skönt rundat handtag men väger lite tungt i handen. Kapaciteten är bra och den suger även upp lite större partiklar. Effekten minskar efter ett par minuter. Arbetsljudet har en godkänd nivå och är inte det högsta även om det blir påfrestande efter ett tag. Kvalitetsintrycket är högt och designen har metallicröda detaljer. Vid rengöring sitter höljet hårt så man får försöka lossa försiktig så allt damm inte ramlar ut.

Philips FC6092 - Bra till bilen

Effekt: 12 volt
Laddningstid: 18 timmar
Drifttid: 16 minuter
Tillbehör: Laddningsenhet, böjbart fogmunstycke, fogmunstycke, borstmunstycke, 12 voltskabel
Vikt: 1600 gram
Cirkapris: 800 kronor

Stor och tung modell med ett stadigt grepp. Denna modell har hög kapacitet och suger upp smulor med en radie på 2-3 cm. Dock minskar effektiviteten efter ett par minuters användning. Munstycket är hårt och det är bra att det medföljer flera munstycken som man kan växla mellan efter behov. Modellen har ett högt arbetsljud som blir störande efter en stunds användning. Det är lätt att tömma dammsugaren dock sitter filtret ganska hårt. Plus får den för att den även kan laddas i bilen.

Electrolux ZB271RF - Golv och handdammsugare


Effekt: 9,6 volt
Laddningstid: 12-16 timmar
Drifttid: 15 minuter
Tillbehör: Laddningsenhet, golvskaft
Vikt: 1000/2500 gram
Cirkapris: 1500 kronor

Ergonomisk och flexibel modell med hand och golvdammsugare i samma enhet. Det längre golvskaftet är cirka 115 cm. Modellen är lätthanterlig och det finns hjul undertill som gör att golvmunstycket rullar lätt. Handdammsugaren är liten och smidig och kan med lätthet lossas från skaftet. Kapaciteten är mycket hög och städar rent både när man använder den hand respektive golvdammsugaren. Arbetsljudet är inte störande högt men den låter. Dess främsta fördel är att den kan användas både som hand och golvdammsugare. Man kan städa golvet utan att felbelasta kroppen. Kvalitetsintrycket känns bra och den är lätt att tömma och rengöra.